ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

Мнение от vaskoni_1980 » 29 Май 2011, 19:57

нека има инвенстиций в България,че скоро четох някъде ,че се очаква кризата да ни удари повече 2-рата половина на годината

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 29 Май 2011, 22:55

http://www.youtube.com/watch?v=CM8Lh7SAm6A
Общо взето се прави хидроразрив на скалите, понеже са непроницаеми, а газа е в микро-пукнатините. Та по този начин се разкъсват с тоя разтвор (вода+химикали+пясък или едни топченца) под високо налягане. По този начин газа "тръгва към сондажа. Обаче ако над шистите няма плътни скали, глини примерно, тръгва не само към сондажа, но и нагоре, от там в подпочвените води, химикалите и те също.

Гледай филма Gasland.

Но и много зависи от геоложкия разрез тук в БГ, ако над шистите има плътни глини, би трябвало да няма проблем. А и те тепърва ше проучват, може и нищо да няма или да е нерентабилно.

А и другото е, че метанът е много по-вреден за глобалното затопляне от СО2.

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 29 Май 2011, 23:30

общо взето , гадна работа е извличането на шиста , свързано с нуждата от огромни количества вода и химикали замърсяващи подпочвените води . Във Франция също има важни количества залежи на шист , но в последния момент франсетата анулираха договорите с американски компании за сондажи заради екологията , даваха един репортаж за един жител живеещ в близост до едно находище как си пуска водата в кухнята и подаде запалката към водната струя и метана веднага се възпламени !
Изображение

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 30 Май 2011, 18:39

"глупавите" германци ,като по-тъпи се отказват изцяло от ядрената си енергетика и затварят до няколко години всичко ,спират разработването на каквито и да е ядрени централи....!
не съм специалист, но се си мисля ,че немците едва ли са по-тъпи от нас ,за да го решат и да е неправилно....

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 30 Май 2011, 18:54

това ще го повярвам като го видя...
нали знаеш, че централа НЕ се затваря за 3 часа, дена, месеца... затваря се с ГОДИНИ и струва МНОГО... някой трябва да плати затварянето, трябва да поеме и разликата в цената после- бе трябва да се вадят пари... ама МНОГО пари...
по-скоро ще им повярвам, че няма да строят нови блокове, че няма да удължават живота на най-старите, но че ще спрат ВСИЧКИ блокове- забрави... нещо ме съмнява, че и там се задават избори :mhihi:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Май 2011, 20:19

немците са решили да седят на тъмно и да плащат най-скъпия ток в ЕУ :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от ms » 30 Май 2011, 20:34

steeN написа:немците са решили да седят на тъмно и да плащат най-скъпия ток в ЕУ :lol:

на тъмно- едва ли, от АЕЦ получавали само 22% от тока... виж за скъп- вероятно... и "простия" немец ще се съгласи- да, да :mhihi:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 m43 318i e39 528i
Мечтае да кара: m3 e36/e38 760

Мнение от stefkata1990 » 30 Май 2011, 20:43

Стига с тия атомни централи.Германия затварят всичките се централи, ние такмо строим нови.Вместо да се инвестира в атомни трябва да се инвестира в слънчеви електроцентрали.Все пак в България има около 220 слънчеви дни и е една от най държавите с най-много потенциял в европа :mhihi:

Аватар

Мнение от ms » 30 Май 2011, 20:57

stefkata1990 написа:...трябва да се инвестира в слънчеви електроцентрали.Все пак в България има около 220 слънчеви дни и е една от най държавите с най-много потенциял в европа :mhihi:

да бе- 220 слънчеви дни, хубаво... и фотоволтаиците работят през 1/3 от тея 220 дни- грубо казано 70-75 денонощия... егати кирията- струват безбожно много, работят малко, тока им излиза скъп :roll:
чакам следващата глупост- да инвестираме във вятърните централи... е тогава с перки и фотоволтаици наистина ще плащаме скъп ток- най-скъпият в света, че и ще купуваме от румънските и турски АЕЦ...
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: таралясник

Мнение от Pisobella » 30 Май 2011, 21:13

SKISA написа:"глупавите" германци ,като по-тъпи се отказват изцяло от ядрената си енергетика и затварят до няколко години всичко ,спират разработването на каквито и да е ядрени централи....!
не съм специалист, но се си мисля ,че немците едва ли са по-тъпи от нас ,за да го решат и да е неправилно....

За Германия тва може и да е предизборен трик или нещо от тоя сорт :) Поне според мен е нещо такова. А дали наистина ще закрият централите си - тва времето ще покаже. Пък и мисля, че беше до 2022а срока - това са си 10 години :)
Квото и да се говори по тая тема ще са си празни приказки - всичко са само предположения защо и какво, а всъщност каква е истината няма как да знаем. :)
Изображение
Аз умирам и светло се раждам ... за всяка спам тема!!! xD
click me !!! ---> http://z0r.de/63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 31 Май 2011, 7:58

Истината е, че тока от АЕЦ Белене няма да е толкова евтин, на фона на всички разходи които трябва да се направят за строителството на централата. Мита успешно се подхранва от съпоставки с АЕЦ Козлодуй. Да не забравяме обаче, кога и при какви условия е строена първата и при какви се очаква да бъде построена втората. Струва ми се, има малки разлики.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Аватар

Мнение от ms » 31 Май 2011, 10:49

разлики има- никой не спори... ще е по-скъп от на Козлодуй- и това е ясно... ама ще с много пъти по-евтин от така наречената "зелена" енергия... някой ако удари една сметка колко вредни емисии отиват за произв. на 1Мвт от АЕЦ и от фотоволтаици/перки няма да се учудя ако нещата са на кантар и "зелената енергия" да се окаже много далеч от зелена :mhihi:
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 31 Май 2011, 11:25

SKISA написа:"глупавите" германци ,като по-тъпи се отказват изцяло от ядрената си енергетика и затварят до няколко години всичко ,спират разработването на каквито и да е ядрени централи....!

...с 20% руски газ , 20% френски атом и останалото от техния кюмюр , защото имат огромни залежи и др. съвременни технологии , но не знам само как ще се справят СО2-то ? Иначе Швейцария и тя се отказа от атома малко преди това
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 31 Май 2011, 13:29

завод за преработка на ОЯТ
http://fishki.net/comment.php?id=89280
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Потребител
Аватар

Мнение от vaskoni_1980 » 31 Май 2011, 22:09

да бе- 220 слънчеви дни, хубаво... и фотоволтаиците работят през 1/3 от тея 220 дни- грубо казано 70-75 денонощия... егати кирията- струват безбожно много, работят малко, тока им излиза скъп :roll:
чакам следващата глупост- да инвестираме във вятърните централи... е тогава с перки и фотоволтаици наистина ще плащаме скъп ток- най-скъпият в света, че и ще купуваме от румънските и турски АЕЦ...[/quote]

много си прав колега и най-важното ще се започнат пак едни режими на тока по големите колеги зная какво беше

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата