къща от дърво или от тухли?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно.
Мечтае да кара: сАмоЛеТ

Re: къща от дърво или от тухли?

Мнение от Димитър Димитров » 11 Яну 2012, 22:55

magareto_yori написа:
Херо написа:Колега истината е в тухлата и бетона :yes:
- най-елементарно за построяване
- най-здраво
- най-евтино

със сигурност не е по елементарно от дървото
за здравото-аз до сега не съм имал проблем със здравината на дървена къща.предполагам ако ше я буташ с булдозер наистина ще е по здрав бетона.За евтиното е въпрос на географски ширини и материали ;)

Определено е по елементарно - лято 2011 съм построил 168кв.м гараж сам с 2 ма помощници без да имам опит в подобна дейност. За здравината може и да си прав, но поне няма да ме е страх от гагрици :mhihi:. Географската ширина - северозапад

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 11 Яну 2012, 22:58

Като изключим факта , че може мравки да ти изядът къщата , остава проблема с шума и тътена - ужасно е :no: Като се качва някой по вътрешните стълби все едно мечка се катери . Когато някой ходи на етажа над тебе , все едно ти стъпва по главата . Отчетливо се чува какво е говори помежду етажите.
Сега някой американофили (чудно кои ли ) ще ме нападнат че съм бил в евтина дървена къща и при хубавите няма такова нещо... Ще споделя само , че веднъж говорих с американец който имаше строителна фирма , занимаваща се точно такова паянтово строителство . Питах го най-логичния въпрос - защо правите къщите си от дърво ?
- 3 пъти по-евтино е !
Аз в такава постройка не бих живял, камо ли да плащам цял живот .

Храбрият Свинар
Аватар
Детайли за колата: Porsche 911 GT3 CS, Porsche 928 GTS 5spd, Porsche 928 RSR, Porsche 944 Turbo Cup, BMW540iA Touring, BMW E46 M3 SMG, Golf 3 GTI 16v, BMW Z4M Coupe (sold), BMW E61 M5 Touring (stolen),

Мнение от Alex 320i Cabrio » 11 Яну 2012, 23:01

Новата ми къща е от тухли, 2 и 3 етаж облицовани с дърво. Плосък покрив. Строена е 1982 без да са жалени парите. Няма никъде бетон, освен на основата. Много по здрава е от повечето новопостроени къщи в БГ. Всичко е въпрос на архитект, строителен инженер и банков баланс на поръчителя :mhihi:
Power is Nothing Without Insanity

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 11 Яну 2012, 23:09

Херо написа:
magareto_yori написа:
Херо написа:Колега истината е в тухлата и бетона :yes:
- най-елементарно за построяване
- най-здраво
- най-евтино

със сигурност не е по елементарно от дървото
за здравото-аз до сега не съм имал проблем със здравината на дървена къща.предполагам ако ше я буташ с булдозер наистина ще е по здрав бетона.За евтиното е въпрос на географски ширини и материали ;)

Определено е по елементарно - лято 2011 съм построил 168кв.м гараж сам с 2 ма помощници без да имам опит в подобна дейност. За здравината може и да си прав, но поне няма да ме е страх от гагрици :mhihi:. Географската ширина - северозапад

Измаза ли го,изолира ли стените,пода,тавана.Завърши ли пода с някво покритие?Сухото строителство е по бързо и лесно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 11 Яну 2012, 23:12

Големите халета (складове , хипермаркети) отдавна се строят подобно на дървените къщи но с метални колони/греди/носещи елементи .
Единственото предимство на дървените къщи е цената и факта , че може да ти преместят недвижимата собственост :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 11 Яну 2012, 23:15

acho.rs написа:Като изключим факта , че може мравки да ти изядът къщата , остава проблема с шума и тътена - ужасно е :no: Като се качва някой по вътрешните стълби все едно мечка се катери . Когато някой ходи на етажа над тебе , все едно ти стъпва по главата . Отчетливо се чува какво е говори помежду етажите.
Сега някой американофили (чудно кои ли ) ще ме нападнат че съм бил в евтина дървена къща и при хубавите няма такова нещо... Ще споделя само , че веднъж говорих с американец който имаше строителна фирма , занимаваща се точно такова паянтово строителство . Питах го най-логичния въпрос - защо правите къщите си от дърво ?
- 3 пъти по-евтино е !
Аз в такава постройка не бих живял, камо ли да плащам цял живот .

Ачо, евтина дървена къща е по-добре от евтина тухлена.Най-малкото зимата ше плащаш по малко ток.Ни ма питай от де знам.Мравки няма да ти изядат къщата,щото има химия за тая дървесина.21 век сме.И доста често влизам в нови сгради и къщи,където дървото е основен материал и да ти кажа хич не е зле.Вярно,е че в по старите къщи се чува като се ходи на горния етаж :!:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 11 Яну 2012, 23:20

А какво ще кажете за къща от камък с 50см стени :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 11 Яну 2012, 23:21

За термитите го казах на шега . Един гипскаротн с вата на вътрешните стени и нямаш ядове с отопление на тухлата . Това е най-евтиния вариант .
Шума в дървените къщи и вибрациите са най-големия проблем .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 11 Яну 2012, 23:56

За мен така стои въпросът: няма значение дали е от дърво или от тухли (монолитна). Основното е качеството на изпълнението. А качеството си има цена. Същото е с автомобилите - ти нямаш пряк достъп с носещата конструкция (дърво, тухла) и по същия начин не ти пука дали калниците са алуминиеви, каросерията е от стомана и т.н.
Търси се задоволяване на някаква нужда. В случая със сградата - да имаш дом.

Липсата на т.нар. дървени, метални и каменни къщи е поради липса на професионалисти. А когато ги има те си знаят цената. А на тези географски ширини се търси евтинийката. Ако може - без пари.
Преди '89 г. е имало 5/6 типови проекта за вили - отиваш в книжарницата, купуваш проекта, след това разрешение за строеж и почваш строежа. Много голяма част от сградите са се строили по стопански начин - събират се приятели, прави се една тенджера с кюфтета и почва работата: основи, колони, арматура, покрив... всеки разбира от всичко. И за съжаление сега е така - майстора действа като човек-армия: може всичко и на края нищо не става както трябва :D

Всяка конструкция си има плюсовете и минусите.
Селото се оказа точно във града

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 12 Яну 2012, 0:11

plradev написа:А какво ще кажете за къща от камък с 50см стени :D
има едно такова кубично оформено чудо близо до Сф (Локорско..) :shock:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320

Мнение от kiro_320 » 12 Яну 2012, 0:12

Цялата работа се върти в парата, там не го правят защото им харесва дървото... а защото им излиза по-евтино.
Дървените постройки са много по-уязвими на природни бедствия, по-трудни са за поддръжка, с времето започва да скърца дори от лек вятър навънка, неустойчиви са и срещу човешка грешка(пожар и др). :mhihi:
Бетона за строене, дървото за горене - това е моето виждане, а които иска от слама да си прави къщата. :yes:
Последна промяна kiro_320 на 12 Яну 2012, 0:12, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 12 Яну 2012, 0:12

Тухла и бетон, с дървена ламперия :D
Без страх, без спирачка!

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 12 Яну 2012, 0:39

За мен лично, понеже и двата вида съм ги ползвал/ползвам...по е рентабилно сглобяемите-дървени къщи...но стереотипите в бг са сложно нещо и трудно оборими....в момента се интересувам от къщите тип "трите прасенца"...и ако изобщо го спомена някъде то ти си :kuku: .....а иначе верно е много идейно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Яну 2012, 1:01

plradev написа:А какво ще кажете за къща от камък с 50см стени :D

успех с отоплението зимата ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Яну 2012, 1:10

kiro_320 написа:Цялата работа се върти в парата, там не го правят защото им харесва дървото... а защото им излиза по-евтино.
Дървените постройки са много по-уязвими на природни бедствия, по-трудни са за поддръжка, с времето започва да скърца дори от лек вятър навънка, неустойчиви са и срещу човешка грешка(пожар и др). :mhihi:
Бетона за строене, дървото за горене - това е моето виждане, а които иска от слама да си прави къщата. :yes:

аз мога да ти гарантирам че природните бедствия които ще бутнат един асфалтов покрив на дървена къща или дървото което ще падне върху къщата ще предизвикат по-големи (по-скъпи) повреди по стандартната къща с керемиди, тухли и бетон едно... и две дървената къща ще я оправят след това по-бързо.

те американците са глупави и бедни и затова живеят в дървени къщи... ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата