Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
Да бе, да. Многократно си се издавал като голям поддръжник на орязването на финансирането на полицията. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
peshehodetz написа:Спрямо Европа не мога да коментирам понеже не съм там, макар че доста съм ходил особено в Германия където живее сестра ми и повечето ми съученици. Обаче мога да нахвърлям некои съображения спрямо Америка:
- Изключително ниски данъци върху имотите, да не кажа дори, че това което се плаща в Родината за имотен данък е просто символично, колкото да се отчита, че има такъв.
- Изключително ниски здравни застраховки, обаче ако трябва да се лекувам предпочитам в щатите, особено за някои по особени случаи. В този ред на мисли дори мисля да си плащам и американска здравна застраховка паралелно с българската един ден като се върна.
- Значително по ниски застраховки на колите, особено ако сте само с Гражданска. Обаче това до някъде се компенсира от по ниските цени на колите в щатите, особено при някои марки и модели, както и цените на бензина. В БГ обаче не е и нужно повече от една кола в семейство, особено в град като София където има изключително добре уреден денонощен градски транспорт и такситата са почти без пари.
- Хранителните продукти като че ли са по-евтини все още. Слушам разни сънародници като се върнат насам да разправят, че в БГ било по скъпо или същите цени, но не отчитат факта, че при нас е за паунд, а в Родината за кг. Все пак лошото е, че разни маркови шоколади, кафета и др. подобни макар и не основни храни са с доста надути дори безбожни цени на родна територия, сравнено дори с Европа.
- Алкохола - някои видове уиски са по евтини, обаче други като Макалън и Далмор са доста силно надути, особено 25-годишните им издания. Пурите - повечето които тук са в диапазона $ 9-17 в родните фирмени магазини са от порядъка на 25-50 лева. Немската, чешка и белгийска бири каквито пия в БГ са значително по евтини. Цигарите също са значително по евтини, но това не ме касае много, тъй като много отдавна не употребявам.
От другата тема е, но на това удебеленото , тук му е мястото.
Тоест ти мислиш един ден да се връщаш тук?
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

Всъщност той отдавна го говори това.
Даже,ако съм взел секвоя преди това ще пробва дали ще му влезне в гаража преди да е докарал неговата.
Даже,ако съм взел секвоя преди това ще пробва дали ще му влезне в гаража преди да е докарал неговата.

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Ми аз съм го писал и преди - идеята е да се връщаме лятото за по около 5-6 месеца, т.е. от началото на май до към края на октомври. Целта е да избегнат жегите при нас и после като застудее в БГ, да дойдем насам на по топличко. Всъщност във връзка със съседната тема това е и едно от предимствата в родината лятно време понеже тук е адска жега, 40 градуса от влагата се усещат като 50. Не става да излезеш на двора да запалиш пура с чаша уиски от жегата, баси вече 62 дни съм на сух режим. Освен това има доста дестинации които сме планирали за пътуване, при които тръгването от начална точка София е доста по изгодно като пари и времетраене.
Общо взето все се каниме, но вероятно ще ускорим нещата от следващата пролет, понеже сина ни е решил твърдо да се прибира, поне засега. Нещо не го кефи живота тук пък и е намерил вече някаква работа и края на септември ще лети. Само дано няма проблеи с езика на родна земя понеже ако трябва да напише нещо като есе или доклад или пък не знам как ги водеха там е доста зле, иначе говоримо няма проблеми, не го усещат че идва "отвън" и родния си език не го е учил в училище. Та дано му потръгне, че има доста случаи на прибрали се особено на неговата възраст и след половин до една година пак се връщат насам. Аз затова и няма да бързам да продавам къщата тук, даже на първо време няма да я пускам и под наем, поне половин година, понеже и ние ще циркулираме насам и натам. После като продадем тук може да вземем нещо по Испания или Португалия, ма живот и здраве до тогава има време.
За Секуоята - проверих на предното ми идване с отворени огледала влиза на косъм, трябва много да се внимава особено както при мен е по добре влизането в гаража да е на заден. Иначе като се приберат огледалата си влиза без проблеми. Аз обаче се отказах да я докарвам понеже вече е на 205к мили а докато дойде време може да стане на 230-240к и годинките и напредват. Много вероятно да вкараме един RX350 awd който е почти нов, но това ще стане ако въобще пращаме контейнер. Имаме един куп други домакински неща, които не е да се изхвърлят или дават на безценица, но пък само за тях да пращаме контейнер не се връзва сметката ако не вкараме и кола. Та ще видим, другия вариант е да търсим нещо на место от някои като 7карс които уж минават за сериозни. Всичко това обаче са само планове, а как ще се развият нещата още не е ясно.
Общо взето все се каниме, но вероятно ще ускорим нещата от следващата пролет, понеже сина ни е решил твърдо да се прибира, поне засега. Нещо не го кефи живота тук пък и е намерил вече някаква работа и края на септември ще лети. Само дано няма проблеи с езика на родна земя понеже ако трябва да напише нещо като есе или доклад или пък не знам как ги водеха там е доста зле, иначе говоримо няма проблеми, не го усещат че идва "отвън" и родния си език не го е учил в училище. Та дано му потръгне, че има доста случаи на прибрали се особено на неговата възраст и след половин до една година пак се връщат насам. Аз затова и няма да бързам да продавам къщата тук, даже на първо време няма да я пускам и под наем, поне половин година, понеже и ние ще циркулираме насам и натам. После като продадем тук може да вземем нещо по Испания или Португалия, ма живот и здраве до тогава има време.
За Секуоята - проверих на предното ми идване с отворени огледала влиза на косъм, трябва много да се внимава особено както при мен е по добре влизането в гаража да е на заден. Иначе като се приберат огледалата си влиза без проблеми. Аз обаче се отказах да я докарвам понеже вече е на 205к мили а докато дойде време може да стане на 230-240к и годинките и напредват. Много вероятно да вкараме един RX350 awd който е почти нов, но това ще стане ако въобще пращаме контейнер. Имаме един куп други домакински неща, които не е да се изхвърлят или дават на безценица, но пък само за тях да пращаме контейнер не се връзва сметката ако не вкараме и кола. Та ще видим, другия вариант е да търсим нещо на место от някои като 7карс които уж минават за сериозни. Всичко това обаче са само планове, а как ще се развият нещата още не е ясно.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Пиши ако искаш като наближи време за контейнера … аз често пращам коли натам, може да се комбинираме да ти спестя малко
Имам един човек българин в Чикаго, точно от Хюстън ги изпраща.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Какво ще търсиш от Севън Карс, кола ли? Много ю туб гледаш, на място може да ти се намери каквато искаш кола, не мисли точно тези формалности.
За идването напролет и прибирането есента, имам един приятел, живее в Тампа, Флорида от средата на 90-те, от първите със ЗК замина, някъде след световното по футбол мисля беше. Та той като продаде тук нещо и си беше взел апартамент на Слънчев Бряг, заедно с търговско помещение отдолу, което ползва за бързо хранене, с това се занимаваше и преди да замине. Пици някакви прави и такива, papa Greg май го беше кръстил, на него си, че Григора му викат.
Та той още от самото начало почти си идва април и си заминава наесен. Хич не му харесва щатския живот, ама...
Искал да вземе най-доброто от двата свята и затова така прави. Щерката обаче остана там да работи.
За идването напролет и прибирането есента, имам един приятел, живее в Тампа, Флорида от средата на 90-те, от първите със ЗК замина, някъде след световното по футбол мисля беше. Та той като продаде тук нещо и си беше взел апартамент на Слънчев Бряг, заедно с търговско помещение отдолу, което ползва за бързо хранене, с това се занимаваше и преди да замине. Пици някакви прави и такива, papa Greg май го беше кръстил, на него си, че Григора му викат.

Искал да вземе най-доброто от двата свята и затова така прави. Щерката обаче остана там да работи.
In God we trust, all others we track.