Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това

Мнение от Elesar74 » 25 Сеп 2013, 17:25

Колега, колко пъти ходиш в планината или в труднопроходими места, че да ти трябват еди какви си гуми? До визираното Пампорово например? Ако се живеело в град, а къде живеете обикновенно? В някоя планинска махала, на полето, в някоя гора? Какви са тия глупости? Не се чистело. Аз живея в една от най-бедните общини в България и тук се чисти криво-ляво. Не като в София или други големи градове, но се чисти и не от автомобилите, а от машини за целта. И представете си, аз си карам колата в тия криво-леви условия и въобще не мога да мечтая за лъснати до асфалт булеварди както съм виждал репортажи от зимна София понякога. И пак нямате угодия в тази София. Не мога да повярвам, че почистване може да става в общ. Попово, а не става във Враца, примерно. Мисля, че много преувеличавате понякога. И давате примери, които заемат 1 % от живота ви, някой уикенд или почивка най-много. Аз обикновенно живея в града, карам по междуградски, селски и градски пътища, а не през полето, не си проправям пъртина зимно време с колата, не съм в ролята на снегорин, най-често карам по утъпкан сняг от машини и коли. Не е първа хубост, но аз карам въпреки това. Е, какви гуми да си сложа на колата?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 25 Сеп 2013, 17:33

E, аз ходя рядко но достатъчно често щото имаме вила там и искам като се ходи и да кажа "И аз идвам с моята кола", а не "Ми то ся с тия гумии ... къде ще караам... " :mhihi:
Никой не задължавам с мнението си. Както искате така карайте - с 18ки, стречнати, високи, тясни, ниски, 2ра ръка, по джанти, с вериги, без вериги с текстилни вериги - всеки си има глава на раменете, па и хората са казали - питай патило ;)

За мене зимния сетъп е един. Възможно най-тясната и висока гума за модела. :yes:
Другото е тън-мън, позьорщини и ненужно излагане на риск.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 25 Сеп 2013, 17:39

Elesar74 написа:Колега, колко пъти ходиш в планината или в труднопроходими места, че да ти трябват еди какви си гуми? До визираното Пампорово например? Ако се живеело в град, а къде живеете обикновенно? В някоя планинска махала, на полето, в някоя гора? Какви са тия глупости? Не се чистело. Аз живея в една от най-бедните общини в България и тук се чисти криво-ляво. Не като в София или други големи градове, но се чисти и не от автомобилите, а от машини за целта. И представете си, аз си карам колата в тия криво-леви условия и въобще не мога да мечтая за лъснати до асфалт булеварди както съм виждал репортажи от зимна София понякога. И пак нямате угодия в тази София. Не мога да повярвам, че почистване може да става в общ. Попово, а не става във Враца, примерно. Мисля, че много преувеличавате понякога. И давате примери, които заемат 1 % от живота ви, някой уикенд или почивка най-много. Аз обикновенно живея в града, карам по междуградски, селски и градски пътища, а не през полето, не си проправям пъртина зимно време с колата, не съм в ролята на снегорин, най-често карам по утъпкан сняг от машини и коли. Не е първа хубост, но аз карам въпреки това. Е, какви гуми да си сложа на колата?

ШШ, па кажи с кви си карал до сега ако караш въобще... глей си там репортажите :mhihi: София не е един булевард дето го дават по телевизията и се хвалят. По цяла зима нямат време(крадат нафтата) да минат по кварталите. Там сами си го ринем. Говоря от опит. Тфа Младост, Надежда - заеби ги - 30 санта да има па никой не минава. Са живея във вилна зона дето и асфалт нямаме, хич не се чисти, ама е30-ката и е34 са със шперове, едната с 195 а другата с гуми 205. Тя колата ляга по корем, то нямало... Кой с кви гуми... лопата и шпер и вериги в краен случай му е майката. Ама не ги разправяй тия за по един ден в сезона, че верно извън София е по-чисто!!!
Ей с тия нелепи теми в "Извън темата" е нещо страшно. Как па не ви писна да се лъжете :banghead:
Възможно най-тясната и висока гума за модела

Е тфа некои батки не го разбират - ми турат жанти 4j търсат 145/80 гуми - кой кара с такива - стегнете се!

П.С.
Е30-ката съм я карал и с 175/70/14, 185/65/14, 195/60/14 и 205/50/15 и винаги съм се оправял и хич не се притеснявам или триума кви да си зимам - карам с квото имам и сичко си е ток. ЗКУ е по-голямо от гумите...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

Аватар

Мнение от F3P » 25 Сеп 2013, 18:05

Elesar74 написа:Колега, колко пъти ходиш в планината или в труднопроходими места, че да ти трябват еди какви си гуми? До визираното Пампорово например? Ако се живеело в град, а къде живеете обикновенно?....

Що гледаш от твоята камбанария :?: Дето на всичко отгоре явно е и доста ниска ;)

Ти като НЕ ходиш по планините или трудно достъпни места някои хора се скъсват да обикалят там. А други живеят по такива места. Като нищо правя всяка зима повече км. отколкото 3/4 от шофьорите (без бакшиши, тираджии и подобни дето го работят) правят за 3 зимни сезона. И ходя по места които буквално липсват на някои карти- там снегорин виждат 2 пъти на 5 години. Стигал съм на места за които от ГЗ казваха: "А си закъсал там, а си умрял от студ- ние не можем да стигнем". Проправял съм пъртина с Лада Нива там където Паджеро спираше- познай що :?:
И изводът е прост:
Най-тесни и високи гуми (колкото позволява модела), не по-стари от 3 сезона и 4мм. протектор за градски условия и не по-малко от 6мм. за преобладаващо извънградско каране. И задължително вериги в багажника. Задължително и е ЗКУ-то да мисли повече през зимата, ама това е друга тема.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Valentin_Peev » 25 Сеп 2013, 18:45

С широки, летни 18-ки е най-добре зимата :mhihi: После що всяка година като паднат 5см сняг, става олеле :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 25 Сеп 2013, 19:01

Друг коз на високата гума е, че височината на бордовете също "тегли" колата през рехав и неотъпкан сняг. Щото миналата зима тук в Русе като заваля 3 дни не можеше да се види асфалт никъде :mhihi: По големите булеварди имаше сигурно по 10см, да не говорим за малките улички. Просто не чистят... Некъв снегорин се мяркаше около мола и тва е. А междувременно аз веднъж не съм хванал лопатата да си чистя на паркинга. Напред-назад няколко пъти и си имам паркомясто :mhihi: Не споря, но не вярвам това да може да постигне с лекота с широка 18-ка. Ако го видя с очите си ще се съглася на момента :)
А аз да питам - защо при тясната и висока гума се удължава контактното петно? Не намирам логика. Все едно два легнали цилиндъра с еднакъв диаметър, само че единия по-тесен :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 25 Сеп 2013, 19:20

Dirty M5 driveR написа:А аз да питам - защо при тясната и висока гума се удължава контактното петно? Не намирам логика. Все едно два легнали цилиндъра с еднакъв диаметър, само че единия по-тесен :roll:

Така е, няма логика. Има цяла физична формула, но по-простичко го е обяснил колегата.
Vra4anin написа:колкото по-тясна е една гума, толкова повече маса (тегло) се пада върху по-малко площ с която контактува с пътя и по този начин, гумата има по-добро сцепление и по-лесно би изкарал автомобила от пряспа, спрямо по-широката гума която ще бъде с по-голяма контактна площ и съответно по-ниско относително тегло спрямо квадратен сантиметър (т.е. по-лошо сцепление).
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 25 Сеп 2013, 19:26

ogata написа:Така е, няма логика. Има цяла физична формула, но по-простичко го е обяснил колегата.
Vra4anin написа:колкото по-тясна е една гума, толкова повече маса (тегло) се пада върху по-малко площ с която контактува с пътя и по този начин, гумата има по-добро сцепление и по-лесно би изкарал автомобила от пряспа, спрямо по-широката гума която ще бъде с по-голяма контактна площ и съответно по-ниско относително тегло спрямо квадратен сантиметър (т.е. по-лошо сцепление).

Да, това е ясно на всички и аз го казах още в началото. Ама за удължаване на петното ми стана много чудно и за първи път го чувам като аргумент.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 25 Сеп 2013, 19:41

Apassionata написа:Като тръгнах да купувам зимни 225/40/18 ме обявиха за луда :mhihi: Не знам кво ше кажете за 265 задна на Е90-ката, ахаххаха, щото с това се кара тя :mhihi:

Не знам ли е мит или не, ама само да попитам колко от вас реално са карали с такива широки зимни гуми в градски условия, за да правите сравнения? Ммммм? :mhihi: 0.5% :lol: За мен, след поне три зими с такива гуми реална разлика няма кой знае каква... Заледи ли се и станат ли коловози, ше боксуваш и копаеш точно толкова, колкото и тесни гуми... И абсолютно никой не може да ме убеди в обратното... За тва си умирам от кеф като ме гледат зимата по светофарите с 18-ките леко... странно :lalala: :mhihi:

И няма са спора изобщоооо, карайте си там железарките 15-ки и ... топла и безснежна зима :P :D

СУпер - кажи ся щот НИВА-та е със 155ци и когато всичко буксува , руския варел копае, а просвета му не е по-голям от на Х5 ;)
Ако се живеело в град, а къде живеете обикновенно?

Във Велико Търново например ... или край дунавските градове или кварталите на София във Витоша ... или пък просто искаш когато ходиш по тия места да не трепереш дали ще падне сняг . То и аз съм карал със 17ки 225ци на задно без ДСЦ , но като се прекача на кола със "смешни" високи 13ки и все едно карам снегорин :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 26 Сеп 2013, 10:53

:OT:
руския варел копае

Копае докат не строши кутията - после идва 316-ката със летните гуми и ме тегли от Боровец до Самоков - това е по истински случай!
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 26 Сеп 2013, 11:22

2012, когато падна големия сняг, тук във Врачанско беше истински ужас. Работя в телевизия и със служебния варел обикалям цялата околия ежедневно. Една сутрин трябваше да снимам закъсал снегорин в едно балканско село до което пътя е със среден наклон около 7%. Служебния варел е Дачия Нова 2001 изгнила до безобразие, без никакви системи, АБС дори не е чувала да съществува, но беше с добри гуми 155 широки. Е тоя ръждясъл варел подмина няколко премиум марки пълни със системи за контрол и т.н. ,но повярвали си, че в 30см сняг по пътя могат да катерят с гуми като на голяма фадрома. Та същия варел качваше баира пълен с готини завои без да знае, че под него има сняг, че дори на моменти предния капак се затрупваше, но варела вървеше и не се оплакваше и така до селото. Ако бях с по-широки гуми щеше да е абсурдно да се кача.

Широката гума не е добра дори и за в града, защото, когато има киша не може да я изкара цялата и има по-голяма вероятност от поднасяне.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 26 Сеп 2013, 11:44

И какво излиза - новите коли като масово са на 18-ки автоматично стават негодни за зимата, защото не се преглагат 175-ци на тоя диаметър :dunno: Ама и да не може да се сложат 15" или 16'', защото диска не позволява :winky:

Ще се види тая зима с 245/40/18 как е :driving: Ама първо да видим зимата каква ще е :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 26 Сеп 2013, 12:04

Смисъла е да се ползват най-тънките гуми за модела, а не на F30 да се забият 175 гуми (дори да има такива) и да се претрепеш на първия завой...
Apassionata написа:Като тръгнах да купувам зимни 225/40/18 ме обявиха за луда
'Ми те стандартните са 205, така че не виждам голяма драма с 225...
Never mistake motion for action...

Аватар

Мнение от F3P » 26 Сеп 2013, 17:08

Ще се види тая зима с 245/40/18 как е

Спокойно, скоро ще можете да си кичите каляските и с 195/50 R20 в комплект с джанти 7Jx20. Тогава хем ще има убийствен вид колата, хем зимата ще сте с летните джанти, хем гумата ще е тясна както се полага за зимата...
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 26 Сеп 2013, 17:11

F3P написа:
Ще се види тая зима с 245/40/18 как е

Спокойно, скоро ще можете да си кичите каляските и с 195/50 R20 в комплект с джанти 7Jx20. Тогава хем ще има убийствен вид колата, хем зимата ще сте с летните джанти, хем гумата ще е тясна както се полага за зимата...

а ти твойта каруца, ако въобще имаш собствена, ще я караш по прежнему на кучешки впряг
аааа, сори, ти беше тоя с колите за по 50 бона, объркал съм се
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата