Реална личност ли е Иисус Христос?
Модератор: Общи модератори
- xela
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
- Мечтае да кара: E30 - M3
Re: Реална личност ли е Иисус Христос?
Аз спирам да чета темата, но определено тук има хора, които смятат себе си за вярващи, а в същото време трябва да се покаят.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Elesar74 написа:Обаче ти не опонира с това, че Библията не е историческа книга, а защото според теб била "фентъзи". Има историци, които признават историческата достоверност на Библията, има и такива, които не.
Ами съществената част е фентъзи, това че има И факти доказва само едно ...
Всяка добра лъжа трябва да съдържа колкото може повече истина

Наличието на исторически факти не виждам как подкрепя "чудесата" в нея ...
Там за възкръсване, разделяне на морето, виното, рибата и тем подобни фойерверки.
Също така божественото създаване с какви факти е подкрепено, писаното в Библията?
Elesar74 написа:Моето лично мнение е, че официалната наука не може да послужи за намирането на истината, защото много често тя е оплетена в разни зависимости и интереси.
За разлика от религията, която не е

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
xela написа:Аз спирам да чета темата, но определено тук има хора, които смятат себе си за вярващи, а в същото време трябва да се покаят.
Това за мен ли беше? Не се прави така колега. Аз видях проблем в твоите думи и ти го посочих. Ти не ме опроверга с аргументи, а ми каза да чета. Еми прочетох и цитирах и направих сравнение. Ами не е това, което ти твърдиш. Преди написа и други погрешни неща, нарочно не ги цитирах. Сега и ти като Zаgу, който каза, че се пляскат цитати ей така, ти пък говориш за покаяние. Хайде като ще се ритаме по кокалчетата, да не е под масата, а ето тук. Ако си християнин и ме виждаш, че бъркам, ще ми покажеш грешката, а не да ми казваш така във въздуха да се покая. За какво да се покая? Аз не смятам за християни хора, които не са искрени.
K_Ilkov, опитваш се непрекъснато да ме вкарваш в руслото на религията, но няма да стане

По отношение на историческите факти, защо не направиш един опит, да потърсиш малко информация? Не напразно споменах за археолозите на неофициалната наука. Ето тук например: http://www.arkdiscovery.com/mt__sinai_found.htm
Странно защо, Саудитска Арабия са оградили с ограда мястото, къде е бил олтара на златното теле.
Има намерени част от колесници на дъното на Червено море, обрасли с корали ест, но с отчетливи форми.
https://www.google.bg/search?q=red+sea+ ... +artefacts
И много друга информация има, стига да искаш да търсиш. И ето такива исторически факти, потвърждават че е имало изход от Египет на евреите роби. Както е описано. Намeрено е и предполагаемото място на спирането на Ноевия ковчег на планината Арарат. Мястото на Содом и Гомор също е намерено, правени са изследвания на самото място, сярата която е намерена там е с чистота, каквато не се намира на земята. И още много друга информация има. Обаче ти ще кажеш, че това не подкрепя библейските описания, а са фантасмагории на разни псевдо учени. И пак стигаме до началото. Кое тогава подкрепя Библията, ако не такива и подобни намерени местоположения, артефакти, изследвания? Много от тези учени са преследвани и публично отричани от официалната наука, дори с опасност за живота си са направили много от тези снимки. Докато много други седят в удобните си кабинети и техните думи излизат в престижни издания. Пак казвам, официалната наука, която обслужва корпоративни интереси, няма да ни каже, че Христос е реална историческа фигура и като такъв, всичко писано за него е истина. Кого обслужва подобно знание? Никой. Човек, който е повярвал и видял в Христос, Божият Син, той не е подвластен на този свят и неговите стремежи и цели. Той не може да послужи на света по никакъв начин и затова светът мрази такива хора. Както Божият Син не е от този свят, така и тези, които са Негови, не са. Ако и да живеят тук, както и Той живя. Това е само една илюстрация на това, че Библията била манипулативна книга. Защото за да има някаква манипулация, трябва да има и манипулатор, който да извлече полза от манипулацията. Кой прочее е този, който може да извлече полза от хора, които не принадлежат на този свят? Никой. Нужно е Словото да бъде преиначено и Бог да бъде изместен от центъра и там да бъде поставен човек. Тогава можем да говорим за манипулация. Ето това аз искам да изясня и да махна петното от Словото, което хората и времето са сложили. Да покажа, че Божието Слово не ни е дадено да ни донесе смърт, а живот и то изобилен такъв.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Elesar74 написа:K_Ilkov, опитваш се непрекъснато да ме вкарваш в руслото на религията, но няма да стане. Религията е човешко творение, вярата в Бога не е.
E то ти сам си се вкарал, не аз

Как разбра за божието слово? От Господ или от Иисус лично?
Или от някоя църква или англосаксонски деривати с кАстУмчета

Библията, която толкова пламенно четеш и цитираш ... от къде е? (тази твоята конкретно)
Вярата е инструмента

Самия казваш, че там пише, и ангел да видиш пак единственото, на което да вярваш да е Той ...
Готин алгоритъм

Кой, квото и да прави, квото и да ти се случи всичко води до него и единствено до него ...
Лошо - изпитание, хубаво - божия милост, квото и да е той си знае, ти си знаеш да си траеш, и си доволен щото така трябва и тн
Пак казвам, това, че има данни за намерени някакви неща съвсем не значи, че се е случило описаното в Библията

Всяка добра лъжа съдържа много истина ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Тогава кое е лъжа, след като толкова много го повтаряш? И защо е лъжа?
Значи намират части от египетски колесници на дъното на Червено море, но това не е доказателство за това, че египетски войски с колесници са навлезли в Червено море, а за какво тогава? Защото извинявай, но защо някой би влязъл с коня и колесницата си в морето и то навътре? Намират се и други неща, които потвърждават Библейски събития и описания, но и те нямат връзка с тези събития и описания. Е с какво имат тогава? Другаде такива описания няма. По нагоре повдигнах темата за валидното доказателство. Сега виждам, че всичко се отрича, защото всяка добра лъжа, съдържала много истина. Странен постулат, в който си приел да вярваш. Имаш ли някакви доказателства, че това е така или ти си го измислил за себе си? Как ти видя лъжата зад толкова много истина?
Значи намират части от египетски колесници на дъното на Червено море, но това не е доказателство за това, че египетски войски с колесници са навлезли в Червено море, а за какво тогава? Защото извинявай, но защо някой би влязъл с коня и колесницата си в морето и то навътре? Намират се и други неща, които потвърждават Библейски събития и описания, но и те нямат връзка с тези събития и описания. Е с какво имат тогава? Другаде такива описания няма. По нагоре повдигнах темата за валидното доказателство. Сега виждам, че всичко се отрича, защото всяка добра лъжа, съдържала много истина. Странен постулат, в който си приел да вярваш. Имаш ли някакви доказателства, че това е така или ти си го измислил за себе си? Как ти видя лъжата зад толкова много истина?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Elesar74 написа:Имаш ли някакви доказателства, че това е така или ти си го измислил за себе си?
Нямам

Колесница, в морето, седяла 2000 г. вероятно точно където е попаднала преди 2000г.
Where the crossing took place, the bottom is a material that dries within minutes when the water departs from between the particles. When the tide is low, you can walk or drive across on dry land even today.
The only catch is, that after about six hours or so, this bottom material becomes like heavy mud. That is why the chariot wheels were "binding" and were stuck in the mud. (Like most of the beLIEvers of today!) The result was the destruction of the Egyptian army when the tide came.
Of course Moses knew about this place!!! He was a magician.
When you don't have all the facts, events appear to be miraculous or magical!
By the way, Noah's ark was found long time ago and there is a museum there you can visit in Turkey. What do these archeological facts prove?
It proves that the events were true BUT the stories that come with it, is is bull&***%!!!
Just like the so called prophecies. The PTB are creating the events that jive with the Bible so the dummies say "you see, everything is happening as the Bible predicted!!!"
The goal is to restore control of the masses! There is nothing better than a "belief" system to do that.
Пробвай да осмислиш какво пише

Elesar74 написа:K_Ilkov, опитваш се непрекъснато да ме вкарваш в руслото на религията, но няма да стане. Религията е човешко творение, вярата в Бога не е.
K_Ilkov написа:Как разбра за божието слово? От Господ или от Иисус лично?
Или от някоя църква или англосаксонски деривати с кАстУмчета![]()
Библията, която толкова пламенно четеш и цитираш ... от къде е? (тази твоята конкретно)
Гледам си пропуснал тука нещо

Не се стеснявай

...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Колесницата не е седяла в морето 2000, а около 3500 г. Та какво да осмислям повече? Това, което си цитирал не отговаря на Писанието, защото там не пише, че са затънали в калта по дъното, а че Господ е извадил колелата от колесниците и така е затруднил движението им.
Изход 14 гл.
22 Така израилтяните влязоха всред морето по сухо; и водите бяха за тях преграда от дясната и от лявата им страна.
23 А египтяните, всичките коне на Фараона, колесниците му и конниците му, - като ги погнаха влязоха подир тях всред морето.
24 Но в утринната стража Господ погледна от огнения и облачния стълб на египетската войска и смути войската на египтяните;
25 Той извади колелата от колесниците им та те се теглеха мъчно, така щото египтяните рекоха: Да бягаме от Израиля, защото Иеова воюва за тях против египтяните.
Откъде съм повярвал ли? От свидетелството на приятели. И ако Бог ми е говорил, това за тебе би ли било убедително? Или питаш просто за да ме иронизираш за пореден път, не че наистина те интересува.
Изход 14 гл.
22 Така израилтяните влязоха всред морето по сухо; и водите бяха за тях преграда от дясната и от лявата им страна.
23 А египтяните, всичките коне на Фараона, колесниците му и конниците му, - като ги погнаха влязоха подир тях всред морето.
24 Но в утринната стража Господ погледна от огнения и облачния стълб на египетската войска и смути войската на египтяните;
25 Той извади колелата от колесниците им та те се теглеха мъчно, така щото египтяните рекоха: Да бягаме от Израиля, защото Иеова воюва за тях против египтяните.
Откъде съм повярвал ли? От свидетелството на приятели. И ако Бог ми е говорил, това за тебе би ли било убедително? Или питаш просто за да ме иронизираш за пореден път, не че наистина те интересува.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Elesar74 написа:Та какво да осмислям повече? Това, което си цитирал не отговаря на Писанието, защото там не пише, че са затънали в калта по дъното, а че Господ е извадил колелата от колесниците и така е затруднил движението им.
...
Или питаш просто за да ме иронизираш за пореден път, не че наистина те интересува.
Не му мисли

Щом не отговаря на писанието, значи не е верно - as simple as DAT

Питам за да ти подскажа, че само си мислиш, че нямаш връзка с религия и църква

Но както и преди съм установявал диалога е безпредметен

...
- koliu_45acp
- Потребител
-
Elesar74 написа:В нашето православие има куп ритуали, обреди и традиции, които в светлината на Библията са напълно излишни, но въпреки всичко се правят до ден днешен.
Колега, тука не си прав. Матей 26:26-29.
И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло.
27 Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички!
28 Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.
29 Но казвам ви, че отсега няма вече да пия от тоя плод на лозата, до оня ден, когато ще го пия д вас нов в царството на Отца Си.
Тука Христос не говори само на апостолите, тва се отнася за всеки, до когото стигнат тез думи.
Матей 16:17-19
17 Исус му отвърна: „Благословен си, Симоне, сине Йонов, защото не човешко същество ти е разкрило това, а моят Баща в небесата. 18 Казвам ти също, че ти си Петър [k] и върху този камък ще построя църквата [l] си и силите на смъртта [m] няма да могат да я победят.“ 19 Ще ти дам ключовете от небесното царство и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано и в небесата; а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано и в небесата.“
Демек Петър Симон е упълномощен да изгради църквата (събора) на Христос.
И без църквата немаше да стигне до нас Светото Писание. Колкото и магарии да праи църквата и колкото лоши да са свещениците, напраили са и са съхранили неколко неща как си требе, по Божията милост и благословия.
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Може би това е тактика-
Каквото и да питаш ти се отговаря с цитати.Щеш не щеш ще ги научиш.
Аз питам - ти какво мислиш?Отговор- в библията пише това.
Всички очакваме да няма престъпници със 120 висящи дела, но съдията казва - в закона така пише!!!
Каквото и да питаш ти се отговаря с цитати.Щеш не щеш ще ги научиш.
Аз питам - ти какво мислиш?Отговор- в библията пише това.
Всички очакваме да няма престъпници със 120 висящи дела, но съдията казва - в закона така пише!!!
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
koliu_45acp написа:Elesar74 написа:В нашето православие има куп ритуали, обреди и традиции, които в светлината на Библията са напълно излишни, но въпреки всичко се правят до ден днешен.
Колега, тука не си прав. Матей 26:26-29.И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло.
27 Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички!
28 Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.
29 Но казвам ви, че отсега няма вече да пия от тоя плод на лозата, до оня ден, когато ще го пия д вас нов в царството на Отца Си.
Тука Христос не говори само на апостолите, тва се отнася за всеки, до когото стигнат тез думи.
Матей 16:17-1917 Исус му отвърна: „Благословен си, Симоне, сине Йонов, защото не човешко същество ти е разкрило това, а моят Баща в небесата. 18 Казвам ти също, че ти си Петър [k] и върху този камък ще построя църквата [l] си и силите на смъртта [m] няма да могат да я победят.“ 19 Ще ти дам ключовете от небесното царство и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано и в небесата; а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано и в небесата.“
Демек Петър Симон е упълномощен да изгради църквата (събора) на Христос.
И без църквата немаше да стигне до нас Светото Писание. Колкото и магарии да праи църквата и колкото лоши да са свещениците, напраили са и са съхранили неколко неща как си требе, по Божията милост и благословия.
Т.нар. Господна вечеря, е само един и повтарям само един ритуал, ако изобщо може да се нарече такъв. И тя е превърната в ритуал, именно от православието, а не виждаме такъв пример в Писанието, как се е практикувало. Църквата, която е съградил Петър и другите апостоли, която виждаме в Деяния на апостолите, какво общо има с днешните разклонения на т.нар. християнство? То е ясно, че по Божията милост е достигнало до нас Писанието, но даже част от тези хора са скрили Писанието през вековете и са преиначили смисъла му. Тук колегите се дразнят, че им цитирам Писанието и сами не разбират, че това, което им цитирам е за тяхна полза. Ако вземам да цитирам от трудовете на Маркс, сигурно няма да се дразнят.
K_Ilkov, тези, които са написали това, което си цитирал, откъде знаят за това събитие, изхода от Египет и унищожаването на египетската войска в Червено море? Не ли от Писанието, защото къде другаде е описано това? И аз като цитирам същото това Писание, за да покажа, че там не пише, че са затънали в калта, ти ми казваш, че Писанието е в грешка, а тези, което си цитирал са прави. Автора на тази част от Писанието е Моисей, който е бил сам участник в тези събития. Как тези хора от дистанцията на 3500 г. казват, че това не е било така?Въпреки че тяхната информация пак е от Писанието. Това е класически пример за това, как се променя написаното от някакви хора, с цел да го нагодят към собствените си интереси или кой знае защо. Ето по този начин на хората се представя една изкривена версия и Писанието се прави да изглежда глупаво, нелогично и противоречиво. А когато аз цитирам от същото това Писание, което всеки може да прочете, не е ли за да покажа какво всъщност пише? А вие се възмущавате, на какво по-точно? В крайна сметка говорим за Исус Христос, откъде според вас да цитирам?
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Elesar74 написа:K_Ilkov, тези, които са написали това, което си цитирал, откъде знаят за това събитие, изхода от Египет и унищожаването на египетската войска в Червено море? Не ли от Писанието, защото къде другаде е описано това? И аз като цитирам същото това Писание, за да покажа, че там не пише, че са затънали в калта, ти ми казваш, че Писанието е в грешка, а тези, което си цитирал са прави. Автора на тази част от Писанието е Моисей, който е бил сам участник в тези събития. Как тези хора от дистанцията на 3500 г. казват, че това не е било така?Въпреки че тяхната информация пак е от Писанието. Това е класически пример за това, как се променя написаното от някакви хора, с цел да го нагодят към собствените си интереси или кой знае защо. Ето по този начин на хората се представя една изкривена версия и Писанието се прави да изглежда глупаво, нелогично и противоречиво. А когато аз цитирам от същото това Писание, което всеки може да прочете, не е ли за да покажа какво всъщност пише? А вие се възмущавате, на какво по-точно? В крайна сметка говорим за Исус Христос, откъде според вас да цитирам?
Ако за миг предположиш, че писаното е писано от хора и те са имали цели може и да ти светне ...
Явно обаче не искаш или не можеш да разсъждаваш извън "Писанието"

Приличаш ми на куче, което си гони опашката

...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Хубаво, имали са цели. Каква е била целта на Моисей, да запише това в Писанието? Хайде, ти който виждаш лъжата зад толкова много истини, да ме осветлиш моля.
P.S. Между другото, проверих си мненията в темата и съм цитирал Писанието в случая със Zagy, защото той цитира пръв и към xela, който написа определени погрешни неща. Срещу това съм написал доста обширни постове, без дума да съм споменал от Писанието. Вашите обвинения, че съм цитирал само Писанието са безпочвени.
P.S. Между другото, проверих си мненията в темата и съм цитирал Писанието в случая със Zagy, защото той цитира пръв и към xela, който написа определени погрешни неща. Срещу това съм написал доста обширни постове, без дума да съм споменал от Писанието. Вашите обвинения, че съм цитирал само Писанието са безпочвени.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Няма това ... То е едно цяло и трябва да се разглежда като такова и в целите си и в начина на постигане.
Как се управляват хора? За пръчката и моркова чувал ли си?
Господ е добър, той ви спаси от Египтяните, но сега трябва да ме слушате като негов пророк ...
Ако не слушате Господ може и над вас да се стовари гнева му ...
Как се управлява народ някога? Без полиция, без съдебна система, без документи ... с вяра ...
Как се управляват хора? За пръчката и моркова чувал ли си?
Господ е добър, той ви спаси от Египтяните, но сега трябва да ме слушате като негов пророк ...
Ако не слушате Господ може и над вас да се стовари гнева му ...
Как се управлява народ някога? Без полиция, без съдебна система, без документи ... с вяра ...

...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Съгласен съм с горното донякъде. Тогава трябва да покажеш къде е манипулацията в цялото Писание.
Колкото до народа на Израел, те сами са видяли какво Господ направи в Египет. Ето тук има един подобен разговор, за това, което ти пишеш:
Числа 12 гл.
1 В това време Мариам и Аарон говориха против Моисея поради етиопянката, която бе взел за жена, (защото беше взел една етиопянка); и рекоха:
2 Само чрез Моисея ли говори Господ? не говори ли и чрез нас? И Господ чу това.
3 А Моисей беше човек много кротък, повече от всичките човеци, които бяха на земята.
4 И веднага Господ рече на Моисея, на Аарона и на Мариам: Излезте вие трима към шатъра за срещане. И тъй, излязоха и тримата.
5 Тогава Господ слезе в облачен стълб, застана пред входа на шатъра и повика Аарона и Мариам, и те двамата излязоха.
6 И рече: Слушайте сега думите Ми. Ако има пророк между вас, Аз Господ ще му стана познат чрез видение, на сън ще му говоря.
7 Но слугата Ми Моисей не е така поставен, той, който е верен в целия Ми дом;
8 с него Аз ще говоря уста с уста, ясно, а не загадъчно; и той ще гледа Господния Образ. Как, прочее, не се убояхте вие да говорите против слугата Ми Моисея?
С кой и как ще говори Господ, решава Той. Моисей никога не е направил нещо, което Бог не му е заповядал. С изключение на едно. Ако Бог е определил Моисей за Негов пророк и водач на народа, кой прочее трябва да бъде слушан и следван? Този народ е воден 40г. в пустинята от Бога. Сред народа е имало определени хора, които са отговаряли за други хора. Имало е стройна и организирана система на живот. Пустинята не е добро място за живот. Те са били в пустинята и заради това, да им покаже Бог, че Той не е ограничен от ресурси и може дори в пустинята да се грижи за тези хора. За това време е писано ето това:
Второзаконие 8 гл.
4 Облеклото ти не овехтя на тебе нито ногата ти отече през тия четиридесет години.
За управлението на този народ, Бог дава на Моисей закона и доста други правила, които да послужат както за решаване на важни задачи и проблеми, така и в ежедневието. Има инструкции как да се грижиш за хигиената си, как да определяш разни болести и какво да правиш, цялата книга Левит е пълна с подобни указания. Посредством тези указания и правила народа, е воден към определена цел, обещаната земя. Този народ е бил толкова организиран и целеустремен, че всички околни народи са се страхували от тях и са правили всевъзможни капани и хватки, за да има напакостят по някакъв начин. Резюмето на всичко е написано ето тук:
Второзакония 11 гл.
26 Ето, днес поставям пред вас благословение и проклетия:
27 благословението, ако слушате заповедите на Господа вашия Бог, които днес ви заповядвам;
28 и проклетията, ако не слушате заповедите на Господа вашия Бог, но се отклонявате от пътя, който днес ви заповядвам и следвате други богове, които не сте познавали.
Прочее, ако ти си станал свидетел на такива чудеса и знамения и си видял с очите си всичко това, на кого ще служиш и кого ще следваш? Моисей ли е направил всичко това, от себе си? Можеш да прочетеш за овчаря Моисей, който е пасъл козите на тъста си цели 40 г. и последното, което е идвало на ума му, е да ходи в Египет и да си отваря проблеми с тамошния владетел.
Колкото до народа на Израел, те сами са видяли какво Господ направи в Египет. Ето тук има един подобен разговор, за това, което ти пишеш:
Числа 12 гл.
1 В това време Мариам и Аарон говориха против Моисея поради етиопянката, която бе взел за жена, (защото беше взел една етиопянка); и рекоха:
2 Само чрез Моисея ли говори Господ? не говори ли и чрез нас? И Господ чу това.
3 А Моисей беше човек много кротък, повече от всичките човеци, които бяха на земята.
4 И веднага Господ рече на Моисея, на Аарона и на Мариам: Излезте вие трима към шатъра за срещане. И тъй, излязоха и тримата.
5 Тогава Господ слезе в облачен стълб, застана пред входа на шатъра и повика Аарона и Мариам, и те двамата излязоха.
6 И рече: Слушайте сега думите Ми. Ако има пророк между вас, Аз Господ ще му стана познат чрез видение, на сън ще му говоря.
7 Но слугата Ми Моисей не е така поставен, той, който е верен в целия Ми дом;
8 с него Аз ще говоря уста с уста, ясно, а не загадъчно; и той ще гледа Господния Образ. Как, прочее, не се убояхте вие да говорите против слугата Ми Моисея?
С кой и как ще говори Господ, решава Той. Моисей никога не е направил нещо, което Бог не му е заповядал. С изключение на едно. Ако Бог е определил Моисей за Негов пророк и водач на народа, кой прочее трябва да бъде слушан и следван? Този народ е воден 40г. в пустинята от Бога. Сред народа е имало определени хора, които са отговаряли за други хора. Имало е стройна и организирана система на живот. Пустинята не е добро място за живот. Те са били в пустинята и заради това, да им покаже Бог, че Той не е ограничен от ресурси и може дори в пустинята да се грижи за тези хора. За това време е писано ето това:
Второзаконие 8 гл.
4 Облеклото ти не овехтя на тебе нито ногата ти отече през тия четиридесет години.
За управлението на този народ, Бог дава на Моисей закона и доста други правила, които да послужат както за решаване на важни задачи и проблеми, така и в ежедневието. Има инструкции как да се грижиш за хигиената си, как да определяш разни болести и какво да правиш, цялата книга Левит е пълна с подобни указания. Посредством тези указания и правила народа, е воден към определена цел, обещаната земя. Този народ е бил толкова организиран и целеустремен, че всички околни народи са се страхували от тях и са правили всевъзможни капани и хватки, за да има напакостят по някакъв начин. Резюмето на всичко е написано ето тук:
Второзакония 11 гл.
26 Ето, днес поставям пред вас благословение и проклетия:
27 благословението, ако слушате заповедите на Господа вашия Бог, които днес ви заповядвам;
28 и проклетията, ако не слушате заповедите на Господа вашия Бог, но се отклонявате от пътя, който днес ви заповядвам и следвате други богове, които не сте познавали.
Прочее, ако ти си станал свидетел на такива чудеса и знамения и си видял с очите си всичко това, на кого ще служиш и кого ще следваш? Моисей ли е направил всичко това, от себе си? Можеш да прочетеш за овчаря Моисей, който е пасъл козите на тъста си цели 40 г. и последното, което е идвало на ума му, е да ходи в Египет и да си отваря проблеми с тамошния владетел.