Неплащането на данъка е на път да свърши!
Модератор: Общи модератори
- balcanbas
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е39 528i;ML320;E46CI B28TU
- Мечтае да кара: F10
Re: Неплащането на данъка е на път да свърши!
На нас българите си ни е в кръвта да спестяваме някои разходи, тоест да не плащаме и да си намираме аргумент за това нещо по различни начини. Разбира се, това нещо е до някаква степен оправдано - ниските ни доходи спрямо другите Европейски страни.
Неуспорим факт е, че за да има прогрес, най-напред трябва да има ред!
Тоест, трябва да променим мисленето и манталитета си ... След като го направим ни трябват опитни политици, а не Боби Пожарната да обяснява кат първолак за икономическата ситуация в БГ и ЕвропЪта ...
На думи е доста лезно да се изкаже, ама всички знаем, че това никога няма да се случи, все пак преди всичко сме си българи ....
За да промени манталитета си един българин, той трябва да поживее малко в чужбина и задължително да прекрати контактите с БГ-та/Мога и да се аргументирам - защо/
Иначе по др въпрос, който дискутирате, за нотариуса и за прехвърлянето на автомобил без данък - Има все още един нотариус, който върши тази 'услуга' на територията на София. Сравнително скоро бях при него и без платен данък прехвърлихме на мое име автомобил ... Дори като отидох в общината да си я заведа, попитаха ме 'тетките' къде ми е платеният данък от миналият собственик. Обясних им, че е прехвтрлена без тази бележка за платен данък, въпреки че в дог. за покупко-продажба беше упоменато, че е представен... Та, те ми искаха кординатите на този нотариус, за да се възползват и те от услугите му

Неуспорим факт е, че за да има прогрес, най-напред трябва да има ред!
Тоест, трябва да променим мисленето и манталитета си ... След като го направим ни трябват опитни политици, а не Боби Пожарната да обяснява кат първолак за икономическата ситуация в БГ и ЕвропЪта ...
На думи е доста лезно да се изкаже, ама всички знаем, че това никога няма да се случи, все пак преди всичко сме си българи ....
За да промени манталитета си един българин, той трябва да поживее малко в чужбина и задължително да прекрати контактите с БГ-та/Мога и да се аргументирам - защо/
Иначе по др въпрос, който дискутирате, за нотариуса и за прехвърлянето на автомобил без данък - Има все още един нотариус, който върши тази 'услуга' на територията на София. Сравнително скоро бях при него и без платен данък прехвърлихме на мое име автомобил ... Дори като отидох в общината да си я заведа, попитаха ме 'тетките' къде ми е платеният данък от миналият собственик. Обясних им, че е прехвтрлена без тази бележка за платен данък, въпреки че в дог. за покупко-продажба беше упоменато, че е представен... Та, те ми искаха кординатите на този нотариус, за да се възползват и те от услугите му

Разбирам да съм си купил чисто нова кола и да получавам по 2 бона заплата и тогава няма да се оплаквам, ама на 15 годишна кола да ми искат 200 лева данък е смешно, а и заплатите в БГ са не смешни а комични, ясно ми е как стои положението в чужбина, тама няма като тука на всеки полицай рушвет, направиш ли нарушение си плащаш като попче и си имаш срок и ако не го платиш бам лихва и след еди колко си време и ти го удържат от заплатата, ама там хората си взимат пари, визирам Испания, защото имам леля и чичо там и знам как стоят работите, еми там цените са като нашите, ама заплатите 4-рно по високи ....
Кво значи в цял свят тая кола се водила луксозна, че не можах да го разбера това, е46 си е кола от среден клас и са вече на годинки, хората в Германия си продават колите на 5-6-тата година и си карат нови коли, а ние тука си мислим, че караме коли, навсякъде има и изключения ...
А и както казах, да имаше полза от тоя данък, щях да го плащам, ама не и само той и като ти се насъберат едни значително добри цифри, като ти остане колата на пътя заради хубавите ни пътища и ще си помислиш дали да плащаш вече данък за кола 500 лева ...
K_Ilkov, ами Аудито ми е 125 к.с и е 97 година и данъка ми е 200 лева, така, че за кола 200 коня трябва да е доста над тия 200 лева .....
Кво значи в цял свят тая кола се водила луксозна, че не можах да го разбера това, е46 си е кола от среден клас и са вече на годинки, хората в Германия си продават колите на 5-6-тата година и си карат нови коли, а ние тука си мислим, че караме коли, навсякъде има и изключения ...
А и както казах, да имаше полза от тоя данък, щях да го плащам, ама не и само той и като ти се насъберат едни значително добри цифри, като ти остане колата на пътя заради хубавите ни пътища и ще си помислиш дали да плащаш вече данък за кола 500 лева ...
K_Ilkov, ами Аудито ми е 125 к.с и е 97 година и данъка ми е 200 лева, така, че за кола 200 коня трябва да е доста над тия 200 лева .....
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Аз не одобрявам обвързването на размера на данъка с конските сили на автомобила, не виждам логиката. Купил съм 30 годишен таралясник за 1300 лева, плащам данък 130 лв, декем все едно на всеки 10 години си купувам наново колата
Повече изтърква асфалта като го карам, или кво???? Асфалт няма, дупки да се претрепеш, новоасфалтирани улици само в циганските махали, макар, че манго няма внесен и 1 лев данък, просто щото колата не е на негово име, ама нали са електорат на кмета, и за кво им пълня гушите на тез от общината - щот съм гламав 

Никой не мое ма връне на селу!
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
balcanbas написа:На нас българите си ни е в кръвта да спестяваме някои разходи, тоест да не плащаме и да си намираме аргумент за това нещо по различни начини. Разбира се, това нещо е до някаква степен оправдано - ниските ни доходи спрямо другите Европейски страни...
Ниски доходи казваш- ниски са, спор няма... това обаче е единият проблем...Я да видим нещо друго- колко ни струва да имаме кола, като за пример взимам моя 20г. кенеф с мощност 100Kw:
Данък- 160+лв.
минетка- 67лв.
застраховка и ГТП- грубо 200лв., с новата цена на ГО сигурно ще е 250...
масло и филтри- 100-на лева
100 кинта за гуми да сложим ако караме малко...
някой и друг дребен ремонт (накладки, някое реле и т.н.)- 100-150лв... хич не броим да правим окачване- нали караме малко...
До тук грубо 800лв. на година само за кефа да имаме кола. Пропускаме каско, сериозни ремонти, боя на детайл някой като ни одере на паркинга и други такива разходи- примерно аз олекнах с близо 500лв. заради лек удар на паркинга

Народа обаче масово реве "Данъците са високи- няма да ги платя"... това, че доходите не му позволяват да има кола никой не го вижда... Бензина бил скъп, ами сложете газ и карайте- ааа, то БМВ-то не е предвидено да се кара на газ и ще сипвам 13/100 бензин в града... Няма да платя данъка/купя минетка щото пътя е гаден- с какво да го оправят като не плащаш

Всеки вижда неуредиците в държавата, общината, катаджиите и къде ли не- то че ги има е вярно, и аз ги псувам тея наред... но никой не ще да си признае, че поне половината проблем е в него- взима 5-600лв., но ТРЯБВА да ходи с колата на работа

И горните неща са валидни за дърта кочина, с малък данък и прилично евтина поддръжка и в добро общо състояние... За някоя 7-8г. кола разходите направо ги смятайте х3, че там си е задължително каско, данъка е по-висок като процент (то и 100Kw са рядък случай след 2000г., та данъка е поне двоен на моя), паркинг/гараж, един модул да изпуши и те връща в първи клас, цената на предни накладки и 2 диска е повече отколкото цялото ми окачване от-до, едни прости гуми струват 2-но на моите дето са 14"...
Но никой не го вълнува- важно е да кара сравнително нова кола със заплата под 1000лв. и после се почва с "Ще ти еба и високите данъци- няма да ги платя"

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
В нормалните държави колата е необходимост, у нас на фона на мизерните доходи е лукс
Плащаме си данъците, ама......и тъй не е
Между другото гражданската скача пак за кой ли път вече.

Плащаме си данъците, ама......и тъй не е

Никой не мое ма връне на селу!
- ms
-
-
saleen написа:В нормалните държави колата е необходимост, у нас на фона на мизерните доходи е лукс![]()
....
прав си разбира се, но такова е положението тук- доходите са ниски... и като не ти стигат парите за нормален живот колата се оказва лукс... По-важно ми е да си покрия разходите, да остане някой лев за удоволствия, пък на колата майната и- тя е просто средство за придвижване от А до Б...
ms, за някои хора колата е удоволствие, за мен например колата ми е 1 от най-голямото удоволствия в живота ....
Аз ти дадох пример няма проблем данъка да е такъв, но и заплатите да са такива, а не да се трошиш цял месец за 500 лева примерно ....
То да е само данък на кола, ма ти си имаш и данък на апартамент и за кво го плащаш тоя данък, да не би като стане нещо държавата да идва да ти прави ремонт или изолация или нещо а ???
Не мислиш ли, че трябва да живеем като хора и да имаме дори малко радости(говоря за повечето), защото за някои хора колата е повече от придвижване от А до Я и аз съм един от тях ....
Аз например отскоро имам и пистов мотор, но него го използвам единствено за лично каране, дори на работа не съм ходил с него, само за каране и кеф и това е, БМВ-то ми е що-годе по същия начин, само където ходя на работа с нея ....
Мен не ми е проблем да си плащам данъка, аз плащам каско и гражданска 1300 лева, ама си мисля, че не е нормално да дам и 500 лева за нещо от което нямам никаква полза, има 1 поговорка и тя е, че за да получиш трябва да даваш, с което съм съгласен, ама като не получаваш нищо в замяна ще се зачудиш дали пак да дадеш ....
Също така аз от тая гражданска полза не съм видял и само си я плащам, че даже ги вдигат постоянно, дори на Аудито ми на 15 години гражданската ми е 200 кинта .....
В Испания и данъци и глоби са си как си треа, ама хората си получават стабилни пари, най-ниската заплата им е около 800-900 евро, поне преди беше така, сега точно не знам как е, ама и пътищата са им пътища ....
А това което каза за колата и градския транспорт си мисля, че ние сме хора и трябва да живеем като хора, а не като животни и да не можем да си позволим да имаме 10-15 годишна кола, защото по другите държави тия години коли ги дават за скрап сигурно ....
А тия по-високи доходи как да ги намираш като цяло ако си със средно заплатите са сходни 400-500 лева или трябва да бачкаш всеки ден като животно, да не говорим, че аз с висше образование в тая криза си търсех работа и нищо с добро заплащане не намерих ....
Аз ти дадох пример няма проблем данъка да е такъв, но и заплатите да са такива, а не да се трошиш цял месец за 500 лева примерно ....
То да е само данък на кола, ма ти си имаш и данък на апартамент и за кво го плащаш тоя данък, да не би като стане нещо държавата да идва да ти прави ремонт или изолация или нещо а ???
Не мислиш ли, че трябва да живеем като хора и да имаме дори малко радости(говоря за повечето), защото за някои хора колата е повече от придвижване от А до Я и аз съм един от тях ....
Аз например отскоро имам и пистов мотор, но него го използвам единствено за лично каране, дори на работа не съм ходил с него, само за каране и кеф и това е, БМВ-то ми е що-годе по същия начин, само където ходя на работа с нея ....
Мен не ми е проблем да си плащам данъка, аз плащам каско и гражданска 1300 лева, ама си мисля, че не е нормално да дам и 500 лева за нещо от което нямам никаква полза, има 1 поговорка и тя е, че за да получиш трябва да даваш, с което съм съгласен, ама като не получаваш нищо в замяна ще се зачудиш дали пак да дадеш ....
Също така аз от тая гражданска полза не съм видял и само си я плащам, че даже ги вдигат постоянно, дори на Аудито ми на 15 години гражданската ми е 200 кинта .....
В Испания и данъци и глоби са си как си треа, ама хората си получават стабилни пари, най-ниската заплата им е около 800-900 евро, поне преди беше така, сега точно не знам как е, ама и пътищата са им пътища ....
А това което каза за колата и градския транспорт си мисля, че ние сме хора и трябва да живеем като хора, а не като животни и да не можем да си позволим да имаме 10-15 годишна кола, защото по другите държави тия години коли ги дават за скрап сигурно ....
А тия по-високи доходи как да ги намираш като цяло ако си със средно заплатите са сходни 400-500 лева или трябва да бачкаш всеки ден като животно, да не говорим, че аз с висше образование в тая криза си търсех работа и нищо с добро заплащане не намерих ....
- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO
Данъците са си данъци и трябва да се плащат..........
но това което дразни в БГ е неравноправието.За да не съм голословен ще дам следните примери:
За гр. Плевен
БМВ 330CI 2002-ра година 170kW, катализатори -632лв. годишен данък
Опел астра 1992-ра година 74kW, БЕЗ катализатори- 18лв. годишен данък
Та въпроса ми е, опела по малко замърсява ли, по малко гази асфалта ли, и тези 18лв. дали въобще стигат да се плати хартията която се изписва за да се събере този данък?
Защо за една и съща кола наличието или отсъствието на работещ катализатор не пороменя цената???
Защо за една и съща кола (БМВ 330CI 2002-ра година 170kW, катализатори) данъка е
Плевен- 632лв.
София - 480лв.
Ловеч - 313лв.
или с други думи защо има такива драстични разлики като подчертавам че дори в столицата е доста по ефтино от колкото в Плевен?
но това което дразни в БГ е неравноправието.За да не съм голословен ще дам следните примери:
За гр. Плевен
БМВ 330CI 2002-ра година 170kW, катализатори -632лв. годишен данък
Опел астра 1992-ра година 74kW, БЕЗ катализатори- 18лв. годишен данък

Та въпроса ми е, опела по малко замърсява ли, по малко гази асфалта ли, и тези 18лв. дали въобще стигат да се плати хартията която се изписва за да се събере този данък?
Защо за една и съща кола наличието или отсъствието на работещ катализатор не пороменя цената???

Защо за една и съща кола (БМВ 330CI 2002-ра година 170kW, катализатори) данъка е
Плевен- 632лв.
София - 480лв.
Ловеч - 313лв.
или с други думи защо има такива драстични разлики като подчертавам че дори в столицата е доста по ефтино от колкото в Плевен?
- ms
-
-
lordlosh написа:....
Не ми се пише ферман пак- за някои неща си прав, за други- не...
В общи линии- като се купува кола се смята какво ще ти струва удоволствието всяка година... Ако не те събарят едни 2-300лв. на месец разходи по автомобила си взимаш и си доволен, не стигат ли кинтите ползваш ГТ и това е... толкова е просто- нищо сложно няма... Да, данъците са високи на фона на доходите, но данъка си беше такъв и като сте купили колата... като се купува се мисли- то е лесно да изтърсиш 10 бона за кола, трудно е после да я поддържаш и плащаш к'во ли не по нея

Имам чувството, че масовият рев за тея данъци е щото досега колите масово не се рег. в общината и не се плащаха дължимите 150+лв. данък

ros1977 написа:...
спокойно- за Варна излиза 880лв.

- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO
ms написа:
няк'ви дребни към 70лв. на месец, или към 2,50 на ден
то само данък + каско + ГО като сметнеш и ще си платиш ходенето в града с такси за половин година поне
[/quote]
Ето това ми излиза за Варна
източник http://www.calculator.bg
Моля, въведете необходимите данни
Мощност на автомобила: 170
Адрес на собственика (община): Варна
Възраст на автомобила:0т 5 до 14г.
Катализатор: да
РезултатиX
размер на данъка: 471.75 лева
ros1977 написа:...

Ето това ми излиза за Варна
източник http://www.calculator.bg
Моля, въведете необходимите данни
Мощност на автомобила: 170
Адрес на собственика (община): Варна
Възраст на автомобила:0т 5 до 14г.
Катализатор: да
РезултатиX
- ms
-
-
ros1977 написа:

- balcanbas
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е39 528i;ML320;E46CI B28TU
- Мечтае да кара: F10
Преди 3 дни бях в Общината и данъка ми го изчислиха на 312лв, става въпрос за 193 коня. Е поне ме успокои, че като колата стане над 14год. ще ми е 209лв....
- kemakozeE36
-
-
- Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
- Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
- Детайли за колата: Бяла и стара
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
balcanbas написа:На нас българите си ни е в кръвта да спестяваме някои разходи, тоест да не плащаме и да си намираме аргумент за това нещо по различни начини.
Това не е вярно,ама хич,въобще не ни е в кръвта,я попитай майка ти,баща ти или баба и дядо,значи щом вземат мижавата си малка пенсия,тичат да покрият всички задължения дето имат и с каквото остане-живуркат горките,неплащането на данъците е нова мода и тя е сред младото поколение
Е.Димитров написа:balcanbas написа:На нас българите си ни е в кръвта да спестяваме някои разходи, тоест да не плащаме и да си намираме аргумент за това нещо по различни начини.
Това не е вярно,ама хич,въобще не ни е в кръвта,я попитай майка ти,баща ти или баба и дядо,значи щом вземат мижавата си малка пенсия,тичат да покрият всички задължения дето имат и с каквото остане-живуркат горките,неплащането на данъците е нова мода и тя е сред младото поколение
Така е - старите хора са най-съвестни... Може да няма какво да ядат, но ще си платят данъците.
Те са и по рационални като се чудят от какво могат да спестят - напр. като затворят зимнина, оправят нещо сами вместо да дават пари за ремонти и т.н.
А простият бек (от младото поколение) е най-умен и рационален - "що да платя нещо като мога да не го платя и вместо да си напъвам мозъка за глупости"