Куцата съдебна система бавно прохожда

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Куцата съдебна система бавно прохожда

Мнение от Ivo_Borisov » 29 Мар 2011, 16:31

Искаш да кажеш три непредумишлени убийства.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 29 Мар 2011, 16:37

ми за мен си е умишлено.качваш се да караш пиян кола,която сама по себе си е чиста проба оръжие,когато се кара от пиян водач,който се качва да кара умишлено.Не съм го турил аз зад волана.Иди кажи на близките на починалите,че случайно е станала хавата,затва само по 2,4 години на човек ше лежи убиеца.Яката спраедливост :bowdown:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 29 Мар 2011, 16:42

Ако моя приятел също беше пил 1 бира и му беше отчело 0.51 промила - и той ли доживотно трябваше да лежи?! :kuku:
Ама големи капацитети има в тая тема - дето викат "малко е", ама не казват нито колко точно, нито защо!

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 29 Мар 2011, 17:02

Няма нужда да си капацитет за да разбереш, че чувстовото за безнаказаност се изкоренява със сериозни мерки.

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 29 Мар 2011, 17:03

е аз ти казах,за мене е малко.Колко трябва да е пак ти казах-доживот.Човека и е имал един шанс-условната присъда.Явно не си е взел поука и погубва още 2 човешки живота.Са са сети ако го беха вкарали на топло още първия път,дали щяха да са живи хората от втората катастрофа ;)
Аз мисля така-ако беше в затвора още първия път сега щяхме да имаме един убит и един в затвора
а сега имаме 3ма убити и един в затвора за 7 години.А самата условна присъда от ДВЕ години не искам да я коментирам.У нащо село дават толкоз на циганин дет е крал железо.
Па твоя авер с 0.51 в кръвта го съветвам да не кара пил дори и една бира ,щото баш прохождащата ни система може да му изиграе лоша шега ;) Аз пия вода като смятам да карам
Изображение

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 29 Мар 2011, 17:05

flame написа:Ако моя приятел също беше пил 1 бира и му беше отчело 0.51 промила - и той ли доживотно трябваше да лежи?! :kuku:
Ама големи капацитети има в тая тема - дето викат "малко е", ама не казват нито колко точно, нито защо!

Ами да- щом по закон е пиян да лежи като за предумишлено убийство...
когато трезвен изтървеш колата е инцидент, но като се качиш пиян за мен си е чиста проба умишлено убийство... отлично знаеш, че НЕ трябва да караш, но ВЪПРЕКИ ТОВА се качваш- тук няма вече "инцидент", има нарушаване на закона с пълно съзнание и следователно отиваме на "предумишлено"... да, ама не- закона не е така написан и пиян или не се води "причиняване на смърт по непредпазливост" или няк'ва подобна глупост...

да ти кажа ли колко трябва да лежи- доживотна присъда му се полага...
да ти кажа ли защо- защото е убил 2-ма СЛЕД като вече има условна присъда за СЪЩОТО провинение... условна са му дали предполагам с мотиви от сорта на "1-во провинение, неосъждан, не е извършено умишлено, нека му дадем възможност да се поправи" и в тоя ред на мисли неща... е, явно тоя НЕ СЕ Е ПОПРАВИЛ, би следвало да попада в категория "опасен рецидив" (или нещо подобно) и 2-та катастрофа да се разглежда като умишлено деяние- това по моята проста логика... а колкото помня за УМИШЛЕНО убийство се дават някъде около 20г. ИЛИ доживотна присъда... При условия на рецидив, и то преди изтичане на условната присъда + нови 2 жертви смятам, че напълно си заслужава най-тежкото наказание предвидено в закона...

Това отговаря ли ти достатъчно на питането "Колко и защо"...

това си е моето мнение, ако има някой юрист да каже как стои въпроса според закона...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 29 Мар 2011, 17:12

Съгласен съм с доста от аргументите на magareto_yori и ms :yes:
Единствено не може да ме убедите е, че за непредумишлено убийство присъдата трябва да е колкото за предумишлено.
И си мисля, че за непредумишлено доживотен затвор няма - както у нас, така и в целия ЕС.
Нека все пак някой запознат да каже...

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 29 Мар 2011, 17:25

flame, аз също не твърдя,че за непредумишлено трябва да лежиш до живот,но за мен тоя случай си е равен на предумишлено.Все пак тоя се качва да кара доста почерпен,далеч от допустимата граница и то при положение ,че не му е за пръв път :!:
С други думи тоя направо се е подиграл със съдебната ни система,демек било му е през оная работа кат са му дали условна и след 7 години пак ше му е през там.За нашата действителност си трябват сурови мерки :twisted:
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 29 Мар 2011, 17:58

flame написа:Съгласен съм с доста от аргументите на magareto_yori и ms :yes:
Единствено не може да ме убедите е, че за непредумишлено убийство присъдата трябва да е колкото за предумишлено.
И си мисля, че за непредумишлено доживотен затвор няма - както у нас, така и в целия ЕС.
Нека все пак някой запознат да каже...

ето го в закона:

Чл. 122. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако смъртта е причинена с огнестрелно оръжие или със силно действуващо отровно вещество или ако е причинена смърт на две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.

точката на закона е спазена както виждаме- за 2-ма убити от 1 до 6г., той е получил 5 + 2 от условната...

За мен проблем е това, че пиян или трезвен е без значение- все е "по непредпазливост"...
Една лека промяна- деянията извършени под въздействие на алкохол и дрога да минават автоматично в категорията "умишлено" ще е от полза за всички... Няма да има случаи като този пиян да убиеш 3-ма и да лежиш 7г., или пък да наръгаш жената и да ти се размине с 5г. щото си се прибрал пиян като кирка, тя ти е вдигнала скандал и ти си я утрепал щото те дразни нещо... Когато определението "в пияно състояние" почне да води директно до "умишлено" вярвай ми ще има полза за нас като общество...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: си

Мнение от txe » 29 Мар 2011, 18:02

ms написа:..
виж и чл. 123 от там :)
what a helluva ride

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 29 Мар 2011, 18:09

Според мен няма значение дали е ял или пил преди да убие хората.След като е виновен за причинена смърт на два пъти-доживот.Тоя явно е опасен за обществотото и не за наказание, а за да се предпази самото общество от непредпазливите му действия за в бъдеще -вътре завинаги.
И ми е все тая колко години и как ще се събужда.Такива изроди, които не могат или не искат да се контролират, трябва да бъдат ефективно контролирани.
Другото което трябва да се случи е цялото му имущество да се изземе и да се раздели между близките на починалите. Макар че човешкия живот цена няма, поне ще е някаква помощ.

Аватар

Мнение от ms » 29 Мар 2011, 18:31

лошрайдър написа:виж и чл. 123 от там :)

прав си, трябва да се гледа 123-ти...

Чл. 123. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който по непредпазливост причини другиму смърт чрез действия, които спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако в случаите по предходните алинеи деецът е бил в пияно състояние или ако е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Предполагам, че трябва да попада в категорията "особено тежки случаи" понеже има условна присъда за същото деяние и му се полагат от 5 до 15... Интересно ще ми е да видя мотивите на съда с които му дават минимума ;)
А още по интересно ще ми е да видя мотивите на прокурора (или следователя- де да знам кой) дето след катастрофата при първоначално разследването е бил с мнение за прекратяване...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 29 Мар 2011, 19:11

При положение, че за предумишлено убийство обикновено дават по 10 - 20 години (че и по-малко) и само в тежки случаи - доживотен затвор, от 5 до 15 години за непредумишлено убийство ми се струват нормално.

Някой все пак може ли да потвърди дали в ЕС няма доживотен затвор за непредумишлени убийства както съм чувал аз?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 30 Мар 2011, 8:33

flame написа:И разбира се - не карайте пияни! :nono:

Що, кво ще стане ако караме пияни? Нищо тъй като гледам, ми то в затворите лежат обикновени хора със 7 годишни присъди за далеч по- леки провинения...пък и съда винаги е бил и ще бъде съпричастен и състрадателен към всякаква пияна, крадлива, мургава и друга сган и винаги ще прави така, че да им се разминава. Ако не беше шума, който се вдигна в медиите Дражев отдавна щеше да е с прекратено наказателно производство и чист като момина сълза, а той милия таял топли чувства към прокурора и съда и като съвестен гражданин щял да си излежи "строгата" присъда. Обезщетенията също са меко казано смешни и унизителни, направо жива гавра, за какво прохождане говорим не знам, като тая съдебна система се влачи вече 20 години като свински черва с извинение и накрая някаква смешна присъда, колкото да отчетат дейност.
Никой не мое ма връне на селу!

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 30 Мар 2011, 18:06

Съдебна система... :banghead:

http://news.ibox.bg/news/id_1948438645

Върховният касационен съд потвърди окончателно присъдата от две години затвор за бивш полицай, убил човек при катастрофа в пияно състояние.

Освен това на бившия служител на МВР се забранява да управлява автомобил за пет години. Осъденият трябва да изплати двеста хиляди лева обезщетение на близките на загиналия. Той е признал вината си е затова е получил наказание дори под предвидения минимален размер, обясниха от съда.

Първоначално 26-годишният Никола Ерелийски е получил присъда от почти три години лишаване от свобода от Пловдивския окръжен съд. При обжалването пред Апелативния обаче присъдата му е била намалена на две години, което бе окончателно потвърдено от Върховната съдебна инстанция, припомня радио Пловдив.

На 30 август 2009 година бившият служител на „Охранителна полиция" в Шесто РПУ след посещения в квартално заведение и дискотека е блъснал с висока скорост таксиметров автомобил, чийто шофьор Радостин Николов почина в болница.

Катастрофата е станала на Пещерско шосе, на кръстовището с ул. Момина сълза, където, според експертизата, Ерелийски е карал с близо 120 километра в час и 1.6 промила алкохол в кръвта.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата