дойде ли времето за зимни гуми 2011

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: дойде ли времето за зимни гуми 2011

Мнение от Elesar74 » 18 Окт 2011, 8:48

Говорите само за един грайфер колеги, но забравяте че зимните гуми са от друго тесто замесени, като и летните. А именно това е по-важния момент, защото не грайфера осигурява сцепелението, а мекия каучук и ламелите. Имам 7 мм грайфер на летните, как мислите, ще изляза ли от сняг 15-20 см. с тях и мога ли да карам по заснежен път без асфалт?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 18 Окт 2011, 9:08

Хаос написа:
acho.rs написа:
Хаос

- как може инженер като тебе да не ги знае тия неща :idea:

лаиче, ето ти ги обяснени нещата по инженерному:
1. твърдението ти, че температурата на двигателя се покачва след спирането му хвърля в ужас и анафилактичен шок всеки, който е учил термодинамика

2. твърдението, че локалната температура около горивната камера на двигател, чиято циркулация на охладителна и смазочна течности е спряна, е напълно коректно спрямо термодинамиката

тук идва и частния случай описан от Driving-God, в който локалната топлогенерация в областта на горивната камера превишава топлоотнемащата способност на охладителната система в областта, в който случай тя не смогва и температурата на маслото и охладителната течност се покачва заедно с околните области (с различна скорост, разбира се), вследствие на което при спирането на двг следва, че достигнатата температура се разпространява по същите компоненти, но охладителната течност вместо да циркулира е "на едно място" (и това е без да смятаме нейната конвекция) и поема относително по-малко топлинна енергия. Енталпията на системата не се покачва, а само температурното разпределение в сравнение с това при работещ двг/помпа/виско е различно.

Всичко това като времетраене е доста кратко и системата бързо разпространява неотведената топлинна енергия по компонентите си. Има кофти ефект върху мотори, които работят с малък запас от фактор на сигурност - модифицирани/съзтезателни мотори със специфичен дизайн и предназначение. За нормалните мотори от коли/камиони е сметнато да не е проблем. Американците го наричат afterboil - когато локалната температура на охладителната течност превиши точката на изпарение на водата (тя е по-ниска от тази на етилен-гликола при същото налягане и обем) и тя започне да ври, при което съответно налягането нараства значително и често катастрофално. Има кофти ефект върху компоненти не понасящи добре температурни шокове и върху сглобки от компоненти с различен коефициент на температурно разширение.

Факт е, че такива процеси в практиката често се е случвало да попрецакат сток мотор ако някой дребен фактор от умора/стареене се добави към схемата... Та в реалния живот и не съвсем нови и добре третирани мотори това си е реален проблем... Това ми беше мисълта на мен, иначе ще се съглася напълно с теб и изчерпателното обяснение на проблема... Термодинамиката ми беше прекалено суха та да си спомням толкова подробно нещата... Радвам се, да виждам, че има хора, които са внимавали в университета... Аз за това си пазя учебниците ако ми се наложи нещо такова да ползвам един ден, но не за спорове тук :bchug:
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 18 Окт 2011, 9:11

plradev написа:... Като прецени ,че с тоя "галош" не може да стигне където е решил,заебава колата ,търси алтернативен транспорт и така ...Самосъзнание му се вика на това ,дай боже да го притежава . Много хора не го притежават ,факт ,ама нищо не мога да направя за тях ...сори ...

ей в това горе е проблема- кой какво ще прецени... лошото е, че масово се избира грешното и карат я с някои дърти галоши (ама поне са зимни) с 2-3-4мм. грайфер в града (то нали няма сняг- за к'во им е повече) или с летни гуми с какъвто и да е грайфер... и като дойде зимата и снега се почва едно масово псуване на такива индивиди дето са решили, че могат да карат неподготвени коли за сезона- я ще закъсат на някой смешен наклон, я ще потеглят от светофара 2 минути, я ще подпрат отзад някой, а ще се увъртят на някой завой и стане задръстване...
понеже тук на самосъзнание и вярна преценка за пътните условия и собствени възможности не може да се разчита (я 15-20% от шофьорите могат да преценят правилно нещата, я не- да не говорим за тея дето сега взимат книжки на тея курсове дето са пълна трагедия) си трябва промяна в закона и задължително каране със зимни гуми + поне 4мм. грайфер... За неща от които зависи здравето и живота на другите около теб си трябват закони, а не да се разчита на преценка щото всеки си казва "на мен няма да ми се случи"...
Изображение
Изображение

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 18 Окт 2011, 9:16

plradev написа:Абе и аз ти чета глупостите ежедневно ,ама не се оплаквам :winky:
И колкото и да не ти се вярва ,има множество софиянци,които използват автомобила си ,само за да ходят на работа или ги изкарват в екстремни случаи. И не защото са слаби шофьори ,а защото не им позволяват възможностите да си зарвяват гъзовете отвъд околовръстното ;) Има и един друг вид софиянци,които притежават по повече от един автомобил и решат ли да ходят извън града ползват по-добре оборудвания си за зимни условия автомобил . Познавам и от двата типа хора и повярвай ми не са единици ,а още по-малко попиват знания за зимните условия за шофиране от форумите и "криво ляво" се справят с живота .
А заимна гума на 3-4мм протектор може да и на 1 ,може и на 5 сезона да е , и ?! Дай човека да не я кара,когато му позоляват условията ли ... Едва ли ... Като прецени ,че с тоя "галош" не може да стигне където е решил,заебава колата ,търси алтернативен транспорт и така ...Самосъзнание му се вика на това ,дай боже да го притежава . Много хора не го притежават ,факт ,ама нищо не мога да направя за тях ...сори .
А също така масовия шофьор на мпс в българия ,не намира абсолютно никакво забавно приложение на автомобила си ,още по-малко на гумите. Той просто си ползва мпс-то по предназначение ...
И кво излиза на края ...закона позволява на човека Х да кара с 5 годишни гуми и 4 мм протектор ,ама Ачо не позволява ... Ще се почуди човека в кой крачол да си го премести и поживо, поздраво тръгва от точка А към точка Б ... :bchug:

И аз не позволявам... не само Ачо... И не за друго ами защото както ти познаваш няколко човека притежаващи споменатото самосъзнание, аз съм виждал стотитци, да не кажа хиляди, които го нямат ;) А те са мноооого опасни и ако някой такъв ми застраши сигурността на пътя с глупостта си или недай боже ме удари и причини нещо по сериозно никой няма да може да го спаси...

ЗИМАТА ПРИ ТЕМПЕРАТУРИ ПОД 7 ГРАДУСА СЕ КАРА СЪС ЗИМНИ НА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ГОДИНИ... ЛЯТОТО НАД ТЕЗИ ТЕМПЕРАТУРИ СЕ КАРА С ЛЕТНИ ГУМИ... И В ДВАТА СЛУЧАЯ С ДЪЛБОЧИНА НА ПРОТЕКТОРА НЕ ПО-МАЛКО ОТ 4ММ...

ТОЧКА...

Спрете с безмислените спорове... има защо да е така... частни случаи много, но те са редки изключения от правилото, а не са самото правило...
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 18 Окт 2011, 9:25

Не караш ли разумно с квито и гуми да си ще се зашиеш някъде. Аз преди години нямах идея, че има зимни и летни гуми. Карах само с едни цялата година. Пътувах много, зимата също в какви ли не условия и не съм имал проблеми никога и никъде.
Понастоящем карам само с 4 еднакви и нови гуми съобразени със сезона, независимо на каква кола. е30-ката, дето я продадох за 600лв имаше 2 комплекта гуми 14'' на обща стойност малко над 600.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 18 Окт 2011, 9:57

DrivinGGoD написа:
plradev написа:....

.......

Силно се надявам написаното с главни букви да не изразява повишаване на тон или заповеднически такъв,че не прави добро впечатление ;)
От друга гледна точка ,ако си го написал като препоръка или съвет ,приветствам с две ръце мнението ти ,но без точката накрая :yes:

Надявам се на всички е ясно ,че подходящата за сезона, нова (имам предвид по ДОТ) и хубава (имам предвид марка и състояние) гума е оптималния вариант за безопасно и безаварийно шофиране ,но реалността далеч не е такава и всеки който е направил компромис с това ,да се стреми да компенсира с разсъдък поне.
От там нататъка темата отдавна е чесане на клавиатури,включително и от моя страна и нищо повече ...
Изображение

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 18 Окт 2011, 9:59

plradev написа:От друга гледна точка ,ако си го написал като препоръка или съвет ,приветствам с две ръце мнението ти ,но без точката накрая :yes:

:yes:
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Окт 2011, 19:05

Сега дайте предложение за 4 бр. зимни 205/55 16 :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 18 Окт 2011, 19:08

Semperit Speed Grip 2 - нов модел препоръчан от всички класации и на добра цена 8)

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Окт 2011, 19:13

дай онлайн някъде, че тук няма нищо или пък ще ми смъкнат кожата няколко пъти ако поискам нещо специално :mhihi:

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 18 Окт 2011, 19:18

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 18 Окт 2011, 19:29

© написа:Сега дайте предложение за 4 бр. зимни 205/55 16 :mhihi:

До какви пари ? Аз като изявен книжар , ще се разровя за тестове :mhihi:
До колкото си спомням Континентал и Гудиър ултра грип ги даваха за най-добри . Учудиме и Сава Ескимо 3 , но не бих дал толкова пари за тази гума . А и като гледам грайфера , на сухо ще да е зле ...

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Окт 2011, 19:34

пари - зависи за каква марка ще се дават :mhihi:
но предполагам около 150-200лв за гума би трябвало да се намери нещо добро
дайте какво казват тестовете, предполагам и за други ще е полезно да се ориентират

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 18 Окт 2011, 19:36

За тоя размер хубави гуми колкото искаш и то на цени дори под 150 лева ;)

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Окт 2011, 19:40

по-конкретно?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата