"България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Re: "България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

Мнение от kemakozeE36 » 30 Яну 2012, 11:07

BMW_POWER написа:
outworld написа:А колкото до колегите избягали в чужбина - няма лошо, хубаво е да преуспявате. Но когато го направите не забравяйте от къде сте тръгнали и помагайте на нас, които искаме да си седим в България

Знаеш ли, никога не забравям откъде съм тръгнал. Изнесох се от дома на родителите ми преди много години, но си запазих ключовете от външната врата. Те са най-големият ми стимул да се боря и да не се предавам. Същото е и с България....
Относно колегите, които са били по бригади. Едно е да си гастарбайтер, друго е да живееш и работиш някъде. За пореден път ви казвам да четете между редовете това, което ви пише alx. Аз скачах по студентските митинги и стачки, когато сваляхме Луканов. Обещаха ни, до 3-5 години да живеем като на запад. Минах през всички възможни опити за ликвидация, купони, лимити, опашки, режими, смени на пари и не знам си какво си. Уморих се и нямам време да участвам повече в експерименти на управляващи, до един завършили все една и съща Симеоновска школа. Наслушах се на евъргийна, че кадърните успявали в БГ, а некадърните се изнасяли. Ми тогава тези в БГ да не се оплакват, защото до един са кадърни ... Бачкам същите часове, които бачках в БГ, но всичките ми сметки са платени, хладилника ми е пълен, всеки уик-енд барбекюто пуши, имам две нормални коли и не мисля дали да си сипя 2 или 3 литра бензин. Не ме е страх да купя на детето си някаква играчка, всяка година ходя на почивка, на която не се стискам за каквото и да е. Помагам с каквото мога на хората в БГ и винаги повтарям:
ВСЕКИ ПРЕКАРАН ДЕН В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е БЕЗВЪЗВРАТНО ЗАГУБЕН

Ми и аз не мисля за 2-3 литра бензин. Все пак с толкова си мия ръцете :mhihi:
А тва последното с големите букви си го повтаряй на тебе и на децата ти и там на който решиш, не ми прави реклами и антиреклами :mhihi:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 30 Яну 2012, 12:08

BMW_POWER написа: Уморих се и нямам време да участвам повече в експерименти на управляващи, до един завършили все една и съща Симеоновска школа.

Именно.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 30 Яну 2012, 12:36

kemakozeE36 написа:
BMW_POWER написа:
outworld написа:А колкото до колегите избягали в чужбина - няма лошо, хубаво е да преуспявате. Но когато го направите не забравяйте от къде сте тръгнали и помагайте на нас, които искаме да си седим в България

Знаеш ли, никога не забравям откъде съм тръгнал. Изнесох се от дома на родителите ми преди много години, но си запазих ключовете от външната врата. Те са най-големият ми стимул да се боря и да не се предавам. Същото е и с България....
Относно колегите, които са били по бригади. Едно е да си гастарбайтер, друго е да живееш и работиш някъде. За пореден път ви казвам да четете между редовете това, което ви пише alx. Аз скачах по студентските митинги и стачки, когато сваляхме Луканов. Обещаха ни, до 3-5 години да живеем като на запад. Минах през всички възможни опити за ликвидация, купони, лимити, опашки, режими, смени на пари и не знам си какво си. Уморих се и нямам време да участвам повече в експерименти на управляващи, до един завършили все една и съща Симеоновска школа. Наслушах се на евъргийна, че кадърните успявали в БГ, а некадърните се изнасяли. Ми тогава тези в БГ да не се оплакват, защото до един са кадърни ... Бачкам същите часове, които бачках в БГ, но всичките ми сметки са платени, хладилника ми е пълен, всеки уик-енд барбекюто пуши, имам две нормални коли и не мисля дали да си сипя 2 или 3 литра бензин. Не ме е страх да купя на детето си някаква играчка, всяка година ходя на почивка, на която не се стискам за каквото и да е. Помагам с каквото мога на хората в БГ и винаги повтарям:

А тва последното с големите букви си го повтаряй на тебе и на децата ти и там на който решиш, не ми прави реклами и антиреклами :mhihi:
колега,какво ти пречат емигрантите,че благодарение на тях се вливат всяка година стотици милиони в изпърдялата ни пародия на икономика и обрулена държавица ли?виновни са ти за нещо,или те дразни че със същия труд живеят в пъти по-добре ли?
аз живея в бг(всъщност ба4кам яко,но кретам) и приятели,които навремето им помогнах да се установят когато бях в чужбина бачкат още там и имат качествен и спокоен живот,но търпят лишения,които аз съм решил,че не искам,но по-скоро ги уважавам за това..
не бъдете толкова тесногръди :idea: :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 30 Яну 2012, 15:47

Много глупости се изписаха в тая тема от последното ми включване, та да кажа и аз няколко плюса и минуса на "чужбината" от личния ми опит:

+ове
- ползваш на готово благата на цивилизацията, постигнати след 200-300 години демокрация: хубава инфраструктура; здравеопазване; пенсионна система и т.н.;
- взимаш 1000Е заплата с не много бачкане и като се върнеш в България лятото за 2 седмици си голям гъзар;

-си
- в БГ средната работна заплата е около 600 лв./месец. В САЩ средната работна заплата е $40-50к/година или 3-4к на месец.
В БГ влизаш в мизерна болница, плащаш мизерна сума и излизаш.
Реални случки от САЩ:
Отваря си вратата на колата някакъв пред приятелката ми, тя се блъска в нея и си навяхва пръста. Идва линейка, взима я, шинирване, и я връща обратно. След месец идва сметка $2150... Добре че имахме застраховки и не плащахме нищо.
Хваща ме грип, 41 градуса температура, идва линейка, взима ме, десетина хапчета и 1 инжекция и си тръгвам след 2 часа. След месец идва сметка $900. Пак застраховките оправиха нещата.
Умъртвяване на зъб и поставяне на коронка в БГ - 50-200 лв. или 1/3 от средната заплата в най-лошия вариант.
Умъртвяване на зъб и поставяне на коронка в САЩ - $3000 или 1 средна заплата.
1 година университет в САЩ - $20 000 или 3 работни заплати на семестър
1 година университе в БГ - 500-600 лв. или 1/2 работна заплата на семестър
1 година в студентско общежитие в САЩ - $3500 или 1 раб. заплата
1 година в студентско общежитие в БГ - 240 лв. (8 м. Х 30 лв.) или 1/2 раб. заплата
Не си плащаш данъците в САЩ - отиваш в затвора за няколко месеца. И не говоря за някакви крупни измами, а за обикновен готвач в един от съседните хотели...
Тук не си плащаш данъците - не само че е безнаказано, ами се мислиш и за голям пич, понеже си преебал държавата... Ама както се вижда преебаните сме ние, не държавата...
- Стокхолм - в пица Хът една пица за двама и 2 коли = 45Е; билет за градския транспорт (влак от квартал до центъра) = 5,5Е; сандвич с кафе = 10Е
- Москва - най-евтината бира по заведенията = 12 лв.; средно е около 15 лв. (бензина им е $1 :ranting: ); вечеря за двама в обикновен ресторант = 150 лв.; обяд за двама в пицария = 70 лв.
Задръстванията са огромни, ама наистина огромни, чакаш по 1-2 часа на светофар в час пик, но това не е проблем - можеш да си хванеш "Аеротакси" (хеликоптер) срещу скромните $5000 независимо от курса (стига да е в рамките на града). В метрото също има задръствания... от хора... в час пик влизаш във влака със засилка в буквалния смисъл; блъскат те, мачкат те, настъпват те; през тунелите между спирките не се ходи, а се пристъпва, стъпка по стъпа, отвсякъде заобиколен от хора... Който не вярва имам снимки :mhihi:
- Санкт Петербург - вечеря за 6 човека = 980 лв. Обикновена бизнес вечеря, не ядене и пиене до припадък;
- Истанбул - безина е 4 лв./литър; в 80% от заведенията за хранене не се предлага алкохол, а където се предлага е доста скъп - 1 наливна бира = 10 лв.; Няма да коментирам трафика, задръстванията и циганията...
- Италия, Тревизо - хотелска стая за 2-ма = 180Е, като хотела беше семеен, в някакво село, извън града...
- Париж - такси от квартал до центъра = 50Е, първоначална такса за повикване 10,50Е и после по 2Е/км.;

На всякъде си има + и -; всеки сам си решава къде му е добре.

Като цяло Германия си е най-добре :mhihi: Единствено там бих живял и то не за постоянно, а просто за 1-2 години.
Още като излезеш от летището и гледаш 90% от такситата 5-ци; 7-ци и S-класи :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Яну 2012, 16:29

drago_pavlov написа:-си
- в БГ средната работна заплата е около 600 лв./месец. В САЩ средната работна заплата е $40-50к/година или 3-4к на месец.
Реални случки от САЩ:
Отваря си вратата на колата някакъв пред приятелката ми, тя се блъска в нея и си навяхва пръста. Идва линейка, взима я, шинирване, и я връща обратно. След месец идва сметка $2150... Добре че имахме застраховки и не плащахме нищо.
Хваща ме грип, 41 градуса температура, идва линейка, взима ме, десетина хапчета и 1 инжекция и си тръгвам след 2 часа. След месец идва сметка $900. Пак застраховките оправиха нещата.
Умъртвяване на зъб и поставяне на коронка в БГ - 50-200 лв. или 1/3 от средната заплата в най-лошия вариант.
1 година в студентско общежитие в БГ - 240 лв. (8 м. Х 30 лв.) или 1/2 раб. заплата
Не си плащаш данъците в САЩ - отиваш в затвора за няколко месеца. И не говоря за някакви крупни измами, а за обикновен готвач в един от съседните хотели...

това минуси ли са ;) естествено, че трябва да имаш застраховка.

някои забележки, само...

цените за университетите са най-различни, има и $100к на година и наем $1000 на месец за общежитие до жълти стотинки на някое забутано място.

40-50к на година са в същност около 2-3к след данъците (данъците зависят и от в кой щат си).
Последна промяна steeN на 30 Яну 2012, 16:31, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 30 Яну 2012, 16:29

drago_pavlov написа:Много глупости се изписаха в тая тема от последното ми включване, та да кажа и аз няколко плюса и минуса на "чужбината" от личния ми опит:

+ове
- ползваш на готово благата на цивилизацията, постигнати след 200-300 години демокрация: хубава инфраструктура; здравеопазване; пенсионна система и т.н.;
- взимаш 1000Е заплата с не много бачкане и като се върнеш в България лятото за 2 седмици си голям гъзар;

-си
Реални случки от САЩ:
Тук не си плащаш данъците - не само че е безнаказано, ами се мислиш и за голям пич, понеже си преебал държавата... Ама както се вижда преебаните сме ние, не държавата...
- Стокхолм - в пица Хът една пица за двама и 2 коли = 45Е; билет за градския транспорт (влак от квартал до центъра) = 5,5Е; сандвич с кафе = 10Е
- Москва - най-евтината бира по заведенията = 12 лв.; средно е около 15 лв. (бензина им е $1 :ranting: ); вечеря за двама в обикновен ресторант = 150 лв.; обяд за двама в пицария = 70 лв.
Задръстванията са огромни, ама наистина огромни, чакаш по 1-2 часа на светофар в час пик, но това не е проблем - можеш да си хванеш "Аеротакси" (хеликоптер) срещу скромните $5000 независимо от курса (стига да е в рамките на града). В метрото също има задръствания... от хора... в час пик влизаш във влака със засилка в буквалния смисъл; блъскат те, мачкат те, настъпват те; през тунелите между спирките не се ходи, а се пристъпва, стъпка по стъпа, отвсякъде заобиколен от хора... Който не вярва имам снимки :mhihi:
- Санкт Петербург - вечеря за 6 човека = 980 лв. Обикновена бизнес вечеря, не ядене и пиене до припадък;
- Истанбул - безина е 4 лв./литър; в 80% от заведенията за хранене не се предлага алкохол, а където се предлага е доста скъп - 1 наливна бира = 10 лв.; Няма да коментирам трафика, задръстванията и циганията...
- Италия, Тревизо - хотелска стая за 2-ма = 180Е, като хотела беше семеен, в някакво село, извън града...
- Париж - такси от квартал до центъра = 50Е, първоначална такса за повикване 10,50Е и после по 2Е/км.;

На всякъде си има + и -; всеки сам си решава къде му е добре.

Като цяло Германия си е най-добре :mhihi: Единствено там бих живял и то не за постоянно, а просто за 1-2 години.
Още като излезеш от летището и гледаш 90% от такситата 5-ци; 7-ци и S-класи :mhihi:

Един човек да си ополотвори времето и да каже нещо смислено :bowdown:
Bogat-Beden написа:
kemakozeE36 написа:
BMW_POWER написа:

колега,какво ти пречат емигрантите,че благодарение на тях се вливат всяка година стотици милиони в изпърдялата ни пародия на икономика и обрулена държавица ли?виновни са ти за нещо,или те дразни че със същия труд живеят в пъти по-добре ли?
аз живея в бг(всъщност ба4кам яко,но кретам) и приятели,които навремето им помогнах да се установят когато бях в чужбина бачкат още там и имат качествен и спокоен живот,но търпят лишения,които аз съм решил,че не искам,но по-скоро ги уважавам за това..
не бъдете толкова тесногръди :idea: :dunno:

Ми не, не ме дразни, че си мислят че живеят в пъти по-добре. Щото познавам много дето отидоха по испания например да берат портокали и едвам връзват двата края там, ма иначе много хубаво им било, и като си дойдоха тука не беше кеф не беше чудо(от 4-ма само един се нави да разкаже точно какво се случва с тях, другите се перчеха че им било широко)дойдоха си с по 1500-2000лв печалба за 3 години. Аз ако зема да спестявам тука за 3 години ще им скрия шайбата...
И емигрантите не ми пречат по никакъв начин, освен с това, че ако някой е заминал някъде и са му бутнали по едно рамо да стане човек от него там, то съвсем не значи, че трябва и другите да са така, та мисълта ми е тия дето са там и са се уредили добре да са си там и да не плюят по нас "аа нека ви е гадно, блъскайте по цял ден, на мене 2-3 литра бензин не са ми проблем и т.н." щото има една приказка "кой както си го направи...". Навсякъде по света можеш да живееш добре стига да не си идиот и да знаеш какво искаш :winky:
Изображение
Изображение

Аватар
Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7

Мнение от audi_bulgarian » 30 Яну 2012, 16:58

kemakozeE36 написа:Навсякъде по света можеш да живееш добре стига да не си идиот и да знаеш какво искаш :winky:

И к'во сега....дядо ми според теб е "идиот, който не знае какво иска" , защото не живее добре с пенсията си . :dunno:
Разбирам да не е работил, ама почти 40 год. има трудов стаж :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 30 Яну 2012, 17:05

steeN написа:това минуси ли са ;) естествено, че трябва да имаш застраховка.

някои забележки, само...

цените за университетите са най-различни, има и $100к на година и наем $1000 на месец за общежитие до жълти стотинки на някое забутано място.

40-50к на година са в същност около 2-3к след данъците (данъците зависят и от в кой щат си).

Минусите са, че един зъб ти струва колкото 1 заплата, независимо дали си осигурен.
И на тях им е скъпо; не е като да не се замислят стане ли въпрос за болници...

За университета имах предвид някакъв университет, не Хрвард или Йейл... Там може и $200к да е на година :mhihi:

Както казах, всеки сам си решава...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Яну 2012, 17:32

ми цените са най-различни. зависи и колко добра застраховка имаш. зависи колко добри материали искаш и т.н.
има места където ще ти направят пломба за $100 има и места където ще ти направят пломба за $500.
същото е и в българия. има пломби за 30 лева има и за 150.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 30 Яну 2012, 18:01

Абе за какво тия къде сте в чужбината, все ни обяснявате колко ви е тежко, като ви е тежко бегом у дружба 1 или обеля в панелката.
Е затова всички емигранстки общности са сплотени в чужбина, само българчетата гледат да прекарат новите рибки.
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 30 Яну 2012, 18:05

steeN написа:ми цените са най-различни. зависи и колко добра застраховка имаш. зависи колко добри материали искаш и т.н.
има места където ще ти направят пломба за $100 има и места където ще ти направят пломба за $500.
същото е и в българия. има пломби за 30 лева има и за 150.

Не мерси...

Като бях студент беше ок - отиваш на бригада, изкарваш пари, приятели, пиене, плаж, океан, рускини, украинки... Всичко 6 :ok:
Ама ако постоянната ми работа е да мятам бургери на скарата по цял ден... Хич няма да ми е кеф... Колкото и пари да изкарваш, цял ден на 40 грдуса, потен и вмирисан на бургери... Не мерси... За няколко месеца да, ама за постоянно...

Ако искаш хубава работа там, трябва да учиш там - никой не ти признава БГ дипломата. За да учиш там мама и тате трябва да са много "стабиУни" и 5 години да цакат яко :mhihi:
Ако тези предпоставки са налице ОК, супер е в чужбина. Като станеш адвокат, лекар или счетоводител ще си 6 отвсякъде, ама да си бачкатор в чужбина, си е като да си бачкатор където и да е по света.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Яну 2012, 18:11

... това е което и аз щях да напиша.

ако смятате да ходите по чужбина да подхвърляте бъргъри, да сервирате и да копаете ... в бг е по-добре.

може би има едно изключение - ако сте решили да дадете добър старт на децата си и сте се загърбили в личен план- в чужбина децата ви определено ще имат по-добър старт... но това е много крайно решение и аз го оценявам като го видя, но мисля че е някакъв вид изхвърляне... защото не може да се утрепаш от работа за да имат децата ти основни неща и .. да не се отрази на тях това че всеки ден си като бито куче изнемогнал от нископлатената работа.

знам ли.. хора разни
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Яну 2012, 18:25

"не мерси"... ? къде ме видя да предлагам нещо :)
нито съм се оплаквал, само казвах, че нещата не са
толкова зле колкото ги описвате с цените на здравеопазването.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 30 Яну 2012, 18:30

steeN написа:"не мерси"... ? къде ме видя да предлагам нещо :)
нито съм се оплаквал, само казвах, че нещата не са
толкова зле колкото ги описвате с цените на здравеопазването.

Не го приемай толкова лично де :ok:

Ти казваш, че не са толкова зле нещата, а аз казвам кое мисля че е зле и така.
Кучетата си лаят, кервана си върви; който иска там, който иска тук :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Яну 2012, 18:38

а не... просто, аз други минуси бих написал. почваш от А и Б.
ако не знаеш езика както трябва, пречки в комуникацията. трябва да работиш/плащаш повече
(било то университет, работа и т.н.) от един местен за да получиш същото като него в началото
докато се докажеш на някакво ниво. имаш някакви ограничения.
вие прекалено много акцентирате на финансовата страна на нещата ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата