България вече не е най-бедната страна в ЕС
Модератор: Общи модератори
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: България вече не е най-бедната страна в ЕС
zaharin3 написа:не си праи маитап с родата еи.те няма да упраат нещата примерно.но ще те заведа в това село да видиш кво е.а тьпите депутати 20години забогатяваха и кви ли не групировки изпиваха дьржавата.
просто са забравени . младите избегаха от там.
боли ги уя та са предишното правителство оставило дьржавата без пари .ми тьрсете ги от тях.що от народа пак.няма пак никои наказан.никои в затвора.
та
От това, което казваш, разбирам, че нямаш идея какво и как трябва да се направи обаче си силно недоволен и протестираш!

Ако всички мислят и действат така - нема начин да не се оправи България!

flame написа:Karsten написа:в настоящето и близкото бъдеще основният приход на най-развитите идва от продажба на високи технологии и т.нар. ,,ноу-хау''....
Брееееей, имало светлина в тунела!
Да каже някой нещо такова вместо "Садете краставици оти немаме никво производство!"
А защо не и двете? В момента освен да продаваме знанията си по производство на домашна ракия, незнам какво друго можем да предложим (това в кръга на щегата разбира се).Имаме известни постижения в посочените две области, но немога да се съглася, че можем да градим икономика изцяло върху услуги високи технологии и т.н.
Всеки трябва да изгражда ядрото на своята икономика според наличните ресурси - ние освен с плодородна земя*, условия за туризъм и значителни "познания" в ядрената енергетика с друг ресурс, около който да градим това ядро неможем да се похвалим.Още повече, че ядрото или основата трябва да е стабилна дори и в условия на криза, а сферата на услугите, туризма както и инвестирането в нови технологии са нещата, които първи излизат от "потребителската кошница", но неща като храната, лекарствата, светлината, топлината и др. не се влиаят толкова значително от промени в дохода или промени в цената.
Да трябва да се стремим точно към тези отрасли характерни за развитите страни, но за страна като нашата селското стопанство винаги трябва да е един от главните приоритети и нещото на което можем да се опрем в ситуация като сегашната.А богатства като АЕЦ Козлудуй и реактора на БАН трябва ревностно да пазим, защото все ми се струва, че ако ги нямахме и започнехме да се развиваме в тази сфера, много бързо щяха да ни накарат да си избием всякакви такива мисли от главата.
TheDriver написа:flame написа:Karsten написа:в настоящето и близкото бъдеще основният приход на най-развитите идва от продажба на високи технологии и т.нар. ,,ноу-хау''....
Брееееей, имало светлина в тунела!
Да каже някой нещо такова вместо "Садете краставици оти немаме никво производство!"
А защо не и двете? В момента освен да продаваме знанията си по производство на домашна ракия, незнам какво друго можем да продложим (това в кръга на щегата разбира се).Имаме известни постижения в посочените две области, но немога да се съглася, че можем да градим икономика изцяло върху услуги високи технологии и т.н.
Всеки трябва да изгражда ядрото на своята икономика според наличните ресурси - ние освен с плодородна земя*, условия за туризъм и значителни "познания" в ядрената енергетика с друг ресурс, около който да градим това ядро неможем да се похвалим.Още повече, че ядрото или основата трябва да е стабилна дори и в условия на криза, а сферата на услугите, туризма както и инвестирането в нови технологии са нещата, които първи излизат от "потребителската кошница", но неща като храната, лекарствата, светлината, топлината и др. не се влиаят толкова значително от промени в дохода или промени в цената.
Да трябва да се стремим точно към тези отрасли характерни за развитите страни, но за страна като нашата селското стопанство винаги трябва да е един от главните приоритети и нещото на което можем да се опрем в ситуация като сегашната.А богатства като АЕЦ Козлудуй и реактора на БАН трябва ревностно да пазим, защото все ми се струва, че ако ги нямахме и започнехме да се развиваме в тази сфера, много бързо щяха да ни накарат да си избием всякакви такива мисли от главата.

И все пак си мисля, че земеделието трябва да остане на заден план - колкото и плодородна да ни е земята, колкото и качествена да ни е продукцията.
Просто защото всичко се измерва в пари. Ако печелим добре от други отрасли просто ще си внасяме зарзават от чужбина и хич няма да ни е зле

Би било супер, НО.. (винaги има "но"). Проблемът е в това, че за да си позволим да купуваме храната си отвън, (примерно от Гърция) първо трябва да сме абсолютно сигурни, че ние произвеждаме единица от същата храна с повече стредства (ако за да произведат те един портокал им трябват 40 цента, а на нас са ни необходими 50, тогава условието е изпълнено), второ ние трябва да произвеждаме друг продукт с приблизително същата разлика в разходите за производство (1кWh ел.енергия при нас да се произвежда за 3 цента - при тях за 10), но също така трябва този продукт да е по-лесен и евтин за производство у нас не само спрямо Гърците, но и спрямо съседните страни, а в някой случаи дори и спрямо вс. други страни.А съществуват и политическите фактори и т.н. Т.е. външната търговия абсолютно винаги има смисъл и носи печалби, стига да имаш какво да предложиш в замяна.
В този ред на мисли доста път трябва да изминем, за да достигнем до момент в който ще можем почти без да произвеждаме култури да се изхранваме.Това също е път по който можем да поемем, но доста по-дълъг и трънлив, много по-къс и равен е пътят, който се продполага че сме избрали, но напрактика не се вижда такова нещо, а именно да развиваме селското стопанство (което знаем, че може да функционира добре и да произвежда качествени и евтини продукти), поне до точка в която да произвеждаме сами за себе си, а не да внасяме от съседите си, а за излишъка и печалби от него тогава ще преценяваме.Просто варианта е изпитан, докато наливането в услуги, туризъм, високи технологии (особено при сегашното състояние на последният бранш) е малко като стрелба в тъмното.
П.С. Извинявам се, ако първата част от поста е напълно неразбираема за потребителите, опитал съм да обясня на кратко част от теориите на Адам Смит и Дейвид Рикардо за абсолютните и сравнителните предимства на външната търговия.
В този ред на мисли доста път трябва да изминем, за да достигнем до момент в който ще можем почти без да произвеждаме култури да се изхранваме.Това също е път по който можем да поемем, но доста по-дълъг и трънлив, много по-къс и равен е пътят, който се продполага че сме избрали, но напрактика не се вижда такова нещо, а именно да развиваме селското стопанство (което знаем, че може да функционира добре и да произвежда качествени и евтини продукти), поне до точка в която да произвеждаме сами за себе си, а не да внасяме от съседите си, а за излишъка и печалби от него тогава ще преценяваме.Просто варианта е изпитан, докато наливането в услуги, туризъм, високи технологии (особено при сегашното състояние на последният бранш) е малко като стрелба в тъмното.
П.С. Извинявам се, ако първата част от поста е напълно неразбираема за потребителите, опитал съм да обясня на кратко част от теориите на Адам Смит и Дейвид Рикардо за абсолютните и сравнителните предимства на външната търговия.
Последна промяна TheDriver на 30 Яну 2010, 14:42, променена общо 2 пъти
TheDriver написа:опитал съм да обясня на кратко част от теорията на Адам Смит - Сравнителни предимства на външната търговия.
Браво колега, поздравления за опитите да отвориш поне малко очите на хората.

За съжаление с тия малки и прости вещи, с които можем да постигнем желания от всички ни прогрес (книгите), циганите си палят печката, мутресите си украсяват библиотеките, а простите селяни не си купуват с железния аргумент "Ти на мен акъл не ми давай - пари ми дай!"...
Аз все пак съм оптимист (въпреки че няма да е лесно)

Браво колега, поздравления за опитите да отвориш поне малко очите на хората.![]()
Teб ако те видя ,мога само да ти зашия два шамара

by ''kompleksa''
ivan. написа:Браво колега, поздравления за опитите да отвориш поне малко очите на хората.![]()
Teб ако те видя ,мога само да ти зашия два шамараза дет ни отваряш очите
Па ко искате да ви ги затворя!

http://www.youtube.com/watch?v=bI7yBwtJoi4
flame написа:ivan. написа:Браво колега, поздравления за опитите да отвориш поне малко очите на хората.![]()
Teб ако те видя ,мога само да ти зашия два шамараза дет ни отваряш очите
Па ко искате да ви ги затворя!![]()
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=bI7yBwtJoi4
От музика разбираш -това е ясно.........
но докат го духаш на волен вятър с дуганов фес.................
Бахти селянин да ти говори така

by ''kompleksa''
ivan. написа:но докат го духаш на волен вятър с дуганов фес.................
Дай превод в ефир

flame написа:ivan. написа:но докат го духаш на волен вятър с дуганов фес.................
Дай превод в ефир
Прибери се в бг

by ''kompleksa''
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
ivan. написа:flame написа:ivan. написа:но докат го духаш на волен вятър с дуганов фес.................
Дай превод в ефир
Прибери се в бгефира си е един
Апчетата дето ги зима са некакви извън земни

Е.Димитров написа:ivan. написа:flame написа:ivan. написа:но докат го духаш на волен вятър с дуганов фес.................
Дай превод в ефир
Прибери се в бгефира си е един
Апчетата дето ги зима са некакви извън земни
Не ............но мога да му дам кафе и да го сваля от маслината на 40гр. външма от пикапа........въждал съм ги такива и от сърцето кръв ми е капало

П.п. да отговоря на оня индивид ,тип-автор на темата..............хората са бедни,не държавата

И АЗ ДА МУ КАЖА ЛИчНО-ТОВА чЕ МАЙКАТИ И ТАТКО ТИ ПОЗВОЛЯВАТ СЕЛСКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ,НЕ СИ МИСЛИ,чЕ НИЕ НА СЕЛО СМЕ ВОСЪКОВИ ФИГУРИ.............СПРИ СЕ И СИ ЗАВЪРшИ ОБРАЗОВАНИЕТО

by ''kompleksa''
Българският нещо съм го позабравил та не вдявам много-много 

само кажи в коя фабрика сиflame написа:Българският нещо съм го позабравил та не вдявам много-много

by ''kompleksa''
ivan. написа:само кажи в коя фабрика сита да ти донеса кафе ,между работата
![]()
Ква фабрика бе бате?!

Кафето може да го донесеш на третата палма вляво

51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4