Пределна възраст за шофиране

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Как мислите дали да има пределна възраст за шофиране?

Анкетата свършва на 22 Май 2009, 20:38

ДА
61
50%
НЕ,защото никъде по света няма пределна възраст
62
50%

Общо гласове : 123
младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 23 Апр 2009, 12:07

Е то по пътя на логиката на хората, които са "за", трябва да има и пределна възраст за гласуване - защо да вземат решение за бъдещето, като най-вероятно няма да видят последствията от гласовете си. Има такива възрастни хора, които са си опасност на пътя, но не по-голяма опасност от доволно голяма част от колегите от форума. Карат стари коли, не реагират навреме, но карат бавно и не убиват никой!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 23 Апр 2009, 12:12

Баща ми е на 73 години и живее само заради мотора си с кош, който е ретро БМВ - ако не го кара ще легне и ще умре. Понякога седи в гаража при мотора си от сутринта до вечерта. Може и аз да съм така ако доживея такава възраст не бих искал да ми вземат книжката. Съгласен съм, че трябва да има чести проверочни и медицински прегледи, но нали знаете, че това няма да е проблем за нашенеца с щипка банкноти....

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 23 Апр 2009, 12:17

Мнението ми не е еднозначно... От една страна съм ЗА някакво ограничение, защото няма шофьор, който да не е изпадал в някаква неприятна и малко или много опасна ситуация заради възрастен зад волана... От друга, има много живи, енергични и съвсем в час "дядковци", на които... как да им отнемеш правото да се придвижват... Пък и както казаха колеги по-назад... не бавното каране е най-опасно и рисково... С две думи, щом няма ограничение никъде по света, така ще бъде и тук ;) Едва ли българския "Бабок" остарява по-бързо :mhihi: ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: всички да се усмихват :)
Мечтае да кара: самолет

Мнение от ruseva » 23 Апр 2009, 15:33

Аз съм "ЗА" поради доста причини изброени преди мен - няма смисъл да ги изброявам отново. Но се надявам има или да има скоро време задължителен тест за подновяване на шофьорската книжка,който ще включва пълни изследвания на зрение,слух,реакции и т.н. В никакъв случай не казвам отнемане.Но теста трябва да е реален и достоверен , за да има по-голяма сигурност за човека и другите около него.Естествено повечето произшествия не са дело на баба ми и дядо ми..но това не означава,че ние не можем да се опитаме да помогнем за намаляването на риска от катастрофи. ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 23 Апр 2009, 15:36

ruseva написа: да се опитаме да помогнем за намаляването на риска от катастрофи. ;)

ами нека започнем с нас самите

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruseva » 23 Апр 2009, 15:49

sharksfin написа:
ruseva написа: да се опитаме да помогнем за намаляването на риска от катастрофи. ;)

колега аз ако мога да помогна на всеки бих го направила..но за тази работа всеки си има глава на раменете и преценява себе си и възможностите си.

ПотенЦял
Аватар
Кара: и се вози едновременно...пкхх

Мнение от Huku » 23 Апр 2009, 15:53

Apassionata написа: Едва ли българския "Бабок" остарява по-бързо :mhihi: ;)

Но се збабичосва по-бързо заради по-ниския стандарт на живот и готово.
Изображение
Изображение
Истинска радост от шофирането измерена в усмивки/h Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 23 Апр 2009, 16:09

ruseva написа:
sharksfin написа:

колега аз ако мога да помогна на всеки бих го направила..но за тази работа всеки си има глава на раменете и преценява себе си и възможностите си.

ами тогава какво ти пречат бабата и дядото, дето не виждат и не чуват. На мен лично повече ми пречат бакшишите, дето карат със сили от Междузвездни войни и разни тийнейджъри, дето карат подвижни крепости от трето поколение, а си мислят, че карат нелетящи самолети и не чуват нищо (заради музиката, заела целия багажник и половината купе) и не виждат нищо (защото карат със слънчеви очила и нощно време) и си карат на халогени и на дълги. Ето тези са по-опасни за движението. Обаче интелигентният човек се стреми да се адаптира към околния свят, а не да напасне света към своите виждания. Иначе за главата на раменете и преценката си донякъде права, но всички се надценяваме, обаче не всички излизат живи от надценяването си. Хубаво е да сме по-толерантни към възрастните хора, старостта не е порок и ако сме достатъчно разумни ще я доживеем и погледм на нея през други очи, вервай ми.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Апр 2009, 16:41

повечето от вас не разбраха че възрастните хора никъде по света не се проверяват след някаква определена възраст по три причини... първата е че всеки гражданин на една държава е равен пред закона - пише го във всяка конституция. втората причина е че за да се организира едно такова периодично препитване трябва организация и пари- които липсат в повечето държави... и третата причина е че възрастните хора на статистическия фон на катастрофите са незначителна бройка и просто не си струва да се решава този проблем.

но виж - повечето държави обезкуражават младите хора да карат (чрез високи застраховки защото - виж по-горе за конституцията).. изводите оставам на вас...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruseva » 23 Апр 2009, 16:49

Аз съм напълно толеранта-това че ти не си ме разбрал съвсем не означава,че имам нещо против възрастните хора!Не колега-и аз ще искам някой ден , дай боже да си изживеем старините , да се подложа на пълен преглед , за да съм сигурна , че все още не застрашавам движението около мен..Това ми беше мисълта.
Следва да изкажа мнение за останалите "шофьори" - тези за които ти си споменал..Ненавиждам хората,които показват възможностите на колата си по улиците и пътищата,изградени за ДВИЖЕНИЕ , Не за състезания и гонки.На тях няма какво да кажа-опасни са спор няма,но пред такива тъпунгери всеки е безсилен..Няма закон,който да им забрани да карат!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Апр 2009, 17:04

"колежке" аз съм те разбрал перфектно. просто имам друга гледна точка която не съвпада със твоята. гледни точки много. единствената причина поради която съм сигурен че моята е вярната (или поне е във вярната посока) е че хората които знаят най-добре кой е опасен и кой не (застрахователите) са решили че възрастните не са проблем. не съм статистик по професия нито работя във сфера която ми позволява да имам достъп до такива данни- затова гледам крайния резултат даден от хората на които това им е работата ;)

и друго- малко по-субективно. аз не зная какъв вид шофьор си - но знам, че проблемите на пътя обикновено идват от каране свръхвъзможности. а като се замислиш - възрастните хора са тези които стриктно си карат във възможностите. вика му се инстинкт за самосъхранение които при възрастните е силно развит но както знаеш в една друга възрастова група е ... несъществуващ ;)

и нещо интересно- което мисля че много хора не знаете...

един възрастен човек със слухово апаратче и подходящия диоптър очила вижда достатъчно добре, чува по-добре от един млад човек (ако изключиме честотите над 13-14 Кхза) и рефлекса му е... точно толкова добър колкото на млад човек... очудена? не бъди. рефлекса няма връзка със възрастта. факт. виж- моториката е по-слаба и затова понякога крайния ефект е забавена реакция. но говориме за моторика при която човек има проблеми със ходенето- ситуация при която почти никои възрастен човек няма да се качи в кола да кара.

като говориме за статистика - в америка _всички_ възрастни хора карат. на по 70-80 че и нагоре години... значи трябва да е меле по пътищата създадено от неразбрали старчоци? ми.. не е. застаховките са им най-ниски и статистиката сочи че.. не са проблем.
Последна промяна alx на 23 Апр 2009, 17:08, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Valentin_Peev » 23 Апр 2009, 17:07

По тая логика, айде книжка да се взима на 33 щото преди тва много бошуват хормоните :evil: В годината некой дедка да ме засече най-много два пъти, а виж за 30 сек на светофара колко пишлемете ще направят предпоставки за птп! Оня ден едно пишлеме със Шкода щеше да ми влезе в багажника, щото решил че в града, в трафик трябва да кара със 150, а другите по презумция трябва да му дават път. Па и нахален и прост вижда, че няма как да мине, невъзможно е да му се направи път и ускорява до последния момент :evil: Мале колко бой трябва да ядат такива! И после дядката виновен, че си кара по правилата, а оня хвърчи със 150 :evil: А и 100% съм сигурен, че повечете в автомобилните форуми са едни шофьори, особено надъханите млади рацерчета, ама айде тва е др. тема на разговор :confused:

п.п. не мога да намера едно клипче на Карол Шелби, да видите как кара на 86 години човека ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 23 Апр 2009, 17:13

@alx, колежката май на мене говореше. Аз я разбрах перфектно, а тя мен не. Здраве да е. Иначе съм съгласен с абсолютно всичко, което си казал. Според мен на пътя възрастните хора са най-малко опасни . А че на моменти са неадекватни - така си е, ама на всички ни се е случвало. Едва ли има шофьор, който не е правил глупости (волно или неволно).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruseva » 23 Апр 2009, 17:15

alx написа:"колежке" аз съм те разбрал перфектно...

"колега" поста не беше отправен към теб..
А за мнението-всеки има мнение и аргументи да го защити.Няма нужда да дъвчем едно и също 2 часа..за съжаление от тук не можем да променим ставащото на пътя.
Добавям:не ме учудваш с написаното..не съм някаква си дошла да парадира с мнение.уважавам твоето мнение и всяко друго , не съм казала че не съм съгласна с теб..на всички е ясно кои са опасните на пътя.
Единственото което може да учуди теб е че аз нямам книжка и на практика не съм никаква шофьорка ;) Но това съвсем не ме прави по-малко запозната от който и да е тук..и т.н. както и да е.
Желая ви наистина хиляди хиляди безаварийни километри..разясняването на мнения лесна работа.

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 23 Апр 2009, 17:42

ineedmoney написа:аз съп против...всеки има право да си кара по колкото и до колкото си иска като е взел книжка и като има пари. и на 100 да съм пак ще :driving:

Да кара но дали ще е годен на тази възраст според теб има дядовци на 70 год. г..за не могат да си обършат а се качили на дъртите жигули и перът по пътищата родни това нормално ли е според теб да не говорим за зрението,реакцийте и преценката тогава вече те са коренно различни не мислиш ли или кво ти пука важното е на теб да ти е добре ето затова сме на тоя хал.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата