Стил на каране? Газ до дупка, влача се, нормално, "нормално"
Модератор: Общи модератори
68 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Re: Стил на каране? Газ до дупка, влача се, нормално, "нормално"
Сменям на 3к и така до 5-та. Стремя се да съм в диапазона 1500-3000 оборота. Самите БМВ препоръчват да не се кара на по-ниски обороти от 1500!
За разхода не знам, но се товари мотора със сигурност. При това и маслената помпа и водната при такива ниски обороти не работят оптимално. Натоварват се лагерите на коляновия вал и биелите много повече с 40-50 на 5-та отколкото на 3-та. например. Просто на двигателя му е трудно да мъкне купето на ниски обороти. За един двигател са еднакво вредни и много ниските обороти и много високите, ИМХО.
С моя стил на градско ми дава 13,4-13,6/100км. в София.
За разхода не знам, но се товари мотора със сигурност. При това и маслената помпа и водната при такива ниски обороти не работят оптимално. Натоварват се лагерите на коляновия вал и биелите много повече с 40-50 на 5-та отколкото на 3-та. например. Просто на двигателя му е трудно да мъкне купето на ниски обороти. За един двигател са еднакво вредни и много ниските обороти и много високите, ИМХО.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
NeoPrint написа:Сменям на 3к и така до 5-та. Стремя се да съм в диапазона 1500-3000 оборота. Самите БМВ препоръчват да не се кара на по-ниски обороти от 1500!
Стефчо, точно за това, което ти обясни говорех, но не съм съгласен с теб, въпреки, че може би си прав. Почти съм сигурен, че колата харчи по-малко, ако се кара около 1000те оборота, това показват и икономайзера и борд компютъра. За мое съжаление, не мога да съпоставя двата стила на каране с моята кола, защото така и не успявам да се контролирам и да превключвам на 3000, винаги е по-рано, така съм свикнал.
Освен това, за охлаждането, нито една моя кола не е прегрявала или тръгвала да грее, което мисля, че е показателно, за мазането - НЕ ЗНАМ

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- RSxRacer
- вълкодав
-
- Кара: go na 3ki :)
градско смяна на 2500/2800 оборота като основно си карам на 4-та с 60 на около 1900/2000оборота. Разход 11 бензин на м40б18. Из града гледам да съм кротък,че всякакви водолази са плъзнали по улиците...
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info

www.bizzart.info

- cargo22
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: bmw 316 84г. м10б18
- Мечтае да кара: на рали съзтезание :)
UBAH5 написа:Защото може да се окажеш последната кола хванала светофара, и ако не си ги минал двете коли...

Аз пък карам с трафика и по-точно, една идея по-бързо, когато не бързам, а като бързам гледам да се предреждам така, че да не застрашавам околните, и обикновено когато съм се предредил и съм първи се изтрелвам с мръсна газ, а не като некой тапети, нареди се отпред и даже се успи и тръгва 2-3секунди след като е зелено.
"Бързай бавно" тия където него разбират това, редовно оставят кеш за тенекии, и пак не им влиза акъл в главата, само като чуеш хвалебствия от сорта на "ти, ако знаеш колко коли съм потрошил" и "като ме видят съседите се крият" ми е ясна работата.
Не ми става ясно защо въобще давате ХХХХоб./мин. като някакви дани за сравнение. Превключването става по интуиция на шофьора според обстановката,терена и тн., дали е нужно да се превключи или не, дали ще ускорява, ще намалява или просто ще подържа скороста. Некак си не мога да си го представя да кара с 50-60 и да седи на 2ра, щото бил с тежък крак и куха глава.
Последна промяна cargo22 на 04 Окт 2010, 19:28, променена общо 1 път
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Сменям почти винаги на 2500 оборота...останало ми е като навик от зимата...че нали не е хубаво да се минават като не е загряла 

3) и от време на време до 7500 об./мин.
а, разхода ми си е все същия както и да карам - m42 rightness... 12/13 - 100 градско.

а, разхода ми си е все същия както и да карам - m42 rightness... 12/13 - 100 градско.
virtue and tranquillity
- djkita
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe & E46 Coupe
По принцип до редя предавките до 2500об горе/долу, но как ме сръчка някой и откачам и газ колкото може 

- sme666ko
- Алфа Въшкар
-
- Кара: ч
- Мечтае да кара: Countach през 80-те
5) Ту карам на 1000 рпм, ту карам на 6000 рпм, според зависи от настроението
Двигателят е M50B20 с vanos, в София харчи 14л/100 А95. Извънградско 9-11.
Двигателят е M50B20 с vanos, в София харчи 14л/100 А95. Извънградско 9-11.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
За един двигател са еднакво вредни и много ниските обороти и много високите
Това важи и за разхода горе-долу , но ходи го обяснявай . Хората от чудо , на някой атмосферни бензинки , оцветяват оборотомера и може ясно да се види , че под 1700-1800 е ЧЕРВЕНО - и за динамика и за разход и самия двигател .
Гласувах с последния отговор , но с 1000 оборота карам само в задръстване , поради простата причина , че не може повече ... Из града съм в диапазона 2000-3000 , което ми се вижда оптимално - на 2000 оборота има 70% от тягата а на 3000 - 100% . Често се нервя и ръчкам на 5000-6000 което от време на време си е полезно за двигателя . Това за атмосферен бензин - сега ако бях с турбо бенз или дизел нямаше да качвам на 1800-1900 в града , но да караш с 1000 оборота на 5та , освен ако не е надолу по баира е пълна глупост , единственото по-глупаво е да ускоряваш , без да сваляш надолу и да се чудиш , що педала е до метала , пък не отпецва ...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
acho.rs написа: но да караш с 1000 оборота на 5та , освен ако не е надолу по баира е пълна глупост , единственото по-глупаво е да ускоряваш , без да сваляш надолу и да се чудиш , що педала е до метала , пък не отпецва ...
Що??? на цариградско при колона що да не е..тя колата сама си поема.....на маладост нагоре към 17:30 18:30, на 2ра без газ си го катери, тя колата сама знае колко да подава, така харчи най -малко.....Особено на големите задръствания няма грам нужда да и подаваш газ, само отлепяш съединителя и тя си тръгва , за кво тряя да я товариш, 100% харчи повече когато сам и подаваш газ....
- Luki Junior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 N46B20
3) Нормално , сменям на 3к рпм и в града повече от 3-та, НЕ
Винаги сменям около 3к, извънградско не карам повече от 120 (винаги на темпомат).
Не я ръчкам, а градско сменям 4-та само на Цариградското Шосе. Не живея във София, но често ходя натам щот брат ми живее там.
Нямам радар детектор, почти винаги спазвам ограниченията (щот все пък не съм с българска книжка и не ми се дават кинти на полицаите) разхода извън се държи околу 7, а във София около 10-11. През другите градове около 9-10. Много рядко ми се случва да изгубя нервите и да дам газ до дупка.
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
тежка кола с малко моторче,ще се тресе под 1500об,ама ако е обратно,си се наема от място на втора.вичозата с това б28,а и останалите с такива дащни откъм върт момент двигатели,си перкат на ниски и не се мъчи количката
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
По темата - зависи по кое време карам най-вече. Ако е през деня винаги карам бавно (хората са полудели) и колкото се може по-икономично (бензиностанциите са полудели). Вечер зависи от настроението ми, или супер бавно или газ до дупка или бавно, ама като дойде хубав завой пускам отворения диф да си играе
Разхода ми се върти 13-15 за М50 без ванос, софийско и само софийско...
Ако не се лъжа в книжката към колата ми пишеше че най-нисък разход се постига когато мотора се кара на най-ниските възможни обороти и на най-висока възможна предавка (но не под 1000 об./мин. де). Аз така и си я карам, но все пак зависи от ситуацията - до 3та обаче винаги около 1000. По принцип не виждам причина да не се карат 6цилиндровите мотори на БМВ на 1000 оборота. Забелязал съм че на празен ход примерно при добре обезвъздушена охладителна система, парното духа една идея по-студено, но при 1000 об. вече си е нормално, от което си вадя извода че дебита на помпата е достатъчен. За маслото не знам, предполагам че там пак е идентична ситуацията. Ако мотора е спокоен и балансиран, равномерно работи и не се затормозява, според мен е най-добре да се кара на максимално ниски обороти => най-ниски обороти, с най-малко газ = най-добър разход според мен, но най-бавно ускорение. В повечето случаи се получава 5та => 2ра при такива ситуации
.... Нещо се отплеснах....

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Със скутера съм постоянно на "заварка", много кисело гледат хората в километричните опашки, когато профучиш покрай тях и се наредиш първи на светофара, или минеш по тротоара...А с колата - влача се! Никога не бързам за никъде! Случвало се е по магистрала да карам с 90 постоянно и да не ми правни никакво впечатление, че ме изпреварват тирове или рейсове, независимо от многото коне под капака!

Без страх, без спирачка!
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Абее... не знам, като че ли все повече "заварявам"
Е36- цата я цедях до дупка щот не вървеше - горката 16-ка
, и умирах на светофарите
, ся пък се кефя как ускорява 20-ката
За разход не знам, никога не съм засичала, но си знам че карам супер неикономично, и че 16-ката харчеше повече от 20-ката
Да се влача, забрави! Е, след един радар и за малко без книжка, поотпускам газта, ама...не съм от спокойните шофьори, определено...Освен когато возя хора, тогава гледам да карам по-бавно и плавно...

За разход не знам, никога не съм засичала, но си знам че карам супер неикономично, и че 16-ката харчеше повече от 20-ката

Да се влача, забрави! Е, след един радар и за малко без книжка, поотпускам газта, ама...не съм от спокойните шофьори, определено...Освен когато возя хора, тогава гледам да карам по-бавно и плавно...
68 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5