Липсата на култура у пешаходците.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 16 Апр 2009, 10:27

Чудих се дали да пиша,ама ето ще пиша,Подкрепян ФИЛ и Турбото напълно,martoto аз съм удрял човек (много леко излезна пред един автобус на Сливница да пресича на 100 от пешеходната пътека и светофара) нищо му няма,жалко че не му счупих нещо,неможе да се пресича така където си поискаш,после ще го лежа този човек,тои ще е виновен,но ще обвинът мен,знаете как е превишена скорост ала бала и ще ми съдерът кожата,защо защото некъв кретен си мисли че е безсмъртен и,че всички шоьфори трябва да се съобразяват със него и да спират да го чакат да се влачи като черво по пътя,още никои не съм бил или шамарил,защото съм нямал възможност иначе аз и дърво си носа с него да ги бия.
Както аз спазвам 200 правила за движение така и пешеходците трябва да спазват някакви елементарни правила,толкова ли е трудно да пресичаш на пешеходна пътека и не на ЧЕРВЕНО,аз също съм пешеходец спазвам закона и нямам проблеми.
Тази тема е много сложна и освен да се караме друго няма да се постигне
Лек ден ви желая.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 16 Апр 2009, 19:13

Голям ужас е с това неправилно пресичане.Постоянно съм в стрес от разни говеда, които скачат пред колата.Мога да разбера, когато някое дете изтича или старец със склероза тръгва да пресича както му падне и според мен заради такива са ограниченията около спирките , училищата и въобще в града.Да със тях трябва да се съобразяваме и да ги пазим, защото са непълноценни и не могат сами.Но останалите изроди, които са над 90% от пресичащите неправилно, нито ги разбирам, нито мога да им съчувствам, когато някой ги осакати или убие.Да нямаш елементарен инстинкт за самосъхранение, да си толкова тъп, че да излизаш пред автобуси, да пресичаш булеварди с по 6 ленти, прескачайки мантинелата, да се разхождаш по платното все едно си в парка , да скачаш пред колите защото гониш трамвай или автобус без да се огледаш и да чакаш някой да те пази, значи си абсолютен изрод и по- добре да не си жив .Не знам в коя държава , мисля в Англия, в зората на автомобилизма са давали премия от общината на шофьор, който сгази човек на платното, извън обозначените зони за пресичане и така са решили проблема- колите на платното , пешеходците на тротоара.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 16 Апр 2009, 20:16

ivan1590 написа:...Не знам в коя държава , мисля в Англия, в зората на автомобилизма са давали премия от общината на шофьор, който сгази човек на платното, извън обозначените зони за пресичане и така са решили проблема- колите на платното , пешеходците на тротоара.

Ха-ха-ха. Абе мен още от самото начало ми е ясно, че говоря на стената, ама както и да е. Отиди в центъра на Лондон и ще видиш как масово хората пресичат навсякъде, на червено също и винаги пред колите (щото там празно няма). Е няма нито един "герой", дето да излезе с дървото си (дето го държи до седалката) за да ги "научи на ред" като пребие някой. Никой дори и не си помисля такава простотия, спират си шофьорите и културно изчакват хората да пресекат безопасно. Ние обаче не гледаме към Европа, по скоро идеала в България е Истамбул, щото там всяко пресичане е с риск за живота, точно както в София, даже още по-зле. Вие сега какви искате да сте, европейци или ориенталци (риторичен въпрос, щото му знам отговора)?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Без книжка.
Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.

Мнение от t060 » 16 Апр 2009, 20:34

ivan1590 написа:колите на платното , пешеходците на тротоара.

И ако видиш у Варна някоя улица дето и 2-та тротоара на са заети от коли и може да се ходи по тях, аз ще ти изпълня едно желание! Ама каквото си избереш! Чак се гудя, кога ходя пеш, как да прехвърча, щото няма място да стъпиш, не да ходиш по тротоара, ама по твойта логика трябва да взема една M2 50-ти калибър и да ги надупча, ма здрава тенекия да не остане, щото са паркирали там хората ли?

Неуредицата е огромна и тъпаци има от всички, не само от едната страна.
Изображение
От тогава русото не е на мода.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1590 » 16 Апр 2009, 21:31

Ми всеки да прави каквото иска, примерно да пресича като в Лондон -там и влаковете спират на пешеходците:mhihi: . Естествения подбор си знае работата и не го интересува за европеец ли се мислиш или за марсианец.Законите на физиката важат навсякъде, не само в Истанбул.Ако някой не вярва да пробва да скочи пред камион , автобус, влак и после да сподели опита си, пък нека шофьора е виновен, че не може да спре за 2 м или че не кара с 3.75км/ч, за да може да спре за 2 м
За колите по тротоарите съм напълно съгласен, че не им е там мястото, но това е друга тема

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 17 Апр 2009, 3:09

То е ясно, че пресичат където им падне без да се оглеждат. Аз винаги си имам едно на ум в районите около пазари като Красно село и т.н. винаги очите са ми на 16 за бабички, които са готови на всичко, за да си хванат рейса, който иначе пак ще дойде след 5-10 минути.

Но другото, което ме нервира е кооолко са мудни. Като ги пуснеш и ония те гледат умно, почва се едно влачене като сополи. Какво значение има, че зад теб в същия момент става няма такава лудница...

Преди години като ги пуснеш и тичаха като пъдпъдъци, ама в последно време толкова са се разложили, че не е истина. :evil:
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 17 Апр 2009, 8:53

Колкото и да ги пазим трябва и те да имат елементарна оценка за ситуация. Понякога избягвам да спирам виждайки чакащ пешеходец по 2 причини:
1. Ако спра да го пусна каква е гаранцията, че умника, дето кара на метър от задната ми броня няма да спре в нея
2. Спирам и му давам знак да мине, при което на косъм се разминава от удар на автомобил, който ме заобикаля отляво-т.е. вместо да му помогна го вкарвам в беля.
И това са съвсем обичайни ситуации на пътя.
Никой не мое ма връне на селу!

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 18 Апр 2009, 2:36

Това като моя случай.Карам си по международното /идвам от Метро и се движа с 60-70/ Пътят е с 4 ленти 2 за една и 2 за другата посока с мантинели.Та карам си спокойно идват минават тирове автобуси какво ли не и един автобус зад мен.Една жена решила, че щом едното двулентово платно е отцепено за ремонт то на другото няма да има никои.Гледам я в далечината и я виждам как е с наведена глава прескача мантинелата и хоп на нашето платно.С 70км в час и як скок на спирачките /нямам Абс/ ... в тоя момент тя е посредата на платното почти леко препищяване на гумите в другото платно и се разминах на косъм и спрях малко след това да се поуспокоя.Та на такъв натоварен път без да се огледаш си е чисто самоубийство.Автобуса даже не се мръдна беше пълен.Или на Y образно кръстовище една жена тръгва да пресича по най безстрашния начин по диагонал но си върви посредата на пътя аз карам с 10 /бях спрял за цигари и тъкмо тръгнах/ ... и я гледах гледах свирнах и наща подскочи на зад видя ме че завивам направи ми път и в тоя момент скочи пред колата.Тая не се стърпях и я нахраних до 9-то коляно и се оказа, че е жена на милиционер.После яде тупаници като му казах на оня какво се е случило.И мен ми се налага да вървя пеш да пресичам и прочие но очите ей така :shock:
Изображение

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 18 Апр 2009, 4:00

Направо съм потресен?! :help: Какви били пешеходците, че да ви пресичали платната? ВАШИТЕ платна? Дано излезете някой ден от родината ни да видите как стоят нещата в по-белите страни пешеходец стъпи ли на пътното платно, ти спираш, без значение е всичко останало, па слез му играй 2 шамара, СТРАШНО мъжество, като ония на възрастната жена да и удариш шамар, трябва да те е срам от това, а не да го пишеш по форуми. И като слезнат 100те метра по-надоло до пешеходната искаш ли да ти кажа кой ще ги пусне минат? Никой! Скоростите за движение в населено място са 50/40/30 км/ч със всяка една от изброените скорости можеш да спреш на безопоасно за теб и пешеходеца разстояние в случей, че той не те е видял, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, случва се, спираш, чакаш, потегляш, НЕ БИЕШ! И пак да поздравя онзи мъжага дето ударил жената, ако бяха 3ма 120 килограмови сериозни мъже(образно го казвам) пак ли щеше да слезеш, аз лично се съмнявам, смешна работа.
От културата на пешеходците се възмощавате, а вашата на шофьори накъде е?
И на мен ми е странно, във Варна пешеходци като пресичат от пиацата на такситата до катедралата към КФЦ, при положение, че подлеза е под тях, но си е тяхно право, а ти си длъжен да ги изчакаш. Когато има светофар на натоварено кръстовище, съм на мнение, че пешеходците трябва да си чакат тяхното зелено. И да точно във Варна, както спомена колегата в уличките край централната част неможеш да стъпиш на тротоара, и нямайки къде да се върви, вървиш по пътя и тогава като ми свирне някой, що съм бил вървял пред него много им се радвам.. :evil: Дано поне, както чух и във Варна въведът синя зона.
В тея листовки не случайно е написано, че при преминаване в близост до автобусна/каквато и да е спирка/ трябва да намалиш скоростта и да съсредоточиш вниманието си върху това да не би някой да реши да пресече, а не пешеходеца да се надява, че някой няма да изскочи засилен и да го отнесе.
Участници в движението са и пешеходците, не само вие! Грозна история... :evil: :evil:
Изображение
E34, E38

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1590 » 18 Апр 2009, 8:45

Говорим за различни неща.Аз и други колеги се възмущаваме на хора без грам мисъл в главата излизащи на високо скоростен булевард с официално ограничение на скоростта над 50км. , прескачайки мантинела, на изскачащи пред рейсове без да се огледат, на излизащи внезапно на платното измежду коли, контейнери, храсти, пак без да се огледат, на пресичащи в завой, където няма видимост и всякакви други такива неадекватни действия, а не на някой който просто иска да пресече пътя от единия тротоар до другия.Аз лично като видя, че някой иска да пресече, особено, ако е готина мадама :mhihi: спирам.Не винаги разбира се, но доста често го правя, но когато някой излети пред колата и ме кара да скачам на спирачките и ми изкара акъла, вече е съвсем друго и наистина най-малкото което правя е да го напсувам.Пешеходеца, ако не се пази сам няма как ние да го опазим, ако ще и с 10км да караме.Има такива неща, като време на реакция, спирачен път,състояние на настилката, тегло на автомобила, които трябва да се отчитат от тези които смятат, че щом пешеходеца слезе( скочи) на пътя всички моментално ще могат да спрат.Аз лично имам чувството, че на народа масово не му се живее иначе не мога да разбера тоя порив да се пресича по описаните по горе начини, да се изпреварва в завои, да се кара с 200 на задна гума между колите и всякакви други малоумщини, които взеха да стават масово явление

Потребител
Аватар

Мнение от Josefinne » 18 Апр 2009, 13:43

justboy,

не си прав. Колегата Иван го обясни много добре, няма смисъл да повтарям думите му.
На цариградско има доста спирки, ако искаш дай да спираме пред всяка и да бутаме колите, защото не знаем от къде някой луд пешеходец ще реши да пресече? Въпреки подлезите, които са направени точно за тази цел? Местата за пресичане са специално обозначени, че са такива! Редовно спирам и на пешеходни пътеки, и другаде, но да пресичаш големи булеварди, чието ограничение е над 50км/ч и движението е натоварено... е лудост.
Плюс:
ivan1590 написа:Пешеходеца, ако не се пази сам няма как ние да го опазим, ако ще и с 10км да караме.Има такива неща, като време на реакция, спирачен път,състояние на настилката, тегло на автомобила, които трябва да се отчитат от тези които смятат, че щом пешеходеца слезе( скочи) на пътя всички моментално ще могат да спрат.

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 18 Апр 2009, 16:55

justboy написа:Направо съм потресен?! :help: Какви били пешеходците, че да ви пресичали платната? ВАШИТЕ платна? Дано излезете някой ден от родината ни да видите как стоят нещата в по-белите страни пешеходец стъпи ли на пътното платно, ти спираш, без значение е всичко останало, па слез му играй 2 шамара, СТРАШНО мъжество, като ония на възрастната жена да и удариш шамар, трябва да те е срам от това, а не да го пишеш по форуми......:

А в "белите" страни да си забелязал, че всеки пресича на уреденото за тази цел място? В "белите" страни да си забелязал, че като се пресича....не се пресича със скоростта на костенурка? В "белите" страни да си забелязал, че при по-натоваранео движение се включва и полицията и почва да регулира...кога са пешеходци, кога коли....
И да, спират на всеки стъпил на пешеходна пътека. Само че аз не съм видяла никой да си пресича безразборно....където му е най-удобно.

Всички, които слизат от трамвай №7 по бул. България и които ги мързи да слязат и да минат през подлеза, а цепят направо през платното, м? Какво? Как да не надуеш клаксона и да да не почнеш да псуваш??? И тогава да видиме кой на кого ще бие шамарите??!!!!

Докато тука в "черната" страна не се научат хората на ред, ще се трепат.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 18 Апр 2009, 17:03

Абе кога станахте въглищари кога ви почерня гъза, не разбрзах само :mhihi:
В тая скапана държава всеки е гъзе, всеки е в правото си.
Само не разбрах ако съм на пешеходна пътека, ще ми спрете ли да мина? Или само ако благоволите? Щото редовно некви кисели гъзарчета гледат лошо пешеходците... А лично аз, също бих прескъл там където не му е мястото, щото някак си да измина 20мин път за да мина от другата страна, някак не става ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320

Мнение от kiro_320 » 18 Апр 2009, 17:28

Закона го казва кратко точно и ясно:
Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.
Излизането на пешеходци на платното в населени места е повече от предвидимо. Също така, ако няма в близост пешеходна пътека, пешеходеца ИМА право да пресича по платното!
И спрете да бъркате знаците, знак - 80 с червен кунтур е МАКСИМАЛНО разрешената скорост, тя не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА минимална скорост(със син контур).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1590 » 18 Апр 2009, 17:48

Закона казва също така:
Чл. 113 Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:

1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;

2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;

3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.

Чл. 114 На пешеходците е забранено:

1. да навлизат внезапно на платното за движение;

2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;

3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата