Липсата на качествени инженери!!!
Модератор: Общи модератори
Re: Липсата на качествени инженери!!!
болна тема ми е.
образователната ни система е може би единствената сфера която си кара още съвсем по социалистически... здрава теория и практика от преди... 50 години.
проблема е многостранен- повечето професори не са добри във сферата си. други са добри, но са лоши преподаватели. трети им е все тая защото не са мотивирани. повечето са някаква комбинация от гореизброените.
обучението ви е насочено към научаване на теорията- вместо да ви учат как да мислите практично и целево.
трябва да има баланс между теорията и практиката- дали това ще се осъществява с "часове по трудово" или с направления към големите компании - друг въпрос. на този етап обаче теорията е преобладаваща.
не се учат значими практически неща. не се учат неща които помагат на младежа/девойката да развие начин на мислене които да му помага да се издига професионално. не се развива любопитството което е основна двигателна сила при младия човек.
аз като наемам хора прясно завършили не ги гледам дали могат да ми сметнат един диференциал на ум.. гледам ги дали могат да мислят. дали имат инициатива. дали са комбинативни.... дали могат да ми свършат работа.
сухия интелект (а точно това се получава ако си пълен отличник в нашата система) е .. неизползваем в капиталистическото общество където основния въпрос които си задава наемащия е "как този млад специалист ще ми направи пари и аз ще го държа заинтересован и мотивиран през това време"?
темата е дълга. решението- трудно защото е основно манталитетно.
образователната ни система е може би единствената сфера която си кара още съвсем по социалистически... здрава теория и практика от преди... 50 години.
проблема е многостранен- повечето професори не са добри във сферата си. други са добри, но са лоши преподаватели. трети им е все тая защото не са мотивирани. повечето са някаква комбинация от гореизброените.
обучението ви е насочено към научаване на теорията- вместо да ви учат как да мислите практично и целево.
трябва да има баланс между теорията и практиката- дали това ще се осъществява с "часове по трудово" или с направления към големите компании - друг въпрос. на този етап обаче теорията е преобладаваща.
не се учат значими практически неща. не се учат неща които помагат на младежа/девойката да развие начин на мислене които да му помага да се издига професионално. не се развива любопитството което е основна двигателна сила при младия човек.
аз като наемам хора прясно завършили не ги гледам дали могат да ми сметнат един диференциал на ум.. гледам ги дали могат да мислят. дали имат инициатива. дали са комбинативни.... дали могат да ми свършат работа.
сухия интелект (а точно това се получава ако си пълен отличник в нашата система) е .. неизползваем в капиталистическото общество където основния въпрос които си задава наемащия е "как този млад специалист ще ми направи пари и аз ще го държа заинтересован и мотивиран през това време"?
темата е дълга. решението- трудно защото е основно манталитетно.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
stasko5 написа:(едното момче е 1 година по-малък от мен и също е завършил ТУЕС).
А бе да земем да направим сбирка БМВ ентусиасти от ТУЕС

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
_65536_kb_sec_ написа:stasko5 написа:(едното момче е 1 година по-малък от мен и също е завършил ТУЕС).
А бе да земем да направим сбирка БМВ ентусиасти от ТУЕС![]()
![]()
![]()
Sorry, но не можах и аз да се сдържа

Ей, колега много ТУЕС-ци станахме пък и БМВ-исти, неочаквано добра комбинация

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Много на зле отиват нещата, трябва да имаш доста силна мотиция , за да успееш да научиш нещо по специалността. Сам да четеш, сам да се ровиш и интересуваш. Имам неприятното чувство, че все повече и повече образованието е пълен БИЗНЕС в БГ. Не говоря за плащане на изпити и купуване на хладилници за преподавателите, ами само да се смучет от държавата пари за субсидии.
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!
Ама разбира се, като вземете бакалавърската от ТУ и вече навсякъде ще Ви чакат с хилядарката чисто възнаграждение!
Оле кви сте заблудени...
Ми то тва е като 1-7 клас - обща култура, за специалността, която сте си избрали. Ако си мислите, че с бакалавърска сте дори леко близо до това да сте специалисти по специалността, ми лъжете се.
Оле кви сте заблудени...
Ми то тва е като 1-7 клас - обща култура, за специалността, която сте си избрали. Ако си мислите, че с бакалавърска сте дори леко близо до това да сте специалисти по специалността, ми лъжете се.
Последна промяна Хаос на 27 Окт 2010, 20:56, променена общо 1 път
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
ludnik написа:Сам да четеш, сам да се ровиш и интересуваш...
Е затва трябваше да послушам един познат, дет беше казал "ае закво ти е висше, само да харчиш пари". И беше прав. За кво ги даваме тея пари, нали уж да ни научат на нещо. То ако сам ще си уча, аз мога и вкъщи да уча. За кво да се дават пари за квартири, мартири, храна и др. Тва и доста даскали в университета са ни го казвали да учим сами и неведнъж сме им отговаряли по същия начин, но... наглостта им просто е...нямам думи.

- xpl0d
-
-
Хаос написа:Ама разбира се, като вземете бакалавърската от ТУ и вече навсякъде ще Ви чакат с хилядарката чисто възнаграждение!
Оле кви сте заблудени...
За твое сведение - баш с бакалавърската и един семестър магистърска ме взеха хората на работа за доста повече от хилядарка чисто. Тва в България, когато стане аз ще ходя да ставам монах

кво значи "повече от хилядарка чисто" "в чужбина"
че то в чужбина 500+ евро пари ли са???
че то в чужбина 500+ евро пари ли са???
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Я като гледам имало тука и разни колеги които са учили 2004 Visual studio 6.0
Ние в момента на това се учим да програмираме (то станало 2010
)
Но най-забавното е че Освен че работим на някви супер остарели програми, на въпроса ми "Аджеба защо не тръгва това студио на Уиндоус 7?" отговора е: "Аааа тръгва, един път успях да го направя на Уин 7"<<<
Интересното е че асистентите и преподавателите по някои дисциплини са отврат, но като цяло не ми се вижда толкова зле, макар че са леко остарели методите... Толкова ли няма някой желаещ да преподава в 2010г. примерно Visual studio 2010 (например), както и в учебника ми за технически термини да пише за "Бъдещето на HDTV, новаторските LCD телевизори, които едва ли ще станат част от домакинствата ни, защото са много сложни и ще бъдат много скъпи"
Абе още съм мотивиран че отскоро уча там, пък ще видим за вбъдеще къде ще уча и къде ще се развивам....

Интересното е че асистентите и преподавателите по някои дисциплини са отврат, но като цяло не ми се вижда толкова зле, макар че са леко остарели методите... Толкова ли няма някой желаещ да преподава в 2010г. примерно Visual studio 2010 (например), както и в учебника ми за технически термини да пише за "Бъдещето на HDTV, новаторските LCD телевизори, които едва ли ще станат част от домакинствата ни, защото са много сложни и ще бъдат много скъпи"

Абе още съм мотивиран че отскоро уча там, пък ще видим за вбъдеще къде ще уча и къде ще се развивам....

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
След 4 години образование, на човек му трябва още толкова за да забрави това което е научил.
След като се дипломирах, за разлика от другите колеги започнах да работя за по 300 лв за да се науча на новите неща които не бях виждал когато се образовах. Опита ми помогна много за да съм доволен в момента.
Имах щастието след години, да работя с един от преподователите си
Беше ми интересно и тъжно да го следя как се изпотяваше, как му трепереха ръцете като натискаше клавиатурата, как изпиваше чашките си кафе една след друга като студена вода, как с лекичък глас ме питаше за някои неща. И накрая работодателя как се отказа от него понеже проекта доста се забави. А си беше един от редките преподователи които поне на теория си знаеха какво преподават.
п.п. Наистина си е и до човек, имах колеги които след 4'та година си казват че е време да си пуснат компютрите.
След като се дипломирах, за разлика от другите колеги започнах да работя за по 300 лв за да се науча на новите неща които не бях виждал когато се образовах. Опита ми помогна много за да съм доволен в момента.
Имах щастието след години, да работя с един от преподователите си
Беше ми интересно и тъжно да го следя как се изпотяваше, как му трепереха ръцете като натискаше клавиатурата, как изпиваше чашките си кафе една след друга като студена вода, как с лекичък глас ме питаше за някои неща. И накрая работодателя как се отказа от него понеже проекта доста се забави. А си беше един от редките преподователи които поне на теория си знаеха какво преподават.
п.п. Наистина си е и до човек, имах колеги които след 4'та година си казват че е време да си пуснат компютрите.

- xpl0d
-
-
Хаос написа: че то в чужбина 500+ евро пари ли са???
Любимия ми израз

В моя случай, ако правиш 500+ на месец и успяваш да спестиш едни 400-500Е...еми да 500Е са пари за мене.
Ти щом 500Е ги имаш за нищо предполагам, че правиш поне 1500Е чисти на месец, щот иначе минаваш в една друга не много приятна категория хора. Сещай се за кви хора говоря.

- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
xpl0d написа:Хаос написа:Ама разбира се, като вземете бакалавърската от ТУ и вече навсякъде ще Ви чакат с хилядарката чисто възнаграждение!
Оле кви сте заблудени...
За твое сведение - баш с бакалавърската и един семестър магистърска ме взеха хората на работа за доста повече от хилядарка чисто. Тва в България, когато стане аз ще ходя да ставам монах
Не знам с кой си говорил от Адеко, но 2007-ма за първо ниво windows даваха 1000+++. Компанията е от малкото сериозни работодатели в БГ. Дават и ваучери за храна и магазини, както и допълнителни здравни осигуровки. За мениджмънта съм чувал че взимат заплати от порядъка на 3.5к, което за БГ смятам си е прилично възнаграждение.
Директни служители на HP с малко по-тясна специализация, разбирай пак call center, взимаха по ~1600. Та със 1500 едва ли си бил кой знае колко далеч от точното число, като аз ти говоря за брутни заплати. Не знам в БГ как процедират работодателите, но тук обикновено ако кажеш че искаш повече пари, а са те харесали, ти предлагат каквото могат за да те привлекат. Мисля че усещаш на къде отива разговора...
xpl0d написа:Хаос написа: че то в чужбина 500+ евро пари ли са???
Любимия ми израз. В Б-я я ги печели я не, ама иначе то 500Е пари ли са. Като една моя колежка - викам й ела ще ти намерим работа тука някъде. Колко пари, викам като за тебе 1000-1200 чисти, аааа много малко, е викам в БГ колко взимаш сега, ми около 400 чисти, ми викам успех тогава. Чак ми се разсърди
.
В моя случай, ако правиш 500+ на месец и успяваш да спестиш едни 400-500Е...еми да 500Е са пари за мене.
Ти щом 500Е ги имаш за нищо предполагам, че правиш поне 1500Е чисти на месец, щот иначе минаваш в една друга не много приятна категория хора. Сещай се за кви хора говоря.
E сори човек, ама не си прав, какви са тея заплати 500Е в чужбина, сещаш ли се, че това е доста по-малко от всякакви минимални заплати там и прочие и че си е един вид експлоататорство ? И просто тая философия не мога да я разбера и възприема, да ходиш някъде навънка, да се бъхтиш по 12 часа на ден, да живееш като клошар в някакъв клозет, че да можеш от тея пари да спестяваш по 300-400 Евро, че като се върнеш тука, да си купиш я 15 годишна бракма, я да си сложиш дограма на прозорците, или па да си купиш хладилник примерно. Е*и му майката значи

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Отклонявате се от темата! 

нямах предвид да хвърля цялото инженерство в 9-та глуха, просто повечето ми познати от там са интроверти и домашари, хора повярвали в българската образователна система и са се заблудили, че тва ще им обезпечи бъдещето..! Еми, жалко ми е, че не сме хамерика тука и инжинерите не взимат по 10к, но такава е ситуацията и ако не можеш да изграждаш контакти/циклиш игри по вечерите- инжинерството няма да те спаси..! В един глупав ден, ако имам дете, никога няма да му дам да запише инженерство/компютри или поне тук в бг, тука инжинерите не се ценят и нямат да започнат скоро, имат ги за мишки.!
и аз в кюпа (не в ту-то), ама мойто Ако не мирише по-малко! С подпис от декан съм за изпит и синини от тридневно учене по математика и даскалката ме върна, щот така й е кеф, така че сега е момента да ви олекне, навсякъде е гадно! Аз и затва се трансфервам в щатите, щот ме боли главата вече от глупостите на мон и вуз-а ми
и аз в кюпа (не в ту-то), ама мойто Ако не мирише по-малко! С подпис от декан съм за изпит и синини от тридневно учене по математика и даскалката ме върна, щот така й е кеф, така че сега е момента да ви олекне, навсякъде е гадно! Аз и затва се трансфервам в щатите, щот ме боли главата вече от глупостите на мон и вуз-а ми

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд