Пасивни доходи от крипто - Helium, staking и т.н.
Модератор: Общи модератори
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Re: Пасивни доходи от крипто - Helium, staking и т.н.
zAcK написа:Не зная защо мислите, че това ще се гътне![]()
То май аз съм основния неверник. Повечето хора смятат, че ще стане точно обратното. Моята причина не е в технологията, която много ме кефи, както ме кефи и възможността да се появят евтини IoT джаджи. Просто не ги виждам да се случват в мащаб все още. А и с хостване на хотспоти вкъщи идва проблема със service level agreements, т.е. мисля че трудно ще убедят някой голям производител да прави устройства,в които основната мрежа да е тяхната.
Ама то времето ще си покаже. Да сме наясно, искам да им се получи, не съм хейтър.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
vixx написа:мисля че трудно ще убедят някой голям производител да прави устройства,в които основната мрежа да е тяхната
В началото на темата изказах подобно мнение. Ако съм производител на IoT устройства от какъвто и да било тип, едва ли бих се доверил на някаква любителска мрежа от шестоъгълници.
Тя и самата идея на LoRa мрежите е малко наопаки на хелиума, но това май никой не го взема предвид!
В София вече има няколко действащи проекта(шахти, контейнери за смет, водомери и т.н.) по тази технология с мрежа на Виваком.
https://www.vivacom.bg/bg/residential/za-nas/novini/finansi?read=vivacom-tech-hall-novo-prostranstvo-za-tehnologichni-inovacii
Партньорите ги има описани - български компании са, ако на някой му се занимава, да ги пита дали биха заложили на хелиум мрежата.

Не че вивакоН(като бивш служител) бих ги нарекъл надежден партньор за каквото и да е, но това е друга тема!

Nickelback написа:ivanski_2 написа:https://www.hs-analyzer.com/
Това е интересно и полезно, не очаквах толкова прозрачни да са нещата, евала![]()
![]()
Иначе антената ти в тая конфигурация е с една от най-добрите конструкции от време оноДоказала се е във времето имам предвид
![]()
С баща ми навремето, само и само да ловим "Белград" цветно (периода 88-та - 92-ра), той беше направил такава двуметрова+ антена само че от 16 такива звена като твоето, паралалено-последователно подвързани, за да се получи подходящ импеданс матчинг. Не питай това как се е случвало без липса на съвременна апаратура като в днешно време![]()
Та тая антена беше закарана с Москвича ни в едно наше село, на един баир над Годеч, където ловеше кристално цветно БелградНосехме си си видеомагнетофон и телевизор само и само той да си запише от техните концерти
![]()
После той реши да експериментира с двойния квадрат и ми казваше, че резултата е още по-добър, ама не е останало време да се пробва, че тегави години дойдоха тогаваТа може да пробваш и тоя вариант за далечни устройства, както ми беше писал изначало
плебс... кво да ви правиш...
от средата на 80те допреди няколко години (не съм гледал- може още да е там) на покрива на блока на ропотамо имаше една 4- антенна (13 елемента всяка) яги система насочена към... белград... познай кой е я сглобявал, настройвал и използвал да записва... основно концерти както ти каза

хубави глупави времена бяха а лепа брена беше мечтата на тийнейджъра...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
empar написа:В София вече има няколко действащи проекта(шахти, контейнери за смет, водомери и т.н.) по тази технология с мрежа на Виваком.
https://www.vivacom.bg/bg/residential/za-nas/novini/finansi?read=vivacom-tech-hall-novo-prostranstvo-za-tehnologichni-inovacii
Партньорите ги има описани - български компании са, ако на някой му се занимава, да ги пита дали биха заложили на хелиум мрежата.
Те нещата в тия среди са "ти на мене аз на тебе" и който уж иска надеждност, дори няма да разчита на LoRa, ама как да е, няма да го коментираме

Не че са фактор подобни проектчета за глобалното разпространение на мрежата касаещо крайния потребител като основен двигател на разрастване на мрежата де

Стана ми любопитно каква е самата идеята на LoRa дето била наопаки спрямо Helium, според теб, та ако искаш доуточни

Като цяло нямам намерение да убеждавам някого, всъщност. Точно с подобен успех мога да се опитвам да ви убеждавам, че криптовалутите са бъдещето на финансовата система

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
Nickelback написа:Който иска да не вярва, който иска да вярва
Именно, стига вече сме го мислили това. То ако ще се случва нещо с тази мрежа едва ли ще чакаме още дълго за да го видим.
Сега, въпрос към теб и други можещи и заинтересовани. Дайте идея какво мога да подобря и как да си направя мониторинга на волтажа на батерията, с условието че не искам да отварям хотспота и да се връзвам към GPIO пиновете му. Благодаря предварително.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
На мен са ми интересни какви очаквания за масово разпространение имате за нещо, което съществува от... 2 години и половина ?

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
vixx написа:А и с хостване на хотспоти вкъщи идва проблема със service level agreements, т.е. мисля че трудно ще убедят някой голям производител да прави устройства,в които основната мрежа да е тяхната.
Aз не мисля, че един водомер примерно трябва да има 99.999% six sigma up time

В същност по-вероятното развитие някъде далече в бъдещто е това да се комерсиализира както копането на биткойн. В началото всеки можеше дори с CPU, сега могат само големи компании... същото неизбежно ще стане и с Helium, но въпреки това ще се запази децентрализацията, защото няма да едно единствено entity, което да монополизира, а ще са много компании подизпълнители, които се конкурират.
Последна промяна steeN на 09 Фев 2022, 22:15, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
steeN написа:vixx написа:А и с хостване на хотспоти вкъщи идва проблема със service level agreements, т.е. мисля че трудно ще убедят някой голям производител да прави устройства,в които основната мрежа да е тяхната.
Aз не мисля, че един водомер примерно трябва да има 99.999% six sigma up timeПредназначението на тази мрежа е съвсем различно. А ако има нужда за надежност в един момент, може просто да се добави икономически incentive за uptime. Тояга и морков... не е много сложно.

Стийн пак в десетката!
Да не говорим, че в градовете един датчик ще го "чуват" n на брой хотспота

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- vixx
- кандидат ентусиаст
-
Съгласявам се с вас и се надявам да сте прави. 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
steeN написа:Aз не мисля, че един водомер примерно трябва да има 99.999% six sigma up timeПредназначението на тази мрежа е съвсем различно. А ако има нужда за надежност в един момент, може просто да се добави икономически incentive за uptime и Ганьо (това вече го ползвам за всичко) ще слага UPS-и и backup internet връзка. Тояга и морков... не е много сложно.
В същност по-вероятното развитие някъде далече в бъдещто е това да се комерсиализира както копането на биткойн. В началото всеки можеше дори с CPU, сега могат само големи компании... същото неизбежно ще стане и с Helium, но въпреки това ще се запази децентрализацията, защото няма да едно единствено entity, което да монополизира, а ще са много компании подизпълнители, които се конкурират.
Абсолютно!
И аз съм на подобно мнение за второто

vixx написа:Съгласявам се с вас и се надявам да сте прави.

На въпросът ти за батерията...
Щом не искаш да разглобяваш SenseCap-а, хвърлих му едно око и не видях да има поне USB портове или други общодостъпни, за да му прикачиш някаква допълнителна хардуерия. Отделно, че не съм сигурен доколко е заключен софтуера му, така че да успееш да run-неш свой процес на Линукса му. Тука хората питат подобни неща, та не е съвсем ясно дали можеш да получиш root access:
https://forum.seeedstudio.com/t/senseca ... s/256427/2
Гледам, че има само ethernet порт (освен microUSB-то, на което не е ясно какво точно излиза). На тоя порт подразбирам от картинката, че искаш да включиш някой 4G/5G модем или пък да му ползваш WiFi-я. Ако ползваш WiFi-я, така или иначе ще имаш WiFi мрежа и нещата стават лесни

Тука директно мога да те насоча към любимото ми ESP32

ПП:
Точно видях и че искаш да мериш и консумацията с INA219, та вярвам където си запланувал да го включиш него по I2C, там ще трябва да включим и АЦП-то.
Та в тая връзка гледал ли си за готови модули (профайлъри), които да правят и двете - хем да мерят консумация, хем да логват и напрежението?

Не може да няма... хммм

Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Некой има ли желание да кОпа с поредния "рутер", ама тоя път ще предлагате "VPN-as-a-service"
https://www.indiegogo.com/projects/deep ... perConnect

https://www.indiegogo.com/projects/deep ... perConnect

Лето две и седемнаесто.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Това с антена копа и хелиуми иначе ЦЪ, не си струва първоначалната инвестиция.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Nickelback написа:vixx написа:Съгласявам се с вас и се надявам да сте прави.
![]()
На въпросът ти за батерията...
ПП:
Точно видях и че искаш да мериш и консумацията с INA219, та вярвам където си запланувал да го включиш него по I2C, там ще трябва да включим и АЦП-то.
Та в тая връзка гледал ли си за готови модули (профайлъри), които да правят и двете - хем да мерят консумация, хем да логват и напрежението?![]()
Не може да няма... хммм
Позволих си да ровна сега, че ми стана интересно вчера, па нямах време

Според мене махай я тая INA219 и слагай някакво такова модулче с LTC2944:
https://www.occuren.com/index.php?route ... uct_id=570

Не съм го ползвал лично, но ми изглежда прилично

Има го в Алито на по-нормални пари и си има уж "официална" Ардуино библиотечка (ако си фен на Ардуино екосистемата

https://www.arduino.cc/reference/en/libraries/ltc2942/
https://github.com/analogdevicesinc/Lin ... TC2944.cpp
Мери си и ток, и напрежение, и температура на батерията, ако щеш

Ръчкаш го на някое ESP32 и си пей сърце

Лето две и седемнаесто.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
Само да кажа, че INA-та съм я сложил просто защото само това съм ползвал и не знам друго. То в тоя случай не става, освен ако няма да отварям хотспота или пък да взимам някое Pi Zero. Все още не съм преглеждал джаджите, които си споменал, понеже и време нямах, а и тоя хотспот рязко си намери едно доста добро on-grid място за което в понеледник ще ходя да купувам антени и кабели. Т.е. идеята за off-grid отпада поне докато не реша да взема още един хотспот. Но ще разгледам всичко, че от 2016-а не съм правил такъв сетъп и ме сърбят сериозно ръцете. Пък и куп панели, контролери, кутии, кабели и какво ли не имам, дето стои ей така.
ПП. С тия off-grid много ме притесява да не хване крака на някъде. Или да не ми го намери и потроши някой Хилиум бизнесмен, дето е решил да завзема Витоша, примерно. То тя почти завзета вече, де, ама все пак.
ПП. С тия off-grid много ме притесява да не хване крака на някъде. Или да не ми го намери и потроши някой Хилиум бизнесмен, дето е решил да завзема Витоша, примерно. То тя почти завзета вече, де, ама все пак.
За офгрид трябва да измислиш мобилен план с поне 75гб на месец на 4г скорост (над 512кб/ сек поне за да не изостанеш с блокчейна)
За меренето на волтажи- не се занимавай с глупости ми си вземи един solar panel controller- закачаш панела, акумулатора и усб 5в хъба да храниш модема и майнъра и си ти… особено ако имаш модем които вътрешно си подържа опенвпн клиент- хем няма да си рилейд (въпреки,че вече е почти без значение) хем ще можеш да се логваш в контролера и да гледаш параметри колкото ти душа иска
За меренето на волтажи- не се занимавай с глупости ми си вземи един solar panel controller- закачаш панела, акумулатора и усб 5в хъба да храниш модема и майнъра и си ти… особено ако имаш модем които вътрешно си подържа опенвпн клиент- хем няма да си рилейд (въпреки,че вече е почти без значение) хем ще можеш да се логваш в контролера и да гледаш параметри колкото ти душа иска
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила