По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от steeN » 23 Дек 2016, 9:10

Jordana написа:Между другото USA са типичния пример за това което говоря , през 18 век икономиката им притежава всички тия прелести на капитализма които ти наричаш "естествен ход " :mhihi: Странно но антиглобалистичните протести са най силни точно в страни опора на капиталистическия начин на производство :dunno:

Тва беше сарказъм за глобализацията :) Иначе не са новини за мен "прелестите". Дори съм го писал няколко пъти. За САЩ сигурно имаш предвид 19ти век, щото САЩ през 18ти век нямат много история (1776 декларация на независимостта) :mhihi: Това е ерата на истинския капитализъм и периода, в който щатите стават най-богата страна в света. Без социална държава и със свободна имиграция, и свободна търговия (т.е. практически без бариери за внос/износ). Иначе, не знам на база на какво генерализираш така... антиглобалистични протести имаше масово само в Европейския съюз.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 23 Дек 2016, 9:23

barabqga написа:...

:yes:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 23 Дек 2016, 9:53

barabqga написа:Тук копирам чужд текст. Не знам кой е автора.

„Ние помним рибата, която ядохме даром в Египет, краставиците, дините, праза, червения и чесновия лук” (Числа 11:5). Бившите роби помнеха робството не с надзирателите, бичовете и принудителния труд. Помнеха робството с нещата, които им бяха „осигурявани даром”.
И робството побеждава.
Робството не започва от робовладелците. Робството започва от робите. То не започва когато някой извади оръжието и принуди хората да му работят. То започва когато хората се откажат сами да се грижат за себе си и за своите семейства, когато поискат някой друг да им осигурява необходимите неща - до края на живота им. Робството идва тогава, когато човек изостави отговорността да взема решения за своя живот и остави тези решения на други хора. Истинската същност на робството е в съзнателната замяна на свобода за сигурност. Робството се състои в съзнателно предаване на индивидуалните права и отговорности на други хора или институции. Робството е в овчия инстинкт да търсиш овчар да те пасе и стриже.
На съвременен политически и обществен език можем да кажем, че робството – това са социалните грижи. В здравното осигуряване за хората, които никога не полагат грижи за здравето си. В пенсионното осигуряване за хората, които никога не искат да мислят за бъдещето. В безплатното държавно образование за децата на родителите, които могат да правят деца, но не желаят да се грижат да тях. В регулациите на икономическия и личния живот.
Всички тези неща са робство. В основата си те имат един и същ мотив: Желанието на човека да избяга от отговорността за своя собствен живот и работа. Хората, които държат да ги получават, надават същия вик като онези израилтяни в старо време: „Добре си ни беше с рибата, която ядяхме даром, и с праза, чесъна и лука.” Имаше някой да се грижи за нас. Искаме и сега някой да се грижи за нас. Дори ако това означава да ни бият с камшици и да работим по цял ден под тропическото слънце. Дори ако това означава да ни товарят с 60% данъци, да ни карат да чакаме на опашки пред бездушни мързеливи бюрократи, да ни унижават и да ни отнемат живота, свободата и собствеността. Дайте си ни безплатната коричка хляб всеки ден!"
Народ от роби няма бъдеще. По един или друг начин той умира. Било от външно нашествие, от емиграция на младите активни хора (децата на робите) или от естествена смърт. Никакъв Европейски съюз не може да го спаси. Никакви обещания за още безплатни корички хляб не могат да го спасят – те само ще го убият повече. Робите не носят мироглед за бъдещето и затова не могат да имат бъдеще.
Само свободният човек има бъдеще. Бъдещето принадлежи на онези, които сами поемат отговорността за него. Останалото е самозаблуда и утопия.

:clap:

Ще си го копна да не изчезне, че ми хареса :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 23 Дек 2016, 10:55

hell's angel написа:
drago_pavlov написа:повишена производителност, повтаряемост на резултата, по-малко брак... Роботът не се уморява, не излиза в непредвиден болничен, не мрънка за по-висока заплата, придобивки и т.н.

Ама не взимат заплата и не харчат, че и кредити нямат, не им трябват и меринджеи, та кой ще подхранва тая консуматорска икономика ?

Един пример :

Ако сега имаме 100 иднивида със сумарен доход 1 000 000$.
Номер 1 и Номер 2 разполагат със 600 000$
Номер 3 до Номер 10 се разпореждат с още 250 000$
Останалите от Номер 11 до Номер 100 получават останалите 150 000$

Голяма част от продукцията в момента е ниско качествена и евтина по простата причина, че повечето консуматори са с ниски доходи.

Идва денят Х в които роботи/машини/компютри завземат работните места и хората от номер 11 до номер 100 остават без работа.
Този сумарен доход от 1 000 000$ няма да се загуби по-скоро ще се увеличи, но ще бъде преразпределен като най-вероятният сценарий е Номер 1 и Номер 2 да увеличат благосъстоянието си до 750 000$, тъй като те са инвестирали в машините.
За Номера 3 до 10 ще останат някакви трохи, а може и да не останат, ако останалите напънат да се преквалифицират.

В крайна сметка системата ще намери ново равновесие, при което вместо да се бълват много на брой некачествени и евтини стоки, ще се произвеждат малко на брой качествени, но доста по-скъпи, които ще се потребяват от много по-малко хора. Неприятното е, че отритнатите 90 индивида ще се изправени пред избора: смърт или война срещу прогреса.

Разбира се това е един супер опростен и идеалистичен пример, нещата са далеч по-сложни.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 23 Дек 2016, 11:26

На тия от 11 до 100 ръцете са им в гъзъ, а мозъците им са като на токачка. Ей това им е проблема и напълно заслужават съдбата си. Колкото и роботи, компютри и машини да има, винаги ще има нужда от още повече квалифицирани и качествени хора.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Дек 2016, 11:36

TheDriver написа:В крайна сметка системата ще намери ново равновесие, при което вместо да се бълват много на брой некачествени и евтини стоки, ще се произвеждат малко на брой качествени, но доста по-скъпи, които ще се потребяват от много по-малко хора.

Грешно ти е виждането.
Това и е хубавото на автоматизацията - произвежда се повече, по-качествено и по-евтино.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 23 Дек 2016, 11:50

drago_pavlov написа:
TheDriver написа:В крайна сметка системата ще намери ново равновесие, при което вместо да се бълват много на брой некачествени и евтини стоки, ще се произвеждат малко на брой качествени, но доста по-скъпи, които ще се потребяват от много по-малко хора.

Грешно ти е виждането.
Това и е хубавото на автоматизацията - произвежда се повече, по-качествено и по-евтино.

И твоето твърдение и моето са верни просто гледната точка е различна.

Да, цената за производство на продукт Х ще падне драстично, а ще има и повишено качество.

Крайната цена обаче няма да се промени дори ще се покачи в по-дългосрочен план.

Иначе казано, това което в крайна сметка ще се промени е маржът на печалба за инвеститора.

Колкото повече от ниско платените консуматори има, толкова ще е по-малък маржът на печалба за единица продукция.Колкото повче навлизат машините и намаляват индивидите, толкова повече ще се увеличава маржът на печалба за единица продукция.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 23 Дек 2016, 11:58

Не съм съгласен и аз. Дори емпирично не е вярно. Технологиите винаги водят до дефлация.
Всичко поевтинява... печки, перални, телевизори, автомобили...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Дек 2016, 12:41

:OT:
И понеже се питате, "Кой удари още един глас в полза на соца", ще ви кажа...АЗ БЯХ хахахах :mhihi: :mhihi:
Направих го, щото не бях гласувал, и ей така, да дразня :mhihi:
Не че тогава бях зле, не че сега съм зле, бях писал, че и двата периода имат своите гадни и добри неща, и като цяло, това са несравними неща.
И преди го казах, значи ще се повторя.
Несравнимо е, като все едно някой да ви попита "къде се живее по-добре, в гората или в града". И двете си имат своите очарования, недостатъци, проблеми и тн.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 23 Дек 2016, 13:07

steeN написа:Не съм съгласен и аз. Дори емпирично не е вярно. Технологиите винаги водят до дефлация.
Всичко поевтинява... печки, перални, телевизори, автомобили...

Съгласен съм, но това е тенденция в условия на константна или нарастваща маса от потребители.

Какво според теб ще се случи ако половината от потребителите изчезнат от пазара или изчезнат по принцип?

В първия момент свръх-предлагане, срив на цените и фалити. А после?

П.С. Нагазваме в някакъв дълбок офтопик, но поне за мен дискусията е интересна :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Дек 2016, 13:49

За мен най-големия извод от темата е анкетата, почти постоянно резултата се върти 50/50.
Това за мен е много интересно, след едни 90% от тези, които са дали гласа си независимо за кой лагер, не са живели дори като деца в строя, но имат собствено мнение по въпроса. Интересно как знаят, кое е било по-добре..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 23 Дек 2016, 14:07

Top Gun Maverick написа: Но наистина разрухата на държавата се случи главно след соца, а тия циганизации и т.н. се случват даже в сегашно време....

Разрухата на държавата се случила точно по време на соц-а. Само че нещата в "държавата" се случват бавно. Ако в един кораб има пробойна, той не потъва веднага. Обаче като се напълни с вода, вече е късно да се запушват дупките.

Та така... Другарите знаеха много добре че държавата върви към фалит още в средата на 80-те. Резулатата всички го видяхме в началото на 90-те години.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 23 Дек 2016, 14:51

Е.Димитров написа::OT:
И понеже се питате, "Кой удари още един глас в полза на соца", ще ви кажа...АЗ БЯХ хахахах :mhihi: :mhihi:
Направих го, щото не бях гласувал, и ей така, да дразня :mhihi:
Не че тогава бях зле, не че сега съм зле, бях писал, че и двата периода имат своите гадни и добри неща, и като цяло, това са несравними неща.

Работата е ясна - 101-ият за соц-а също е "на кантар", демек резултатът е 100,5 / 100,5 и няма победител!
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 23 Дек 2016, 15:40

Не е! Много ясно си е гласувал,а че го увърта е друга тема.
За мен проблемът е в самият въпрос,който обсъждаме.
Значи гласуваме хора живели тогава и хора само чели и слушали затова.Обсъжда се нещо с права за гласуване и на незнаещите.
Повечето от незнаещите си имат мнение,което е хубаво,но те не осъзнават нещо много,даже до болка познато от знаещите,че мнението им лежи на информация,която е доста изопачена,а и на пълна дезинформация.
Всъщност това винаги е бил проблем на младежите като цяло,дори и за нас,когато сме били пишлемета.Четеш нещо и го разбираш.Слушаш някаква история и тя ти дава позиция и мироглед.
Но животът е нещо съвсем различно.
Четеш нещо за развод, например.Там някакви делби,скандали,общо взето кофти история.Оставаш с впечатлението,че нещата се решават от само себе си,имаш някакво мнение,а също и опит от чуждата ситуация и дотук.Но минават години и въх...твоята те зарязва.Обичал си я като нещо неземно,повече от себе си.Градил си здраво и мечтаеш за далечно бъдеще.Самият ти си бил главният щастливец в мечтите си.Всичко има цел, има пълнеж,има смисъл.
Когато това се сгромоляса в животът ти и краката ти омекнат.Когато усетиш,че всъщност целият ти живот е останал без смисъл,пълнеж и цел.Когато усетиш,че сърцето ти излиза буквално през устата и не можеш да си намериш място да седнеш дори,точно тогава се усеща вкусът на ситуацията.
Та незнаещите знаят за нещата,но не са ги усетили,а знаещите изпитали, и болката, и страданието ,няма как да го обяснят.
Разминаването е нормално,а и хубаво донякъде,но спорът не е на едно ниво.Мнение се дава когато си ял и двете баници.Догато си слушал само за едната,а си опитвал само от другата,мнението ти важи само за втората,а това не прави съпоставка между двете,заради липсата от база за сравнение.
Въпросът също не е конкретизиран,дали става въпрос за всеки един от нас като личност и лични успехи или касае народа като цяло.Не мога да преценя дали думата народ и народност е разбирана от по-младите в спора в пълната и цялост.
Така че аз вадя резултата на най-честните,гласували,че не знаят отговорът от масата на неразбиращите и резултатът е катастрофален за невярващите в доброто минало.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Дек 2016, 15:51

Все пак говорим за неща от преди 30-40 години, а не от каменната ера.
И тия два строя не са паралелни вселени... Това, което се случва 90-те не е плод на 90-те, не е паднало от космоса, то е следствие на предходните събития и действия.

Benord написа:Мнение се дава когато си ял и двете баници.Догато си слушал само за едната,а си опитвал само от другата,мнението ти важи само за втората,а това не прави съпоставка между двете,заради липсата от база за сравнение.

По твоята логика никой не трябва да коментира турското робство, борбите за независимост и други исторически събития, понеже никой от сега живите не я е ял тая баница...
Доста повърхностно разсъждение...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата