По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
младши ентусиаст
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Benord » 28 Дек 2016, 15:35

Сега,колкото и да не ви се вярва.Социализмът в една държава отдавна е построен.В момента пробват да възпроизведат и идеята на комунизма абсолютно директно.Вярвате или не това е съвременна Германия.
В държавата няма бедни по нашите стандарти,но има бедни и те са мнозинството от работещите там.Немеца накрая на месеца е интересно животно,защото е на ръба на финасовите си възможности.Естественно има и живеещи по спирките и на кашони по центъра,но тези същите това сами са си го решили.Още по-интересно е че тези същите голтаци живеещи по улиците имат здравно и пенсионно осигуряване и взимат помощи поне два пъти,колкото е минималната работна заплата у нас.Това да си безработен въобще не е проблем нито за безработния,нито за системата.Ако ти се работи обаче проблемът става нулев,защото има работа навсякъде.Работните заплати започват от около хиляда евро на месец чисто,което означава около петдесет процента от брутото като цяло.Банките дават кредити само за цената на имота,който искате да купите,като даже застраховката на същия не е задължителна и процент нагоре от 1.2 е вече дебело за клиентите.Не плащате нито обслужване на кредита,нито нещо измислено след време.Процента е твърд.Това на фона на доста солените наеми,немеца предпочита да е под наем.Горивото за колата,застраховката и данъка не се смятат за разход,макар и в пъти по-големи от нашите,защото накрая на годината държавата ви връща част от тях като данъчно облекчение.Отиваш при адвокат,който се занимава с това,плащаш таксата му и получаваш директно по сметка проценти от данъка на заплатата си от предходната година.Ако опреш до доктори и болници парите въобще не те интересуват.Даже е обидно ако попиташ.Дори лекарствата с рецепта са на процент от реалната цена.Транспортът е доста скъп за едноцелно пътуване,но е евтин за картите,а за студентите и учениците е абсолютно безплатен.Даже през съботата и неделята и празниците с платена карта или безплатна такава можеш да си водиш и до двама приятели с теб абсолютно безплатно независимо дали е рейс,метро или влак в населеното място.Полицията не те дебне и не те притеснява с нищо.Обадиш ли се обаче идват до минути.Има камери стационарни и мобилни,но те са само за местата с ограничения.Да не продължавам,че ще стане много дълго.Но за мен това си е социализъм от най-чист вид.

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 28 Дек 2016, 16:44

ми то в цяла Европа е така до голяма степен. Даже по на север е още по зле :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 28 Дек 2016, 17:00

BMW_POWER написа:Аз съм в Канада, защото съм избрал по-малкото зло!

Кое е по-голямото зло, ако мога да попитам?

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 28 Дек 2016, 17:01

magareto_yori написа:ми то в цяла Европа е така до голяма степен. Даже по на север е още по зле :mhihi:

То и тук в Канада е така.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 28 Дек 2016, 21:31

Всъщност,горепосочения модел на т. нар. държава на благоденствието не е социализъм.Всъщност и у нас не беше бЪш социализъм,а тоталитаризъм.Както и сега е жалка пародия на демокрация..
А в Германия и най-белият (преносно и буквално) свят са т. нар. "трети път". Силна държава ,но със частна собственост и свободИ.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Дек 2016, 22:32

Най-накрая нЕкво балансирано мнение :yes: :clap:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 28 Дек 2016, 22:54

Изображение

хаха

Sent from my iPhone using Tapatalk
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Дек 2016, 4:14

klintan66 написа:
BMW_POWER написа:
Nickelback написа:Обгрижвай си там дъртите и не коментирай неща от област дето грам не ти ясна, ЧИЧЕ :yes: :mhihi:

Куцат ти за пореден път фактите, ясно. Затова и правиш отчаяни опити за личностни нападки. Странното е, че не си споменал Канада. Любима твоя тема. Еле пък Торонто :bowdown: :bowdown:
Още една каса бира ще ти дам, ако намериш и едно мое мнение в тази тема, в която да съм написал, "колко е хубав соца". Ето така, без да те иронизирам и без "да те знам".

Аз съм в Канада, защото съм избрал по-малкото зло!

Ако не си го разбрал, не мога да ти помогна. Други въпроси?

Баси, тука верно замяза на лексикон :OT:

И не на последно място МАНИПУЛИРАМ :shock: , би ли се обосновал???

Личностни нападки ли? Не се прави на ощипан.
Не е лексикон а изясняваме, защо като си могъл да избираш, си избрал по малкото зло а не избра по-голямото добро в Куба...или другаде?
За мен е смешно да чуя , че "еди кой си дисидент се криел по кръчмите на женевското езеро"/метафорично/

И да, манипулираш /използваш методи за манипулиране/, защото се опитваш да внушиш /формално пишеш мнение/, и не само ти , че соца сам по себе си е толкова хубав ,че четящите , но не живели в онзи период да останат с впечатление и да желаят този строй да се върне. Колко му трябва на един 18-20-25 годишен?
В този смисъл ти и такива пропагандатори вредите на България. Както казах и преди - Това е мъртва хватка! България е обречена!
На мен ми е страшно тъпо да чуя от млади хора,че трябвало да се върне бай Тошо да ни оправи.
Кой ги обработи да мислят така?

Моя мотив да пиша е да не допусна заблудата, че връщайки соца ще е по-добре от сега! И пак те питам твоя мотив какъв е?

Стинка, ИЗВИНЯВАЙ!!!

Най-искренно се извинявам на Стинката (от все сърце и душа :bowdown: :bowdown: :bowdown: ), задето написах, че е писал небивалици.

Оказа се, че съм зарибявал младите, да искат връщането на Тато :shock: :shock: :shock: :shock: Писал съм, че искам връщане на Соца, че бил хубав :shock: :shock: :shock:

Баси, каса дърто шотландско уиски на този, който извади мои снимки, как чета доклад на X|||-тия конгрес на БКП :bchug:

Зарибените от мен, както се знаят по петорки, утре (ваше днес в 5:00ч бг тайм) да нападнете мандрата в село Бояна, пощата, телеграфа, по две петорки радиото и БНТ :bang: Ще взимаме властта по-рано :ok:

Сори момчета, заверата е разкрита и ще действаме по план Б. В неделя нов народен съд и ще започнем с такива, дет са ходили в Торонто :dummy: :dummy: Грабнем ли властта, ще скрапираме всички БМВ-та и по един ЗАЗ на всеки. Ама с радио. Хем да имат, хем не се чува от двигателя :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Дек 2016, 0:34

Стига ме адресира... ми вземи се осъзнай най-накрая и си избий нещата дето са ти наливали в университета преди 89та.

За свободното време препоръчвам едно сатирично есе на Фредерик Бастиа под формата на въображаема петиция до френския парламент от всички производители на осветителни тела, свещи и други... които призовават парламента да ги защити от конкуренцията на... слънцето :mhihi:

We are suffering from the ruinous competition of a rival who apparently works under conditions so far superior to our own for the production of light that he is flooding the domestic market with it at an incredibly low price; for the moment he appears, our sales cease, all the consumers turn to him, and a branch of French industry whose ramifications are innumerable is all at once reduced to complete stagnation.

:mhihi:

http://bastiat.org/en/petition.html (ето и в оригинал за франкофоните http://bastiat.org/fr/petition.html)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Дек 2016, 3:34

steeN написа:Стига ме адресира... ми вземи се осъзнай най-накрая и си избий нещата дето са ти наливали в университета преди 89та.

Ама аз ти се извинявам най-сериозно и ти обещавам, че повече в тази тема няма да те апострофирам. Каквото и да кажеш, аз съм ПАС. Мислех, че ти пишеш големи дивотии, но колегата те подмина като светлинен лъч блуждаещ астероид. Това не е за тема в бисери от форума, тоза е направо за тема с диаманти ...

Апропо, приеха ме във ВИИ "Карл Маркс" 1988г и се дипломирах 1994г. Пет години задочно плюс още една до допломирането. Единствената "далавера" от това бяха "Политикономия на социализма" и "История на БКП" при онзи титан Проф. Калинков. Други "тоталитарни" дисциплини не съм държал. Е, ПЛ/1 може да звучи смешно днес, но това се учеше тогава :oops:

Както и да е, това е отговор на твоя въпрос и не е по темата :oops:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Дек 2016, 9:33

Как ще коментирате решението на Финландия да въведе гарантирания минимален доход ? И твърдението им че в бедеще работни места няма да има за голяма част от хората и това е единствение начин да се компенсира този проблем ?
Тоест това което назад коментирах , че глобализацията "изяжда " работните места и предизвиква социално неравенство е факт реално признат и съществуващ а не някакъв мираж .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Дек 2016, 9:47

Много на бързо и на прима виста...

Старата песен на нов глас. Глобализацията не яде работни места. Света не е zero sum game. Ако Китай забогатяват не значи, че ние обедняваме. Въвеждането на такова нещо е лудост... Давай стимули на хората да не работят и се чуди после що те не работят... тва е този гарантиран доход.

Ако идеята да е се заменят абсолютно всички социални плащания с него и има лимит на това колко време може да се получава... тогава вече си говорим за нещо по-смислено.

Работните места се ядат от държавни регулации, като лицензи, минимални работни заплати и други такива бариери за хора, които искат да работят, но не покриват тези изизквания. Работата в света е безкрайна.

п.с. глобализацията може да се разбира по два начина.

- едно общо световно правителство... което е яко bullshit или на български - говежди лайна :mhihi: т.е. съветски стил простотия

- свободна търговия и свободно движение на капитали и стоки (в този вариант е само положително)... и тук не включвам свободното движение на хора, щото то е някаква държавна утопия. едно е да имаш правото да напуснеш държавата, в която живееш... тва е задължително за свободна държава... но съвсем друго е да ти позволят да влезеш в друга държава.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Дек 2016, 9:57

Няколко милиона араби напуснаха собствените си държави
... тва е задължително за свободна държава...
и влязоха съвсем свободно в други държави - поканени !!!!
....съвсем друго е да ти позволят..

Сега остава и да им намерят работа ...или да им осигурят минимален гарантиран доход за да не задръстват социалните служби :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 30 Дек 2016, 10:18

Jordana написа:Как ще коментирате решението на Финландия да въведе гарантирания минимален доход ? И твърдението им че в бедеще работни места няма да има за голяма част от хората и това е единствение начин да се компенсира този проблем ?
Тоест това което назад коментирах , че глобализацията "изяжда " работните места и предизвиква социално неравенство е факт реално признат и съществуващ а не някакъв мираж .

Не само глобализацията, а и напредъкът на технологиите ;) В бъдеще все повече ще се случва "машини" да заместват хората в определени сфери. С нетърпение очаквам КАТ, митниците и други администрации да въведат такива промени, но нямат интерес от това..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 30 Дек 2016, 10:20

Jordana написа: и влязоха съвсем свободно в други държави - поканени !!!!
....съвсем друго е да ти позволят..

Сега остава и да им намерят работа ...или да им осигурят минимален гарантиран доход за да не задръстват социалните служби :mhihi:

Той един византийски император така покани турците преди няколко века и те останаха в Константинопол завинаги...
К'во беше там - който не помни историята, рискува да я повтори...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата