По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2016, 16:49

drago_pavlov написа:Значи когато един тъп и мързелив човек едвам свързва двата края е виновна системата. А когато един умен, можеш и искащ човек е стъпкан в развитието си до нивото на тъпия и мързеливия всичко е ок, защото тъпия и мързеливия свързва двата края?

Т.е. всички ние, които нямаме нови премиум автомобили и къщи с басейни сме тъпи и мързеливи?

Ivo_Borisov написа:Ако сега държавата иска да вземе твоята заплата и я раздели с още двама дето не искат да работят, ама тя ще ги задължи за да няма безработни, как ще е? Да дойдат да работят с теб и да се дели на 3?

Ама ти сериозно вяеваш, че в цяла една държава цели 45 години никой не е работил. :kuku:

Иначе да. Навит съм да изкарвам много по-малко, да карам нов съветски автомобил вместо 20 годишен немски и да ходя за 15 дни на Слънчев Бряг, вместо 5 в Гърция ако това е цената да не се притеснявам детето ми да излезе да поиграе на улицата и да не гледам ежедневно как някой рови в кофата за храна.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 11 Ное 2016, 17:02

bum_bum написа:
drago_pavlov написа:Значи когато един тъп и мързелив човек едвам свързва двата края е виновна системата. А когато един умен, можеш и искащ човек е стъпкан в развитието си до нивото на тъпия и мързеливия всичко е ок, защото тъпия и мързеливия свързва двата края?

Т.е. всички ние, които нямаме нови премиум автомобили и къщи с басейни сме тъпи и мързеливи?

Ти не веднъж си споменавал, че имаш възможност да караш нов премиум автомобил. Или поне преди случката с КТБ.
И продължаваш да извърташ и да правиш акробатики с думите ми, само и само да си в спора. Само че аз приключвам.

bum_bum написа:Иначе да. Навит съм да изкарвам много по-малко, да карам нов съветски автомобил вместо 20 годишен немски и да ходя за 15 дни на Слънчев Бряг, вместо 5 в Гърция ако това е цената да не се притеснявам детето ми да излезе да поиграе на улицата и да не гледам ежедневно как някой рови в кофата за храна.

Тоест ти си ок сега да ти национализират бизнеса, да ти назначат някой партиен послушко за шеф и ти да станеш служител? И в същото време ще продължаваш да работиш толкова усърдно и отдадено, колкото и сега, когато бизнесът е твой?
Ако отговориш с ДА на последните два въпроса (особено на втория) изобщо няма да ти чета постовете повече.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2016, 17:12

Нямам възможност за какъвто и да е нов автомобил, защото си харча парите другаде.

В момента няма какво да ми национализират, защото от една година нямам работа заради огромната корупция в България. Ако го бяха национализирали миналата година, докато имах работа нямаше как да работя пак толкова, защото съм стигал и до 20 часа на ден пред компютъра.

Казах го и по-горе. Целта ми не е да трупам пари. Ако мога да работя спокойно и да съм сигурен за семейството си ще се задоволя с многократно по-малко. Не виждам проблем тук.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 11 Ное 2016, 17:17

Значи може да се преместиш в Китай или Северна Корея и ще ти се сбъдне всичко това :)

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 11 Ное 2016, 17:23

bum_bum написа:Ако го бяха национализирали миналата година, докато имах работа нямаше как да работя пак толкова, защото съм стигал и до 20 часа на ден пред компютъра.

Значи все пак стигнахме до пресечна точка. При соц-а хората са били демотивирани да работят, просто защото колкото и да се напрагаш все тая - взимаш същата заплата, другото отива за заплата на Пешо и Гошо, дето са си бъркали в носа по цял ден...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2016, 17:58

Просто работих по 20 часа от лакомия и за пари. В едно общество, което предполага относително равенство просто няма да има нужда да се изтезавам по подобен начин. Останалите 12 часа ще ги отделя за себе си.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Ное 2016, 18:04

Ivo_Borisov написа:Значи може да се преместиш в Китай или Северна Корея и ще ти се сбъдне всичко това :)

:OT:
Какво общо има Китай със Северна Кореа?
Аз имам познати, които в момента са в Китай и печелят доста пари, повече, от колкото печелеха преди това в Лондон, а в Лондон не ровеха по кофите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2016, 18:07

Така пише в де-се бе-ге ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 11 Ное 2016, 18:13

Не пише така, не си прочел. Но там има комунизъм и човек като иска да живее в такъв строй може да се премести там, да си вземе гражданство и да живее в рая :)

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2016, 18:15

Аз пак повтарям за хиляден път. Не твърдя, че социализма е най-великия строй и всичко тогава е било прекрасно. Но съм безкрайно против да се твърди, че нищо не е постигнато през онези години защото не е истина.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Ное 2016, 19:19

bum_bum написа:Твоите познати като сами обработват толкова декари можеш ли да отговориш защо ядем турски пластмасови домати? А по времето на неефективната обработка цяла Русия ядеше наши? Как към момента стопанството ни е ефективно, а всичко е внос? Докато при неефективното в редица отрасли бяхме значим световен износител?

Ембарго и протекционизъм, основно + Кражба на труд казано накратко ;) За която виж по-долу.

bum_bum написа:Само преди няколко страници един реве, че комунистите експлоатирали и децата с тия техните бригади. А сега се твърди, че учели всички да не работят. Ай разберете се най-накрая как точно е било. :mhihi:

Не знам това към мен ли е... но аз това, което казах е, че робския труд е по-неефективен от доброволния труд, освен че е кражба. Т.е. робския труд е разхищение на ресурси. Не ми изкривявай думите.

bum_bum написа:Просто работих по 20 часа от лакомия и за пари. В едно общество, което предполага относително равенство просто няма да има нужда да се изтезавам по подобен начин. Останалите 12 часа ще ги отделя за себе си.

Е хайде обществото ти е виновно сега. Не може ли да приемем, че има различни типове хора и не всички могат, още по-малко пък трябва да живеят по един и същи начин просто :lol:

Единствения ми проблем със социалистите е, че искат на сила да ме карат да участвам в техните схеми. Ако те си правят тяхното нещо, а аз моето, нямам нищо против тях.
Последна промяна steeN на 11 Ное 2016, 19:34, променена общо 2 пъти
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Ное 2016, 19:22

vld написа:...

Индивидуализма не се толерира никъде, най големите индивидуалисти обикновено са отритвани от обществото и се превръщат в просяци спящи под някой мост :yes:

Няма как да си отритнат от обществото, стадото или каквато и да е колективна група, ако имаш умения, от която тази група има нужда. Не си прави илюзии. Това в същност е единствения смислен начин да си полезен, другото е кражба.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Ное 2016, 19:36

drago_pavlov написа:Затова и българските зеленчуци са екзотика - не че никой нищо не произвежда, а просто са се ориентирали хората в други посоки.
Много по-трудоемко и скъпо е да отглеждаш зеленчуци, особено когато я няма безплатна работна ръка на пионерчетата по бригадите...

:idea:

И така трябва да бъде. Трябва да се ориентираме към неща, които имат голяма добавена стойност. Не да произвеждаме домати, само защото на някой му се ядат български домати, а пазара очевидно не иска български домати. Но това е много много трудно да се обясни. Имаме някакъв доматен патриотизъм явно :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2016, 20:05

steeN написа:а пазара очевидно не иска български домати.

:shock: не знам вече..

За това ли всеки лепи табелки "български домати", дори и да не са? За това ли розовите, които са най-близки до най-известния ни сорт Идеал се продават най-скъпо, въпреки че лесно презряват и обикновено 1/3 от домата я хвърляш? Търговците търсят нещо, което има дълъг живот на рафта, а не което е вкусно. А ние ядем каквото ни се предложи явно.

Потърси разни четива от проф. Христо Георгиев. Има доста да се научи за доматито от него. :mhihi:

steeN написа:И така трябва да бъде. Трябва да се ориентираме към неща, които имат голяма добавена стойност.

Отглеждането на домата от семка и производството на няколко стотин хиляди тона консерви годишно не е ли продукт с висока добавена стойност? Явно не е било, щом се затри.

Аз приключвам с тази тема.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Ное 2016, 20:28

Да, ама този сорт не е скъп, защото може да му се сложи голяма надценка, той е скъп, защото производството му е скъпо. (и преди е нямал конкуренция с по-евтини домати)
Хората искат "български" домати, но не на тази цена, която са. Първо трябва да забогатеем, за да може да ядем качествена храна.
Просто не става наобратно.

Намерих една статия на този... наистина интересен човек. И той го казва това, което аз казвам дори.
Не мога да се съглася, че ми е толкова странна гледната точка.

http://e-vestnik.bg/4451

Истината е, че и в другите страни има хубави домати – това не е някакъв български монопол. Няма български домат. Има хубав и лош домат. И в България, и в Гърция, и в Турция, и в арабските страни, и в Китай, и в Япония има хубави домати, каквито потребителят иска – плод ягода, сочни, вкусни, полезни за здравето и екологично чисти, но засега не са постигнати качествата, които притежават „фуражните“ домати, а именно – да са дълготрайни и да са издръжливи на транспортиране.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата