Курсове за автомонтьори???
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Курсове за автомонтьори???
ivoaudi написа:Аз обожавам да уча хора и направо съжалявам, че отдавна не съм в сферата, с голямо удоволствие бих взел точно теб!Сериозен съм при това, нищо, че се хиля. Имам си мой си начин да преценям хората и обичайно не греша. Та, възможно най-важното е желанието, а ти гледам го имаш. Просто действай, започни КЪДЕТО И ДА Е като какъвто и да е! Всичко само ще се нареди и ще се убедиш сам как. Бих ти помогнал с две неща:
1. Като четеш из форуа (виждам, че го правиш), когато попаднеш на смеслено мнение от някой, влез в профила му и просто чети мненията му из темите наред. Тук-таме ще четеш и глупости, но и ще се изненадаш от подарени знания.
2. Кандидатствайки където и да е като калфа, имай предвид, че днешните струващи си калфи са почти толкова редки и ценни като струващите си майстори![]()
Аз ще се радвам безкрайно да си поверя колата след време именно при теб!
Благодаря

Иначе това по 1-ва точка съм го правил доста пъти, но само в този форум.
Кандидатствам на доста места и както писах ще споделя какво е станало, дано има някакво развитие.
Чак да си губиш времето с курсове... Не е ядрена физика отваряш тубата има кадърно заснети клипове. Купуваш си комплект инструменти и се затваряш за уикенда в гаража. По-пинизчийски работи тип.... регулиране на клапани или нещо по електрониката, е ясно че ще ходиш на сервиз.
Примерно: https://www.youtube.com/watch?v=B22vtVEQzpc
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
От кой град си?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
M17cH написа:Чак да си губиш времето с курсове... Не е ядрена физика отваряш тубата има кадърно заснети клипове. Купуваш си комплект инструменти и се затваряш за уикенда в гаража. По-пинизчийски работи тип.... регулиране на клапани или нещо по електрониката, е ясно че ще ходиш на сервиз.
Както съм писал имам някакви инструменти и съм си сменял някакви дребни неща по автомобила, като на видеото.
Проблема е, че колата ми не се чупи всеки ден, а само с клипове не става, трябва и практика.
Идеята за project car ми допада много и ще си купя при първа възможност, след като започна работа.
Иначе живея в Сърница, но ще се местя в зависимост къде намеря работа.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не е ли по добре някакви курсове за елетротехника и полупроводници ? Електро автомобилите вече чукат на вратат , вече уволняват шофьорите на тирове а подготвени специалисти по електромобили сред автомонтьорите не са много . Даже липсват напълно . 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Между другото, точно с такава специалност завърших средното - електромонтьор на автомобили и кари. Имах четвърти разряд по "оная" система, сега не знам как е... Карал съм производствена практика в електрокарния завод в Лом (тогава работеше и изнасяхме доста продукция), даже първата ми заповед за назначаване на работа е оттам. После и в казармата съм ръчкал по електрическите инсталации на БТР-и и ГАЗ-ки, въпреки че бях кашик...
"Проблемът" е, че тази техника се развива много бързо и "знания" отпреди 30 години не ти вършат никаква работа. Даже крушките и акумулаторите вече не са същите, да не говорим за цялата електроника, дето са наблъскани колите ни с нея... Когато учех, най-сложният електро компонент в системата на втомобила беше релето за зареждане. И то се регулираше, като кривиш с плоски клещи едни пластини и така променяш натягането на пружината върху котвата на електромагнита... Сега... даже не знам в моя 20-годишен варел колко компютъра има... Трябва си яко образование и да следиш новостите, ако искаш да те търсят хората и да се връщат при теб. Но пък наистина кадърният (и коректен) автомонтьор ще бъде златен направо, ще има опашка пред работилницата му.
"Проблемът" е, че тази техника се развива много бързо и "знания" отпреди 30 години не ти вършат никаква работа. Даже крушките и акумулаторите вече не са същите, да не говорим за цялата електроника, дето са наблъскани колите ни с нея... Когато учех, най-сложният електро компонент в системата на втомобила беше релето за зареждане. И то се регулираше, като кривиш с плоски клещи едни пластини и така променяш натягането на пружината върху котвата на електромагнита... Сега... даже не знам в моя 20-годишен варел колко компютъра има... Трябва си яко образование и да следиш новостите, ако искаш да те търсят хората и да се връщат при теб. Но пък наистина кадърният (и коректен) автомонтьор ще бъде златен направо, ще има опашка пред работилницата му.
Excellent! Steven is my name!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
...клещи едни пластини и така променяш натягането на пружината върху котвата на електромагнита...
И после сменяш акумулатора като изкипи . Предимство е да знаеш електромеханичното как работи , после полупроводниковото ти е ясно без много четене

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- EBEEMVACIA
- младши ентусиаст
-
- Кара: рожден ден
- Мечтае да кара: Apassionata
- Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿
Borymeckata написа:Между другото, точно с такава специалност завърших средното - електромонтьор на автомобили и кари. Имах четвърти разряд по "оная" система, сега не знам как е... Карал съм производствена практика в електрокарния завод в Лом (тогава работеше и изнасяхме доста продукция), даже първата ми заповед за назначаване на работа е оттам. После и в казармата съм ръчкал по електрическите инсталации на БТР-и и ГАЗ-ки, въпреки че бях кашик...
в лом ли си сега
̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Jordana написа:Предимство е да знаеш електромеханичното как работи , после полупроводниковото ти е ясно без много четене
Да, да, като гледам свои колеги колко са "на ти" с полупроводниците и електромеханиката, дето уж трябва да са ги учили тия неща в инженерни специалности и да имат доооста добра обща култура на тая тематика, предвид позицията, която заемат, представям си средностатистичекия баЕ Ганя ре-мАнтьор-диагностик на solid state и управляваща електроника каква кома ще е

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
А най-лошото е, че всъщност всички сте прави
Иначе казано-ако някой преди време е слушал, внимавал е, било му е интересно и ПРОДЪЛЖАВА да му е и тересно, тоест развива се и учи без да спира, успеха си си му е в кърпа вързан! Ако навремето е съумял да сложи основата, от там насетне цял живот все ще има да гради и до сетния си дъх нама да успее да съгради всичко!
Но пък то точно това е и интервсното.....
Туй са ми на мене наблюденията.
Иначе Сърница....Рай неземен, не бих я заменил за никаква работа другаде ако бях на мястото на колегата

Иначе казано-ако някой преди време е слушал, внимавал е, било му е интересно и ПРОДЪЛЖАВА да му е и тересно, тоест развива се и учи без да спира, успеха си си му е в кърпа вързан! Ако навремето е съумял да сложи основата, от там насетне цял живот все ще има да гради и до сетния си дъх нама да успее да съгради всичко!

Туй са ми на мене наблюденията.
Иначе Сърница....Рай неземен, не бих я заменил за никаква работа другаде ако бях на мястото на колегата

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
Jordana написа:Не е ли по добре някакви курсове за елетротехника и полупроводници ? Електро автомобилите вече чукат на вратат , вече уволняват шофьорите на тирове а подготвени специалисти по електромобили сред автомонтьорите не са много . Даже липсват напълно .
Ще подкрепя Джорданата. Като изучиш полупроводниците, после захващаш и целите такива. Сериозно. Авто-жичкаджиите са кът навсякъде. А бъдещето отива натам. Стига да те влекат токовете де. Тук може да се допиташ до Лудата Жица Никълбека. Имам щастието да познавам с увереност най-добрия авто-жичкаджия в Квебек и определено в ТОП 3 на Канада. Човекът е много навътре в нещата и прави пари. От смяна на масла, филтри, накладки няма да умреш гладен, но от елсистемите ще излетиш. Познавам лично двама такива (втория е в САЩ), повярвай ми, много добре се справят. Ще ти дам два примера.
Настройка на ключ на кола - Изработка на автоключ с транспондер чип и дистанционно 130 - 500 лв
https://topkluchari.com/%D1%86%D0%B5%D0 ... 0%B3%D0%B8
Отнема броени минути. Пред мен направиха препрограмиране и отне по-малко от 5 мин.
Колко масла трябва да смениш, за да изкараш тези пари???
Втори случай.
Мерцедес МЛ. От наводнените от урагана Катрина преди няколко години. Компютъра заминал. Собственикът взима друг и отива при дилъра, за да го паснат и синхронизират. Не става автоматично махаш единия и слагаш другия (така ми обясниха, преразказвам). Ония хем му режат главата, хем изгарят втория компютър (радиото с всички салтанати). Стигат в спора до Мерцедес Германия и отговорът е:
"Тази кола е наводнявана и ние не носим никаква отговорност. Препоръчваме колата да се скрапира".
Така с изгорян компютър му я връщат и го изпращат да си ходи. Тук се включва моят познат (казва се Илиан, мога да дам телефон за връзка при интерес) и той не само оправя всичко, но и намира, че ония маймуни (дилъра на МБ) да пуснали по-високо напрежение и затова са батисали електрониката. Това е историята, с възможни леки отклонения или неточности. Преразказвам. Въпросният МЛ все още се движи и си е напълно в реда на нещата. Дори го беше карал на дилърите да им покаже, че от тях нищо не става. Дилърите не ремонтират. Те само сменят детайли. Ако смяната на една батерия на хибрид е Х, а ти я ремонтираш за 50-70% от цената, при теб ще е опашка. Колко хора в бг-то ремонтират авто-електроника с гаранция? Броят се на пръсти. И така е навсякъде.
Успех в начинанието!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Нали разбираш че тоя компютър дето Илиан го оправил може да е изгорен така че да се оправи и може да изгори така че никой да не го оправи на тоя свят ? Проста електроника ама не е за прости хора , има много елементарни тънкости и хватки в тая работа и не се впечатлявай толкова . Нищо кой знае какво не е направил , просто работа и човека си я работи с разбиране .
А това със смяната на батерия на хибрид е работа за часове , тъпа еднообразна работа дори няма електроника която да се пипа . Развиване и завиване на 200 болтчета . Единствения по сюблимен момент е да не объркаш поляритета на батерийките вътре . Тънкоста с тия неща е работата с клиентите и да не се вкарваш във филми с големи обещания щото нещата много лесно се прецакват при стари автомобили . Изникват нови повреди много често и има един куп подводни камъни . Освен това излизат нови автомобили , човек не може да знае и помни всичко в случая да си бог в тая работа освен всичко друго трябва още като малък да си чупил количките си за да видиш какво има вътре . С други думи да се учиш постоянно без да чупиш колите на хората
А това със смяната на батерия на хибрид е работа за часове , тъпа еднообразна работа дори няма електроника която да се пипа . Развиване и завиване на 200 болтчета . Единствения по сюблимен момент е да не объркаш поляритета на батерийките вътре . Тънкоста с тия неща е работата с клиентите и да не се вкарваш във филми с големи обещания щото нещата много лесно се прецакват при стари автомобили . Изникват нови повреди много често и има един куп подводни камъни . Освен това излизат нови автомобили , човек не може да знае и помни всичко в случая да си бог в тая работа освен всичко друго трябва още като малък да си чупил количките си за да видиш какво има вътре . С други думи да се учиш постоянно без да чупиш колите на хората

42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3