В Япония ги смачка - 9 по Рихтер, 10м Цунами...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Re: В Япония ги смачка - 9 по Рихтер, 10м Цунами...

Мнение от NeoPrint » 18 Мар 2011, 23:28

Хайде сега. Руснаците са непричом към случващото се в момента в Япония. Явно нещо не са дооценили самурайте щом сега са в тези лайна.
Дано се размине голямата трагадия, но като че ли всичко отива на там. Стискам палци...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 18 Мар 2011, 23:41

Хаос написа:кво значи "злобеят", бе колеги
тука злобеене няма
целия свят ще страда от тая работа, не само японците, както и при Чернобил не беше само СССР...

просто руснаците май са единствените, които имат реален опит с авария от такъв мащаб, каквато е да ти е оголен раектора
щото нали, надявам се някой не си мисли, че те хвърлят от хеликоптери вода, а реактора си е под защитната обвивка целеничък
що ли ми се струва, че от другите страни са предимно експерти теоритици, а експертите с практика са от Русия и САЩ, които са имали подобни аварии и са участвали/ръководили операциите по предотвратяване на радиационно замърсяване след тях...
а също така едно време руснаците по време на Чернобил са се консултирали не с енергетици, а с военни от ракетни войски, които са се занимавали с тестове на ядрено оръжие (едно време, в далечната 1998 четох статия в Newsweek за ядрените арсенали на различните държави, Русия водеше с 12000+ ядрени бойни глави(включително тези изтеглени от Украйна и други СССР-сателити), следвана от САЩ с около 3000, и нататък не помня)

аз лично, не просто като човек, който уважава всичко руско, бих се вслушал в руските оценки на ситуацията

Има доста истина в думите ти ,както се казва не питай старило - питай патило . Не мисля че руснаците злобеят , няма и как , не са толкова далеч ( да не кажа че се едни от най-близките до япония държави) , и тях може да ги засегне .... руснаците все пак трябва да търпят повече критики за 86-та , все пак там е тяхна грешка , а в япония си е природно бедствие ;)
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320

Мнение от kiro_320 » 19 Мар 2011, 0:32

Много ясно че злобеят, понеже до сега всички ги изкарваха некърници, първо с изработката на чернобилските варели/реактори, а после с неадектватните действия и прочие още но да не навлизаме в подробности за техния опит че доста хора са си изпатили. Да запазят опита за себи си... ситуацията тук е доста по-различна.

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 19 Мар 2011, 0:37

мислиш ли че руския "опит" в момента не се ползва ? В чернобил преди да се е случила трагедията не е имало от каде да знаят и да са виждали какво се случва като се ебаваш е охлаждането на реактора
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kiro_320 » 19 Мар 2011, 0:46

Вярвай ми няма как да направиш реактор и да не знаеш подобни неща. Това е като ти да направиш автомобил, ама да не знаеш какво ще стане ако го караш без масло. Стига глупости.. доказано е НЕХАЙСТВОТО на СССР, те са знаели че тези реактори имат дефекти много преди аварията.

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 19 Мар 2011, 0:52

kiro_320 написа:Вярвай ми няма как да направиш реактор и да не знаеш подобни неща. Това е като ти да направиш автомобил, ама да не знаеш какво ще стане ако го караш без масло. Стига глупости.. доказано е НЕХАЙСТВОТО на СССР, те са знаели че тези реактори имат дефекти много преди аварията.

Стига си говорил глупости- има филми и литература за аварията в Чернобил-чети и гледай после коментирай.

ПС Само разбирачи в тоя форум.Как не ви викнаха в Япония да помагате?
36436
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 19 Мар 2011, 1:38

грешката в чернобил е човешка и в комбинация с техника от братушките резултата е налице
- спряли са защитите (което изобщо не е възможно в американски реактор)
- знаели ли са, че реактора е нестабилен в долния диапозон на мощноста и управителя предупреден 10-ки пъти, че ще стане гаф

лично мнение- само човек, който не е живял в русия и не е запознат с културата им, може да им се възхищава
Последна промяна acer на 19 Мар 2011, 1:56, променена общо 1 път
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 19 Мар 2011, 1:51

и точно щото RBMK реакторите са опасни има още работещи от тях
4 в Курск
5 в Ленинград
3 в Смоленск.
Проблема с този тип реактор е че е с положителна реактивност демек с повишаване на температурата му се повишава и КПД-то в резултат на което лесно прегрява и става на чайник.

BWR - реактора от своя страна е с отрицателна реактивност или противоположното на RBMK, както виждаш не е много по-сигурен от предходния. Когато строиш АЕЦ в силно земетръсна зона на геологичен разлом трябва да си запознат с някой от рисковете и все пак да имаш някаква нагласа за авария.
Проблема на японците и по-специално ТЕПКО - компанията която стопанисва Фукушима е че е занижила контрола върху реакторите, оправданието на компанията е че не е очаквала такова заметресение. Това е все едно да се подпреш на котлона след което да го пуснеш и да си мислиш че няма да те изгори лошо - рано или късно това ще стане.
Относно руснаците .... първият атомен реактор за цивилни нужди е построен в СССР гр.Обнинск AM-1 "Атом Мирный", пуснат в експлоатация през 1954 година и е RBMK.
Спрян през 2002 :winky: нека руснаците са нехайни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 19 Мар 2011, 1:58

Имам приятел , който дълго време работи в АЕЦа и е много навътре с материята . Трябва да ида да поговоря с него да видим какво ще кажа , но ме притеснява , че лекцията ще продължи минимум 9 часа :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Мар 2011, 2:32

истината е, че руснаците никой няма да ги допусне в япония поради един куп геополитически и икономически причини. като започнем от факта, че реакторите са американски... но не мисля и че е необходимо да се бърникат там. тези, които най-добре могат да се справят със ситуацията са тези, които са проектирали всичко и имат необходимите ресурси на разположение. не знам защо толкова трябва да им се възхищаваме на чернобил. все едно да взема шофьор с повече катастрофи да ме кара щото има повече опит ;) поклон пред хората загубили живота си там, но останалото...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kiro_320 » 19 Мар 2011, 2:49

Еми кажете кои филми или кво да гледаме че да видим истината ?
и какво ще видим в него... нали руснаци са го проектирали, нали те са го построили, нали те са го поддържали, ама не.. не ме интересува даже/макар и да знам/ къде е била грешката, дали е било чайник или фурна. Вина за тая авария носят великите руснаци, не може тоя реактор както си стои на лунна светлина и да избухне, ама то онова станало, ама то друго станало... какво е станало няма значение, станало е заради руски акъл, не заради цунами или земетресение! Можело е да бъде предотвратено и за това те носят пълната вина за своето НЕХАЙСТВО. Амин. :mhihi:
п.п
Пък и както се вижда явно имат доста реактори - да обменят опита в техните , този в Япония е съвсем друг и те опит с подобни реактори нямат.
Пък ако под "опит" разбираме да наливат пясък и после бетон... е аз вярвам, че японците са чували за бетона и няма да има нужда руснаците да им казват съставките. :winky:
Последна промяна kiro_320 на 19 Мар 2011, 4:18, променена общо 5 пъти

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 19 Мар 2011, 2:53

Coulthard написа:Относно руснаците .... първият атомен реактор за цивилни нужди е построен в СССР гр.Обнинск AM-1 "Атом Мирный", пуснат в експлоатация през 1954 година и е RBMK.
Спрян през 2002 :winky: нека руснаците са нехайни.

само че си в грешка, първата идея и патент е на унгареца Лео Силард през 1933. Първият "демо" реактор е направен през
1942г в университа на Чикаго и после заради войната закъсняват и го пускат през 1951 в една пустиня в щата Охайо под името (EBR-I) и до 62 го използват за опити и построяване на модерните реактори (със скъсан менискус съм и гледам мн дискавъри :lol: )

преди първата световна война, американците са имали по-добри университети отколкото руснаците имат през 2010,
руснаците са по-измъчен народ, чийто упрявляващи винаги са мислили във военен аспект, отколкото за хората си
и от там идва по-емоционалното им поведение за сравнение с японците както някой по-горе каза "самураи в сърцето"
хората си ловяха риба и им м гръмна централата без земетресения и цунамита -факт, който говори сам по себе си колко ги бива.

бива ги много в "рибалката" и яденето, на годините на джейк от двама мъже и пловина съм бил с подобни чичковци на 3-дневен риболовен поход-оцеляване напиване до припадък и "мога ли да оцелея в лодката докато съм мъртво пиян и преял", руснаците определено знаят как да се веселят!!! сядат на маса вместо с ракия и шопска салата с 12 ястия и водка, но толкова..! заемат 54-то място по БВП (по номинална стойност) на глава от населението, за справка норвегия е 2-ра.

не искам да генерализирам, ама като видя хората да си купуват лади вместо европейски коли ще си променя мнението
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

Аватар

Мнение от Хаос » 19 Мар 2011, 4:16

мнението ти беше почти по темата :no:
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го по тъч линията на живота..

Мнение от M3 E92 » 19 Мар 2011, 8:52

kiro_320 написа:Еми кажете кои филми или кво да гледаме че да видим истината ?
и какво ще видим в него... нали руснаци са го проектирали, нали те са го построили, нали те са го поддържали, ама не.. не ме интересува даже/макар и да знам/ къде е била грешката, дали е било чайник или фурна. Вина за тая авария носят великите руснаци, не може тоя реактор както си стои на лунна светлина и да избухне, ама то онова станало, ама то друго станало... какво е станало няма значение, станало е заради руски акъл, не заради цунами или земетресение! Можело е да бъде предотвратено и за това те носят пълната вина за своето НЕХАЙСТВО. Амин. :mhihi:
п.п
Пък и както се вижда явно имат доста реактори - да обменят опита в техните , този в Япония е съвсем друг и те опит с подобни реактори нямат.
Пък ако под "опит" разбираме да наливат пясък и после бетон... е аз вярвам, че японците са чували за бетона и няма да има нужда руснаците да им казват съставките. :winky:

Грешката идва от теста за сигурност. По протокол е трябвало той да се проведе при мощност между 700 и 1000 мегавата, но ръководителят на теста е издал заповед да започне при 200, въпреки че е бил предупреден от другите специалисти в контролния център. На дъното на реактора се е натрупвала енергия, за която никой не е знаел. И понеже мощността е била паднала до 0 мегавата, са се опитали да я стабилизират отново, но изведнъж тя е започнала главоломно да расте заради натрупаната енергия. За да я овладеят, са тръгнали да връщат прътите (които са от бор, но двата им края са с графит,), но при връщането графитът ускорява реакцията за момент, а чак после я забавя, а точно това ускоряване води до 1000-кратно увеличение на мощността и реакторът не издържа :confused:
Аз поне така го разбрах от филма - http://www.zamunda.net/details.php?id=12038 ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 19 Мар 2011, 10:15

След Чернобил се научихме, че не трябва да се майтапим със защитите на реактора. След аварията в Япония ще се научим, че когато се появи и минимална заплаха за сигурността трябва да се хвърлят всички сили още в началото. На мен малко малоумно ми изглежда цялата ситуация по тази авария. Нямало ток за да захрани помпите. Ами за толкова дни ако бяха мобилизирани всички сили ток щяха да докарат и от България едва ли не. Останали 50 човека да се борят с аварията, после ги извели от зоната на централата, след това пак ги вкарали. Ами понякога се налагат и жертви за да се спасят милиони хора. Отделно има армия, която се е клела да пази народа и да умре ако трябва. Хеликоптерите не могли да летят над зоната заради високата радиация. Да ходят да си летят тогава над Алпите на чист въздух. И накрая пръскат с някакви водни оръдия. :clap: Това е все едно да си включиш котлона на електрическата печка на максимум и да го охлаждаш с пръскалката за парфюми на съпругата. Сега се чудят да правят ли саркофаг, да не правят ли. Чакайте още и се чудете, че малко смрад изхвърлихте в атмосферата. Чернобил беше голяма грешка, но братята руснаци след това имаха доста адекватна реакция за справяне с аварията. Японците явно са като американците - роботи. И като им се наруши програмата или като нещо го няма описано в инструкцията, блокират и са до тук. И къде бяха през цялото време тупаните от МАЕ и останалите подобни организации да видят, че цялата Фукушима е една кочина. Бяха при нас в Козлодуй да ни обясняват, да не дъвчем дъвки на работното място и да гледат дали сме си боядисали вратите в модерния за сезона нюанс.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата