Неплатени осигуровки,преминаване през граница?
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
Re: Неплатени осигуровки,преминаване през граница?
Електронната здравна карта става препоръчителна 25 март 2010 / News.dir.bg Електронната здравна карта се предвижда да стане препоръчителна, а не задължителна. Това са приели на днешните си заседания парламентарните комисии по здравеопазване и по правни въпроси с одобряването на предложения на СДС за промени в Закона за здравното осигуряване, съобщиха от партията, предаде БТА. Предложението на депутатите от Синята коалиция Ваньо Шарков и Мартин Димитров е Електронната здравна карта да не е задължителна при пътуване на българи в Европейския съюз. Това се очаква да бъде гласувано следващата седмица в пленарната зала. Забраната за излизане в ЕС без здравна карта е в сила от 18 декември 2009 г., но в момента не се спазва. Обмисляше се тя да се въведе официално от 1 април, а дотогава да се информират хората. Законът обаче не важи за хората без осигуровки и те ще бъдат пускани в ЕС, без да имат карта, обясниха тогава от здравното министерство. Затова за целта на границата ще трябва да се прави проверка на всеки пътуващ към ЕС българин както за притежаване на здравна карта, така и за наличие на здравни вноски. Гражданите трябва да знаят, че ЕЗОК (електронна здравноосигурителна карта) удостоверява техните осигурителни права – т.е., за да им бъде издадена картата, те трябва да са осигурени и да не са загубили правото си на обезпечения, отбелязват от Здравната каса. Е-здравната карта е индивидуална. Това, че един член на семейството притежава такава карта, не разпростира правата му и върху останалите членове на семейството. Издаването на ЕЗОК е безплатно за гражданите. Тя важи за 1 година.
Статията е от 25.03
Снощи около 3ч. през ноща автобус на наши колеги премина границата с гърция успешно без никакви проблеми и проверки на здравните осигуровки. Също така преди около 20 минути друг автобус премина границата със Сърбия успешно... отново нито един свален и никакви проблеми...
единственото ново е че митничарите ще гледат повече за Здравни карти или Травъл асистънс застраховка... която се предлага от всяка застрахователна комопания и туристическа агенция на сума от около 5 лв. за 5 дни...
Статията е от 25.03
Снощи около 3ч. през ноща автобус на наши колеги премина границата с гърция успешно без никакви проблеми и проверки на здравните осигуровки. Също така преди около 20 минути друг автобус премина границата със Сърбия успешно... отново нито един свален и никакви проблеми...
единственото ново е че митничарите ще гледат повече за Здравни карти или Травъл асистънс застраховка... която се предлага от всяка застрахователна комопания и туристическа агенция на сума от около 5 лв. за 5 дни...
Айде сега ново двайсе - за да си издадеш документи за самоличност трябва да са ти платени здравните осигуровки.Не го твърдя , чух го като слух.Ако е така тогава тая здравна карта си е напълно безмислена ...
Някой да знае нещо по въпроса?

- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
с документ за гражданство/жителство от друга държава не би трябвало да ви спират, пък да си правят каквито искат карти
k_remi написа:Айде сега ново двайсе - за да си издадеш документи за самоличност трябва да са ти платени здравните осигуровки.Не го твърдя , чух го като слух.Ако е така тогава тая здравна карта си е напълно безмислена ...
Здравните осигуровки трябва да са платени само, ако се издава европейска здравна карта. Нямат отношение към документите за самоличност.

И аз така мисля , но четох премеждията на един от тези които още на 29.03 са тръгнали да си издават от новите, че са го върнали защото последните му 5 месеца не са плащани ...фирмата в която работи не ги е внасяла и за това са го върнали 

- e36_Fanatik
- кандидат ентусиаст
-
В крайна сметка на 22.04.10г трябва да летя за Германия - та трябва ли да си вадя някакви нови документи или не?
- Ogi
-
Плевен тийм
-
e36_Fanatik написа:В крайна сметка на 22.04.10г трябва да летя за Германия - та трябва ли да си вадя някакви нови документи или не?
ако нямаш здравна карта... направи си едноседмична застраховка за пътуване в чужбина и не се притеснявай...
- e36_Fanatik
- кандидат ентусиаст
-
Оги каде се прави такава застраховка
- Ogi
-
Плевен тийм
-
e36_Fanatik написа:Оги каде се прави такава застраховка
всяка една туристическа агенция, застрахователна компания, летище, митница... като на последните 2 цените са завишени в пъти... демек ако в тур. агенция или ЗК можеш да си я купиш за 5-10 лв. на митници или летище ще си я купиш за 30-50 лв.
- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Вчера минах границата с Гърция без никакви проблеми... нито здравни осигуровки нито здравни карти... всичко си беше както преди(само лична карта),даже малко се е подобрило вече на Бг границата не се спира,а само на гръцката в една бутка са и двамата (грък-българин) тва на кулата за другите пунктове незнам.Даже бях питал преди 10-тина дена в НАП,но от там казаха,че такава информация нямат всичко е било май само слух.
аз съм все още с паспорт (личната карта не съм я подновил че нещо се забавих с военната ми служба и...проблем
) и всеки път от БГ ме проверяват по 10 мин на компютъра, 2 мин да им отворя багажника..сигурно заради брадата и косата ( отец нафарфорий един вид пък на снимката съм стегнат, бръснат, подстриган
).. а на гръцката граница само че не ме псуват да се махна..последен случай един чете вестник и се насочвам към него с паспорта ми и личната карта на жената. той ми маха да тръгна, аз нещо не го разбрах и тръгвам към него, пуска вестника и ми вика "аде ре давай давай!" демек да тръгвам..ебах му майката. 

- pistata9889
- ентусиаст
-
- Кара: Камион колкото читалището...
Вчера минах и аз Българо Гръцката граница и само лична карта.
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3