AI, Machine Learning, Deep Learning - настояще и бъдеще

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: AI, Machine Learning, Deep Learning - настояще и бъдеще

Мнение от Top Gun Maverick » 31 Мар 2026, 18:58

Jordana написа:
Та сега ей айя какво ще измества ако искате може да пишете тука.
Може да замести четене на дълги постове , даваш му дългия пост да го прочете ферманата от 3 страници и ти връща резюме на един ред ... :mhihi:

:ahah: :bowdown: :mrgreen:
Ние с теб какво ще правим тогава? :dummy: :mhihi:

Между другото така е доста полезен за гледане на видеа.
Знам ли обаче дали ще може да разшифрова кодираните постове на някои колеги във форума. :mhihi: А ако не може толкова сложни неща, поне да разкодира поведението на Тръмбачов. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 31 Мар 2026, 23:24

Добре, това сега за тук ли е? :ok:

Положението ще си бере лайката, това вече е 10000% сигурно :dunno:

Oracle slashes 30,000 jobs with a cold 6 a.m. email
Workers across the U.S., India, and other regions learned their jobs were gone before most people had finished their morning coffee, with no prior warning from HR or their managers.

The layoffs are directly tied to Oracle’s aggressive and debt-heavy expansion into artificial intelligence infrastructure. According to analysis from TD Cowen, the job cuts are expected to free up between $8 billion and $10 billion in cash flow — money the company urgently needs to fund a massive buildout of AI data centers.

The financial picture surrounding that expansion is striking. Oracle has taken on $58 billion in new debt within just two months. Its stock has lost more than half its value since reaching a peak in September 2025. Multiple U.S. banks have reportedly stepped back from financing some of its data center projects. All of this is happening even as the company posted a 95% jump in net income — reaching $6.13 billion — last quarter.

Mar 31, 2026
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 01 Апр 2026, 0:35

Канадското правителство прекрати закупуването на електронни продукти от един болюк фирми. Щом в продукта има хардуер, произведен от Х, Y и т.н., продукцията им се отрязва тотално. Същото се отнася и за електронни продукти, които след напускането на територията на завода производител, преди доставката си спират на територията на друга фирма.

Пример НР. Правителството не купува нищо, произведено от тях. Списъкът е огромен и спуснат "отгоре".
Говоря за електронни продукти, не само РС и таблети.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 01 Апр 2026, 6:25

BMW_POWER написа:Пример НР. Правителството не купува нищо, произведено от тях. Списъкът е огромен и спуснат "отгоре".
Говоря за електронни продукти, не само РС и таблети.

:mrgreen: Удобно пропускаш, че ХП са се набъркали в някакъв корупционен скандал с руснаци, затова са влезнали в тоя списък.

A U.S. subsidiary of HP (HP Russia) pleaded guilty to violating the U.S. Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). The subsidiary was involved in bribing Russian government officials to secure a technology contract.
Following the U.S. conviction, Canada's Public Works and Government Services department implemented strict rules, where a criminal conviction for bribery—even if committed outside Canada—could trigger an automatic 10-year ban on federal contracting.

:ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 01 Апр 2026, 6:37

Списъкът е доста голям. Сетих се само за тях в момента.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Апр 2026, 8:03

Това тука няма как да стане ...
Връзката между "Хюлет Пакард" (HP) и Джордж Сорос е комплексна и се проявява главно чрез инвестиционните дейности на фонда на Сорос и персонални/структурни връзки в България, често обект на различни интерпретации и конспиративни теории.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 01 Апр 2026, 9:34

zAcK написа:Добре, това сега за тук ли е? :ok:

Положението ще си бере лайката, това вече е 10000% сигурно :dunno:

Oracle slashes 30,000 jobs with a cold 6 a.m. email
Workers across the U.S., India, and other regions learned their jobs were gone before most people had finished their morning coffee, with no prior warning from HR or their managers.

The layoffs are directly tied to Oracle’s aggressive and debt-heavy expansion into artificial intelligence infrastructure. According to analysis from TD Cowen, the job cuts are expected to free up between $8 billion and $10 billion in cash flow — money the company urgently needs to fund a massive buildout of AI data centers.

The financial picture surrounding that expansion is striking. Oracle has taken on $58 billion in new debt within just two months. Its stock has lost more than half its value since reaching a peak in September 2025. Multiple U.S. banks have reportedly stepped back from financing some of its data center projects. All of this is happening even as the company posted a 95% jump in net income — reaching $6.13 billion — last quarter.

Mar 31, 2026

За тука е! Дъртия Елисън няма кой да го бутне от трона на най-мразения човек в индустрията. :puke:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 01 Апр 2026, 9:41

BMW_POWER написа:Списъкът е доста голям. Сетих се само за тях в момента.

Да, разбрах. Сетил си се точно за тях, защото вероятно Лавров ти е звънял да пита дали може нещо да се измисли как да паднат санкциите.
И на мен ми звъня да ходатайствам нещо за санкциите срещу Екатерина Винокурова :mhihi:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 01 Апр 2026, 9:56

Tech layoffs so far this year:

• ASML 1,700 people

• Atlassian 1,600 people

• Amazon 16,000 people

• Salesforce 1,500 people

• Epic Games 1,000 people

• Block 4,000 – 5,100 people

• WiseTech Global 2,000 people

• Oracle: 20,000 – 30,000 people

• Meta (Reality Labs) 1,500 people
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Апр 2026, 10:28

Четох в другата тема за емиграцията писаниците, ама не е за писане там някакси :mrgreen:
Забелязах как някои колеги доста са се превъзбудили по приложението на AI-я, и как едва ли не всички ще ставали безработни, ама нормално гледат от някаква твърде висока менажерска камбанария, та нормално така да си говорят :ok: :mhihi:

Малко да споделя при мен какво се случва и ще се случва и колко заслепени са разни хора. В смисъл - внимавайте като ходите на лекар, карате нови коли, качвате се във модерни влакове, самолети, асансьори и т.н.. Ама много внимавайте! :ok:
Преди AI-я, да кажем около 75% от времето ми по даден проект минваше в писане на код. Сега този процент е между 0 и 5% :dunno: Тази дейност с ръка на сърцето мога да кажа, че ми беше една от най-досадните, защото за мен това ("коденето") винаги е било нещо тривиално и сравнително скучно.
Е с AI-я направо се родих, и вече успявам да се концентрирам над решаването на реалните инженерни проблеми. Грубо казано имам около 10 пъти повече време за смислените неща, дето правят "продукта" Продукт :)

Какво обаче реално се случва... Клиентът като знае, че има повече време, не гледа как да направи продукта по-добър и изпипан, а гледа как да вмести в това време разработката на още продукти. Не съкращава хора, а иска още хора, които да ползват ИИ и да се бълват нови и нови неща :!: В момента работя по 3.5 проекта и едвам смогвам (и си търся другарчета) :)

И сега интересното. В този невъобразим галоп без да искат, а често и нарочно, няцало се пропуска контрола върху ИИ.
Пример:
- Клиентът ми казва: "Направи ми Software Architecture Design (SAD) Document по IEC 62304". Става въпрос за един медицински електронен Class C модул (може да си проверите какво е това), част от "наша" система, който изобщо НЕ е негов или мой дизайн, а е на някакъв supplier :roll: :dummy:
- Аз: "Ама то това не е наше, как искаш архитектура да ти дам? То е black box за нас, искай документацията от supplier-а."
- Клиентът: "Той не иска да дава. Сглоби ТИ нещо там за една седмица, че инвеститора иска да почва да подава документи за FDA сертифициране" :mhihi:
- Аз: :shock: "Викам доообре, ако целта е да се спечели време, и щом искаш "нещо" ще имаш "нещо", ОК? :dunno: Ама да знаеш, че аз няма как да се подпиша на подобно гомно!" - Правя аз квото правя, с AI, разбира се, с насоки от мен да не са баш глупости. Бълват ми се 150 "чудни" на вид страници и ги сдавам.
- Клиентът: "Инвеститора е очарован от документацията - много е добре, върши му работа, нищо че е фейк!"
- Аз :shock: - тоя долу с бялата риза :mhihi:

Какво искам да кажа - мнооого внимавайте какви модерни продукти позвате в ежедневието. Предвид жестокия каданс на работа, настава брутално надлъгване вече на мениджмънт с контролни органи и потребители, мениджмънт с мениджмънт, мениджмънт с изпълнители (и обратното), AI с АI си бият канчетата и те, и рядко някой реално да помисли с главата си, и да си мръдне изобщо пръста, аджеба, да разбере къде всъщност се намира един продукт и що за гомно (често) е той. Аз съм в пълен потрес!

Изображение
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Апр 2026, 11:26

Ама как бе, утре всички оставаме без работа, еле пък шоферите, ей айя ще прави всичко. :mhihi: Катаджиите и без рушвети останаха, онзи ден един стар от Хаинбоаз го питат за какво изобщо стои като няма 1 евро подкуп и онзи вика за стаж. С тези камери и на тях им изядоха хляба. Но пък...им вдигнаха заплатите да не хукнат масово да напускат. :mhihi: И пак трябва някой да я вземе тая тъпа камера, да я занесе до мястото и в масовия случай да я маскира. Онзи ден някой такъв творец така я е скрил на място от което минавам ежедневно, че не съм я видял и айде с 63, а те на над 61-2 я настройват. Та 100% е била дълбоко в храст този път, я патрулката обикновено е на 20 метра навътре скрита, този път беше на 100! :shock: :censored:
Та освен да я занесе трябва да виси там да ходи и да сменя сесиите през час, да гледа някой нагнетил гняв да не мине с една бухалка или желязо да я оправи и да духне с някой кросов мотор :mrgreen: ако завали дъжд трябва да я махне нищо, че уж става за дъжд, ако пък вали слабо да прецени и да я завие старателно с кърпичка отгоре и пак да снима, ако в нощно време да и сложи парцал подобно на онези старовременните камери, че да не и се вижда екрана и да не вземе да намали някоя кола, че ще почнат бавно да карат и няма да има пари за БМВ-та, Волва, Шкоди, кубинки(и в двата смисъла :mrgreen: )униформи, бенДзин(сега особено скъп :mrgreen: )и така и така нататък.
Та къде ей айя ще ти върши тази работа, трябва си човек зад пулта. :ok: И в Холивуд може всичко да го правят с ей ай без известни актьори и лица, ама...ей го Джеймс Камерън хем пак ползва актьори, ама нещо Аватар 2 зле, Аватар 3 никой не го брои за нещо, което трябва да изглеждаш, горе-долу като последната част на Матрицата, която за нас феновете реално никога не е излизала и отказваме да гледаме, каму ли да я признаем за съществуваща. :mhihi:

Остава и БМВ да почне да произвежда пак М3 Е46 и М5 Е39, ама... :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Апр 2026, 11:32

Значи работата с тоя ей ай стана като в оня виц : ...като знам какъв съм кодер , ме е страх да ида на доктор ... :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Апр 2026, 12:51

Jordana написа:Значи работата с тоя ей ай стана като в оня виц : ...като знам какъв съм кодер , ме е страх да ида на доктор ... :mhihi:

До голяма степен не е лъжа :mhihi:
Но аз към самото му кодене (почти) нямам забележки. И то за по-специализиран, ембеддед код (не жабаскрипт и NPM deps, че оттука тръгват много възбуди :ok: ), и най-вече инфраструктурата, и изискванията около него. Разбира се, ако ползваш "правилната тояга" да го налагаш, де, иначе твори л@йна естествено.
Истинския проблем е неистовата еуфория и нереалните очаквания от AI-я на тия дето "уволняват хората, е с'а, тука, от вчера сте безполезни", което естествено води до... гомно :ok:
Ама те нещата ще се саморегулират - и той ще поумнее, а и хората също :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 01 Апр 2026, 14:26

Nickelback написа:Ама те нещата ще се саморегулират - и той ще поумнее, а и хората също :ok:

За първото си прав, за второто не съм сигурен! :ok: :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Апр 2026, 14:32

Добре, че няколко чевека и то разбиращи успокояват страстите.
Да, ще има развитие и то голямо, ама това квото се смята, че ще стане за 2-3 год до 5, ще стане за 10-15.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата