Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от Grozdanoff » 24 Май 2022, 21:09

NGneer4eto написа:
Grozdanoff написа:A какво би се случило ако Китай и Русия решат да наложат истински санкции срещу САЩ?! Например Русия спре за изнася петрол и др. суровини за САЩ, и паралелно с това Китай спре да произвежда част от продукцията, която изнася за САЩ. Малко вероятно, но какво би се случило...

Без Русия вероятно ще оцелеят някак, но без Китай - абсурд в този дигитален свят. Не знам само чипове за самолетите и ракетите дали ще си намерят. Затова и не знам какъв беше планът на Тръмп като тръгна рязко стещу Китай. Какво може да им направи икономически, така, че Щатите да минат начело?

То не е само дигитален свят, каквото се сетиш е. Дори техни двигатели произвеждат вече... На въпроса защо САЩ лаят Китай, не мога да отговоря... Междудругото в нашия алианс- САЩ/ЕС, може би се води, че едва ли не всеки има респект от САЩ, но ако влезеш в китайска медия ще видиш, че не ги вземат на сериозно, имат си техни карикатури и т.н. Ето една статия относно лаенето на САЩ по Китай:

https://www.globaltimes.cn/page/202205/1266404.shtml
Последна промяна Grozdanoff на 24 Май 2022, 21:15, променена общо 1 път
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 24 Май 2022, 21:13

Всичко звучи много добре философски, но това, че е проблем на банката, не означава, че спира да бъде и твой проблем. щото ако дължиш 100 милиона на банката няма нещо на света до края на живота ти, което ще можеш да притежаваш. Практически ти си собственост на банката.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 24 Май 2022, 21:25

NGneer4eto написа:Без Русия вероятно ще оцелеят някак, но без Китай - абсурд в този дигитален свят. Не знам само чипове за самолетите и ракетите дали ще си намерят.

Чиповете, до голяма степен се шият на холандски шевни машини с американски кройки ;) Не можеш да смяташ до толкова, колкото в момента се наливат в шивашки цехове обратно в 'мурика :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Май 2022, 21:28

Да, когато си нямаш идея от материята, която коментираш, можеш да кажеш всякакви глупости. Нефилософски казано, САЩ ще си изплатят дълга с обезценени хартийки, а китайците ще пият една студена вода.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Май 2022, 21:57

steeN написа:САЩ ще си изплатят дълга с обезценени хартийки, а китайците ще пият една студена вода.

Да, така ставаше до скоро, това което не знаеш е, че този номер вече не минава при китайците, защото вече те търгуват със САЩ на бартерни сделки, без новонапечетани хартийки... :lol:
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 24 Май 2022, 22:56

steeN написа:Да, когато си нямаш идея от материята, която коментираш, можеш да кажеш всякакви глупости. Нефилософски казано, САЩ ще си изплатят дълга с обезценени хартийки, а китайците ще пият една студена вода.

Не аз сравних Китай с банка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Икономическата криза 2020-2022

Мнение от steeN » 25 Май 2022, 0:24

Сравнението е адекватно на нивото ти на разбиране.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 25 Май 2022, 2:14

Grozdanoff написа:A какво би се случило ако Китай и Русия решат да наложат истински санкции срещу САЩ?! Например Русия спре за изнася петрол и др. суровини за САЩ, и паралелно с това Китай спре да произвежда част от продукцията, която изнася за САЩ. Малко вероятно, но какво би се случило...

Ако това стане проблем ще имат всички описани от теб. САЩ няма да получава продукция, Китай няма да има на кой да продаде произведеното и ще затвори произвоството, а Русия няма как да си продаде ресурсите когато производството не работи. Или си мислиш че отведнъж Африка ще замести пазар като САЩ?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 25 Май 2022, 11:29

Ако имаше малко истински икономисти и хора с глава на раменете си в българското правителство, щяха да платят по схемата предложена от Русия за газа , когато рублата беше евтина.
Така щеше да има доста добра печалба.
Сега рублата стана 60 рубли за евро (към онзи момент беше над 120 рубли за евро).
Не е необходимо да се правиш на интересен и на едните и на другите.
Просто е ясно, че трябва да се послушни , но ако наистина мислеха за благото на България, с едни умели дипломатически ходове, щяха да осигурят спокойствие на народа си.
Те обаче знаят, че са сменяеми, знаят как да си напълнят джобовете и вероятно в момента ги пълнят и до където изкарат, майната му на българският народ и бизнес.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 25 Май 2022, 12:11

Е.Димитров написа:Ако имаше малко истински икономисти и хора с глава на раменете си в българското правителство, щяха да платят по схемата предложена от Русия за газа , когато рублата беше евтина.
Така щеше да има доста добра печалба.
Сега рублата стана 60 рубли за евро (към онзи момент беше над 120 рубли за евро).
Не е необходимо да се правиш на интересен и на едните и на другите.
Просто е ясно, че трябва да се послушни , но ако наистина мислеха за благото на България, с едни умели дипломатически ходове, щяха да осигурят спокойствие на народа си.
Те обаче знаят, че са сменяеми, знаят как да си напълнят джобовете и вероятно в момента ги пълнят и до където изкарат, майната му на българският народ и бизнес.

Амин! Да го ева. :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 25 Май 2022, 12:59

Голям сте икономисти щом си мислите, че цената на рублата щеше да промени крайната сметка :mhihi: Руснаците искат да си получават парите в рубли, но договорите не са сключени в рубли и това което става е просто да си платиш по договор каквото пише в евро/долар и те да си го обменят в рубли.

Изобщо тука се е събрал цвета на икономистите, един войната му е виновна за инфлацията нищо че тя от миналата година е зверска, друг си мисли че златото има нещо общо с фиатните пари, трети борсите му виновни за поскъпване и без борси си мисли че ще пазарува доматето на 40 стотинки. Аз съм също много бос в тая тема, ама вашите размисли са на съвсем друго ниво :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 25 Май 2022, 13:13

b_u_b_o написа:Руснаците искат да си получават парите в рубли, но договорите не са сключени в рубли и това което става е просто да си платиш по договор каквото пише в евро/долар и те да си го обменят в рубли.

Ти си големият икономист, защото не само Европа ами целия свят си плаща в момента в рубли, дали гейропейските лидери ще дадат парите в евро и в краставици първоначално е абсоютно без значение, в защото посредникът(на който също ще трябва да плащат) ще ги обърне в рубли, ако не... няма газ :lol:
А теб как точно са те убедили медиите, че по тази схема не си купуват газа в рубли ми е пълен потрес... :lol: :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 25 Май 2022, 13:15

Grozdanoff написа:
b_u_b_o написа:Руснаците искат да си получават парите в рубли, но договорите не са сключени в рубли и това което става е просто да си платиш по договор каквото пише в евро/долар и те да си го обменят в рубли.

Ти си големият икономист, защото не само Европа ами целия свят си плаща в момента в рубли, дали гейропейските лидери ще дадат парите в евро и в краставици първоначално е абсоютно без значение, в защото посредникът(на който също ще трябва да плащат) ще ги обърне в рубли, ако не... няма газ :lol:
А теб как точно са те убедили медиите, че по тази схема не си купуват газа в рубли ми е пълен потрес... :lol: :lol:

Айде прочети ми мнението пак и се опитай да го осмислиш, знам че няма да ти е лесно ама вярвам в теб. Пък ако не успееш пиши да ти го обясня с по-прости думи :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 25 Май 2022, 13:35

b_u_b_o написа:
Grozdanoff написа:

Айде прочети ми мнението пак и се опитай да го осмислиш, знам че няма да ти е лесно ама вярвам в теб. Пък ако не успееш пиши да ти го обясня с по-прости думи :mhihi:

Ами съжалявам, но си в пълна заблуда. Законът в Русия е излязъл, газ излиза от Русия само ако е платен в рубли... за да си купи една гейропейска държава газ, тя също го плаща в рубли. Схемата е, че уж си го плащали евро на агресора, а дефакто еврото им става рубла преди да са платили на Русия, иначе газ няма...
Какво ти си разбрал от медиите, моля те не ми обяснявай :lol: и както казах още Март месец, че последствията от санкциите ще са за Европа, а не за Русия. Така и стана...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 25 Май 2022, 14:12

Пиши в темата за прогнозите, че след 5 години Русия ще е цъфнала, а в Европа мръсна мизерия :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата