Форум ****

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 26 Авг 2009, 23:21

та понеже стана дума за авторско право...да запитам компетентните не смятат ли, че публикуваната в тоя форум информация е обект на авторско право пък на друг форум/сайт/ ?
и при положение, че не е цитирано от къде е взета тая информация и няма официално разрешение за постването и не се ли нарушават авторските права на истинския и автор?

идеята ми е след като сме толкова праведни да следим нерегламентираното цитиране на информация от тук, не е ли логично да се санкционира и постването тук на подобна?
знам, че ще кажете, че в правилата фигурира точка, която задължава да се цитира източника, ама не може да се отрече факта, че не винаги се спазва това...и в един момент същата тая информация вече е обект на авторско право на BMWpower-bg.net....т.е. майната му на истинския автор....тва си е вече наше.... :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Авг 2009, 0:21

естевено, че автора на поста носи отговорност за съдържанието му. другото е доста по-сложно...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW M5

Мнение от Acceleration » 27 Авг 2009, 9:28

zazomazo написа:та понеже стана дума за авторско право...да запитам компетентните не смятат ли, че публикуваната в тоя форум информация е обект на авторско право пък на друг форум/сайт/ ?
и при положение, че не е цитирано от къде е взета тая информация и няма официално разрешение за постването и не се ли нарушават авторските права на истинския и автор?

идеята ми е след като сме толкова праведни да следим нерегламентираното цитиране на информация от тук, не е ли логично да се санкционира и постването тук на подобна?
знам, че ще кажете, че в правилата фигурира точка, която задължава да се цитира източника, ама не може да се отрече факта, че не винаги се спазва това...и в един момент същата тая информация вече е обект на авторско право на BMWpower-bg.net....т.е. майната му на истинския автор....тва си е вече наше.... :roll:

Много си прав колега и аз така смятам, иначе е точно както казва Боби, едно че информацията от този форум е най-добра второ, че след някои и друг месец мобилето ще има поне 2 пъти повече посетители от тук (при положение че мобилето има 4 млн. на ден очакваме едно 100 000 да влезнат в този форум като за начало а после може да станат и повече) от нормалните хора, които не знаят че има такива форуми въобще то това си е един вид реклама, защото все пак ще видят от къде е дошла информацията за даден автомобил и ще се поинтересуват още по въпроса.
И другото което е аз няма да изкарам пари от това (аз се занимавам със съвсем различно нещо Бобката ми е клиент :) той ще каже ) просто шефа дочул че аз се ровя по автофорумите и ми каза да понапиша някаква информация вътре и да го популяризирам !

И мисля че на вся тема, която съм взел оттук съм написал от къде и от кого съм я взел!

Не е изключено по нататък да направим реклама на бмв форума, а и не само, да направим реклама на всеки авто форум в раздела на марката!

Ако има нещо неформулирано както трябва моля да ме извините, не съм доспал и бях съсредоточен в мисълта :)

Поздрави !

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 27 Авг 2009, 9:41

Acceleration написа:че след някои и друг месец мобилето ще има поне 2 пъти повече посетители от тук (при положение че мобилето има 4 млн. на ден очакваме едно 100 000 да влезнат в този форум като за начало а после може да станат и повече) от нормалните хора, които не знаят че има такива форуми

Така е... и ще стане точно както е в clubs.dir.bg ;) Щото искате да покриете абсолютно всичко, дето що има... да не говорим, че много от хората, които посещават mobile.bg заради автообявите или нямат интерес към форумите, или вече са част от такъв... и да имате такива очаквания е малко.... ламерско... и нали знаеш - това че е регистриран не значи, че ще посещава често... сигурно маса народ ще се регистрира само за да си запази nick-а.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Acceleration » 27 Авг 2009, 9:46

Mollov написа:
Acceleration написа:че след някои и друг месец мобилето ще има поне 2 пъти повече посетители от тук (при положение че мобилето има 4 млн. на ден очакваме едно 100 000 да влезнат в този форум като за начало а после може да станат и повече) от нормалните хора, които не знаят че има такива форуми

Така е... и ще стане точно както е в clubs.dir.bg ;) Щото искате да покриете абсолютно всичко, дето що има... да не говорим, че много от хората, които посещават mobile.bg заради автообявите или нямат интерес към форумите, или вече са част от такъв... и да имате такива очаквания е малко.... ламерско... и нали знаеш - това че е регистриран не значи, че ще посещава често... сигурно маса народ ще се регистрира само за да си запази nick-а.

Възможно е и така да е не оспорвам, просто казвам какви са очакванията. Но времето ще покаже :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 27 Авг 2009, 12:15

Не съм искал да обиждам или нападам никого лично. Просто копирането и ползването на статии от този форум без да се цитира стана твърде обичайна практика напоследък и правим всичко възможно да не го допускаме. На колегите, които по някакъв начин са иронизирали моята реакция ще обясня:
1. Статиите писани от членове на клуба и потребители на форума, наистина са обект на интелектуално право, не ми берете грижа дали съм прав, с това си изкарвам хляба ;-)
2. Преведените статии са с посочен източник, нямаме практика да "крадем", дори и от форуми, които няма шанс да го разберат.
3. Копирането на статии за актуални събития, новини и др. от информационни сайтове е абсолютно редно действие, при положение че се позоваваме на източник. Няма да обяснявам за бизнес модела на сайтовете със свободен достъп и с платен такъв.
4. От морална гледна точка е много неприятно, че колегата, поствал в мобиле.бг реши да се позовава на нас чак като вдигнахме шум, а дотогава, както и предполагах, а той сподели, береше лаврите пред шефа, дори да не са финансови. Може да е супер готин и точен човек, не го отричам, не го познавам лично, но към нашия форум/сайт, той не е такъв! И това не е някакъв келеш, дето се прави на интересен пред потребители в друг форум, а служител на голяма компания, свързана с продажба на автомобили. Ако искаше да популяризира наистина БМВ пауър, имаше доста други начини да го направи, дори можехме да си разменим банери, да се позовавам по различни поводи, или най-малкото, да пише е дно лс на някой админ (да речем, че не знае за УС на клуба) и да сподели намеренията си. Всичко останало е в графата "аз щях да...", което как ви звучи!
Never mistake motion for action...

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 27 Авг 2009, 13:49

чета ,та ми идва на акъла...!покрай разговорите.
не знам колегата кво е написал и направил и няма да се вглеждам.
имам само едно мнение по дискусията.
ако аз ,примерно ,съм написал нещо някъде...! не знам морално или не ,ма на мене ми се струва нормално и морално да мога да си пусна написаното ,където и както си преценя..!говоря за пост. тва с правилата ,дето ставало собственост на форума некакси не ми звучи нормално. ако аз съм го измислил и написал-значи е мое и мога да го постна още ,където реша..!така си мисля аз ...
както и за снимки примерно ,щото и те са постове. снимката я е направил някой и тя си е негова и по правилата ,дето цитирате излиза ,че тя вече е собственост на форума ,а некакси не става така тая работа....
нека гледаме наистина морално на нещата и на практиките ,дето са логични...!
а иначе за цитирани теми и прочие-ако автора е съгласен за такова нещо ми просто той си е дал правото да се случи тва цитиране. пак казвам -говоря принципно не за конкретния случай...
а на отговор :"ми кат не ти аресват правилата не пиши тука" ,просто ше подмина без да отговарям ,щото е смешно...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Acceleration » 27 Авг 2009, 14:53

Leon написа: Ако искаше да популяризира наистина БМВ пауър, имаше доста други начини да го направи, дори можехме да си разменим банери, да се позовавам по различни поводи, или най-малкото, да пише е дно лс на някой админ (да речем, че не знае за УС на клуба) и да сподели намеренията си. Всичко останало е в графата "аз щях да...", което как ви звучи!

това с банерите е предложено но никакъв отговор засега ще се изчака да потръгне

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 27 Авг 2009, 17:54

SKISA написа:чета ,та ми идва на акъла...!покрай разговорите.
не знам колегата кво е написал и направил и няма да се вглеждам.
имам само едно мнение по дискусията.
ако аз ,примерно ,съм написал нещо някъде...! не знам морално или не ,ма на мене ми се струва нормално и морално да мога да си пусна написаното ,където и както си преценя..!говоря за пост. тва с правилата ,дето ставало собственост на форума некакси не ми звучи нормално. ако аз съм го измислил и написал-значи е мое и мога да го постна още ,където реша..!така си мисля аз ...
както и за снимки примерно ,щото и те са постове. снимката я е направил някой и тя си е негова и по правилата ,дето цитирате излиза ,че тя вече е собственост на форума ,а некакси не става така тая работа....
нека гледаме наистина морално на нещата и на практиките ,дето са логични...!
а иначе за цитирани теми и прочие-ако автора е съгласен за такова нещо ми просто той си е дал правото да се случи тва цитиране. пак казвам -говоря принципно не за конкретния случай...
а на отговор :"ми кат не ти аресват правилата не пиши тука" ,просто ше подмина без да отговарям ,щото е смешно...

Иво, именно авторите са поставили текста в този форум, а не в някой друг. Ако съответния автор си е пуснал същия текст другаде, естествено всичко е наред, нашия форум не е някакво светилище, дето обсебва духа на всички регистрирани. В случая обаче трето лице отваря форума и почва да копира наред, без да иска съгласие от никого. Редно ли ти се струва?

Колега Ускорение, за това с банерите, хубаво, че си го инициирал, аз не съм чул за такова нещо. Но преди да сме се разбрали за нещо не можеш да постваш чужди текстове, не е ок в никоя интернет общност да се правят тези неща.
Never mistake motion for action...

Слави
Аватар

Мнение от © » 27 Авг 2009, 18:24

какво се хванахте за форума не знам
никой не ви е ограничил да влизате където си поискате и да си преписвате, което искате ваше мнение

това, че за написаното тук от вас във форума, едва ли не губите правата си върху него и те стават собственост на форума единствено :shock: май тук в тази тема си го измислихте

Аватар

Мнение от SKISA » 27 Авг 2009, 20:55

ми слави ,май не си чел правилата! аз па ги прочетох-може да е късно ,ма го направих! и от тва ,коетто прочетох тва излиза!
и ,илияне моята теза беше за мнение-написано във форума ,че нормалното е да се пита тоя ,дето го е написал ,а не управата на форума. тва ми е тезата. който го е написал-негово е . верно тука го е написал, но си остава негово! тва исках да кажа... а от написаното в правилата не излиза така.поне аз останах с такова тълкувание...

Слави
Аватар

Мнение от © » 27 Авг 2009, 20:59

може ли нещо толкова елементарно да стане три страници :D

Аватар

Мнение от SKISA » 27 Авг 2009, 21:07

......може ли да си говориме за квото и както си решиме!?
по твоя почин -мога да те посъветвам просто да прескачаш темата,щом не ти е интересна...!не да сменяш форума.
гледам друга тема с линк на друг форум ,ма там няма никакви санкции и триене. нещо като избирателност може да се нарече...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 27 Авг 2009, 21:09

© написа:може ли нещо толкова елементарно да стане три страници :D

ами явно може...щото нещата са неясни и юзърите се интересуват как е реално ;)

...щото някак си не ми звучи убедително, когато има някакъв спор от тоя тип да последва реплика от висшестоящи: "щото така реши администрацията" и след това да се локне темата...или пък дори да се локне без никакво обяснение ;)
...че и такива случаи е имало.. :)

Слави
Аватар

Мнение от © » 27 Авг 2009, 21:12

то е все едно да спориш с радиото
аз ви написах каквото мисля, не знам защо ме слагате към администрацията
ако за вас е нормално да се копират цели теми от тук и да се постват в други форуми - ОК
мое мнение или тема да се копира някъде където и да е другаде, без дори да съм се регистрирал там - меко казано ще ми стане обидно
аз живея в този форум, правя доста неща включително и огромна загуба на време, за да осведомени другите и накрая някой да ми "вземе" "труда" ... ами няма да ми хареса

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата