Климатик
Модератор: Общи модератори
49 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Климатик
Ма то хубаво всеки казва с това ми евтино с онова ми скъпо,но цялата ралта е строго индивидуална.
Квадратура на помещения,височина,изглед ако щете,изолация,тип дограма,апартамент,къща/и и т.н.
И от там разлики много.
Аз примерно имам да отоплявам 2 къщи като едната е на 2 етажа а,другата е на един и двете са с изградена отоплителна инсталация на дърва и въглища.Отделно в по-малката тъй като живеят възрастни хора се пали допълнително печка в тяхната стая освен радиатора дето е 24 ребра в 20кв стая тъй като винаги им е студено.Освен цялата тая работа има и отделно помещение дето се ползва за работилница и там печка.
А кажете ми алтернативен вариант за 300+кв.м площ за отопление освен дървата като цената за сезон не трябва да подминава 2000лв.Щото в момента не я подминава.При ранно закупуване на дърва когато са на 50лв кубик. това прави сметнете колко кубика като от тях остават винаги поне 5кубика за следващата година.Ако има по ефтин вариант който да ме устрой съм отворен за предложения,но за годините в които се занимавам с ОВК до сега не съм го намерил или ако съм цената е била дааааалеч от приемливите норми.
А и да не забравяме,че тия помещения не се отопляват по едно и също време и за едно и също време както и с еднаква интензивност тъй като на едни им топло,на други студено и т.н.Варианта за термоглави и т.н. по радиаторите отпада щото и при 75 градуса и при 90 градуса на възрастните все им е студено нищо,че радиатора им заема половината стена.
Та така.
П.С.Към колегата с поста над мен да питам в коридора имаш ли радиатор и стайният термостат има ли датчик за температура тъй като не виждам отвор за такъв въпреки,че най-вероятно е отстрани като гледам каква температура си му задал.Щото има вариант да задаваш температура на водата във системата както и тази в помещението според зависи от управлението.
А отплеснах се,идеята беше дали имаш радиатор в коридора щото иначе ако управлението ти е там,а нямаш отоплително тяло тоя термостат ще си мери някаква температура и котела ще си работи докато си иска или докато не достигне зададените му ръчно градуси(там 50-60-70) без спиране.
Видял съм не едно или две такива изпълнения затова го споменавам така или иначе в темата.
Квадратура на помещения,височина,изглед ако щете,изолация,тип дограма,апартамент,къща/и и т.н.
И от там разлики много.
Аз примерно имам да отоплявам 2 къщи като едната е на 2 етажа а,другата е на един и двете са с изградена отоплителна инсталация на дърва и въглища.Отделно в по-малката тъй като живеят възрастни хора се пали допълнително печка в тяхната стая освен радиатора дето е 24 ребра в 20кв стая тъй като винаги им е студено.Освен цялата тая работа има и отделно помещение дето се ползва за работилница и там печка.
А кажете ми алтернативен вариант за 300+кв.м площ за отопление освен дървата като цената за сезон не трябва да подминава 2000лв.Щото в момента не я подминава.При ранно закупуване на дърва когато са на 50лв кубик. това прави сметнете колко кубика като от тях остават винаги поне 5кубика за следващата година.Ако има по ефтин вариант който да ме устрой съм отворен за предложения,но за годините в които се занимавам с ОВК до сега не съм го намерил или ако съм цената е била дааааалеч от приемливите норми.
А и да не забравяме,че тия помещения не се отопляват по едно и също време и за едно и също време както и с еднаква интензивност тъй като на едни им топло,на други студено и т.н.Варианта за термоглави и т.н. по радиаторите отпада щото и при 75 градуса и при 90 градуса на възрастните все им е студено нищо,че радиатора им заема половината стена.

Та така.
П.С.Към колегата с поста над мен да питам в коридора имаш ли радиатор и стайният термостат има ли датчик за температура тъй като не виждам отвор за такъв въпреки,че най-вероятно е отстрани като гледам каква температура си му задал.Щото има вариант да задаваш температура на водата във системата както и тази в помещението според зависи от управлението.
А отплеснах се,идеята беше дали имаш радиатор в коридора щото иначе ако управлението ти е там,а нямаш отоплително тяло тоя термостат ще си мери някаква температура и котела ще си работи докато си иска или докато не достигне зададените му ръчно градуси(там 50-60-70) без спиране.
Видял съм не едно или две такива изпълнения затова го споменавам така или иначе в темата.

- PIONEER
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D
vicho написа:PIONEER написа:Факана работа е тоя климатик.Докато спре да духа или го угася и веднага се усеща каква му е топлината една никаква,изкуствена,моментна...Друго си е нещо масивно да тлее като печка с дърва,камина без/с водна риза,акумулираща печка и др.
гаси го ... гаси! особено като е -15![]()
после ще го пуснеш... май месец някъде
Ами аз и така правя.Климатиците в нас са за охлаждане предимно и в редки случаи за бързо/допълнително затопляне

8.32
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Колеги пишете за палене на котле всеки ден след работа
То като влезне в режим, го зареждам през 12 часа, през това време между зарежданията не се пипа.
Веднъж на 2-3 дни го чистиш, и това е.
Хамалогията е като ти докарат 20 кубика дърва, да си ги подредиш и евентуално да ги оформиш ако има по дълги или по дебели, но няма как.

То като влезне в режим, го зареждам през 12 часа, през това време между зарежданията не се пипа.
Хамалогията е като ти докарат 20 кубика дърва, да си ги подредиш и евентуално да ги оформиш ако има по дълги или по дебели, но няма как.

vld написа:Колеги пишете за палене на котле всеки ден след работа![]()
С 40 кубика винаги е по интересно.

Това са около половината, всъщност даже май и толкова не са

- exvitermini
- младши ентусиаст
-
- Кара: '96 Е34 tds touring Individual
- Мечтае да кара: E34 M5 Touring
Аз съм от Монтана и ползвам услугите на г-н Ивайло Чернев и http://www.Powerclima.com , София 1164, ул. "Златовръх" 51 Б
Много доволен!
Иначе компетентни мнения търси във форума на setcombg
Много доволен!
Иначе компетентни мнения търси във форума на setcombg
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
vld написа:Колеги пишете за палене на котле всеки ден след работа![]()
Ще споделиш ли с какъв котел си и какво грееш?
Понеже пре 12 часа ми се струда доста (освен ако не побира метровици

slatanic написа:С 40 кубика винаги е по интересно.![]()
Пък най-интересно е с 40 кубика метровици, дето се взимат две години предварително да изсъхнат, понеже гадния перолизен котел иска мак.с 30% влажност

Тия беха метровици не виждаш ли,че са рязани и има чували със трици и се цепят на пъновете до чувалите както и малко по-надолу пак.
За това не ги харесвам тия пиролизни котли както казах и преди.Прекалено са лигави.

За това не ги харесвам тия пиролизни котли както казах и преди.Прекалено са лигави.
- Bavarcho
- Пантерчо
-
slatanic написа:Тия беха метровици не виждаш ли,че са рязани и има чували със трици и се цепят на пъновете до чувалите както и малко по-надолу пак.![]()
те всички рано или късно са били метровици

За перолизните котели... 6 години (ако не и повече) с Атмос перолизен никви ядове освен че е хубаво дървата да са сухи (преди бяхме с обикновен пак някакъв чешки) сега продължаваме с Атмоса само че с горелка за пелети, мислиме го как да почнеме да си ги правиеме сами пелетите

Bavarcho написа:slatanic написа:Тия беха метровици не виждаш ли,че са рязани и има чували със трици и се цепят на пъновете до чувалите както и малко по-надолу пак.![]()
те всички рано или късно са били метровици![]()
За перолизните котели... 6 години (ако не и повече) с Атмос перолизен никви ядове освен че е хубаво дървата да са сухи (преди бяхме с обикновен пак някакъв чешки) сега продължаваме с Атмоса само че с горелка за пелети, мислиме го как да почнеме да си ги правиеме сами пелетите
Докато вие мислите аз знам за такива дето вече почнаха да си ги правят.Не вкъщи разбира се.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не е задължително да са пелети.Може да работи и със смляна дървесина талаш или дървени трици с определена големина на частиците.
Към колегата със снимката на термостата.....Тоя термостат мери единствено край него какво става а в останалите помещения нищо не регулира.Тоест има термостати с няколко зони и някои други джуджавки се слагат но е доста скъпо и много рядко някой инвестира в такива скъпи екстри.Тя и пелетната горелка не е никак ефтина да не говорим че ако искаш да караш на дърва или въглища трябва да я демонтираш и ползваш нормалната врата на котела.И какво става ако не запали котела или забие шнека или свършат пелетите? Пак слизаш долу и му слугуваш.Е
Към колегата със снимката на термостата.....Тоя термостат мери единствено край него какво става а в останалите помещения нищо не регулира.Тоест има термостати с няколко зони и някои други джуджавки се слагат но е доста скъпо и много рядко някой инвестира в такива скъпи екстри.Тя и пелетната горелка не е никак ефтина да не говорим че ако искаш да караш на дърва или въглища трябва да я демонтираш и ползваш нормалната врата на котела.И какво става ако не запали котела или забие шнека или свършат пелетите? Пак слизаш долу и му слугуваш.Е
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Bavarcho
- Пантерчо
-
slatanic написа:Докато вие мислите аз знам за такива дето вече почнаха да си ги правят.Не вкъщи разбира се.
Е айде де дай жокер на ЛС

Сериозен съм

Jordana написа:...
Караш ме да снимам и другите "електроники"

За скъпото си прав... всичко с всичките електроники (по-скъпия вариант) + горелката сумата е много близо до пет цифрена... и минеш ли на пелети (ако можеш да си ги позволяваш) на дърва няма да се върнеш никога.
Иначе котела няма какво да пали като не гасне, пък да забие шнека и да свършат пелетите...

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Баварчо, котела е Атмос комби 50кв.
Събира 50см. дърво.
Купувам ги на метровици и си ги режа на по две.
Зареждам го както е описано в книжката, един ред Ддрва един ред въглища (две лопатки) пак ред дърва и пак ред въглища...
При първоначално палене докато загрее водават в цялата система 2-3 пъти го зареждам през 6-7 часа.
Отоплявам къща в драгалевци два етажа по 120кв.м. без изолация и дограмата е стара.
Като тръбите на парната инсталация са от стария котел който беше на гравитация.
От което следва, че загрявам 1.5 тона вода в системата, което е супер много и много ми овеличава разхода.
Тая година вече съм решил да я преработиме, че така не си е работа, замислил съм и дограмата да сменя поне на единия етаж, че направо си топля околната среда деба.
Разхода ми за целия отоплителен сезон е 20 кубика дърва + 1-1.5т въглища.
Надявам се след смяната на дограмата и преработката на инсталацията на парното да ми падне разхода с поне 30%.
На година изолация и така.
Събира 50см. дърво.
Купувам ги на метровици и си ги режа на по две.
Зареждам го както е описано в книжката, един ред Ддрва един ред въглища (две лопатки) пак ред дърва и пак ред въглища...
При първоначално палене докато загрее водават в цялата система 2-3 пъти го зареждам през 6-7 часа.
Отоплявам къща в драгалевци два етажа по 120кв.м. без изолация и дограмата е стара.
Като тръбите на парната инсталация са от стария котел който беше на гравитация.
От което следва, че загрявам 1.5 тона вода в системата, което е супер много и много ми овеличава разхода.
Тая година вече съм решил да я преработиме, че така не си е работа, замислил съм и дограмата да сменя поне на единия етаж, че направо си топля околната среда деба.
Разхода ми за целия отоплителен сезон е 20 кубика дърва + 1-1.5т въглища.
Надявам се след смяната на дограмата и преработката на инсталацията на парното да ми падне разхода с поне 30%.
На година изолация и така.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Е така де ама ти явно отбираш ама доста хора не могат се оправи сами с горелката или други дребни досадни проблеми .Bavarcho написа:slatanic написа:Докато вие мислите аз знам за такива дето вече почнаха да си ги правят.Не вкъщи разбира се.
Е айде де дай жокер на ЛС![]()
Сериозен съм
Jordana написа:...
Караш ме да снимам и другите "електроники"![]()
За скъпото си прав... всичко с всичките електроники (по-скъпия вариант) + горелката сумата е много близо до пет цифрена... и минеш ли на пелети (ако можеш да си ги позволяваш) на дърва няма да се върнеш никога.
Иначе котела няма какво да пали като не гасне, пък да забие шнека и да свършат пелетите...
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
сега по новините даваха за сметка на газ - 120 квадрата
660лв. / месец
газта ми е под прозореца, ама как да си туря, като на ток е 2 пъти по-евтино

660лв. / месец

газта ми е под прозореца, ама как да си туря, като на ток е 2 пъти по-евтино

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- vanko 318i
- младши ентусиаст
-
- Кара: млади майки да полудяват ...
- Мечтае да кара: всичко,без пари да давам
нямам доверие аз на разните му там климатици миматици,разни компресори,кондензатори,платки(зглобявани по трудово в 6 клас на некое Китайско училище) а и некакви сметки от по 200 и кусур лева само за тях нема нужда,а при дървата и въглищата не е кой знае пък колко толко много хамалогията(освен ако ви мързи) за мен е това от снимката е истината

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
49 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4