Пределна възраст за шофиране
Модератор: Общи модератори
67 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- sharksfin
- младши ентусиаст
-
- Кара: МБ W140 V8
Е то по пътя на логиката на хората, които са "за", трябва да има и пределна възраст за гласуване - защо да вземат решение за бъдещето, като най-вероятно няма да видят последствията от гласовете си. Има такива възрастни хора, които са си опасност на пътя, но не по-голяма опасност от доволно голяма част от колегите от форума. Карат стари коли, не реагират навреме, но карат бавно и не убиват никой!
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Баща ми е на 73 години и живее само заради мотора си с кош, който е ретро БМВ - ако не го кара ще легне и ще умре. Понякога седи в гаража при мотора си от сутринта до вечерта. Може и аз да съм така ако доживея такава възраст не бих искал да ми вземат книжката. Съгласен съм, че трябва да има чести проверочни и медицински прегледи, но нали знаете, че това няма да е проблем за нашенеца с щипка банкноти....
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Мнението ми не е еднозначно... От една страна съм ЗА някакво ограничение, защото няма шофьор, който да не е изпадал в някаква неприятна и малко или много опасна ситуация заради възрастен зад волана... От друга, има много живи, енергични и съвсем в час "дядковци", на които... как да им отнемеш правото да се придвижват... Пък и както казаха колеги по-назад... не бавното каране е най-опасно и рисково... С две думи, щом няма ограничение никъде по света, така ще бъде и тук
Едва ли българския "Бабок" остарява по-бързо

- ruseva
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: всички да се усмихват :)
- Мечтае да кара: самолет
Аз съм "ЗА" поради доста причини изброени преди мен - няма смисъл да ги изброявам отново. Но се надявам има или да има скоро време задължителен тест за подновяване на шофьорската книжка,който ще включва пълни изследвания на зрение,слух,реакции и т.н. В никакъв случай не казвам отнемане.Но теста трябва да е реален и достоверен , за да има по-голяма сигурност за човека и другите около него.Естествено повечето произшествия не са дело на баба ми и дядо ми..но това не означава,че ние не можем да се опитаме да помогнем за намаляването на риска от катастрофи. 

- sharksfin
- младши ентусиаст
-
ruseva написа: да се опитаме да помогнем за намаляването на риска от катастрофи.
ами нека започнем с нас самите
- ruseva
- кандидат ентусиаст
-
sharksfin написа:ruseva написа: да се опитаме да помогнем за намаляването на риска от катастрофи.
колега аз ако мога да помогна на всеки бих го направила..но за тази работа всеки си има глава на раменете и преценява себе си и възможностите си.
- Huku
- ПотенЦял
-
- Кара: и се вози едновременно...пкхх
Apassionata написа: Едва ли българския "Бабок" остарява по-бързо![]()
Но се збабичосва по-бързо заради по-ниския стандарт на живот и готово.
- sharksfin
- младши ентусиаст
-
ruseva написа:sharksfin написа:ruseva написа: да се опитаме да помогнем за намаляването на риска от катастрофи.
колега аз ако мога да помогна на всеки бих го направила..но за тази работа всеки си има глава на раменете и преценява себе си и възможностите си.
ами тогава какво ти пречат бабата и дядото, дето не виждат и не чуват. На мен лично повече ми пречат бакшишите, дето карат със сили от Междузвездни войни и разни тийнейджъри, дето карат подвижни крепости от трето поколение, а си мислят, че карат нелетящи самолети и не чуват нищо (заради музиката, заела целия багажник и половината купе) и не виждат нищо (защото карат със слънчеви очила и нощно време) и си карат на халогени и на дълги. Ето тези са по-опасни за движението. Обаче интелигентният човек се стреми да се адаптира към околния свят, а не да напасне света към своите виждания. Иначе за главата на раменете и преценката си донякъде права, но всички се надценяваме, обаче не всички излизат живи от надценяването си. Хубаво е да сме по-толерантни към възрастните хора, старостта не е порок и ако сме достатъчно разумни ще я доживеем и погледм на нея през други очи, вервай ми.
повечето от вас не разбраха че възрастните хора никъде по света не се проверяват след някаква определена възраст по три причини... първата е че всеки гражданин на една държава е равен пред закона - пише го във всяка конституция. втората причина е че за да се организира едно такова периодично препитване трябва организация и пари- които липсат в повечето държави... и третата причина е че възрастните хора на статистическия фон на катастрофите са незначителна бройка и просто не си струва да се решава този проблем.
но виж - повечето държави обезкуражават младите хора да карат (чрез високи застраховки защото - виж по-горе за конституцията).. изводите оставам на вас...
но виж - повечето държави обезкуражават младите хора да карат (чрез високи застраховки защото - виж по-горе за конституцията).. изводите оставам на вас...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ruseva
- кандидат ентусиаст
-
Аз съм напълно толеранта-това че ти не си ме разбрал съвсем не означава,че имам нещо против възрастните хора!Не колега-и аз ще искам някой ден , дай боже да си изживеем старините , да се подложа на пълен преглед , за да съм сигурна , че все още не застрашавам движението около мен..Това ми беше мисълта.
Следва да изкажа мнение за останалите "шофьори" - тези за които ти си споменал..Ненавиждам хората,които показват възможностите на колата си по улиците и пътищата,изградени за ДВИЖЕНИЕ , Не за състезания и гонки.На тях няма какво да кажа-опасни са спор няма,но пред такива тъпунгери всеки е безсилен..Няма закон,който да им забрани да карат!
Следва да изкажа мнение за останалите "шофьори" - тези за които ти си споменал..Ненавиждам хората,които показват възможностите на колата си по улиците и пътищата,изградени за ДВИЖЕНИЕ , Не за състезания и гонки.На тях няма какво да кажа-опасни са спор няма,но пред такива тъпунгери всеки е безсилен..Няма закон,който да им забрани да карат!
"колежке" аз съм те разбрал перфектно. просто имам друга гледна точка която не съвпада със твоята. гледни точки много. единствената причина поради която съм сигурен че моята е вярната (или поне е във вярната посока) е че хората които знаят най-добре кой е опасен и кой не (застрахователите) са решили че възрастните не са проблем. не съм статистик по професия нито работя във сфера която ми позволява да имам достъп до такива данни- затова гледам крайния резултат даден от хората на които това им е работата
и друго- малко по-субективно. аз не зная какъв вид шофьор си - но знам, че проблемите на пътя обикновено идват от каране свръхвъзможности. а като се замислиш - възрастните хора са тези които стриктно си карат във възможностите. вика му се инстинкт за самосъхранение които при възрастните е силно развит но както знаеш в една друга възрастова група е ... несъществуващ
и нещо интересно- което мисля че много хора не знаете...
един възрастен човек със слухово апаратче и подходящия диоптър очила вижда достатъчно добре, чува по-добре от един млад човек (ако изключиме честотите над 13-14 Кхза) и рефлекса му е... точно толкова добър колкото на млад човек... очудена? не бъди. рефлекса няма връзка със възрастта. факт. виж- моториката е по-слаба и затова понякога крайния ефект е забавена реакция. но говориме за моторика при която човек има проблеми със ходенето- ситуация при която почти никои възрастен човек няма да се качи в кола да кара.
като говориме за статистика - в америка _всички_ възрастни хора карат. на по 70-80 че и нагоре години... значи трябва да е меле по пътищата създадено от неразбрали старчоци? ми.. не е. застаховките са им най-ниски и статистиката сочи че.. не са проблем.

и друго- малко по-субективно. аз не зная какъв вид шофьор си - но знам, че проблемите на пътя обикновено идват от каране свръхвъзможности. а като се замислиш - възрастните хора са тези които стриктно си карат във възможностите. вика му се инстинкт за самосъхранение които при възрастните е силно развит но както знаеш в една друга възрастова група е ... несъществуващ

и нещо интересно- което мисля че много хора не знаете...
един възрастен човек със слухово апаратче и подходящия диоптър очила вижда достатъчно добре, чува по-добре от един млад човек (ако изключиме честотите над 13-14 Кхза) и рефлекса му е... точно толкова добър колкото на млад човек... очудена? не бъди. рефлекса няма връзка със възрастта. факт. виж- моториката е по-слаба и затова понякога крайния ефект е забавена реакция. но говориме за моторика при която човек има проблеми със ходенето- ситуация при която почти никои възрастен човек няма да се качи в кола да кара.
като говориме за статистика - в америка _всички_ възрастни хора карат. на по 70-80 че и нагоре години... значи трябва да е меле по пътищата създадено от неразбрали старчоци? ми.. не е. застаховките са им най-ниски и статистиката сочи че.. не са проблем.
Последна промяна alx на 23 Апр 2009, 17:08, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
-
По тая логика, айде книжка да се взима на 33 щото преди тва много бошуват хормоните
В годината некой дедка да ме засече най-много два пъти, а виж за 30 сек на светофара колко пишлемете ще направят предпоставки за птп! Оня ден едно пишлеме със Шкода щеше да ми влезе в багажника, щото решил че в града, в трафик трябва да кара със 150, а другите по презумция трябва да му дават път. Па и нахален и прост вижда, че няма как да мине, невъзможно е да му се направи път и ускорява до последния момент
Мале колко бой трябва да ядат такива! И после дядката виновен, че си кара по правилата, а оня хвърчи със 150
А и 100% съм сигурен, че повечете в автомобилните форуми са едни шофьори, особено надъханите млади рацерчета, ама айде тва е др. тема на разговор
п.п. не мога да намера едно клипче на Карол Шелби, да видите как кара на 86 години човека

п.п. не мога да намера едно клипче на Карол Шелби, да видите как кара на 86 години човека

- sharksfin
- младши ентусиаст
-
@alx, колежката май на мене говореше. Аз я разбрах перфектно, а тя мен не. Здраве да е. Иначе съм съгласен с абсолютно всичко, което си казал. Според мен на пътя възрастните хора са най-малко опасни . А че на моменти са неадекватни - така си е, ама на всички ни се е случвало. Едва ли има шофьор, който не е правил глупости (волно или неволно).
- ruseva
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:"колежке" аз съм те разбрал перфектно...
"колега" поста не беше отправен към теб..
А за мнението-всеки има мнение и аргументи да го защити.Няма нужда да дъвчем едно и също 2 часа..за съжаление от тук не можем да променим ставащото на пътя.
Добавям:не ме учудваш с написаното..не съм някаква си дошла да парадира с мнение.уважавам твоето мнение и всяко друго , не съм казала че не съм съгласна с теб..на всички е ясно кои са опасните на пътя.
Единственото което може да учуди теб е че аз нямам книжка и на практика не съм никаква шофьорка

Желая ви наистина хиляди хиляди безаварийни километри..разясняването на мнения лесна работа.
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
ineedmoney написа:аз съп против...всеки има право да си кара по колкото и до колкото си иска като е взел книжка и като има пари. и на 100 да съм пак ще
Да кара но дали ще е годен на тази възраст според теб има дядовци на 70 год. г..за не могат да си обършат а се качили на дъртите жигули и перът по пътищата родни това нормално ли е според теб да не говорим за зрението,реакцийте и преценката тогава вече те са коренно различни не мислиш ли или кво ти пука важното е на теб да ти е добре ето затова сме на тоя хал.
67 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5