Как могат да се решат ефективно проблемите с енерготата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Как ЕФЕКТИВНО могат да бъдат решени проблемите с ЕРП-тата?

Протести и политически натиск за по-ниски цени и повече контрол
9
10%
Национализация на сегашните 3 доставчика на ток
20
22%
Замяна на сегашните 3 доставчика на ток с други по-читави
1
1%
Либерализация на пазара и повече доставчици, между които да избираме
9
10%
Без никакви посредници - направо държавната НЕК да продава тока
32
34%
Въвеждане на абсолютно подробна, прозрачна и ясна схема на отчитане на тока
5
5%
Държавата да се намеси и да намали цената на тока
5
5%
Не знам как, но не искам да плащам раздути сметки за ток
12
13%

Общо гласове : 93
Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Как могат да се решат ефективно проблемите с енерготата?

Мнение от Kroki » 11 Фев 2013, 23:31

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 12 Фев 2013, 0:22

Аз ще оставя на страна позитивизма на автора, и да се бачка на три четири места, ама...
помня много добре, едно мнение на bum bum за аеца...не че има общо с аеца...
та там крушки..енергоспестяващи...колко и по колко, и колко беше една 100 вата /вече в ЕС няма такива/.
колко ви изкарват тия крушки, без траф...ама като си с траф и от тия енергийните с има нема 20-30бр...пак си сметненте ефектинвонастта....
Са уреди да сметнем един мраз, колко харчи ток и колко работи, и колко харчи некой самсунг /примерно/, респективно колко трае...примери бол..

ВЕИта, перки и т.н., отворете си фактурите и вижте колко е яко, и е без пари....

Сега, мрежата, че на кой е тая мрежа? Начи на НЕК .!., ама на либералите двойно....вие не сте у ред, са да дойдат още 30 фирми и да смучат още.... ма тая мрежа не е тяхна бе, тя е на ония едно време, дядовци бащи и т.н. демек била е държавна, ся държавата бута на некви тая мрежа и вие сте в купом за демокрацията и пазарната икономика....

п.п. Ако не се лъжа тия разходи по ВЕИта и т.н. бяха платени на държавата....а тя ги добави, добави и една част от "скъпия газ", който след време предоговори с 20% по-ниска цена...но нито едното е махнато, нито другото е барнато.....но лежи на една кълка арбайт махт фрей...макар, че тва си е май добавено и евресйко..както и да е, все е за роби.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 12 Фев 2013, 0:30

Няма много да пиша по темата,но ако някой колега така както мен има сметка от 290 лв за необитаван апартамент,за месец декември,платете ги със жълти стотинки по 1 2 и 5 и получете за януари месец сметка 2.88лв. :yes:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е91 320d, e46 325i
Мечтае да кара: M3 E92

Мнение от kinetism » 12 Фев 2013, 1:46

Аз мисля, че този въпрос може да се реши с либерализиране на енергийния пазар и прозрачно отчитане и точно отчитане на месечните сметки.
В Испания и Англия човек може да си избере, коя фирма да го захранва с енергия, а предполагам, че във всички цивилизовани страни е така. Колкото и да казвате, че нямало ползва от мобилни оператора, аз определено виждам промяна, поне в последната година-две, от както човек може спокойно да се прехвърли на друг оператор без много занимавка. Преди месец се прехвърлих от Мтел на Глобъл и ако след година някой от другите два оператора ми предложи по-добра оферта от тази, която ще ми предложи Глобъл, ще се прехвърля пак.
В сегашният модел е все едно дали НЕК или някой от електро разпределителните дружества ще ни продава тока, тъй като няма конкуренция между тях, а просто една фирма, която подава електричеството в даден район.
Ако в тези райони се пуснат и други електро разпределителните дружества, те ще се стремят да вземат клиенти и следователно ще предлагат и по-ниска цена за пренос на енергия. Сметките няма да спаднат рязко и едва ли това ще се усети в началото от крайните потребители на дребно, но това ще има положителен ефект за големите фирми, които консумират и по-големи количества енергия. С времето и потребителите на дребно ще придобият възможността да избират свой доставчик на електро енергия (няма да е като кабелната, всеки апартамент с различен доставчик, но ходове или блокове ще могат да правят своя избор).
Конкуренцията игра основна роля върху цените на дадена стока или услуга. Единствената намеса, която може да има от страна на държавата е да се следи против картелни споразумения между дружествата.
Много хора плюят сегашното правителство, но в този момент не виждам по-добра алтернатива и хора, които биха управлявали по по-добър начин без да лапат и да мислят главно за хората, а не за тях самите и как да се налапат.
Много ми е странно как може да има хора, които се поддават на изказвания на Серго, как и какво трябвало да се направи за народа и говори някакви абсолютно нереални и безумни неща. Айде, изперкалите пенсионери ги разбирам, човек след определена възраст започва да мисли като малко дете, но хора по на 24-5 + години е просто :kuku:

П.П.:Ако не беше една 19 годишна девойка във фейсбук да ме разсейва съм сигурен, че и по-смислен пост бих писал, ама друг път.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 12 Фев 2013, 11:50

Напълно съгласен с предното мнение (и с разсейването във ФБ :lol: )

И сега като погледна още едно нещо ме втрещява - повече хора искат а/ по-ниски сметки, без да знаят по какъв точно начин да се постигне това (последния отговор) в сравнение с б/ искащите въвеждане на абсолютно подробна, прозрачна и ясна схема на отчитане на тока. В последния случай ще се изискват едни елементарни усилия, за да може средностатистическия човек да се убеди на 100%, че сметката му не е надписана. Но толкова е закърняла всякаква инициативност у българите, че не искат да се нагърбят да свършат дори такова пределно елементарно нещо, а чакат пак някой друг да им свърши и това, без те въобще да се занимават... :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Фев 2013, 12:08

На мен ми е интересно едно,защо се качват цените на тока,сега елементарно ще кажат някой-цените поскъпват,но основното покачване на тока се явява...инфлацията.
Тоест ,имаме инфлация от 6% на годишна база и съответно регулатора иска увеличение с тези 6% ,да ама нищо друго не се увеличава,нито заплати нито други приходи,е тогава защо само едно нещо се увеличава?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 12 Фев 2013, 12:12

Проблема не е точно в тока или в сметката за тоя или за миналия месец.

Проблема е, че вече двайсет и кусур години единствената цел на някой да дойде на власт е да се налапа. Сметките са такива, щото някой е взел и продължава да взима от ЕРП-тата пари. Много пари.

И аз не съм привърженик на плановото стопанство ама я да се огледаме. Ако оставим на страна техническия прогрес и съпътстващите го екстри какво повече имаме в сравнение с 90-та година? Аз едно нещо виждам- външен дълг. :dunno:

А я сравнете България през 44-та и през 68-ма. Някой ще каже "ама те ни даваха". Кой какво ни е дал? Кой дава нещо без да полчи? За всичко дадено и ние сме дали и сега ако има какво да дадем пак ще ни дават и на нас. Ама няма. Къде са ни милионите декари с домати за износ, дините, консервните комбинати, къде е Арома, къде е тютюневата промишленост и т.н. И не споменавам тежката промишленост и машиностроенето, щото ще се почне- те купували мотокарите за да ги претопяват. А доматите какво са ги правили? И тях ли ги претопяваха. Пазарите са пак там ама нас ни няма.

И за това са виновни всички, които са били на власт от назалото на "демокрацията" до сега. Няма по-виновни и по-малко виновни. Няма по-добри и по-лоши. Всичките са еднакви. И няма да има по-добри. И няма да живеем по-добре. А причината е една- ЗАЩОТО ГЛАСУВАМЕ ЗА ПО-МАЛКОТО ЗЛО. Да изберем този, че да не е онзи.

В тоя ред на мисли за мен проблема с ЕРП-тата и доста от другите проблеми причинени от талибанското управление в последните 24 години може да се реши единствено с талибански средства. А именно- влизане на народа в парламента. За да знаят, че не са недосегаеми. В всичките последствия от едно такова действие.

Или по по-мирния начин- тотален отказ от гласуване. Докато не се появи кандидат, който да предложи нещо цялостно ново и като концепция на управление и като гаранции че ще бъде спазено.

Ама мечти.. след 24 години пак ще си пишем, пак ще си псуваме и пак ще ни клецкат нежно.
Изображение

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 12 Фев 2013, 12:54

Споделям твоето мнение.
Забрави само да споменеш ,че който и да сме избирали да е новия ''Той'',никой никога не е поискал сметка на предходните,а почти всички това им беше един от козовете в предизборните обещания--да се осъдят предшествениците за далаверите.Да,ама не.
Помня Румъния,помня съдбата на Чаушеску,по канал 1 без цензура даваха телата на него и семейството му разстреляни без жал в скъпите им официални дрешки.
Да,ама от България не видях едно тяло на някой от ''онези'' да е жертва на прехода.
Идват избори и нещата ще стават все по-грозни.Не за друго ами защото никой точно не може да каже кой ще вземе жезъла след юли месец.И всеки който към момента се намира в удобна позиция ще гледа да окраде колкото е възможно повече,че не се знае след това дали ще може.А не както някой си мислят че се пълнят партийни касички.Дрън дрън,те партиите си имат напълно законни методи да влачат милиони ежемесечно.
Има един израз,че всяка революция изяждала децата си.Е щом у нас няма и един такъв,значи просто революция никога не сме имали.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 12 Фев 2013, 13:12

flame написа:
Bogat-Beden написа:
Leon написа:Тези монополи са един от основните източници на пари за партийните и лични касички на всяка власт и никога няма да бъдат притиснати от държавата толкова силно, че да не снасят. Раздържавяването им беше направено именно с тази цел - да са частни и да не попадат под ударите на законите за обществени поръчки, за конфликт на интереси, за държавна помощ и т.н. като същевременно се замазват очите на ЕС, че има конкуренция. В тази връзка, аз нямам отговор какво може да се направи...
най-силното и реалистично мнение по темата :yes:

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Особено ако се погледне заглавието на темата :lol:

Понеже това беше под някаква форма към мен, да си кажа... Нямам отговор, а и не искам да имам, не мога да съм специалист по всичко. Има администрация, избрана или назначена да се грижи за интересите ми като гражданин, да намира решенията на проблеми и т.н. Пенкилерството е пагубно в дългосрочен план. Не са виновни ЧЕЗ и ЕВН, че са ги оставили да правят каквото искат, нито Топлофикация, нито другите частни и държавни монополи, от чиито услуги нямаш избор да се лишиш. Вероятно повечето хора биха постъпвали така, ако имат възможност. Идеята е да нямат. Колкото и да са ви прозрачни сметките, винаги има начин в тях да се скрие някаква кражба. Не може да се скрие само, ако овластеният орган с достъп до всичката информация в определена фирма се погрижи тя да не скрие нещо. А овластеният орган се издържа от данъкоплатците, от чиито интереси абдикира. И отново сме в омагьосан кръг.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 12 Фев 2013, 13:40

Идеята е да не е необходимо човек да има 3 висши образования, че да може да разбере сметката ;) И схемата на изчисляване да е толкова прозрачна, че да не позволява манипулации. Вярно е, че в България теорията докато се приложи правилно на практика (без да се изкривява поради корупция или некадърност) може да минат много години, но си мисля, че това е добро като замисъл...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Фев 2013, 21:11

И кво прайм сега?

„ЧЕЗ България” ЕАД Надзорен съвет

Томаш Плескач – председател на Надзорния съвет

Мартин Пацовски – заместник председател на Надзорния съвет

Иржи Кудрнач – член на Надзорния съвет

Димитър Стефанов – член на Надзорния съвет

Томаш Дзик – член на Надзорния съвет

Въпросния Димитър Стефанов е познат още като "Митко Каратиста". С богато криминално минало (и настояще). Проближен на ... сещате се кой. Бившата му жена, еми.. общински съветник. От коя партия? Сещате се от коя. Мъжът на сестра и.. кмет на Връбница. Баща и .. в община "Надежда".

Някой от привържениците на мутрата има ли нещо да каже?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 12 Фев 2013, 21:32

bum_bum написа:И кво прайм сега?

„ЧЕЗ България” ЕАД Надзорен съвет

Томаш Плескач – председател на Надзорния съвет

Мартин Пацовски – заместник председател на Надзорния съвет

Иржи Кудрнач – член на Надзорния съвет

Димитър Стефанов – член на Надзорния съвет

Томаш Дзик – член на Надзорния съвет

Въпросния Димитър Стефанов е познат още като "Митко Каратиста". С богато криминално минало (и настояще). Проближен на ... сещате се кой. Бившата му жена, еми.. общински съветник. От коя партия? Сещате се от коя. Мъжът на сестра и.. кмет на Връбница. Баща и .. в община "Надежда".

Някой от привържениците на мутрата има ли нещо да каже?

Изненадва ме единствено, че е на толкова висок пост и то на чужда компания. Но това го чувам за 1 път - ти пуснал ли си го до някоя медия да го разнищи?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 12 Фев 2013, 22:26

...................
Последна промяна Сондьора на 12 Фев 2013, 22:38, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Фев 2013, 22:37

Има го в нета на няколко места. Аз нямам толкова акъл за разследване, просто навързвам някои факти. :)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 12 Фев 2013, 22:40

.........
Последна промяна Сондьора на 12 Фев 2013, 22:48, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата