Криптовалути

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Re: Криптовалути

Мнение от vixx » 01 Окт 2021, 3:13

Nickelback написа:Еййй пълните ми душата с тоя ентусиазъм дето извадихте така рязко :ok:

Иначе:
vixx написа:Хелиум беше далавера преди около година. Но и тогава, и сега продължава да ми се струва пълна простотия.

Ако облагородиш район, който е бил "тера инкогнита" до тоя момент за мрежата, или пък направиш пиър с друга отдалечена точка, и през теб да минава основна част от трафика, защо да е простотия? :dunno:

vixx написа:ПП. Всеки има в джоба си устройство, което може да прави същото нещо и да му изкарва пари, с един прост апп.

Бъркаш. Концептуално различни неща са. Телефонът нито е в подходящ честотен обхват, и съответно рейндж, да покрие добре една по-голяма ейрия, нито енергийно е конкурентен на LoRa, протоколно (по "природа") също е почти диаметрално далеч. Абсолютно ненужно е всяко едно дребно и/или "непретенциозно" устройство (например смарт капак на бидон за зеле :mhihi: ) да бачка по IP. А някой ден ще станат стотици трилиони устройства верояно из цялата планета :dunno: Ta LoRA е един добър опит да се офлоудне интернет от "тъпи" и "бавни" unsolicited комуникации на още по-"тъпи" устройства. Прекалено много context switch се случва в тия дейтацентрове по планетата за щяло и нещяло (за тъпотии). Изобщо интернет има нужда от спешна ревизия, за да работи ефективно с толкова много устройства и това са тръгнали да оптимизират разни умни хора с тия алтернативни мрежи :) "Копането" и "печалбата" е вторичен ефект, целящ да се стимулира по-бързото ѝ изграждане - people's network първо, после други неща :)

Баси, аз малко с половин месец закъснение ти видях отговора, ама... толкова, извинявай :bchug:
Разбирам ти аргумента за LORA и за обхвата, но честно казано не разбрах какво има да оффлоудваме на интернет. Няма проблем с капацитета на линиите, няма проблем с паметта на рутерите (то има ,де ама колко рутера имат нужда да държат цялата BGP таблица?), а един whitebox суич с broadcom trident 2 без проблеми суичва над терабит трафик, пък струва само няколко хиляди. Ако визираш недостига на IPv4, то си има IPv6, а си има и CGNAT. Предполагам, че нещо друго сигурно имаш предвид.
Конкретно с тоя Хилиум ме притеснява това, че изглежда, че от устройството идва основния им приход, а не от това, което би трябвало да върши мрежата. Малко като онея пакети на МЛМ компаниите, дето твърдят, че не са пирамиди, ама накрая продукт реално няма. А относно телефоните не съм съгласен с теб. Предвид, че всеки вече има по един, който така или иначе е нон-стоп включен, благодарение на гъстотата можеш да получиш много по-добро поктритие и, по-важното, мрежа с много по-малък шанс от отказ на услугите когато някой телефон просто умре. Много добър пример какво може да се постигне е google traffic. Вярно е, че там където няма гъстота услугата ще е по-лоша, но от чисто бизнес гледна точка там и печалбата, т.е. потреблението, ще е по-малко.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Окт 2021, 7:52

Borymeckata написа:Имаше по Дискавъри едно предаване за най-известните и разпространени измами. И всяка серия завършваше с фразата: Ако нещо е прекалено хубаво, за да е истина, вероятно не е... :dunno: :dunno:

Оффф, известни и разпространени измами. Сега, биткойн е краля, това трябва да ти е ясно. Убеден съм, че не знаеш дори ориентировъчно колко на брой криптовалути съществуват. То и аз не знам вече, постоянно излизат нови и нови, но със сигурност са толкова на брой, колкото няма как да им запомним имената. Секторът е изключително голям вече. Ако кралят крашне, умре оказвайки се измама, абсолютно целия сектор ще умре за не се знае колко години. Това са огромни загуби за всички и спекулантите няма да има към какво толкова доходоносно да се насочат, нито хората с големите пари в близко бъдеще. Ако биткойн беше измама, през тия 10 години и отгоре вече, масата скептици отдавна да са открили каква е измамата, създателя да беше дръпнал неговите пари от някъде и да беше офейкал повличайки пазара надолу. То аз си мисля, че са толкова далече нещата, че дори да се дръпнат тия биткойни, това ще е временен краш докато не се изкупят от правилните ръце и ще е само веднъж.
Та няма никаква причина да умира тоя биткойн...скоро. За в бъдеще не знам, може и да се появи такава, ама сега засега аз поне не виждам такава, а причини за да върви все нагоре много.
Та измамни криптовалути има колкото искаш. Там вече нещата изглеждат прекалено хубави за да са истина. Буквално всеки с техническа грамотност може да създаде криптовалута в момента, само идва проблема с първоначалното наливане на капитал. Ако намери спонсори и вдигне цената първоначално оставяйки си за него едно голямо количество монети(за спонсорите също)просто чака момента когато му се струва, че е достатъчен за да излезе. Ако през това време не се е появил и друг ,който да купи огромно количество, то той със спонсорите си държи големи брой и команда парада. Ако се появи друг с голямо вложение вече става неясно ако тоя другия изтегли парите си какво ще се случи с тая криптовалута и създателя и вече няма контрол над нея. Идва момента когато той със спонсорите решава, че е момента да излиза, продават си койните на новите хора и проекта умира. Така или по подобен начин са измрели куп шиткойни или поне са се сринали почти до нула. Не знам дали знаеш, но от биткийнда речем ако очакваш някога да направиш по 10 на вложението си или по 20след години, от някакви шиткойни се постига умножение по 100 или по 1000 без да ти преувеличавам. Това понеже хората гледат назад графиката как биткойн го е постигнал и мислят, че това е възможно с всеки шиткойн, който им се стори перспективен. По време на булмаркета през 2017-та е имало пак бол шиткойни, над 90 процента от тях не съществуват вече, процента се доближава до 100 ако броим и тези, които толкова са сринали цена, че никога няма да се изправят. Ако не вярваш прочети темата през 2017-та да видиш какви валути са се коментирали и имената на колко от тях ще намериш в днешно време. По време на булмаркетите подобни проекти скачат и има хора, които си мислят, че по подобие на биткойн това ще е години напред, а обикновено те си залязват много бързо. Та целия този сектор в момента се крепи на биткойн и от несигурния пазар на всички валути, най-сигурна е биткойн, поне засега. Поради много причини. Та не си мисли, че на хората тука нещата им изглеждат прекалено хубавини затова са тук, ако беше така щяхме да наливаме бол пари на сляпо във всякакви проекти.

Имаше едно видео на Неделин Маринов със заглавие за един шиткойн, който обещава на страницата си възвращаемост по 10 000! Имаше повече гледания от нормалните видеа и това само показва как хората се настройват като прочетат подобно заглавие макар в клипа той да обяснява как това за него е абсолютна пирамида и как създателите му са се свързали с него за да направи клипа и ако го пусне ще му преведат 50 долара, понеже нали има аудитория, която ще го види. Той трябваше да хвали проекта, но прави точно обратното вътре понеже знае, че е абсолютен скам. Но прави клипа на Български естествено, а самата сума от 50 долара му подсказва, че няма кой да седне да се занимава за да превежда какво точно говори. И в клипа обяснява цялата схема и как му е предложено това като обещава да каже дори дали са му превели парите. И той лично ми каза да, преведоха ги, но не е това най-интересното. След клипа имало достатъчно на брой хора, които се свързали с него да го питат нещо повече за тая криптовалута и откъде да си я купят. И аз вика ги питам, хора, гледахте ли до края клипа, не видяхте ли, че казвам как това е абсолютна пирамида и обяснявам как НЕ трябва да се инвестира в подобни проекти. Да, били гледали, но въпреки това искали да опитат. Е, такива проекти с обещания вземат достатъчно пари на хората и щом Илон Мъск си позволява да излезе и да рекламира ДогЕкойн като знае, че абсолютно нищо истинско не стои зад него, за какво си говорим изобщо. Разбери, че дори целият сектор да беше измама, то трябва да има нещо, което да не е пълна измама, понеже няма чак толкова прости да вкарват пари в нещо, което няма с какво да ги привлече, тоест масовия шаран като мен трябва да има от какво да бъде привлечен. Е, това нещо е биткойн, ама в случая не е работата, че биткийна е 50 на 50 измама, а засега той е сигурното, но покрай него се създадоха куп измами с други криптовалути. Ето ти измамата в схемата обяснена най-просто. Добавяш и тези във влака на битккй, които са без билет, които вкарват пари вътре без да знаят какво е биткойн и като загуби 20%-та цена бяга с каквото им е останало, добавяш и тези, които влизат с малък собствен капитал, но ползват умножението, което им дава борсата(ливъриджа)и виждаш колко още народ потенциални губещи има. Виждаш исторически как, който не се е правил на трейдър с основните си пари, а просто ги е държал почти е невъзможно да е на загуба и добиваш представа за общата картинка.
Тези в темата, които са отдавна в криптото няма да имат търпимостта да ти обясняват тези неща и ги разбирам, а това колетаа Димитров го бърка с арогантност.
Аз лично миналата година се чудех, чудех и сбърках, но може и да не съм сбъркал, понеже исках да разбера какво е това. Сбърках всъщност, че като скочи цената от 13 на 20 и реших, че съм изтървал влака и не си направих труда да търся информация какво е биткойн и защо това движение въобще не го правеше късно за влизане. Спирам с тоя пост, че стана дълъг, казвам ти и на теб, стой и изчакай малко, виж как ще се развият нещата, като дойде следващия беър маркет, който ще е най-късно след няколко месеца, изчакай цената да падне и си вземи малко, не търгувай с него, не го продавай, просто дръж години и гледай какво се случва, нещата сами ще почнат да ти говорят какво да правиш.

П.п: И грешиш за еуфорията, в момента няма такова, точно обратното, никой не е категоричен нагоре ли ще сме или надолу и има страх. На теб така ти се струва, четейки нещата тука на хора, които гледат голяма картина. Аз влезнах на 43500 и не ми дреме честно казано надолу ли ще сме до Нова година или нагоре, даже предпочитам да сме силни надолу, защото така няма да иде до 100+ и от там да падне по-малко, отколкото ако сега падне до 20 и леко отдолу за да мога да напазаря. Надявам се го осмисляш - на 43500 влизам и предпочитам да стигнем до 20 сега, отколкото до 100.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 01 Окт 2021, 8:23

Даже и аз не ви чета чаршафите вече...

Скептиците - тука не е мястото за ограмотяване. Отделете няколко часа на видео плейлистата от предните страници и ако се колебаете - прежалете едни къси пари за зимни гуми в биткойн. Няма да ви завали, тия хиляда лева може утре да са 300, може да са и 3000. Не са животопроменящи пари, без значение нагоре или надолу, ама е нещичко. Иначе може да си скубете косите след време от яд. Може и ние да си ги скубем, знае ли човек...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 01 Окт 2021, 9:18

Бих искал да допълня, че аз въобще не съм крипто скептик.
По-скоро, ако има скептицизъм то е по отношение на другите крипто валути, различни от биткойн.
С радост бих инвестирал в биткойн, но ми липсват фундаментални знания по темата.
Освен това нямам психика за да държа в порфейла си нещо, което е така динамично като стойност.
Имам в предвид следното, когато възникна тази валута , беше много ниски стойности, да кажем 5-6-7$ на койн, когато се покачи на 100$, на 200$ или на 500$ , ама то не се покачи от днес за утре , вече щях да продавам. Да не говорим, когато се качи на 20к$.
Именно тази крехка психика не ме прави играч на динамични пазари.
От друга страна, биткойн се държи точно като някаква инвестиционна застрахователна полица. Има ограничени бройки и към момента хората си ги държат като някаква "зимнина" .
Качването на цената разбира се, до някъде е гарантирано поради ограниченият брой и масираната реклама/истерия по тези вид валути.
То другите крипто валути се родиха именно покрай истерията биткойн и набиращата му сила, но някак си другите не могат да се откъснат от сянката на основната крипто валута, биткойн.
Получава се вече малко като валута на лордове и валута на плебеи и простосмъртни.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от grkv » 01 Окт 2021, 9:32

А замислял ли си се, че другите валути решават различни проблеми? :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Окт 2021, 9:43

Аз пък чета постовете на Мевърик внимателно и с интерес. Одобено последният. Оставам с впечатление, че човекът има нужната компетентност и преценява трезво ситуацията. Това е ОК. Може би съм се заблудил за всеобщата еуфория, а това, да хвърлиш едни левове на масата заради тръпката от играта напълно го разбирам.

Няма да се обаждам повече, успех желая лично на Мевърик и
вълнуващи моменти на всички играчи тук! :yes: :yes:

(съзнателно не пожелавам успех на ВСИЧКИ, защото го смятам за невъзможно)
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 01 Окт 2021, 9:45

Borymeckata написа:.............
Лично за мен е нтересна не самата валута и не възможността (хипотетична...) за голяма, бърза и лесна печалба (как звучи само...?!?) от спекулата с нея. Заинтересува ме тази всеобща еуфория и тези очаквания как утре ще завалят пари от небето и как всички ще напълнят джобовете. Такива настроения е имало точно преди най-голямата борсова криза в САЩ, не знам дали е просто съвпадение... :dunno: :dunno:

Мечо на мен ми е интересен погледът на човек като теб върху тези неща. Винаги е добре някой с различни виждания да ти прави проверка.

Дай ми някакъв пример за пирамида, схема, измама, която познаваш и мислиш, че е равносилна на това което виждаш тук. Дори може да не е пирамида, сравни го с нещо което познаваш и дай да дискутираме. :yes:

П.С. Аз имам едно виждане/фантазия - ясно е вече че под една или друга форма се върви към безусловен базов доход в близко или далечно бъдеще. Само че от всички експерименти до сега включително и плащанията за стоене вкъщи последната година се видя, че схемата не работи, ако просто превеждаш едни пари на хората. Най-големите критики се оправдаха и общо взето хората получващи безусловно пари в масата си само мързелуваха.

Сега си представете крипто света и копаенето като глобален процес за предоставяне на базов доход. :mhihi: За разлика от изпращане на чекове по пощата, тук се изисква някаква ангажираност, четене и полагане на усилия. Доходът пак е пасивен, но вместо да те стимулира да мързелуваш, прави точно обратното и дори те кара да трупаш знания в посока която е релевантна на пазара на труда. :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Окт 2021, 9:53

И както от тях има пълни шитове, така има и накои, които ще се развият. Това относно последното мнение на ,grkv. Но в края на един Беър пазар ако вземеш различни валути е много вероятно по време на була да заключиш печалби. Стига да се оттеглиш защото когато си х30 си викаш що да не съм по 100 и така. Затова в такива валути малки суми и умната с нагласа, че ще излезеш точно когато всичко изглежда най-розово.

Боримечка, аз просто съм по-отскоро и ти обяснявам с търпение и мисля, че всеки трябва да знае защото като се обяснява ще станем повече или поне ще намалеят крайните мнения на отрицание тип Киро Брейка. Иначе другите тука знаят повече за повече неща, аз знам обаче какво не знам и затова нямам нищо освен биткойн и малко Етер. А и не ми бе момента да рискувам каквото и да се в алткойни(шиткойни)затова ще си чакам беър маркета и там ще взема с малка сума малко алткойни. Отсега знам, че ще взема Кардано когато е в ниска стойност и то не толкова защото вярвам в проекта, ами просто прекалено много хора го припознават като конкурента на Етериум и предвид, че си казват как са изтървали влака за Етериум, ще купуват Кардано заради ниската цена. Така мисля аз, други са на друго мнение.
Нещо, което не знаеш мисля е, че срещу покачването на цената също има залагащи. Когато тръгне надолу те залагат, че ще пада и ако познаят, печелят. Та ето ти още брой печелещи и съответно губещи в даден момент. Та тях също пазара ги изтръсква рано или късно ако продължат да се облизват като мечки.
Мерси за пожеланията и скоро дано си на влака, да речем другата година като падне цената. На мен ми е интересно както казах и преди да гледам и слушам различните мнения и на скептиците, особено когато не са заядливи, ами да видя как го възприемат хората все още. Не, че и в реалния свят не питам и виждам как още сме рано, но много от хората направили пари от нещо е било когато е било рано.
Димитров, аз пък за себе си не ми се занимава с акции, понеже там може и да не се съгласиш с мен, но мисля, че се манипулират по-лесно от някои криптовалути, за биткойн да не говорим. Там все някой стои отгоре, да не говорим, че са безброй компании и времето, което трябва да отделя е огромно за сметка на един биткойн холдър. И другото, трябва да се надявам на 20%-та някога във времето, не говорим ако уцеля Китайската Тесла в ранно развитие. :mhihi: Или Мъск да каже надценена ли му е Теслата или не. Някак...това с акциите може да някой с огромни суми или само това прави. Пак казвам според моите възприятия и начин на живот.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Окт 2021, 10:38

vixx написа:
Nickelback написа:Еййй пълните ми душата с тоя ентусиазъм дето извадихте така рязко :ok:

Иначе:
vixx написа:Хелиум беше далавера преди около година. Но и тогава, и сега продължава да ми се струва пълна простотия.

Ако облагородиш район, който е бил "тера инкогнита" до тоя момент за мрежата, или пък направиш пиър с друга отдалечена точка, и през теб да минава основна част от трафика, защо да е простотия? :dunno:

vixx написа:ПП. Всеки има в джоба си устройство, което може да прави същото нещо и да му изкарва пари, с един прост апп.

Бъркаш. Концептуално различни неща са. Телефонът нито е в подходящ честотен обхват, и съответно рейндж, да покрие добре една по-голяма ейрия, нито енергийно е конкурентен на LoRa, протоколно (по "природа") също е почти диаметрално далеч. Абсолютно ненужно е всяко едно дребно и/или "непретенциозно" устройство (например смарт капак на бидон за зеле :mhihi: ) да бачка по IP. А някой ден ще станат стотици трилиони устройства верояно из цялата планета :dunno: Ta LoRA е един добър опит да се офлоудне интернет от "тъпи" и "бавни" unsolicited комуникации на още по-"тъпи" устройства. Прекалено много context switch се случва в тия дейтацентрове по планетата за щяло и нещяло (за тъпотии). Изобщо интернет има нужда от спешна ревизия, за да работи ефективно с толкова много устройства и това са тръгнали да оптимизират разни умни хора с тия алтернативни мрежи :) "Копането" и "печалбата" е вторичен ефект, целящ да се стимулира по-бързото ѝ изграждане - people's network първо, после други неща :)

vixx написа:Баси, аз малко с половин месец закъснение ти видях отговора, ама... толкова, извинявай :bchug:

vixx написа:Разбирам ти аргумента за LORA и за обхвата, но честно казано не разбрах какво има да оффлоудваме на интернет. Няма проблем с капацитета на линиите

vixx написа:няма проблем с паметта на рутерите (то има ,де ама колко рутера имат нужда да държат цялата BGP таблица?)

vixx написа:а един whitebox суич с broadcom trident 2 без проблеми суичва над терабит трафик, пък струва само няколко хиляди.

vixx написа:Ако визираш недостига на IPv4, то си има IPv6, а си има и CGNAT. Предполагам, че нещо друго сигурно имаш предвид.

Ами аз го написах какво имам предвид - context switch :) Терабитови връзки, гигабайти памет, гигагахерцови процесори - страхотно! Но ако трябва да облужиш няколко хиляди до милион маймуни, които ти пищят начесто ъпдейти от по 10-20 байта, какво се случва с потоковото видео на някой си друг там? :dunno: Сигурно не си ме разбрал, та да започна по-отгоре...

Вероятно си запознат с концепцията на дигиталните близнаци. Ако не си - с две думи "по задание" едни велики сили/умове ( :mhihi: ) "искат" да имат дигитално копие(/копия) на света около нас, където да текат паралелно същите процеси като във физическия ни свят, но контролирано, да върви прогноза на събития, симулации, анализ, оптимизации, и там кой каквото го вълнува, уж за наше добро :ok: Та чрез аутпута от тоя анализ да се въздейства на физическия свят, за да се преотвратят или насърчат разни събития и процеси. Може да звучи много футуристично, но това е генералната идея чисто концептуално. Естествено няма как да се постигне от днес за утре, на 100-процентова точност, и да се вземе всеки един детайл от нашия свят. Но бавно и славно натам се върви, щем или не щем :dunno: Всъщност разгледай да речем какво правят мои бивши колеги в Ocado в София за техните роботчета дето шарят из огромните складове на клиентите им, интересно е :yes:
Та за да се случи цялата тая схема е необходим детайл. Детайл, който би дошъл от мноооожество устройства, възприемащи прецизно и постоянно околната среда. Температури, влажности, отпечатъци, усмивки, намигвания, настроение. Sky is limit :) Милиони такива на квадратен километър. И тук идва моментът да се сложи малко ред в целия тоя хаос от данни по векторите на техните латенции, bandwidth, честота, emergency и т.н. и т.н. Ред, който до скоро не съществуваше дори като идея. Та пак някой умен там седнал и направил изследване, че то хубаво, имаме облак, ама няма как всичкото дейта да ходи от тъпия edge дивайс директно до облака :dunno: Ей така за щяло и нещяло. Айде днес за 10000 дивайса на кв. км. ама утре :dunno: И измислил 5G :ok: Около 5G се завъртя и SoA (Service-oriented Architecture) концепцията (която страхотно се съчета с контейнеризацията и микросървисите, всъщност), според която (някога) операторите ще дават изчислителната мощ предоставена от техните 5G базови станции на разни 3rd party сървиз провайдъри. С две думи - свалят се сървисите близо до клиента. Първо, че риспонс тайма става по-бърз, втори пестиш от ангажираност на дейтацентъра, трето - спестяваш разход на енергия на дребния дивайс. Гениално! Страхотна схема за печелене на пари от двете страни, нали? :ok: Даже правихме едно PoC/demo с колегите за един дебееел клиент, беше един от най-интересните проекти, по който съм работил всъщност :) Но както и да е, да се върнем на 5Г-то :ok:
Да речем, че ще агрегираме/процесваме/смиламе сурови данни на ниво базова станция и към клауда ще ходи само "(полу-)готова" информация, за да не прави той гОркия постоянно context switch и процесинг за/на "глупости". Освен това Пет-жито освен, че вдига бендуида, също така прецизно адресира дивайси (прави биймформинг) към определен дивайс. Супер, страхотно! Но за да бъдеш огрян от 5G базовата станция, то ти като жалък нещастен дивайс трябва да имаш "сесия" към нея, така че супер-мега-смарт multi-MIMO антената да те огрява чат-пат. Ето ти context-swith на RF frontend-а на базовата станция - загуба на bandwidth. Такааам... A когато у-вата станат милиони на кв. км. какво правим? Нужно ли всеки един едничък on/off (binary) сензор (дето предава от дъжд на вятър състояние от по 1-2-5-20 байта) да има задължително IP сесия, към който и да било рутер? Май не. Аналогично, както се установи навремето, че няма нужда един тъп дивайс обезателно да си говори по HTTP с по умните от него :dunno: Затова се и "измисли" MQTT. Първо, че ангажираш на апликейшън ниво "сървъра" с безмислена тежка комуникация, второ че не е щадящо батерийно за самия дивайс :dunno: Просто сега слизаме още по- на ниско ниво по OSI стека, това е :dunno:
Затова се измисли и LoRaWAN. За да има алтернатива и да се остави "bandwidth-hungry" дивайсите и сървисите да си ползват "интернет", както го познаваме (засега), а който е "по-тъп, бавен и няма (достатъчно) ток" и "зашумява ефира с "глупости"" да си ползва алтернативна мрежа.

vixx написа:А относно телефоните не съм съгласен с теб. Предвид, че всеки вече има по един, който така или иначе е нон-стоп включен, благодарение на гъстотата можеш да получиш много по-добро поктритие и, по-важното, мрежа с много по-малък шанс от отказ на услугите когато някой телефон просто умре. Много добър пример какво може да се постигне е google traffic. Вярно е, че там където няма гъстота услугата ще е по-лоша, но от чисто бизнес гледна точка там и печалбата, т.е. потреблението, ще е по-малко.

Сам си поставил въпросите и си си отговорил, общо взето :)
Телефонът е нещо, на което не може да разчитат другите. Сега те има тук, след час си отишъл на кафе. После ти пада батерията. Ползва интернет, който потенциално не е под твой контрол. Няма как с едно приложение, някакво там, с някаква там съвместимост с версия на Андроид, да речем, ти да гарантираш, че си надежден канал за комуникация. Отделно, че много малко хора биха искали телефонът им, да им грее в джоба и да им лъчи топките, само и само някой друг да ги ползва за релейка/копачка или там каквото и да било (всъщност защо да ги ползва за релейка като те всички са под същата базова станция?!) "Proof-of-what" би бил един телефон?! :dunno: Изобщо - ненадежден е един телефон и един от многото. Отделно, че не може да предостави канал за комуникация на low-power дивайси, подобни на тези според LoRa концепцията (написах защо). Когато гарантираш нещо ти плащат подобаващо за това. Ако пък не си там, където си декларирал, че ще си, за да си сигурен (алтернативен) канал за комуникация то плащаш неустойки. Затова и в Helium мрежата се печели(ако си по-добър от останалите), както и имаш "глоба", ако не си вече там. Не виждам как човек с мобилен телефон ще гарантира witness/proof-of-coverage особено в безлюден район :dunno:
В момента изискването за интернет на Helium хотспотовете е за по-бързата им синхронизация. Веднъж изградена, една чисто LoRaWAN мрежа с добро покритие, няма нужда от интернет във всяка точка. Противоречи на концепцията за алтернативна мрежа просто. Нужно е просто от дъжд на вятър да има по някой и друг от хот спотите да "има интернет", така че да си снесе ъпдейта през интернет към който там контейнер трябва, където и да е бил диплойнат той...

Та така - тежка материя е това :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 01 Окт 2021, 11:05

Платете му на Мечо сланината в коини, че да има причина и той да следи курса :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Окт 2021, 11:28

Мечката е накопала толкоз коини в градината че не мое му фанете спатиите вече . Копал е още когато не сте и санували за блокчейн . Съберете ги тая и земеделската все за копане става въпрос нали . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Окт 2021, 13:40

Вярно да му се плати в биткойни на мечката и ще стане бик. :mhihi:
От сутринта както казах и тересно движение от 42 и нещо на 44, сега 46 почти 47, но интересно, че Етериума мръдна с много малко нагоре.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 01 Окт 2021, 13:55

Top Gun Maverick написа:Вярно да му се плати в биткойни на мечката и ще стане бик. :mhihi:
От сутринта както казах и тересно движение от 42 и нещо на 44, сега 46 почти 47, но интересно, че Етериума мръдна с много малко нагоре.

Нищо интересно няма :idea: Когато биткойна расте, другите са доста по-бавни, а като се закрепи, може и да го настигнат :mhihi: Винаги е така. Виж, като пада е друго :mhihi:

$47,167.81
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от grkv » 01 Окт 2021, 13:59

Мирише ми на мръсен ръг пул. Толкова сериозни кендъли са само институционални пари, реално няма волюм от ритейла за толкова растеж.

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 01 Окт 2021, 14:05

Първите 2 се сбъднаха с абсолютна точност. Да видим другите. Този е пълен изрод :mhihi:

Изображение
Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата