Призовка от ОПП - СДВР

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Re: Призовка от ОПП - СДВР

Мнение от Nasko_ » 04 Окт 2012, 15:11

mishoval написа:
Значи не си прочел горния пост на колегата и не знаеш какво е това давност! Може вече и да е 5 г. Може и да намеря време утре да се поразровя и да ти цитирам нормативните уредби, но можеш да го направиш и сам! Вервай ми, консултирал съм се с адвокат тогава, приятел, за да предприема това.
Не искам излишни спорове, просто предлагам алтернативно решение на колегата.

[

Колега, не знам с какъв "адвокат" си се консултирал, но нема как да ти вервам, защото съм малко повече в час, отколкото ти си мислиш ;)

За какви срокове ми говориш, след като в ЗАНН актът за установяване на административно нарушение няма самостоятелно значение. Сроковете по чл. 82 от ЗАНН започват да текат от датата на влизане в сила на Наказателното постановление, а не от датата на съставяне на акта за административно нарушение. Не са малко случаите когато акътът е съставен 2006г., но НП е влязло в сила през 2011г. , от който момент започват да се изчисляват сроковете за изпълнение на наказанието според неговия вид. За лишаването от права абсолютният срок е 9 месеца от влизане в сила на НП, а за глобата е 3 години /пак от датата на влизане в сила на НП/, но не и ако е обраувано изпълнително производство по реда на ДОПК, тъй като глобата по ЗДвП е публично държавно вземане. Тогава сроковете са доста по-големи.
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 05 Окт 2012, 8:49

Аз само да отбележа отново, че наказателното постановление се счита за връчено по служебен път, една година след неговото съставяне... Две години след връчване на наказателното постановление, глобата пада по давност, а за наказателните точки не знам. Не знам закони и членове, но тфа е самата истина... Успех на всички с адвокати
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 05 Окт 2012, 11:25

KPETEH написа:Аз само да отбележа отново, че наказателното постановление се счита за връчено по служебен път, една година след неговото съставяне... Две години след връчване на наказателното постановление, глобата пада по давност, а за наказателните точки не знам. Не знам закони и членове, но тфа е самата истина... Успех на всички с адвокати

И един мармот завива шоколада в станиол...

Кой те светна за "истината" - една жена на опашката в КАТ ли?

Добре че поне си признаваш, че законите не ги познаваш - да не се подвеждат хората.
Touring & windsurf club

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 05 Окт 2012, 12:32

Кви станиоли, кви закони. Говоря от личен опит, който е доста актуален, щот си понасям последствията, а не се мъча да търся вратички... Нещо съм те засегнал лично ли?!
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Окт 2012, 12:46

Как тъй едно действие, което не се е случило се счита, че се е случило "служебно". По същата логика аз ако не им платя до още една година да речем може да искам да се счита, че съм платил "служебно" и вече нямам какво да давам :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от blackgod » 05 Окт 2012, 12:46

Тук си пише всичко:
Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес
е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то
се счита за връчено от деня на отбелязването.

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко
действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието,
с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява,
ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по
отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство.
Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Извадка от ЗАНН.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Окт 2012, 13:31

Абе така е текста но практиката е друга и кат си действа както сметне за добре във всеки отделен случай.Има давност ама като им цъфнеш за нова книжка или за нещо друго ще си получиш постановлението и пак те завъртат на шиша.Ако се дърпаш разправяй се с адвокати съди ги и може да спечелиш но повечето хора ще предпочетат другия път .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 05 Окт 2012, 14:09

Именно!
Бях 4 години без синия талон заради камери и доброволоно ходене до КАТ. Заклех се че няма да стъпя там докато не ми вземат книжката на улицата. Само, че тя изтече... За да ми издадат нова трябваше да си платя всички актове до този момент. Тези заради които отидох доброволно да им оставя талона(отпреди 4 години) бяха с изтекла давност. Платих 250 лева по-малко. Нека пише... Ходете и си проверчвайте - справката е безплатна и не е задължително като си я поискаш да ти вземат книжката или да си платиш на момента! На автора проблема е друг обаче....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 06 Окт 2012, 17:16

Nasko_ написа:
mishoval написа:
Значи не си прочел горния пост на колегата и не знаеш какво е това давност! Може вече и да е 5 г. Може и да намеря време утре да се поразровя и да ти цитирам нормативните уредби, но можеш да го направиш и сам! Вервай ми, консултирал съм се с адвокат тогава, приятел, за да предприема това.
Не искам излишни спорове, просто предлагам алтернативно решение на колегата.

[

Колега, не знам с какъв "адвокат" си се консултирал, но нема как да ти вервам, защото съм малко повече в час, отколкото ти си мислиш ;)

За какви срокове ми говориш, след като в ЗАНН актът за установяване на административно нарушение няма самостоятелно значение. Сроковете по чл. 82 от ЗАНН започват да текат от датата на влизане в сила на Наказателното постановление, а не от датата на съставяне на акта за административно нарушение. Не са малко случаите когато акътът е съставен 2006г., но НП е влязло в сила през 2011г. , от който момент започват да се изчисляват сроковете за изпълнение на наказанието според неговия вид. За лишаването от права абсолютният срок е 9 месеца от влизане в сила на НП, а за глобата е 3 години /пак от датата на влизане в сила на НП/, но не и ако е обраувано изпълнително производство по реда на ДОПК, тъй като глобата по ЗДвП е публично държавно вземане. Тогава сроковете са доста по-големи.

Колега, мисля, че спора ми с тебе е изчерпан с публикуваните по-горе извадки от ЗАНН - колегата ми спести търсенето.....Със здраве!
За протокола - точно по гореизброените членове ми паднаха 3 глоби - последната бе за неправилно пакиране в Стария град на концерта на "Любэ" на Античния.

Потребител
Аватар

Мнение от ninova » 21 Дек 2012, 15:21

Здравейте един съвет от мен в КАТ СОФИЯ ОТДЕЛ ОПП ХОДЕТЕ САМО С АДВОКАТ .

Предишна

Назад към Извън Темата