вирусите и борбата с тях?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 16 Фев 2005, 18:26

Engi написа:
Dimitar написа: ...

чета бе бате, просто все още храня надежда, че ще се размина без предлаганата от теб маневра:(

Много ясно, че ще се разминеш хубави си направил с няколкото антивирусни :!: ;) Обаче сега ги махни една по една всичките и инсталл само една :!: Направи и пълен упдейт до днешна дата след това скан, след това махни откритите вируси и след това махни самата антивирусна:!: След като направиш това сложи следващата антивирусна и повтори докато стигнеш края като съответно за да спестиш време си остави най-предпочитаната от теб антивирусна програма за накрая, за да не се наложи след като си я махнал веднъж да я слагаш пак :!:

Колкото до зоне аларм-а ако е бил на макс не можело да влезе вирус са глупости :!:

След това си качи "registry mechanic" и го пусни да ти оправи регистри-те и след това дефрагмент и виж какъв е резултата :!: Междудругото след като абв.бг ти казва, че имаш вирус мисля че ти казва и какъв е точно вируса сподели го с нас ;)

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Мнение от BMW///M-ma6inata » 16 Фев 2005, 18:53

И аз имам проблем, накачулих яко антивирусни програми от горе изредените, пуснах ги, коя сложи нещо под карантина, коя затрие некой файл, и сега резултата е следния- ПЦ-то е пушка, но не мога да отварям никакви други сайтове, ИРЦ и ИСКю освен Форума. Случвало ми се е и друг път, отваря ми се само форума защото ми е просто хоумпейдж. Помагайте!!
Аа, и при стартиране ми изважда някакви прозорци в които пише за некви Критични :mhihi: грешки в :puke: Уиндоус-а и да се свържа с Майкрософта, такива глуости
Дайте идеи за решаване на проблема :uups:

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 16 Фев 2005, 20:11

BMW///M-ma6inata написа:И аз имам проблем, накачулих яко антивирусни програми от горе изредените, пуснах ги, коя сложи нещо под карантина, коя затрие некой файл, и сега резултата е следния- ПЦ-то е пушка, но не мога да отварям никакви други сайтове, ИРЦ и ИСКю освен Форума. Случвало ми се е и друг път, отваря ми се само форума защото ми е просто хоумпейдж. Помагайте!!
Аа, и при стартиране ми изважда някакви прозорци в които пише за некви Критични :mhihi: грешки в :puke: Уиндоус-а и да се свържа с Майкрософта, такива глуости
Дайте идеи за решаване на проблема :uups:

Махни firewall-a и пробвай да заредиш нещо и кажи дали става или не става :!: и после ако виндовса ти е екс пи му дай да ти върне настройките няколко дена преди да е спряло да работи всичко ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 16 Фев 2005, 20:20

Съжалявам, че ще се повторя, но:
1. Никоя антивирусна програма неможе да махне всички вируси и троянци.
2. Някой троянци (най-вече) и вируси неможе да ги махне нито една антивирусна програма, поради описаните преди това причини.
3. Никоя AdWare, SpyWare и други "ware" програми немогат да те предпазят на 100% от боклуците.
4. Понякога и формат и преинсталация на уиндоус-а немопагат, защото в момента в който включиш кабела на нета за да упдейтваш и те пак са на линия.
Какво трябва да се прави:
1. Слага се една антивирусна (по възможност по-лекичка и в никакъв случай Norton AV), която се упдейтва през ден.
2. Слага се една анти AdWare програма, която също се ъпдеитва редовно.
3. Упдейтва се уиндоус-а със всички възможни кръпки и критикал ъпдейтс
4. Пазиш се сам, щото иначе няма кой да те пази
5. Пускаш си фаируол
6. Прави се имидж на работещата и здрава система (най-добре на ДВД) с подходяща за целта програма - и като стане проблем въобще не се занимаваш да го оправяш, а направо възстановяваш системата от имидж-а.

И когато ти кажат, че имаш вирус а великите ти антивирусни програми не го намират, веднага търчиш на ДОКАЗНО чист комп с твоя диск и там го сканираш, или пък го сканираш на твоя си, но във сейв-моде - но това изисква да познаваш много добре всички процеси, които се стартират на компа ти, за да можеш да спреш подозрителните.
Това е - моята скромна практика показва това - никакви програми немогат да ти помогнат (ако ще и 10 да си инсталирал наведнъж) ако ти сам не си помогнеш, не се пазиш и не си научиш процесите в таск- мениджъра на изуст.

Слави
Аватар

Мнение от © » 16 Фев 2005, 20:36

да, трие се в save mode :D
и всичко което каза Димитър е вярно
това за имиджа е интересно ... кажи с коя програма може да стане?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 16 Фев 2005, 21:03

Например Norton Ghost или друга подобна - има ги много и най-различни. Потърсете из компютърните форуми - там са дискутирани тези неща.

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Мнение от BMW///M-ma6inata » 16 Фев 2005, 21:09

:help: Виндовс-а ми казва ,че неможе да осъществи систем ресторе за дадената дата,най-близката до сегашното състояние на пц-то, а съм качвал важни неща и би трябвало с рестор-а да се изтрият, нали? :help:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 16 Фев 2005, 21:25

Ще си позволя да постна еднин пост от друг форум (warez.ru автора е valbg54) където е описано как може да се направи back-up на ситемата и при проблем да се възстанови (това е само един пример - може и по много други начини):
-------------------------------------------
Всеки от нас, по един или друг повод- дали поради нестабилност на операционната система, заразяване с вируси, запълване на кластерите с части от програми и т.н., се принуждава да преинсталира операционната си система, заедно с офиса и всички програми, с които работи. Само за една година правих горното упражнение четири пъти и се замислих, дали няма по-лесен начин за извършване на цялата процедура.

Идеята ми е следната: Вече инсталираната OS, заедно със сървис пака, с въведен през save mode крак, офиса с въведен сериен номер, както и някои основни програми и драйвери, се архивира в новосъздаден за целта партишън. След инициализиране на С/и може би и други партишъни/, готовият файл се разархивира на празния С диск и ...компютърът е готов за работа.

За целта използвах Acronis, тези, които са работили с тази програма, знаят добре предимствата и. Своя архивен диск и Acronis/част от Acronis-Drive Cleanster и Partition expert вече са качени на FTP сървъра/, съм качил в win_appz, с име на файла Instal.W.XP, като има малко указание, което ще публикувам по-долу и Bootable disc Acronis.

правила за преинсталиране на Windows XP посредством BackUp.tib
На ново CD копирайте акронис. Той е Bootable диск. В BOOT меню отворете диска Acronis. Посредством Partition expert създайте архивен диск с минимум 2Gb. В него копирайте BackUp файла. Сега сте готови за бързо преинсталиране. Когато това ви се наложи, направете
следното:
1. В Вoot отворете акронис, изберете Migrate Easy. Чрез него можете да прехвърлите на архивен диск информация, която желаете да запазите.
2.От Acronis изберете Drive Cleanser и инициализирайте С /или и други/ партишъни.
3. От Acronis изберете True Image и разархивирайте в C съдържанието на BackUp.tib /съдържа Windows XP Proffesional Service pack1, с активиран крак, XP Office с въведен сериен номер,драйвери, някои други програми/ Т.Е. компютъра веднага е готое за работа. Но...sorry, обаче драйверите са за моя хардуеър, та ще трябва да ги инсталирате от вашите инсталационни дискове.

Имиджът съдържа само OS и Office, които са на всеки PC, преди да започне персонилизирането на софтуеъра. Така е, идеята е по-скоро за правенето на резервен имидж, а съм качил своя, ако някой е пропуснал да си направи собствен. Защото като запецнат нещата, вече е късно.
Идеята за Nortern Ghost е добра , но на мен лично не ми се нрави по една причина. Да се исчистят кластерите от остатъци от програми е необходимо инициализиране на диска. Аз лично, не бих приел /за себе си/ идея за преинсталиране, без инициализиране на диска. Това е бавен процес, но хубавите неща стават бавно. Но, естествено, всеки приема това, с което работи най-добре, най-добре познава и знае, че ще му свърши работа. Нали такава е идеята на форума. -Идеи, предложения и обсъждане, а всеки сам за себе си избира какво да приеме и какво да отхвърли...

А какво ще кажете за System Restore? Аз имам не добър опит. Ресторирането към някаква минала точка ми пълни компютъра с части от изтрити програми, които системата се опитва да възстанови. За да ги деинсталираш, е необходимо да качваш наново всяка такава програма, та да може да се деинсталира
-------------------------------------------

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Dinamita » 16 Фев 2005, 22:32

Абе пич сложи си един LINUX и не се занимавай с глупости :mhihi: :mhihi: :mhihi: .
Извинявам се за офтопика и сега минавам към проблема с вирусите.

1.За антивирусни мога да ти препоръчам три броя:
1. NOD32
2. Trend Micro PC Cillin
3. F-Prot
Избери си една от трите, моят съвет е NOD32, защото е лека ъпдейтва се лесно и не товари въобще компютъра.

2. За да имаш някаква защита и от интернет гадинките ти трябва и firewall. Препоръчвам ти KERIO PERSONAL FIREWALL. Много е добър и не товари машината.

3. И накрая, ама не на последно място трябва ти и нещо против така наречения adware, spyware и т.н. Вирусите са си вируса, ама по-голяма напаст от тая нямааа. За нея ти трябва Spybot Search&Destroy.

4. Голямото пролетно почистване ;-)
Значи инсталирал си си NOD32, KPF, Spybot. След това ъпдейтваш NOD-a и Spybot-a, рестартираш компютъра и когато започне да зарежда M$ Window$ натискаш F8 избираш Safe Mode и след като се зареди пускаш първо NOD-a, после Spybot-a, изтриваш гадинките и си готов.

Ако пък не играеш на разни игри сериозно се замисли за Линукс = при него няма вируси, интернета е по-бърз и т.н.

Надявам се да съм ти бил полезен.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от BMW Racer » 16 Фев 2005, 22:33

Бате мноо сложно :uups:
Предпоцитам за инсталирам Win на ново :lol:

Street Disorder Workshop
Street Disorder Workshop
Аватар

Мнение от Miler » 16 Фев 2005, 22:39

пиша тук за да не пълня форума с илишни теми. та начи от няколко дена в компа ми се е самонанесъл някакъв спаи бот (неговата кожа)и ми пълни компа с некви фаилове които го задръстват до такава степен че ми отваря прозореца на експлоръра след около минута размисъл .аз съм с нортън анти дрън дрън 2004 профешенъл имам също и антивир хп(щот съм с хп :confused: )имам и спаибот-сърч & дестрои.но никои не го хваща в смиъл нортъна го засича аз съответно му давам скан тои открива един фаил и го изтрива.рестарт и пак онова гадно предопреждение.после ускам спаибота да сърчва и унищожава-тои намира 20 фаила които съответно са унищожени.рестарт и пак същото то небяха сеиф мод и прочие ипълнения кажете какво да правя че откачих. а никак не искам да форматирам диска. :roll: мерси
ИзображениеИзображение
E-21 Team Bulgaria
http://milerr.data.bg

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 16 Фев 2005, 23:01

Извън темата: Не виждам смисъл да се препоръчва на някои Линукс (независимо от дистрибуцията), които не е открил за себе си ограничението на Уиндоус и свободата на отвореният код. Защото да си инсталираш принтер под Линкукс ти трябват доста знания.

Както казаха някои изчистване няма. Аз си пазя инфото на друг хард, които съм си купил за 50 лв. - 30 GB. Вързвам го от време на време и си копирам това което считам че е адски важно и че загубата би била непоправима.

Engi, пробвай в някоя компютърна фирма да разкажеш за проблема си. Предполагам че срещу дребна сума може да направят нещо полезно и да решат проблема. (ако вече не е късно).

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 16 Фев 2005, 23:03

Dimitar написа:.....

Ще си позволя да не застана зад твоята теза както и на цитирания от теб човек :!: Лично мнение ;) Защитавам си компютъра не само с антивирусни но и с личното си внимание а и ръчно прочиствам разни неща но преинсталацията не ми харесва като вариант :!:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 16 Фев 2005, 23:11

Ако си схванал точно моята позиция, то тя е точно, че трябва да се внимава много и да се чисти ръчно, а не да се разчита на програми. Естествено, обаче това не винаги е по силите на даден потребител.
В цитирания от мен пост въобще нестава въпрос за преинсталация на системата, а за възстановяването и на нивото от преди да се скапи.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 17 Фев 2005, 0:49

Dimitar написа:Ако си схванал точно моята позиция, то тя е точно, че трябва да се внимава много и да се чисти ръчно, а не да се разчита на програми. Естествено, обаче това не винаги е по силите на даден потребител.
В цитирания от мен пост въобще нестава въпрос за преинсталация на системата, а за възстановяването и на нивото от преди да се скапи.

от нивото на което си направил имидж, обаче аз за 5 години имам толкова неща на компютъра които ако тръгна да правя имидж ще ми стане лошо ... както и да е оптлеснах ме се от темата ;) :mhihi:

Engi кажи какво направи и какъв беше ефекта ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата