Как мога да постигна максимална скорост ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Как мога да постигна максимална скорост ?

Мнение от nikoror » 16 Авг 2010, 6:22

Сметката (с определени допускания) е доста проста:

Мощност необходима за задвижване на МПС на равен път:
Pr=(Cr*Mv*g+0.5*ρa*Cd*Av*Sv^2)Sv
което при стандартни условия се свежда до:
Pr(W)=(2.72*Cr*Mv(kg)+0.0126*Cd*Av(m2)*Sv^2(km/h))Sv(km/h)
Cr = коефициент на съпротивление на търкаляне (coefficient of rolling resistance) (обикновено 0.012<Cr<0.015)
Mv= маса на мпс
ρa = плътност на въздуха
Cd= коефициент на въздушно съпротивление (обикновено 0.25<Cd<0.5)
Av= челна площ
Sv= скорост на мпс
Пример: 1995 M3 (Cd=0.31) необходима мощност за да вдигне 200км/ч P~(53.8+290.6)*200~70kW~94 к.с. (на гумите)

П.П. Ясно е, че достигането на максимална скорост означава, че ускорението е спряло, което от втория закон на Нютон означава, че общата сила действащата по посока на движение е нула, т.е. двигателната мощност изравнява триенето (въздушно и настилка). В зависимост от кривата на мощността това може да се случи на коя да е предавка (но ако инжинерите са си свършили работата трябва да е от последните :lol: )

П.П.2 Забележете, че мощността необходима за постигането на определена скорост е зависима от трета степен на скоростта, т.е. расте доста бързо!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 16 Авг 2010, 7:48

viewtopic.php?f=6&t=151297&p=1670048&hilit=with+catalyst#p1670048

тука съм го смятал за Е30 М3 ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 16 Авг 2010, 8:13

vicho написа::mhihi:

много забавен спор водите, аз с такъв човек не бих си направил труда да споря :!:

SKISA написа:мойта прави най-много на 6та/последна/. тва с предпоследна или пред,предпоследна вАжи за коли с 40 коня сигурно или полупред разпад....
кАжи и да учи нещо друго-тва не и се отдава.

40 не съм карал, ама 57 коня прави повече на 5-та, отколкото на 4-та :mhihi:

И 46 коня правят повече скорост на 4-та, отколкото на 3-та (130 на 90 км/ч) :dunno: Особено бавнооборотните двигатели, там такова връщане на предавки изобщо няма ефект.
Никой не мое ма връне на селу!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: `04 M3 CSL, Audi TT 1.8T

Мнение от Alex_GT3 » 16 Авг 2010, 15:07

Порше направиха 7-степенна "PDK" трансмисия през 2008 с цел да се сменят предавките светкавично и да се намали разхода. Това ще рече, че максималната скорост се постига на 6 предавка, а 7 служи за понижаване на разхода. Предполагам, че и 8 - степенната трансмисия на БМВ работи на този принцип. Гледах преди няколко месеца как БМВ 760 LI си достига максималната скорост на 6 предавка, въпреки, че е с 8 степени.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 16 Авг 2010, 15:12

ми аз не гледах ,ма 740 ил на 8ма точно си прави максималната скорост ,а на 6та не съм пробвал да иде до прекъсвача ,ма мисля и че няма да му стигнат оборотите за 250!!!
не се заблуждавайте ,че 6та ,7ма,8ма или която и да е висока предавка е само за понижен разход ....!!! самите предаватлени числа са разбити . 8 скорости са 4 скорости ,но просто разполовени за по-бързо превключване грубо казано.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: `04 M3 CSL, Audi TT 1.8T

Мнение от Alex_GT3 » 16 Авг 2010, 15:13

Аватар

Мнение от SKISA » 16 Авг 2010, 15:43

ми цунки и на тебе. просто 6 литровото прави 250 на 6та ,щото има пауър. тва значи ,че на 8ма ше направи 300.....
за 3литровото ,което е с 250 коня по-малко и го пишат 4 литрово просто на 8ма си прави макса, както и 6литровото на 8ма си прави макса.....не говориме на 3та колко дига

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 16 Авг 2010, 17:02

SKISA написа:ми аз не гледах ,ма 740 ил на 8ма точно си прави максималната скорост ,а на 6та не съм пробвал да иде до прекъсвача ,ма мисля и че няма да му стигнат оборотите за 250!!!
не се заблуждавайте ,че 6та ,7ма,8ма или която и да е висока предавка е само за понижен разход ....!!! самите предаватлени числа са разбити . 8 скорости са 4 скорости ,но просто разполовени за по-бързо превключване грубо казано.

доста грубо казано :mhihi:

http://www.bokchoys.com/differential/GearRatios_E46.htm

виж са тука на 330и е46 ква е разликата между 5 и 6 стенната кутия ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар

Мнение от SKISA » 16 Авг 2010, 17:05

ако все още някой се опитва да убеди някой ,че на предпоследна от заложение предавки колата ще направи по-висока скорост ,отколкото на последната ......сори ма не успявате да ни убедите.
естествено ,че е много грубо казано ,но е грубо така.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 16 Авг 2010, 17:10

не друга ми беше мисълта, че 6-та в случая е понижаваща, не разбити по различен начин предавки

иначе и аз съм на мнение че макса би трябвало да на последната предавка
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 16 Авг 2010, 17:22

Леле... момчета стига бе, направо гледам 3 страници ей така и не вярвам на очите си :shock: :shock: :shock: :shock: Уж сте ентусиасти, стегнете се бе беемвенджии :mhihi: :ok: Страхотна е темата на алекс в "Полезна информация" за предавките, дори и без да имате каквото и да било "висше" образование можете много лесно да разберете цялата философия на предавките, както и различните идеологии на скоростните кутии - били те 5,6,7,8 степенни. Всичко е много просто, стига да сте се поинтересували. В различните концепции може да се постигне максимална скорост на различни предавки, за да не съм голословен: (за тия които не им се чете прекрасната тема в другия раздел)
Взимаме любимата 320-ска :mhihi:
Нареждаме скоростната кутия (СК) в 2 варианта:
Първи вариант: --------- Втори вариант:
1) 4.23 ---------- 1) 4.23
2) 2.52 ---------- 2) 2.52
3) 1.67 ---------- 3) 1.67
4) 1.22 ---------- 4) 1.22
5) 1.00 ---------- 5) 1.00
6) ..... ---------- 6) 0.50
Таака -> Имаме според моята хубава таблица (не претендирам че е 100% истинна, но в случая няма особено значение) следните сметки:
Изображение
Ето ги и резултатите, за да ви е по-лесно ще гледаме редлайна на нашия двигател е на 6000 об/мин. (червената линия на диаграмата :mhihi: ). Очевидно с скоростна кутия номер 1 имаме максимална скорост на нашата 20-ска на 5та предавка 208 км/ч. Добре де, но ако сложим 6 степенна кутия, така 6та предавка е с предавателно число 0.7, което значи че нашата 20-ска ще може да вдигне 297 км/ч на 6та предавка. Е да ама не. Скоростите се подреждат спрямо характеристиките на двигателя. Нашия двигател има малко коне, което му позволява да се върти до редлайн на 5та предавка и с 2те кутии, но ако сложим нашата 6та от втората кутия, ще "изгубим" въртящия момент ( въртящ момент * предавателно число от кутията * число на диференциала * гуми/джанти = сила която се предава върху пътя ). От цялата процедура излиза че при скорост от 140 с първата СК поддържаме 4000 оборота на 5та, но с 2рата СК имаме 6та и пак при 140 сме на 2800 оборота. Опааа, всеки знае че колкото по-ниски са оборотите, толкова по-малко гориво се изразходва. Следователно 6та предавка може да се използва за скорост от 140 и да харчи по-малко гориво колата, но не може да се постигне максимална скорост от 300, защото мотора просто не може да "избута" купето до тая скорост (по формулата за изчисление на въртящия момент по-горе можете да видите колко nm. torque ви трябва за да можете да се движите с 300 и като мотора го няма тоя момент, щото е 20-ска, на 6та не може да се постигне максимална скорост). От всичко по-нагоре трябва да се досещате че В-макс. се постига на 5та предавка в този конкретен случай. От там натам могат да се намерят примери и за 2та типа коли.
1) Додж Вайпър - Макс. скорост се постига на 5та предавка, със 6 степенна ск.кутия, но мисля че вече разбрахте защо я има тая 6та предавка ( чети по-нагоре, по-малко обороти, по-малко гориво = икономия, но не МАКСИМАЛНА СКОРОСТ)
2) БМВ М5 е39 - перфектна скоростна кутия, на 6та предавка, на редлайн се прави макс. скорост. Ако предавателното число на 6та вече е било малко по-малко (не * 6th gear: 0.83, а примерно 0.6 макс. скорост ще се е правела на 5та, защото на 6та мотора не може да засили колата....)
И тия работи с "на 5та прави 250, значи на 7ма 400км/ч" иииизобщо не са така, не се залъгвайте :winky:
Ай стига толко от мен че и без това стана дълго и неразбираемо....
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 16 Авг 2010, 17:27

Boyadjiev написа:И тия работи с "на 5та прави 250, значи на 7ма 400км/ч" иииизобщо не са така, не се залъгвайте :winky:
....

баш така са си ... само палар да има :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 16 Авг 2010, 17:36

vicho написа:
Boyadjiev написа:И тия работи с "на 5та прави 250, значи на 7ма 400км/ч" иииизобщо не са така, не се залъгвайте :winky:
....

Ми не е така :mrgreen: Що не накараш с палър Г55 джипката примерно да прави 400? Имаш скоростна кутия на Мерц. с 8 скорости айде, действай.... Мога да ти предложа двигател подходящ за да компенсира куцата аеродинамика - 11 000 кс. от огромните камиони по мините дето влачат камъни в Щатите :wave: И пак не знам дали ще ти стигне :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 16 Авг 2010, 17:43

Boyadjiev написа:
vicho написа:
....

Ми не е така :mrgreen: Що не накараш с палър Г55 джипката примерно да прави 400? Имаш скоростна кутия на Мерц. с 8 скорости айде, действай.... Мога да ти предложа двигател подходящ за да компенсира куцата аеродинамика - 11 000 кс. от огромните камиони по мините дето влачат камъни в Щатите :wave: И пак не знам дали ще ти стигне :winky:

ти къде сложи Г55 при палар колите, не разбрах? :winky:

ама иначе с 8 скорости и 11 000 коня, тоя Г-клас ще го изстрелям в орбита :driving:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 16 Авг 2010, 17:51

vicho написа:
Boyadjiev написа:
vicho написа:
....

ти къде сложи Г55 при палар колите, не разбрах? :winky:

ама иначе с 8 скорости и 11 000 коня, тоя Г-клас ще го изстрелям в орбита :driving:

Точно това е проблема :bchug: че ще се изстреля в орбита. Гумите на бугатито се разпадат след покарване няколко минути с 430... Мисля че си сменял мотор и диференциали ако си го правил сам би трябвало да имаш някаква идея за тези неща, може и да се бъркам, но факта че за 3 страници няма кой да каже 2 приказки и да разясни на явно многото хора които не разбират, е кофти :conf:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата