вярно ли че за буботещ ауспух има глоба
Модератор: Общи модератори
47 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- POL_Starshi
- Матрицата на SuPeR_FLY
-
- Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
- Мечтае да кара: и да е жив и здрав!
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Глава шеста
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.)
.......................................
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му
е изменена без съответното разрешение;
Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.:
6. водач, който управлява моторно превозно средство с емисии на вредни вещества над установените норми или с неизправно шумозаглушително устройство;
И как пътните контрольори определят надвишаване на нормите?????
Пределно допустими нива на звуково налягане
в различните територии и зони на населените места
--------------------------------------------------------------------------
Територии и зони на населените места Ниво на звука в дБ
ден нощ
1. Жилищните зони и територии
а) съществуващи градски части 55 45
съществуващи градски части до гл. артерии 60 50
б) на нови терени 50 40
на нови терени до главни артерии 55 45
2. Централни градски части 60 50
3. Промишлени територии и зони 70 70
4. Райони за обществен и индивидуален отдих 45 35
5. Терени за болници,санаториуми и др. ия 45 35
6. Зони за научноизследователска и уч. дейност 45 35
Глава шеста
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.)
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му
е изменена без съответното разрешение;
Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.:
6. водач, който управлява моторно превозно средство с емисии на вредни вещества над установените норми или с неизправно шумозаглушително устройство;
И как пътните контрольори определят надвишаване на нормите?????

Пределно допустими нива на звуково налягане
в различните територии и зони на населените места
Територии и зони на населените места Ниво на звука в дБ
ден нощ
1. Жилищните зони и територии
а) съществуващи градски части 55 45
съществуващи градски части до гл. артерии 60 50
б) на нови терени 50 40
на нови терени до главни артерии 55 45
2. Централни градски части 60 50
3. Промишлени територии и зони 70 70
4. Райони за обществен и индивидуален отдих 45 35
5. Терени за болници,санаториуми и др. ия 45 35
6. Зони за научноизследователска и уч. дейност 45 35
Последна промяна POL_Starshi на 09 Апр 2009, 9:45, променена общо 2 пъти
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Имах преди Хонда Прелюд,оригиналният аспух издаваше глух бобочест звук...и един ден отнесох акт за това че "шумозаглушителя не работи"....
Аускуха беше оригинален от "Бултрако"
Аускуха беше оригинален от "Бултрако"
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Пичове само искам да ви светна че дори да напишат акт за това че ти е шумна колата няма как да го докажат
Такива актове са пълна глупост и никога не могат да издържат в съда!
Колега кога са ти го писали този акт и на какво основание?Я го снимаи и го качи да видиме че нещо не вярвам!
Единствено може в някои пункт за технически преглед да се заядът с тебе и нищо повече!
Видрл ли си досега полицай да има уред за мерене на децибели

Колега кога са ти го писали този акт и на какво основание?Я го снимаи и го качи да видиме че нещо не вярвам!
Единствено може в някои пункт за технически преглед да се заядът с тебе и нищо повече!

(bubsa) написа:Пичове само искам да ви светна че дори да напишат акт за това че ти е шумна колата няма как да го докажатТакива актове са пълна глупост и никога не могат да издържат в съда!
Дали е с основание или не е друг въпрос, ама като сме половинатна със сменени мотори или колите не са на наше име ко праим кат ми спрат колата от движение?
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
sonny написа:(bubsa) написа:Пичове само искам да ви светна че дори да напишат акт за това че ти е шумна колата няма как да го докажатТакива актове са пълна глупост и никога не могат да издържат в съда!
Дали е с основание или не е друг въпрос, ама като сме половинатна със сменени мотори или колите не са на наше име ко праим кат ми спрат колата от движение?
Това е друг въпрос.
Аз говоря за случая в които гарнетата са си на място и документите са ти редовни.
Полицая няма как да ти напише акт без да измери този шум по някъкъв начин

(bubsa) написа:Пичове само искам да ви светна че дори да напишат акт за това че ти е шумна колата няма как да го докажатТакива актове са пълна глупост и никога не могат да издържат в съда!...
За съжаление такъв акт не може да стигне до съда поради простата причина, че глоби до 50лв не се обжалват.... А в тази графа влизат 3/4 от нарушенията за които катаджиите пишат актове... Колкто и неграмотен акт да съставят и колкото и основателни да са ти възраженията по него, ако е до 50 лв. - изгаряш... Чудя се как не се намериха читави юристи които да оспорят тази поправка в закона, по която могат да ни цакат без последствия..
- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
Sharo написа:в плевен спират от движение масово "боботещи" коли
В Плевен спират от движение всички бмв-та не само буботещи
а и докъто не ми покаже уреда с който ми е измерил децибелите няма как да го оставя да ми напише акта... дори ида го напише и да ме спре от движение след това ще има дело следователно възмездие

- Kregec
- ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е34 М50Б20
- Мечтае да кара: М....power
Колегата Питбул (Виктор) от форума има цяла правена генерация на компака. Той ми разказа скоро за една случка в която го спират куките заради шума, защото при него се чува доста. И от сервиза който са му слагали и правели генерацията са му измерили дицибелите, и има издаден докумет който е валиден пред КАТ и чрез които нищо не могат да ти кажат за шума. Според този документ децибелите са в нормите и не нарушават закона по никакъв начин. Ако колегата прочете тази тема нека той да опише случката и какво представлява този документ.
Аз имам само крайно гърне което си шуми но досега не са ми правели проблеми от КАТ за него, даже и самия преглед си го минах без никакав проблем. Самото гърне се чува най-много когато настъпвам колата но пак не мисля, че е толкова шумно за да прекъсвам почивката на някои или да нарушавам спокойствието на живущите в моя квартал. Досега никои от блока ми даже не се е оплакал от шума като се има на предвид че 80% от живущите са пенсионери, и ако има прблем точно те ще направят забележка.
По тази логика за шума трябва тези мотори тип "Чопари" мисля че така се водеха трябва всички да ги спрат от движение, щото той като мине покраи мен и после две минути не мога да чуя нищо. Или въобще всички мотори трябва да ги спрат от движение, просто това с тези актове за шума нямат никаква логика...
Аз имам само крайно гърне което си шуми но досега не са ми правели проблеми от КАТ за него, даже и самия преглед си го минах без никакав проблем. Самото гърне се чува най-много когато настъпвам колата но пак не мисля, че е толкова шумно за да прекъсвам почивката на някои или да нарушавам спокойствието на живущите в моя квартал. Досега никои от блока ми даже не се е оплакал от шума като се има на предвид че 80% от живущите са пенсионери, и ако има прблем точно те ще направят забележка.
По тази логика за шума трябва тези мотори тип "Чопари" мисля че така се водеха трябва всички да ги спрат от движение, щото той като мине покраи мен и после две минути не мога да чуя нищо. Или въобще всички мотори трябва да ги спрат от движение, просто това с тези актове за шума нямат никаква логика...
- P1tbuL
- младши ентусиаст
-
- Кара: Т-34
- Мечтае да кара: F1 race car!
- Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun
Kregec написа:Колегата Питбул (Виктор) от форума има цяла правена генерация на компака. Той ми разказа скоро за една случка в която го спират куките заради шума, защото при него се чува доста. И от сервиза който са му слагали и правели генерацията са му измерили дицибелите, и има издаден докумет който е валиден пред КАТ и чрез които нищо не могат да ти кажат за шума. Според този документ децибелите са в нормите и не нарушават закона по никакав начин. Ако колегата прочете тази тема нека той да опише случката и какво представлява този документ.
батка верно си е тва... един съвет от мен към всички : разтърсете се за майстор с уред за измерване

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
На теория е така, на практика-кой и с какво ще мерти тия децибели, които даже и ги няма посочени (поне аз не знам)т.е. безсмислица е.Иначе има нужда от такива глоби, понеже някои морги се карат и без ауспух и наистина си е тормоз за околните
Има наредби въз основа на които могат да ти напишат акт и за шумно форсиране на двигател, друг е въпросът, че лесно падат.

Никой не мое ма връне на селу!
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Мене са ме спирали преди няколко години точно заради шумен ауспух,и започнаха да се прават на умни(много шумна,какво да те правиме,знаеш ли каква е санкцията и т.н.)Казах им "еми даваоте да мериме колко е над нормата,пишете и ме пускаите че бързам"-гледаха като телета и нищо,даде ми документите и си тръгнах.
Така че в повечето случаи ако си знаете правата не се стига до актове
Така че в повечето случаи ако си знаете правата не се стига до актове

- bivola
- E30 M3 Dreamer
-
- Кара: `90 E30 M50B20 , Fiat Punto Bertone
- Мечтае да кара: E30 M3
А примерно некоя турбинирана Е30-ка с М-ков двигател почне да бръмка с големия ауспух и тва ли се брой за боботене 

Дилян Пенчев написа:МИнава се време, успокояваш се - караш супер лачена Е30-ка...която ти струва 20 бона![]()
![]()
И си викаш...аджеба аз що не си купих Е46... и в момента в който ти мине тая мисъл ти вече НЕ СИ МАНЯК
![]()

- obi_fix
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525d '03
- Мечтае да кара: 760Li

- Борис_Малинов
- старши ентусиаст
-
- Кара: По-долу изброеното...
- Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.
Ми никакъв проблем няма да ти залепят лепенката на стъклото,до отстраняване не проблема.
Всеки проверяващ орган сам може да прецени,кога един автомобил е "буботящ".
Друг въпрос е,че не място не може да ти пише акта,ако с диагностична апаратура не установи завишаване допустимите норми на децибелите.
За целта ти изпращат покана да се явиш на определено място в даден час за да установи дали наистина нормите са завишени.Уреда,с който става измерването по принцип се намира в ХЕИ във всеки областен град.За неявяване всеки носи своята отговорност и т.н.Ако в промеждутака успеееш да си поставиш оригиналнния шумозаглушител ще минеш метър,но ако проверяващия орган реши да го придружиш до ХЕИ веднага след като е установил на свой слух за "гърмежите" и в последствие се установи,че е така те спират от движение най-геройски.
П.С.Не питайте от къде знам...
Всеки проверяващ орган сам може да прецени,кога един автомобил е "буботящ".
Друг въпрос е,че не място не може да ти пише акта,ако с диагностична апаратура не установи завишаване допустимите норми на децибелите.
За целта ти изпращат покана да се явиш на определено място в даден час за да установи дали наистина нормите са завишени.Уреда,с който става измерването по принцип се намира в ХЕИ във всеки областен град.За неявяване всеки носи своята отговорност и т.н.Ако в промеждутака успеееш да си поставиш оригиналнния шумозаглушител ще минеш метър,но ако проверяващия орган реши да го придружиш до ХЕИ веднага след като е установил на свой слух за "гърмежите" и в последствие се установи,че е така те спират от движение най-геройски.
П.С.Не питайте от къде знам...

Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!
- Larii
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E36 325 Coupe
47 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4