Новите ГТП стикери

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Re: Новите ГТП стикери

Мнение от don_gori » 04 Окт 2024, 13:29

Ако някоя кола на газ минава сега ГТП нищо чудно бензина да й е сипван последно Март-Априм месец. Просто когато стане по-топло, времето през което колата работи на бензин е много малко съответно бензина в резервоара си седи освен ако не я караш принудително на безнин от време на време.
Затова и дойде тая мания да зареждат "хубав безин" от гръцко и после да минават ГТП, а то просто изветрелия бензин в колите с газ е омешен вече с пресен :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 04 Окт 2024, 13:52

Чух я и аз тая простотия.
Не знам кое на гръцкия бензин е хубаво, като е 1/1 с нашата пикоч, само че е почти 4лв/л.
Голяма част от бензина из западна България идва от Солун. ;)
Сакса и Клачка направиха пътека от Солун до София с цистерните. Не знам кои вериги бензиностанции зареждат точно от тях, не са МНОГО.
А защо се получава тоя проблем с емисиите от "престояло" гориво така и не успях да разбера. Опитаха се да ми обяснят, но съм много слаб по химия. :dunno:

Уж спря бензинът от руски петрол, пък аз разлика не виждам, ама НИКАКВА!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Окт 2024, 14:59

Съвременния бензин е смес от десетки леки и тежки фракции и такива получени при крекинга . Според количеството на едни или други се докарва и октана на бензина . Като стои в резервоара леките фракции изгарят в двигателя през системата за вентилация на резервоара . Малко по малко с течението на времето първо заминава леката компонента от бензина която лесно се изпарява и затова се променя като цяло горивото като стои с месеци в резервоара и се кара на газ . По принцип не би трябвало чак толкова да се усеща , но в интерес на истината имах един такъв случай преди много години бензин стоял повече от година в резервоара не можа да запали . Само припалваше и гаснеше , като наляхме с тубата свежо гориво се оправи но тогава беше още етилиран бензина така че не знам дали е същото сега .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 04 Окт 2024, 15:11

Нали са херметично затворени резервоарите, ако не работи двигателя? Би трябвало да си запазва донякъде качествата... Моя стоя в резервоара поне 4 месеца това лято (в гаража) и не усетих разлика.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Окт 2024, 16:49

Не са херметични , имат отдушник за парите който отваря на атмосфера ако се повиши налягането . Мисля че имат и карбонов сепаратор за тая работа. Ако колата е паркирана на слънце с пълен резевоар тия изпарения трябва да отидат някъде .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 04 Окт 2024, 17:57

Филтър -канистер му казват ,на определен интервал пуска изпаренията в колектора .В крайна сметка като изразходваш бензин в резервоара навлиза въздух .Някои коли имат клапан на капачката ,други на гърловината.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 04 Окт 2024, 18:23

Възможно ли е (знам за моята кола, че е възможно) 100 октана ви пауър дрън дрън да харчи повече гориво на 100 километра, от колкото с 95 обикновен?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х3 § Lupo

Мнение от Georgi_G » 05 Окт 2024, 6:19

Е.Димитров написа:Възможно ли е (знам за моята кола, че е възможно) 100 октана ви пауър дрън дрън да харчи повече гориво на 100 километра, от колкото с 95 обикновен?

Да възможно е, лично проверено многократно преди години. На А4, 1.8Т, поне с 1 - 1.5л/100км нагоре.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 05 Окт 2024, 8:00

Не знам за разхода, ама на нито една от бензиновите ни коли не усещам разлика във вървежа между 95 и 100 октана.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 05 Окт 2024, 9:26

Моята реликва с лукойлския 100 октанов върви по-малко, но пък харчи повече! Изпробвано неколкократно!
Колегите с N и В моторите(директното впръскване) направо ме е страх да ги мисля какво и от къде сипват. :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 06 Окт 2024, 16:38

дефинирай "върви по-малко"
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Потребител
Аватар

Мнение от gizito » 06 Окт 2024, 16:42

mumford написа:За колегите с бензинови Е46 никви проблеми няма с прегледа. Колата си взе еко 3 газ/бензин с права тръба :smoke:

Колега, права тръба, ама с катализатори или без? При мен генерацията си е както трябва, ама съм със сменени испускателни колектори спортни без катализатори. 320i 1999г.

Потребител
Аватар
Кара: G30 530i
Мечтае да кара: E31 850 CSi

Мнение от hotblooded » 06 Окт 2024, 17:51

Квалификацията на техниците в пунктовете за ГТП е "ташунко сапа"... Принципно, за да се проведе теста както трябва, двигателят трябва да е достигнал оптимална работна температура, а това за 10-15 минути път до пункта, и след това 10тина минути чакане с изгасен двигател - няма как да се получи. А това има пряка връзка, дали няма да покаже повишено съдържание на въглеводороди в отработилите газове, и съответно да "бяга" и ламбда....
Изветрелия бензин - също бърка смесите, неизгаря напълно, и е възможна причина автомобила да бъде върнат от ГТП. Също и нацапва свещите, пак с негативни последици....
Калпавия бензин в България е мит, що се отнася до големите вериги. Който иска да вЕрва, който не иска - негова си работа, в спорове няма да влизам.
При шанаджиите - ако не те ударят с качеството, ще те прекарат с количеството. За сметка на това LPG си е помия навсякъде, най малкото никъде състава не е еднакъв, нито на едно и също място ще улучите две еднакви партиди.... Така че на теория, на газ трябва да са по ниски емисиите, ама на практика - не е баш така.
Не знам защо, някой очакват, качествата на горивата да зависят от това, какъв е произхода на петрола.... Все едно ако вземете мускат от Айтос, и мускат от Кюстендил, да очаквате различна ракия, при условие че се правят от един и същ ВинПром.
Разликите при различни находища са в добива, разхода за рафиниране, и страничните продукти, и съотношението между тях.
Вноса на горива е предимно схемаджийски. Едната схема е, че се купуват без био-добавка (за износ извън ЕС) и като влязат в България, става магия, и са с такава добавка... (без био добавка не могат да се продават в ЕС, а разликата в цената е 8-10%).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 06 Окт 2024, 18:06

hotblooded написа:Квалификацията на техниците в пунктовете за ГТП е "ташунко сапа"... Принципно, за да се проведе теста както трябва, двигателят трябва да е достигнал оптимална работна температура, а това за 10-15 минути път до пункта, и след това 10тина минути чакане с изгасен двигател - няма как да се получи. А това има пряка връзка, дали няма да покаже повишено съдържание на въглеводороди в отработилите газове, и съответно да "бяга" и ламбда....

За тези 'особености' на държавата не и пука изобщо! Тя е свързала системите и каквото покаже - това е! От там на сетне проблема е на 'давещия' се...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 06 Окт 2024, 20:50

Има го и момента с "хигиената"на сондата ,след всяко тестване трябва да да се изчисти за следващия автомобил .Щото ако предния е бил маслояд или дизел -чадилник е все едно да пикаш в чашка за лабораторни изследвания от предния пациент .Много има какво да се желае ,за да бъде всеки преглед адекватен и да показва реалното състояние на автомобила.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата