Криптовалути

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Криптовалути

Мнение от Nickelback » 01 Окт 2021, 18:51

vixx написа:Но останалата част продължавам нещо да не мога да я разбера.
А именно, с какво един hotspot от тоя тип е по-надежден от един телефон? Едното е в джоба на потребителя, другото му е в къщата. Едното грее топките, другито грее къщата и топките. И двете колко реално греят и дали има какво да го коментрираме е друг въпрос. И двете са, меко казано, ненадежна техника. И двете зависят първо от потребителските настроения (и цената на NHT), като hotspot-ът е доста по-зависим и от това дали има електричество, колко често то прекъсва, и дали локалния интернет доставчик си е купил М-ка вместо да инвестира в разпадащата се квартална мрежа. И двете ползват интернет, който не е под твой контрол, без значение кой node в мрежата ще бъде онзи, който да осъщестявава връзката с интернет. Но мобилната мрежа е в пъти по-надежнда от която и да е домашна такава, може би само с изключение в много слабо населените райони.
Глобите и наградите ги има също в Storj DSC, но като информацията ти се репликира на дисковете на някой лаптоп, който може след минута да бъде затворен и пуснат пак чак утре, логичното е да имаш толкова много копия на тази информация, че да стане статистически невъзможно тя да е недостъпна в който и да било момент. Правя тая аналогия не само, защото устройствата ползващи мрежата на Helium трябва да се смятат за надеждни, докато разчитат горните ненадеждни фактори, които вече споменах, а и защото и там е валиден въпроса колко устройства трябва да има, за да стане надежно? Proof of coverage си е идея на Хелиум, в която няма нищо лошо, но това е тяхно решение и далеч не е едиствения начин. Поправи ме ако бъркам, но какво значение има proof of coverage в район, в който имаш само един хотспот без дурги наоколо? От бизнес гледна точка м/у това и телефон, който си заявява локацията с вградения си GPS няма никаква разлика - идвете предполагат, че в района не може да се разчита на надежна свързаност, както и на капацитет на връзката. Разбирам, че материята е сложна и затова питам, понеже някои неща не ми се връзват.

Написа, че се запознат с LoRa, но не знам защо продължаваш да не разбираш :dunno: Един LoRa дивайс (ако е направен като хората и за какъвто точно е измисленa Helium мрежата) може да изкара почти двуцифрено число години с една келава CR2032 батерия. Ти можеш ли да направиш същия дивайс, който да си снася данните на телефон, рутер или базова станция, който да изкара дори една десета от това време, но да покрие същия (поне) рейндж и същата честота на ъпдейти? :dunno: Съмнявам се :roll:

Пак да кажа, че Helium мрежата не е мрежа на телефоните или някакво подобие на телефон дори :) Това е мрежа за "тъпи и прости" устройства, които нито имат изчислителната мощ да общуват с телефон, WiFi рутер, 3/4/5G базова станция, нито пък енергията това да се случи "сесийно". Точно наскоро спорих с един младеж, които твърдеше, че от MQTT нямало смисъл и си бацал HTTP саламите и всичко си му работело :mhihi:

Относно надеждността си важи single responsibility принципа. Телефонът не е средство да минава интензивен трафик през него. To e user endpoint устройство. И вече казах, че няма как да хендълне LoRa устройства. Убеден съм, че ако подпреш една outdoor Nebra с един UPS и мобилен нет (не ще е да е задължително в бъдеще) ще е в порядъци по-надеждна от телефон и ще има в порядъци по-голям ъптайм от телефон :idea: Нищо, че е на студ и пек навън.

Относно proof-of-coverage - ти декларираш, че си там и ще бачкаш. Ако не си - черни точки. Твой си е проблема - да си си сложил фотоволтаици, UPS-и, да си подпрял с мобилен нет. Ако сте двама в определена ейрия, ако оня другия падне, си именно ти бекъп канала, не някой друг. Ако пропадне основния канал - разчита се само и единствено на теб да поемеш трафика, не на някой друг. Ако те няма - лошо. Ако пък си един, си тотален single point of failure и ако бачкаш стабилно ще си получиш заслуженото. Няма как да разчиташ на туристи по пътя към в. Мусала, че с техните телефони ще поемат трафик от метрологични станции наоколо. Я поели, я не :dunno: Няма как да разчиташ на телефон през интернет да ти поеме трафика от устройствата следящи околната среда около един АЕЦ например. Точно в момента се занимавам с едно low-power устройство за лично ползване, което бях реализирал да комуникира по IP с MQTT и се оказа, че не е оферта, що се отняса до това да гарантираш консистентна латенция. Затова минавам на LoRa :ok:
Епъл не ги гледай. Те направиха iTag, просто защото с консистентната си екосистема от дивайси могат да гарантират до голяма степен това, за което си мислиш вероятно. Това обаче е неприложимо в глобален мащаб в джунглата от устройства и производители :dunno:

За бизнес модела не мога да коментирам тъй като не ме е вълнувал и не съм чел достатъчно, но ми се струва, че @steen е прав.

Ако не съм те убедил до момента, няма и да продължавам да се опитвам. Явно гледаме различни слоеве на стека под различни ъгли, кой през тензух, кой през мъгла и затова не можем да се разберем :ok: Но нещата ще се развият и ще се разбере накрая кой е бил (по-)прав :bchug:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Окт 2021, 19:07

Jordana написа:Тайван е част от Китай , те са китайци там . Такъв етнос - тайванец , няма . След втората световна гоминдана ги подпуква остатъците от армията на Чан Кай Ши и на тайван създават американски протекторат . Официално имат някаква автономия и не са самостоятелна независима държава .

Добре де, толкова ли е важно това? Не е точно да не са независима държава, просто не са признати от всички страни, но не е точно както казваш:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A0% ... 0%B0%D0%BD)
Такъв етнос няма, само където те се определят за Тайванци. И Македонци няма, допреди някакви десетилетия и те нямаха държава, ама в крайна сметка видяхме какво стана. Само където Тайван има ебати икономиката и т.н. но на теб ти дай сега тъпия спор исторически, че били Китайци. Нали и аз това казах, република Китай били, ясно е, че са Китайци, ама хич не се обичат с Китай, не се самоопределят за такива, отделно държавата им е призната от други държави.
Цяла Азия може да стане Китай някой ден, не бързай. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 01 Окт 2021, 19:09

:bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Окт 2021, 19:10

vixx написа:...

ОК, ето по-дългата версия.

Реално като купуваш дата кредити срещу долари (повишено търсене на услугата) от другата страна се унищожават токени, което намаля броя им в обръщение (увеличава цената на токена). Когато правиш, нещо полезно за мрежата, било то пренасяне на дани, валидация и т.н. създаваш нови токени (намаля цената на токена).

От там цената на токена е сигнал за "играчите" да увеличават или свиват предлагането на рутерите, което съответно също влияе на цената на токените.
Повече рутери, по-евитно, по-малко рутери по-скъпо.

Крайната цел на това е да постигне някакво равновесие на цената в дълъг план, идеално с някаква постоянна инфлация на цената на услугата, като падове или покачвания са сигнал за търсенето на повече/по-малко рутери.

Може би в същност наистина не е толкова тривиално за някой, който не е свикнал да мисли в такава рамка.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Окт 2021, 15:38

Скочих и аз на wait list-а за type 1 сензор. Доста ме грабна този проект, защото имам сензори за airsofia.info, но това е направо следващото ниво.
Иначе tokenomics (както в крипто света се нарича икономическата рамка на някакво крипто) в момента са малко въздух под налягане,
ама го приемам като благотворителна дейност с цел да имаме по-добра среда на живот.

Процедурата за купуване на лиценз за европейците е малко тегава и минава през bitfinex. Не се бях логвал там от години :mhihi:
Американците минават метър щото са блокирани в bitfinex и им дават да купят през PP :bang:

Разбира се като се набутах в този rabbit hole купих и algorand, smart contract платформата, на която работи това нещо (planet token).
Все пак човек трябва да балансира for-profit и non-profit за да има устойчивост :mhihi: Логиката е проста, ако този проект набере скорст,
търсенето ще скочи рязко поне за известно време. След тва никой не знае дали тази smart contract платформа ще я бъде, но тези "млади" пазари
се движат по един и същи път общо взето. Айде стига толкова, че се отплеснах и съботата ми отиде :bang:

п.с. покрай четенето за тва мярнах, че helium имат wireless tag като епълския. има ли го този продукт вече?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Окт 2021, 21:42

$48,965.72 :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 03 Окт 2021, 21:44

Тръгна ли ракетата нагоре? :lol:
Аз очаквам в близко бъдеще ретест на 45к, ама то и 37к очаквах края на септември, та... :lol:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Окт 2021, 22:20

49100 мина, вярно рязко скочи с около 1000, ама сега е на под 49 точно. И все пак го виждаме как върви нагоре.
Днес с тия вулкани, които ще копаят биткойн в Салвадор... :mhihi:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 03 Окт 2021, 22:31

grkv написа: ама то и 37к очаквах края на септември, та... :lol:

Още не е късно... :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Окт 2021, 23:42

Аз пък имам очаквания този месец поне да тестваме ATH от 63К, ако не и да го пробием. Скоро ще стане ясно дали в Q3 още големи и публично търгувани компании не са купили боткойн. Изтичат сроковете за удобрение на ETF-и в САЩ и Канада. Все предпоставки за изстрелване нагоре. На 17 ноември ще влезе в сила taproot, което отново ще е голям катализатор(както беше segweet през 2017) и има шанс това да е причината да видим цени над 100К края на ноември-началото на декември, а там вече ще стане интересно и нещата ще се развиват в рамките на дни. Казвал съм и преди, очаквам минем ли 100К да видим дневни кендъли от порядъка на 20К.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 04 Окт 2021, 8:12

Каква ви е стратегията за излизане когато наближи тоя момент с огромните дневни кендъли нагоре?
Аз се колебая между ДЦА по Х пари на ден или всеки ден стоп лос с по 10-15% под дневната цена.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Окт 2021, 9:11

Аз съм новобранец, като минем малко над 90 излизам с всичко от раз, понеже ме устройва и както казах връщам всичко после като падне цената.
Просто някак май исторически не е много подходящ момент да се изстреля нагоре защото се задават икономически катаклизми. Сега някой казва, че ще бягат да се крият зад биткойна, ама дали или ще го чакат да се срине, че тогава да се крият...
Според мен 100 000 е много психологическа граница и съм убеден, че ще има хора, които да разтоварват много на нея, което може да се окаже непреодолима спънка за тия бул маркет и да си слезе цената до малко над 20.
Но понеже въпросът ти е малко по-различен, може и аз да си оставя някакви 10% да гледам докъде може да иде и дали няма да излети, но тогава трудно се излиза на върха, освен ако не е на късмет.
Не изключвам изобщо вероятността въобще да не стигнем 64 и да си слезе надолу в един момент заради нестабилността в света. На което дори аз се надявам, макар да мисля, че е по-малко вероятно. Надявам се въпреки, че според хората извън крипто ще съм поне 50%-та на загуба така. :mhihi:
П.п: Ако не видим нов връх съм почти убеден, че тогава ще слезе и под 20, тоест ще чакам 20 да взема около 80%-та от предвиденото ми количество. После ако слезе под 20 другото или ако тръгне да се качва.
Но засега си мисля, че ще иде на 100 към нова година.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 05 Окт 2021, 20:47

БитконЯ минА 50к, а нещо не виждам ентусиазъм в темата :lol:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 05 Окт 2021, 21:17

Тъкмо взима засилка. Докато не направи нов all time high ще сме poker face :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Окт 2021, 21:48

drago_pavlov написа:БитконЯ минА 50к, а нещо не виждам ентусиазъм в темата :lol:

Щях да пиша още сутринта, ама викам последното мнение мое и ще ме нарочат за тотално фомо. :mhihi:
Значи от сутринта ме почнаха, една позната ми прати новина, че коня минал 50, викам си айде журналята почнаха. Казах и един общ познат газаджия като вземе да говори за биткойн да ми каже, че преди няколко месеца като мина 55 и взе да казва как е трябвало да купи, набързо удари 64 и падна. :mhihi:
После на обяд по радио 1 рок казаха, че цената ударила 50, викам айде вятъра на промяната взе да духа. Данчо шорта чак усети накъде духа вятъра и от умира през последните видеа взе да вика не знам, може да вали или да не вали, сега днес май ще скочи, ама внимавайте :mhihi: и се чудя аз дали ако мине 64 няма да полудеят всички? Юксел Кадриев като вземе да говори и той(трябва да поръчам на някой да ми каже)ще е тоталния момент. :mhihi:

Този някой гледали го? Днес ми попадна за пръв път негово видео, говори базови неща, но и други като изглежда разумен:
https://youtu.be/dVPbIcZRpSU

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата