как си намирате работа?
Модератор: Общи модератори
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: как си намирате работа?
_65536_kb_sec_ написа:Наскоро получих такъв отговор от една фирма дет уж била водеща, уж въртяла милиони и тн:I would like to confirm you that you passed successfuly the selection process and the reason we are delaying our final answer is that at the moment we can't make you an offer that will meet your financial expectations.
Доста тъпо а ?
Интересно ми е при положение, че кандидатствах за обява с един тон изисквания, какви ли са били парите предвидени за въпросната длъжност![]()
И пак си идваме на въпроса за това колко ниско се заплаща интелектуалния труд в нашите ширини. Ама явно докато не си поискат всички хора да взимат пари, ще е така.
Колега, по отговора личи, че ти си им казал за какви пари си съгласен да почнеш, те ти казват ми много искаш?
Ето отговора който получих преди 4г:
Dear Sir,
I have an opportunity for a permanent onshore or offshore job for you.
Do you are ready to join Pride?
Best regards,
Та мисълта ми е, ако ти е за първи път да излизаш навън, гледай да искаш заплата малко под или на минималната заплата за дадената работа, вервай ми хората навън те оценяват бързо и заплатата скача до 3 месеца 20-25%.
В БГ започнах на 300лв /2002г/, но ми трябваше стаж...няма начин без него.
точно. едно приятелче завърши некъв смотан колеж, стартова заплата 2000лв, + с-макс чисто нова служебна кола
в гсм указателя сигурно има четерицифрена сума контакти

в гсм указателя сигурно има четерицифрена сума контакти

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
Аз пък имам чувството, че доста от тези обяви в интернет са просто фиктивни, видиш ли има отворена позиция и търсим човек (а реално те вече си "имат" техен човек). Просто супер много познати около мен са пускали СВ-та месеци наред и даже едно обаждане няма ...
За университети за мен е плюс дипломата, но като гледам моите колеги, 75% поне от тях за нищо не стават. Лошото е, че мнението се изгражда на базата на масата и това ще ми повлияе и на мен в последствие.
Проблема със стажа също не е от вчера и е доста омагьосан кръг.
Заплащането също доста дразни, в моята област например (програмист) не върви да ми предлагат за начало 350-400 лева в моят град, като пак тук някакви продавачки, които едвам са завършили 12-ти клас, бъркат си в носа и гледат тъпо и вземат с %-та по 600-700 лева. Е какъв ми е стимула да си блъскам главата и буквално да се измарям много повече (психическото натоварване за мен е по-голямо от физическото).
Отделно и проблема с по-малките градове, където избора става -> да се обречеш на мизерия, да отидеш в София и да се мъчиш да прокопсаш (то и за това се пренасели там) или да си пробваш късмета в чужбина. А и самите "бизнесмени" са егати бизнесмените хаха ... Пълно е с хора, с най-новите S-класи, 7-мици и тн., а като дойде време за заплата се почва сега нямам, ето ти авансче и тн. и тн. (не може да не сте се сблъсквали с това) или както колеги преди мен споменаха, работиш им по 1-2 месеца и накрая нищо ...
Е като теглим чертата и се събере всичко това в едно става доста сива гледка
Може би връзките наистина помагат, а някой беше казал какво става с другите, които нямат, нали и те работят. Работят, но в горните условия и си траят. За мен не е работа да излезеш да пиеш една кола и да ти се струва като лукс (как се живее с 400 лева, като наемът ти е 200 ?!).
А както казват питай питало я да попитам за съвет, понеже ми предстои дипломиране в ИТ сектора има ли смисъл въобще да се занимавам с магистратура или е по-добре да си остана с бакалавър и да търся стабилна фирма за стаж (за сега имам стаж като хардуерист, но ми се иска за софтуер
) ?
За университети за мен е плюс дипломата, но като гледам моите колеги, 75% поне от тях за нищо не стават. Лошото е, че мнението се изгражда на базата на масата и това ще ми повлияе и на мен в последствие.
Проблема със стажа също не е от вчера и е доста омагьосан кръг.
Заплащането също доста дразни, в моята област например (програмист) не върви да ми предлагат за начало 350-400 лева в моят град, като пак тук някакви продавачки, които едвам са завършили 12-ти клас, бъркат си в носа и гледат тъпо и вземат с %-та по 600-700 лева. Е какъв ми е стимула да си блъскам главата и буквално да се измарям много повече (психическото натоварване за мен е по-голямо от физическото).
Отделно и проблема с по-малките градове, където избора става -> да се обречеш на мизерия, да отидеш в София и да се мъчиш да прокопсаш (то и за това се пренасели там) или да си пробваш късмета в чужбина. А и самите "бизнесмени" са егати бизнесмените хаха ... Пълно е с хора, с най-новите S-класи, 7-мици и тн., а като дойде време за заплата се почва сега нямам, ето ти авансче и тн. и тн. (не може да не сте се сблъсквали с това) или както колеги преди мен споменаха, работиш им по 1-2 месеца и накрая нищо ...
Е като теглим чертата и се събере всичко това в едно става доста сива гледка

Може би връзките наистина помагат, а някой беше казал какво става с другите, които нямат, нали и те работят. Работят, но в горните условия и си траят. За мен не е работа да излезеш да пиеш една кола и да ти се струва като лукс (как се живее с 400 лева, като наемът ти е 200 ?!).

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Сондьор, не съм искал някакви цифри от космоса, ами малко над средното, щото съм си преценил, че такива пари ме устройват за да мога да ходя нормално на работа, да си позволявам да ям нормална храна като съм на работа и други подобни неща. И най-важното що годе да отговаря на изискванията които са дали за въпросната длъжност.
Ма то е верно че щом някой е поискал по-малко кинти той е техния човек, независимо колко е кадърен и тн ...
Ма то е верно че щом някой е поискал по-малко кинти той е техния човек, независимо колко е кадърен и тн ...

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
е ми по твойта логика нема смисъл да учиш! нали нямаш връзки -за кво да учиш! почвай продавач щом дават повече пари и готово....
карат с-класи и ако ще и самолети да карат и секи ден на злато да серат -на никой нема да го дадат даром или щото на некой му трябвало. след като някой виси за ниска заплата ,бачка и чака аванс -никой няма да си продаде 7цата ,за да му даде по-висока или навреме заплатата. толкова е елементарно ,че чак се чудя ,че го коментираме. ако остане без работници,бизнеса му закъса и вижда ,че няма как да се оправи без да вдигне заплащането и да го дава навреме -може и да се замисли да не изхарчи много пари за кола ,а да ги даде за заплати. но само щото некой е казал или било,видиш ли ,неморално нема да стане никога. тва с връзките е малко оправдание ми се струва. ма пускали сивита-ми ше пускат. ако не пускат нема и никой да разбере ,че търсят работа. а да седне некой да пуска обяви ,за да се забавлява да дразни потенциалните кандидати е смешно да се мисли! на никой не му пука за пенчо или драганчо. пуснали са си обява ,ше изберат най-евтиния и най-дето им върши работа за най-малко пари и готово.....
карат с-класи и ако ще и самолети да карат и секи ден на злато да серат -на никой нема да го дадат даром или щото на некой му трябвало. след като някой виси за ниска заплата ,бачка и чака аванс -никой няма да си продаде 7цата ,за да му даде по-висока или навреме заплатата. толкова е елементарно ,че чак се чудя ,че го коментираме. ако остане без работници,бизнеса му закъса и вижда ,че няма как да се оправи без да вдигне заплащането и да го дава навреме -може и да се замисли да не изхарчи много пари за кола ,а да ги даде за заплати. но само щото некой е казал или било,видиш ли ,неморално нема да стане никога. тва с връзките е малко оправдание ми се струва. ма пускали сивита-ми ше пускат. ако не пускат нема и никой да разбере ,че търсят работа. а да седне некой да пуска обяви ,за да се забавлява да дразни потенциалните кандидати е смешно да се мисли! на никой не му пука за пенчо или драганчо. пуснали са си обява ,ше изберат най-евтиния и най-дето им върши работа за най-малко пари и готово.....
- Lattri
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i M Пакет, е39
- Мечтае да кара: е39 - сбъдната
Don_Emilio написа:Lattri написа:Според мен тези, които имат образование биват пренебрегвани в сравнение с тези, които имат стаж. Голяма заблуда на много хора е, че като запишат висше, следват 4 години (още 2 за магистратура след това) и решат да си намерят работа, веднага ще се намери кой да ги вземе под крилото си.
Давам ви пример: 2 момчета завършват средното си образование. Единия записва информатика а другия започва работа в ИТ сектора с 400 лева заплата и много отговорности. След 4 години двамата решават, че е време за промяна. Вишиста с бакалавърска диплома по ИТ започва да си търси работа с надеждата да получава много пари (1500-2000 лева). Другото момче, блъскало си главата 4 години за 400 лева, вече омръзнала му настоящата работа започва и той да търси същото нещо като вишиста. Попадат двамата на интервю за много скъпо платена длъжност с много отговорности и бонуси. Кой ли биха взели според вас? Момчето, което е чело 4 години, кое как става или момчето, което е практикувало 4 години кое как става? Този, който е налягал над учебника или този, който е налягал над клавиатурата? Ако успеете успешно да отговорите на този въпрос, ще разберете как стават нещата при намиране на работа.
Въобще не съм съгласен с теб, ама въобще! По твоята логика излиза, че няма смисъл от висшето образование. Всички да учим до средно и да започваме работа. Може това, което описваш да е действителността в страната, ама не трябва да е така. Както много други неща...
Много са малко тези, които като завършат и висшето си образование искат да започнат на 1000-1500 лв заплата. А и да искат няма да им се отвори парашута. Аз съм завършил счетоводство - учил съм го 8 години и искам да започна работа като стажант, помощник и прочие. Но като нямам стаж, никой не ми обръща внимание. Защо? Защото времето е такова, че останаха много хора на възраст 27-33 години, които имат дълги години стаж и са останали без работа и за това на току що завършилите им е толкова трудно да си намерят работа. Ест. че ще вземат тях отколкото нас, където сме на по 23-24 год. без опит. Кризата направи хора с опит да стъпят на по-ниско стъпало заради безпаричието.
Нека и аз ти задам една гатанка - един човек само със средно и един с висше - двамата без опит - кого ще вземат??? Защото преди 8-10 години ако е било едно, сега е коренно различно положението. Защото колкото е трудно сега на току що завършилите висшисти да си намерят работа, още толкова е на тези, които са само със средно.
А относно IT сектора може да няма определени изисквания за образование - не знам дали е така със сигурност, но за други професии има.
А има и още нещо, нали смисъла на цялото обучение е да се развиваш впоследствие. Всеки един професионалист е почнал някъде БЕЗ СТАЖ, защото някой му е подал ръка и го научил малко или много. Но вече като работиш и имаш самочувствието, че се справяш с работата си, се забравят подобни факти.
Относно връзките - винаги ще съществува шуробаджанащината и това си е.
На комунизма едно хубавите неща сякаш са били, че след като завършиш веднага получаваш преразпределение някъде и започваш работа.
Както ти спомена това е действителността тук. Хубаво е всеки, който има възможност да завърши магистратура, било то по информатика, педагогика или физкултура, но да го направи. Това, на което се опитвам да наблегна е, че днешния работодел предпочита да наеме можещ човек, доказал се с действията си и практиката/опита, който е събрал. Едно на ръка, че ще си спести сумати средства от обучение друго, че ще е по сигурен и по спокоен като възложи да се свърши някаква работа на иначе неграмотния по хартич пич. Давам ти друг индентичен пример: Да кажем някое шефче си търси шофьор на новата току що излязла от завода е60-ка. Отиват на интервюто двама кандидати. Единия е учил правилника, чел как се превключват скорости, с каква скорост се кара, какво е поведението на повечето коли на пътя и изобщо всички такива технически характеристики и друг човек, който не ги е чел тези неща, но с практиката си ги е научил и упражнявал до такава степен, че да стане ''професионалист'' и ''перфекционист'' в работата си. На кой от двамата мислиш, че би се доверил шефа да му оправлява колата? Същото е и при вишистите и неуките. Не ме разбирай погрешно и аз много ненавиждам този вид ''дискриминация'', но в днешно време е положението е такова (поне за нашата мила родина). Относно твоята гатанка в този случай разбирасе, че ще изберат вишиста. И наистина си прав, че смисъла на цялото обучение е да вървиш напред и да се развиваш, но както обясних по горе, на теб просто няма да се предостави такава възможност.
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.
SKISA написа:е ми по твойта логика нема смисъл да учиш! нали нямаш връзки -за кво да учиш! почвай продавач щом дават повече пари и готово....
Това са малко думи на човек, който вече се е уредил

За протокола още не съм работил за такива мизерници със с класи, които не дават пари, но доста мои позната са и се махнаха, като голяма част по чужбина. И моят стаж не е в България ... Но нима това е истината (реално май да, защото леко съжалявам, че пак съм тук). Кадърните да се чупят, а другите нека му мислят и да се оправят за по 400 лева. Съгласен съм, че масата, която си трае е виновна и ако всички се махнат няма да е така, но това няма да стане. Цялата държава и народ е такъв - като овце. Интересно ми е до какво ниво на смачкване ще си траем. Ако в другите страни имат протести, тук като някой направи протест другите казват, тези пък какво се оплакват има и по-зле от тях... А иначе относно съвета да почвам продавач, не ме бърка принципно и към сегашните условия ми е по-добре да си клатя *** и да вземам същите пари отколкото да се напъвам за някой си и да му изкарвам парите и същевременно при желание и време да си работя примерно по някакви freelancer проекти от нас.
P.S.: @ Lattri Пише се виСшист

Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- Lattri
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i M Пакет, е39
- Мечтае да кара: е39 - сбъдната
Rainbow написа:SKISA написа:е ми по твойта логика нема смисъл да учиш! нали нямаш връзки -за кво да учиш! почвай продавач щом дават повече пари и готово....
Това са малко думи на човек, който вече се е уредил![]()
За протокола още не съм работил за такива мизерници със с класи, които не дават пари, но доста мои позната са и се махнаха, като голяма част по чужбина. И моят стаж не е в България ... Но нима това е истината (реално май да, защото леко съжалявам, че пак съм тук). Кадърните да се чупят, а другите нека му мислят и да се оправят за по 400 лева. Съгласен съм, че масата, която си трае е виновна и ако всички се махнат няма да е така, но това няма да стане. Цялата държава и народ е такъв - като овце. Интересно ми е до какво ниво на смачкване ще си траем. Ако в другите страни имат протести, тук като някой направи протест другите казват, тези пък какво се оплакват има и по-зле от тях... А иначе относно съвета да почвам продавач, не ме бърка принципно и към сегашните условия ми е по-добре да си клатя *** и да вземам същите пари отколкото да се напъвам за някой си и да му изкарвам парите и същевременно при желание и време да си работя примерно по някакви freelancer проекти от нас.
P.S.: @ Lattri Пише се виСшист
Нито имам виСше образование, нито уча за виШист, но си мисля че не съм толкова неграмотен http://www.kakvo.org/pravopis/%D0%B2%D0 ... 1%81%D1%82

По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.
Последно - по обява.Пуснах CV-то без грам да мисля че някой ще ми отговори , ма късмет ли , знам ли ... Уж е хубава работа , но ще видим след някой друг месец ...
Lattri написа:Нито имам виСше образование, нито уча за виШист, но си мисля че не съм толкова неграмотен http://www.kakvo.org/pravopis/%D0%B2%D0 ... 1%81%D1%82
Като човек без много опит явно по темата мисля да приключа с писането (ще следя с интерес развитието и), но поне за това недей така колега

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Rainbow написа:........
Това са малко думи на човек, който вече се е уредил![]()
...........
с тая разлика ,че аз така разсъждавах и като "не бях се уредил" . т.е. преди 20г. не знам сега колко съм се уредил, но продължавам да разсъждавам по същият начин и се си мисля ,че това е правилният начин. не гледам в паничката на шефа ,искам да взимам каквото сме се разбрали. нищо повече. ако иска и кораб да си купи ,хеликоптер,ракета-каквото иска! ако не ми изнасят условията се изнасям и отивам при друг.
- Eмилио Димитров
- младши ентусиаст
-
Lattri написа:
Нито имам виСше образование, нито уча за виШист, но си мисля че не съм толкова неграмотен http://www.kakvo.org/pravopis/%D0%B2%D0 ... 1%81%D1%82
колега, дума вишист няма, нито више, нито вишо, нито словосъчетанието висшо образование.
Също така съм срещал в студентски книжки, тъй като бях отговорник на своята група и думи като - баклавър, бъкалавър, бакълавър

- thejackal7
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36/93-Е38/3.0IL-Е46/2.0D-03-X-5/3.
- Мечтае да кара: камила
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
thejackal7 написа:Не работя и не мисля да си търся работа
мисля,че с това темата се изчерпа

роди ме мамо с късмет па ма хвърли на смет
ама, липсата те кара да ставаш алчен, а алчността както казва гордън гекко поддържа ума в остра физическа форма 

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд