Часовници

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар

Re: Часовници

Мнение от Хаос » 07 Дек 2016, 17:51

Don_Diego написа:GS на Seiko няма нищо общо с познатото Seiko, освен името де :mhihi:
Там часовниците са от поръдъка на 4-5+++к лева, наскоро имаше един втора ръка за 8к :conf:

не е така
Сейко влага механизми и компоненти собствена изработка и е един от малкото в този иначе силно обвързан бизнес, които си произвеждат абсолютно всичко сами - кристали, сплави, електронни компоненти... За тая цел са нужни наистина много заводи, а не просто ателие за часовници.

Като вземеш евтин "швейцарец" (1000-4000 лв) получаваш еднотипен механизъм ETA или ако е среден клас - Валжу, евентуално с някоя доработка под формата на добавен ден от седмицата и просто фасон под формата на каса, каишка и стрелки... Като вземеш някой висок клас например Омега, Брайтлинг (4000-15000 лв без злато и финтифлюшки) - получаваш чужд механизъм (в лошия някой типов механизъм, в добрия случай от същата търговска група, на която е марката, а в най-добрия собствена разработка именно за марката - пример Омега водолазните от едва няколко години са със собствени механизми, и то не всички, преди бяха с модифицирани типови механизми, също като Брайтлинг итн). При ултра-високите марки тип Audemar, Breguet (40000-400000 лв) дори там се използват висок клас механизми на други марки, поради сложността и най-вече скъпотията да си разработиш сам механизъм.

Като купиш Сейко знаеш че японци не просто са измислили всичко, но и са си го произвели сами. И това важи от най-евтините им модели по 400 лева до най-скъпите им от по 700 000лв. Да, седем стотин хиляди лева за часовник, който дори няма диаманти по него. Но и с най-евтините получаваш собствен механизъм, собствено ноу-хау, собствени майстори, собствени сплави, собствено вещество за подсветка итн. А когато стане въпрос за финиш - точност на нанесени маркери, обработени повърхности и фаски, декорация на механизми - GS са наравно, а някои смятат че и на по-добро ниво от Ролекс, които са нещо като мерило в бранша, въпреки, че далеч не са най-скъпите или най-качествените, просто са най-познати с добро съотношение качество/цена/традиция.

Това, че в Европа и доскоро и в Америка Сейко са познати предимно само с евтините си часовници, не означава, че те нямат висок и ултра-висок клас часовници. Просто такава им е политиката - JDM (местния японски пазар) е с предимство, а останалия свят получава продукти с по-ниско качество, които обаче се оказват с доста конкурентни характеристики. Дори евтините Сейко за японския пазар се отличават с малко от тези за външния пазар, обикновено не в наша полза...
Да не говорим, че те от десетилетия насам гледат да изобретят и въведат първи нови технологии в часовникарството.

Ако питаш кой е най-добрият избор на механичен часовник с автоматично навиване и стандартни екстри за най-малко пари много от интересуващите се ще кажат именно Сейко...
Гранд Сейко са луксозната версия на Сейко, не се предлагат официално в Европа, но корените и философията им е една и съща, не е само името.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 24 Дек 2016, 22:46

На предната страница споменах, че си търся черен часовник. Все още не съм се откзал та попаднах на това и доста ми хареса.

https://www.fashiondays.bg/p/%D0%A7%D0% ... =22&lt=gpl

Видях, че доста колеги са се похвалили в тази и другата тема с фосилчета та въпроса ми е къде по софия/моловете има магазин с по-богат изобор да погледна дали ще го имат :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Дек 2016, 9:47

Плавното или тъй нареченото "мазно" движение на секундната стрелка е в резултат на честотата с която трепти баланса , това не е просто някакъм бонус на сейковците или самоцел . Има го и при много други калибри . Свързано е с повишено износване на детайлите .Не смятам че е някаква екстра която не е за изпускане при ниския клас евтини механизми . А джапан доместик маркета не е това което бе преди 20 или 30 години , печалбите са преди всичко .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар

Мнение от Хаос » 25 Дек 2016, 13:34

Jordana написа:Плавното или тъй нареченото "мазно" движение на секундната стрелка е в резултат на честотата с която трепти баланса , това не е просто някакъм бонус на сейковците или самоцел . Има го и при много други калибри . Свързано е с повишено износване на детайлите .Не смятам че е някаква екстра която не е за изпускане при ниския клас евтини механизми .

Ко? НЕ!
Ти кво каза и сам не знаеш.
1. Плавното движение на стрелката при някои модели SEIKO, а именно Spring Drive не се дължи на честотата на трептене на баланса...
SEIKO са единствените с абсолютно плавно движение на секундната стрелка (с едни много малки изключения, за които никой от тук пишещите не е чувал и струват много стотин хиляди евра).
За сравнение механизми като ZENITH El Primero със 36000 трептения в час или 10 пъти в секунда само на пръв поглед са плавни, но всъщност са 10 премествания за секунда.

2. Точно обратното, не е свързано с повишено износване на детайлите.

3. Spring Drive на SEIKO са всичко друго но не и евтини механизми от нисък клас... Ти дори не знаеш как функционират, пък ги коментираш...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 25 Дек 2016, 14:25

Ти па кво написа сам не знаеш :winky:
Говорим за механични калибри , не за електромеханични - спринг драйв е технология която е различна от класическия механичен мотор с анкър и и баланс . В спринг драйва изобщо няма тия неща за които говорим от де го намеси тука незнам :dunno:
И да , износването е по- голямо при високата честота на трептене и изсикванията за елементите на такъв мотор са повишени и като обслужване и като материали и прецизност на изработка . И не всички имат калибри с такъв мотор и т.н
Примерото е няколко хиляди евра , аз уточних че говоря за народните масови калибри не за екзотики .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Аватар

Мнение от Хаос » 25 Дек 2016, 15:09

Плавно движение има само при spring drive-a, другите с висок bph не са плавни, а са с 10+ движения в секунда, но окото с лекота вижда трептения 10 Hz, така че движението не се счита за плавно
36000 bph не са евтини механизми и съответно поста ти:
Плавното или тъй нареченото "мазно" движение на секундната стрелка е в резултат на честотата с която трепти баланса , това не е просто някакъм бонус на сейковците или самоцел . Има го и при много други калибри . Свързано е с повишено износване на детайлите .Не смятам че е някаква екстра която не е за изпускане при ниския клас евтини механизми .

е неправилно формулиран, затова и казвам, че и ти не знаеш какво си написал
тоест spring drive ти го намеси с горното си твърдение
на всичкото отгоре съвременните hi-beat механизми им се дава същия сервизен интервал - почистване, смазване, замяна на компоненти като на механизми с по-ниска честота, заради новите разработки в сферата на лубрикантите, та оттам и мита за повишено износване

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 25 Дек 2016, 15:45

Сейко в момента май са единствените, които имат абсолютно плавно движение на секундна стрелка на механичен часовник, за разлика от разни хай-бийтове, които просто се движат по 10-на пъти в секунда.

Помислих че имаш предвид механичните калибри на сейко изобщо а не електромеханичните с технология спринг драйв която изобщо не би трябвало да има трептене даже . Както да е , не съм фен на сейко , не съм фен изобщо на механични особено автомати еле па лунни перпетуални календари и други изгъзици . След третия счупен механичен този вид часовници ги гледам само от обща култура . :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Дек 2016, 20:45

Jordana написа:
Сейко в момента май са единствените, които имат абсолютно плавно движение на секундна стрелка на механичен часовник, за разлика от разни хай-бийтове, които просто се движат по 10-на пъти в секунда.

Помислих че имаш предвид механичните калибри на сейко изобщо а не електромеханичните с технология спринг драйв която изобщо не би трябвало да има трептене даже . Както да е , не съм фен на сейко , не съм фен изобщо на механични особено автомати еле па лунни перпетуални календари и други изгъзици . След третия счупен механичен този вид часовници ги гледам само от обща култура . :dunno:

Много ми е интересно на какво си фен, след като заклейми механичните и автоматите като цяло!
Изобщо фен ли си на часовниците или се намираш да пишеш?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 25 Дек 2016, 21:42

Нося само часовници с кварцови механизми . Практично точно и удобно . Фенщината към механичните часовници , граничеща с маниакалност ми е доста далечна .
Има много причини да смятам така , ето няколко :
1 механичния часовник е неточен , изоставането или избързването може да стигат 30 сек че и минута на денонощие
2 нуждае се от корекция периодично за постигане на някаква приемлива точност предписана от производителя което е свързано с отваряне на касата и допълнителни главоболия
3 влияе се от температура механични въздействия и положението в което се оставя вечер
4 тези без автомат се нуждят от периодично навиване и сверяване
5 тези с автомат изискват активно движение за да се допълва резерва както и периодично сверяване . Ако имате повече от един Ви трлябва и навивачка за автоматиците .
6 предразположени са много повече към механични повреди спрямо кварцовите , особено тези с автомат
7 периодично изискват обслужване от часовникар поради изсъхване клеясване на маслата , това силно променя прецизната работа на механизма от неточен ход до степен на дефектиране . При скъпите екземпляри това е свързано със търсене на подходящ сервиз и кадърен часовникар което си е доста тегаво
8 часовника като цяло е изключително лоша инвестиция визирам скъпите екземпляри
има и още но смятам и тия за достатъчни
За хората които часовника им е мания , това са бели кахъри . Обаче аз не колекционирам часовници а ги нося , и горните причини за мен не са бели кахъри . Имам 5-6 часовника и всички отговарят на няколко елементарни критерия - кварц , сапфир , титан , бранд , 100 м , до 1000лв - това е достатъчно да гарантира работа на такъв механизъм десетина години при ежедневно носене без излишни разходи .
Последна промяна Jordana на 25 Дек 2016, 21:48, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 25 Дек 2016, 21:48

Как ги чупиш тия автомати :dunno: ?
За протокола: аз драми имам само с кварцовия си часовник
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 25 Дек 2016, 21:50

Незнам , сигурно не съм уцелил подходящия :D Кварцовите също не са безсмъртни , износват се и също имат нужда от масла но спокойно изкарват 8-10 години без никакво обслужване . Отделно че винаги можете да си поръчате и да смените целия калибър за смешни пари дори и на скъпи марки - отделни екзотични модели може и да не е точно така . Смяната на батерия не го броя .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Дек 2016, 0:31

Jordana написа:Нося само часовници с кварцови механизми . Практично точно и удобно . Фенщината към механичните часовници , граничеща с маниакалност ми е доста далечна .
Има много причини да смятам така , ето няколко :
1 механичния часовник е неточен , изоставането или избързването може да стигат 30 сек че и минута на денонощие
2 нуждае се от корекция периодично за постигане на някаква приемлива точност предписана от производителя което е свързано с отваряне на касата и допълнителни главоболия
3 влияе се от температура механични въздействия и положението в което се оставя вечер
4 тези без автомат се нуждят от периодично навиване и сверяване
5 тези с автомат изискват активно движение за да се допълва резерва както и периодично сверяване . Ако имате повече от един Ви трлябва и навивачка за автоматиците .
6 предразположени са много повече към механични повреди спрямо кварцовите , особено тези с автомат
7 периодично изискват обслужване от часовникар поради изсъхване клеясване на маслата , това силно променя прецизната работа на механизма от неточен ход до степен на дефектиране . При скъпите екземпляри това е свързано със търсене на подходящ сервиз и кадърен часовникар което си е доста тегаво
8 часовника като цяло е изключително лоша инвестиция визирам скъпите екземпляри
има и още но смятам и тия за достатъчни
За хората които часовника им е мания , това са бели кахъри . Обаче аз не колекционирам часовници а ги нося , и горните причини за мен не са бели кахъри . Имам 5-6 часовника и всички отговарят на няколко елементарни критерия - кварц , сапфир , титан , бранд , 100 м , до 1000лв - това е достатъчно да гарантира работа на такъв механизъм десетина години при ежедневно носене без излишни разходи .

1. Най-големите боклуци имат такова изоставане, повечето са в рамките на 10-на секунди, а високите класове са в рамките на 1-2 секунди на ден.
2. Поясни за какви корекции говориш от производителя или това са някакви градски легенди..
3. Отнася се за евтините, хубавите са настроени в 5 позиции и е все едно как ги оставяш и дали ги сваляш или не.
4. Тези без автомат си имат стрелк с резерва и в повечето случаи и се навиват 1 път в седмицата, не е за умиране 5-10 сек е цялата работа.
5. Поредната легенда, да не би да трябва да бягаш за да се навие?? За сваряването се разбрахме, при хубавите е 1 път в месеца, ако го пускаш с 30-40 сек назад и отиде с най-много 30-40 напред или обратното.
6. За това ли има 20-30-40 и повече годишни автомати работещи и днес, за разлика от еднодневните кварцови с механизъм от 10-15 долара, каквито има в повечето часовници от 500лв, че и нагоре??
7. Искат профилактика, в повечето случаи е на 5 години, понякога и по-рядко. Дефектиране се случва, ако прескочиш с много години профилактиката, горе долу и при колите е така.
8. Най-голямата глупост! Виж колко са стрували ролекс събмаринер примерно преди 5 или 10 год, сега същите модели струват толкова или повече като употребявани, за по-скъпи и редки няма да говорим.

9. Всичките ти 5-6 часовника вътре са едни и същи, след като са до 1000лв и имат подобни характеристики като материали и стъкла, само името е друго.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Часовници

Мнение от bum_bum » 26 Дек 2016, 9:07

Тоя спор ми напомня за дядо ми.

Имаше един и същи часовник в продължение на 20-тина години. Някакъв руски. Предполагам е струвал 20-тина лв, а явно е бил далеч по здрав от днешните за хиляди.

Всяка вечер като седнем на вечеря в 8 даваха един часовник по телевизията с точното време. Тогава го сверяваше и навиваше.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 26 Дек 2016, 9:32

9. Всичките ти 5-6 часовника вътре са едни и същи, след като са до 1000лв и имат подобни характеристики като материали и стъкла, само името е друго.

Да , най вероятно са ронда или ситизен-мийота в различни калибри и брой мотори . И какво от това ? В механичните да не би да се ползват хиляди калибри или нещо кой знае колко новаторско в ценовия клас 1000 лв ? Има 5-6 механизма които са доказани че работят добре и това се слага навсякъде в евтините че и в по-скъпите серии .
И държа да уточня че не споря имат ли място механичните времемери в 21 век , просто споделих моя избор и на какво се базира . Всеки който не е колекционер и няма някакви особени "чувства" към механизмите в един момент стига до извода че часовник който се носи не е вечен а се амортизира и скапва , поддръжката иска пари и време . На пазара има и от двата вида достатъчно за всеки мераклия .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 26 Дек 2016, 9:48

k.milanov написа:На предната страница споменах, че си търся черен часовник. Все още не съм се откзал та попаднах на това и доста ми хареса.

https://www.fashiondays.bg/p/%D0%A7%D0% ... =22&lt=gpl

Видях, че доста колеги са се похвалили в тази и другата тема с фосилчета та въпроса ми е къде по софия/моловете има магазин с по-богат изобор да погледна дали ще го имат :yes:

В Студентски град има два магазина - Kris silver - в тях имат Fossil-и.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата