ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

Мнение от bavarec » 04 Май 2011, 14:47

Сефте се строи АЕЦ в Европа и никои,ама никои си няма понятие от нищо.Наивници има много.
И в случая въобще не е важно кое е изгодно и не е за България /камо ли па за Алпина-та/. :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 04 Май 2011, 14:56

Alpina_fanatic написа:
Сондьора написа:Бе на остроумен се правиш,
последния мораториум, заради който некой си отиде е за 6.28 млрд евра твърда цена (нямат право да я надвишават) + 800К евра за инфраструктура на терена...

Аз поне знам какво е "мораториум" и го използвам по предназначение...И да - не е синоним на "меморандум" :winky:

Те и децата пред блока ЗНАЯТ, че няма цена и не може да се направят разчети, ама ние друго си баем :yes:

Добре бе, приеми, че цената е 7млрд....замести си го с меморандум, което пак не е нищо. Но приеми че цената е 7 млрд, или си приеми че е 15млрд...Колко % се пада на година от БВП, за период от 10г?? Аз тва те питах...а ти пак ми се правиш на голем икономист.

п.п. И цена има, тва че ти не я знаеш, не значи, че няма...Ама на тоя народ е малко трудно да му се говори в млрд, щото с 500лв заплата малко трудно ги осмисля.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 04 Май 2011, 15:42

Ако финансовите параметри на строежа бяха ясни, нямаше да се налага външен консултант за сделката. Което пък значи, че последните страници спорите за тоя дето духа. А тезата, че нямало сме да плащаме нищо, просто не заслужава коментар. Мислите, че руснаците ще построят тук АЕЦ и на България това няма да й струва нищо? Вярвате на популизма на бат' Бойко. Вервайте. Само че той поне ще вземе някой лев за глупостите , които говори, а вие и аз ще духаме супата, както обикновенно. Парите, които руснаците, ще дадат за построяването на централата, ще бъдат под формата на заем, който ще се калкулира в цената на крайния продукт и така ще се изплаща. И кой е тоя наивник, дето смята, че брататя руснаци ще се бръкнат няколко милиарда евро, заради сините ни очи? Ъ? Ами написах ви, прочетете. Печалбата на АЕЦ Козлодуй е 100 млн. лева за 2010 г. Каква би била неясната печалба от АЕЦ Белене, която хем да покрива заема към Русия, хем да е евтин тока? Някой да ми обясни това. И ако е 100 млн. лева, след колко години ще се покрият едни 7 млрд. евро? Ми че тя ще се амортизира централата дотогава, а ние още ще я плащаме?! Ами като построят и турците, кой ще го купува тоя ток, Саудитска Арабия ли? Чиста енергия. Да, ако не смятаме радиоактивните отпадъци след нея. Искате ли вие, софиянци, дето вашия си боклук няма къде да сложите, да ви направят едно хранилище за ядрени отпадъци, до Кремиковци например? Децата ви да играят там и да растат с това съседство? Искат ли русенци, варналии? Щото след не особенно далечната 2020 г., Русия няма повече да приема нашите радиоактивни отпадъци. Аз до моя град, не ги искам. Не знам кой е тоя ядрен ентусиаст дето ще иска. Защото цената на централата е едно, а съпътстващата инфраструктура, енергопроводи, хранилища и т.н. ще е такава луда цифра, че май никой не се наема да я смята. И какво да говорим за държавите без АЕЦ, само можем да мечтаем за стандарта на живот в Австрия например. Как ли се оправят, горките хорица.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 15:50

Elesar74 написа:...

Има и мислещи хора във форума :yes:

,но са обидно малко :paranoid:
Изображение

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 04 Май 2011, 16:05

Alpina_fanatic написа:Да го обясня по-просто - Ти имаш къща с двор във Варна. Дворът е голям и си решил да построиш кооперация. Викаш ме мен, даваш ми парцела, аз строя всичко, прехвърлям ти част от собствеността, а ти си задължен да ми плащаш месечен НАЕМ докато се изплати моята инвестиция.
Та питам - това на теб НИЩО ли не ти струва и без значение ли е цената? :dunno:

*бах му ма'ата- ти ме взе за по-тъп от някой мангал с 1-ви клас незапочнат :mhihi: :mhihi: :mhihi: Ако ме накараш да подпиша такъв договор заслужавам да ме обесят за топките пред Парламента...
Според думите на Боко положението е както аз го описах- ние даваме терен, руснаците парите, взимаме 50% и НЕ поемаме ангажименти за изкупуване на тока... Айде обясни ми къде е лошото в описаното положение- щото аз не го видях :dunno: даже си е доста добре... Каква е точно офертата, какво се договаря- НИКОЙ не казва, съответно народа не знае... При липсата на конкретни данни коментираме това което знаем и ни се казва- по-добре е да обсъждам известните факти, отколкото да пиша теории на конспирацията... Когато някой даде достоверна информация каква е офертата- тогава ще коментирам дали е изгодна финансово... До тогава си стоя на мнението, че е добре да се построят нови реактори, но разумна цена...

Поне 15 пъти го казвам в тая тема, да кажа за 16-ти- ЗА нов АЕЦ съм, не ми харесва никак да я строят руснаците, а още по-малко ми харесва да НЕ знам колко ще струва...

ПС: Де късмет да имах къща с двор във Варна :cry:
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 16:10

ms написа:ПС: Де късмет да имах къща с двор във Варна :cry:

И аз това си мисля :mhihi: Имам едно скромно апартаментче на Чаталджа ама пусто къщите са много скъпи в тази морска столица :roll: А уж криза имало.... :winky:

п.с.Боко говори все едно сме открили топлата вода с АЕЦ-а :clap:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 04 Май 2011, 16:14

Elesar74, ние до София си имаме хранилище, до Нови Хан..Живея на 200м от реактора на БАН, където също се съхраняват касети с гориво... Верно, че мащабите не са такива, но все пак...стига с тая радиация.

А колко пари хвърлиха за Цанков Камък?? Ясни ли са изобщо финансовите параметри там, и с ква мощност е 80МВ :mhihi:, и то не можеш да ползваш тая мощност постоянно..
Последна промяна Сондьора на 04 Май 2011, 19:31, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Мнение от Antonii » 04 Май 2011, 16:27

Alpina_fanatic написа:....
2.Горивото за руските централи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се купува от Русия ;)

Значи горивото за даден АЕЦ не е обвързан с това кой го е проектирал. Даже доставчика на горивото за съществуващата ни АЕЦ и проектанта на АЕЦ Белене са съвсев различни юридически лица.
Това е все едно както американците строиха нови блокове в мариците, да ни задължат да купуваме американски въглища.
Така и горивото за АЕЦ може да се купи от който и да е производител стига той да предлага такова. Даже в момента украинците минават на гориво на Уестингхаус в някои техни АЕЦ от типа ВВЕР, тъй като чак сега Уестигхаус успяха да направят годни касети за този тип реактори.
Отностно смяната на използваното гориво го има и в двете посоки. Някои минават на Американско, други отиват на Руско.
По отношение на цената разлика няма, разликата е единствено в качеството като Руското е покачествено(надеждно).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 04 Май 2011, 17:21

bavarec написа:Така че ако тръгнем да я строим -значи ЕС са преценили че си струва.Както и за Турската и Румънската и както и за други държави, са преценели че не трябва да има АЕЦ.

Иначе консултанта по зделката е задължителен в такива проекти.

П.П
Иначе за Австрия/и за други де/.
Там явно ,както изглежда,са преценили че не може да има АЕЦ.
Поради гъстотата на населението,свободните площи за терен и възможността да се захранва от други.

П.П.2
За отпадъците.
Ами как и други по-напреднали си ги съхраняват.

Аватар

Мнение от Хаос » 04 Май 2011, 19:01

Alpina_fanatic написа:
Elesar74 написа:...

Има и мислещи хора във форума :yes:
,но са обидно малко :paranoid:

а ти да не би да смяташ, че си един от тях?
Elesar74 написа:1. Мислите, че руснаците ще построят тук АЕЦ и на България това няма да й струва нищо?

2. И кой е тоя наивник, дето смята, че брататя руснаци ще се бръкнат няколко милиарда евро, заради сините ни очи?

3. Искате ли вие, софиянци, дето вашия си боклук няма къде да сложите, да ви направят едно хранилище за ядрени отпадъци, до Кремиковци например?

4. Щото след не особенно далечната 2020 г., Русия няма повече да приема нашите радиоактивни отпадъци.

ти като ги пишеш тея безмислици, мислиш ли, или викаш понеже си написал 20 реда, няма нужда от мислене, то простите хорица тук като видят големио текст и ще си кажат - умно ще да хортува тоз чиляк

1. и 2. - викат му ГЕОполитика, провери във википедия к'во значи
3. и 4. - вземи се осведоми за последните тенденции в разработките на ядрени енергоизточници, защото явно не си
в момента не просто цели държави, ами и хора и фондации от калибъра на Бил Гейтс и неговата Bill & Melinda Gates Foundation са насояили главното си внимание кым разработване на енергоизточника на 2050 година - и този енергоизточник по техни разчети няма да е друг, а на базата на ядрено гориво
с две думи - хванете се ограмотете
Русия КУПУВА обратно отработеното ядрено гориво и го съхранява за ден, в който технологията ще е готова... Проекти като АЕЦ Белене захранват руската икономика, руската геополитика, руските перспективи за доминиране на енергийния пазар в регионите на Европа и Азия.

Но разбира се, драскачите си драскат, кервана си върви...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Май 2011, 23:15

разбирам протества ви против руснаците... ок.

но да твърдите, че няма да ни трябва нова електроцентрала и че потреблението на ток няма да се качва и че може да се замени с възобновяеми източници. извинявайте ама вие на коя планета живеете? ;) потреблението на енергия ще расте и само ще расте. технологиите ще станат по ефективни, но това се отмества от количеството на боклуците, които ще ползваме и нарастването на населението на земята.

коя е алтернативата на ядрената енергия, особено за страна като българия без природни ресурси? няма нужда някой да ни купува тока, просто ще затворим топлоелектроцентрали, които и без това ще ни струват пари, като нахакат карбоновите кредити (дори и да оставим настрана замърсяването).
аз честно казано предпочитам да не дишам боклуците от тецовете всеки ден, спрямо риска от ядрена авария.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 04 Май 2011, 23:30

мдаааа...ТЕЦ Варна 2014 г. трябва да се спира, а не е малка мощност....

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 05 Май 2011, 9:32

Elesar74 написа:Чиста енергия. Да, ако не смятаме радиоактивните отпадъци след нея. Искате ли вие, софиянци, дето вашия си боклук няма къде да сложите, да ви направят едно хранилище за ядрени отпадъци, до Кремиковци например? Децата ви да играят там и да растат с това съседство?

Не бой се, както расте цената на урана, ще има все повече заинтересовани да взимат отработеното ядрено гориво за преработка. ;)
Освен това складирането му не е чак такава философия... А и за разлика от радиоактивните примеси във въглищата, отработеното гориво може да се затвори на сигурно вместо да излита в атмосферата през комините на ТЕЦ-овете. ;)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Май 2011, 9:50

Хаос написа:драскачите си драскат, кервана си върви...

:yes: Най-точно казано!

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 05 Май 2011, 10:01

Хаос написа: драскачите си драскат, кервана си върви...

Драскачите си драскат, комисионните си вървят! :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата