Въпрос за Германия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос за Германия

Мнение от NStorm » 10 Окт 2013, 23:05

Аз не бих се съгласил с мнението на всички, които казват колко депресиращо е положението в чужбина.
Първо, насвякъде по Европа има вече българи и приятели ще си намериш щото свестни нашенци има все още. Съответно пиене, купони и хижи няма да ти липсват :mhihi:
Второ, ако знаеш езика и си положително настроен към местните - и сред тях ще си намериш приятели. Освен това лесно ще се сприятелиш с други хора от цяла Европа ако всички сте на ново място.
Приятелите в БГ няма да те забравят - ти се прибираш 2-3 пъти до БГ, те ти идват на гости и скайп и т.н. В това число същото е и с родителите.
Ще има моменти в които ще ти липсват, но като се замислиш че същото става и ако родителите ти са в Бургас, а ти работиш в София (демек пак няма да сте заедно постоянно).

Общо взето, всичко опира до парите (ако сте с жена ти на две заплати - още по добре). Европа не е толкова голяма - 200 паунда те прибират до БГ и обратно и са 3 часа! Тоест колкото е пътя до морето! Аз тая година съм се прибирал точно 6 пъти - отпуски, сватби и погребение! Когато трябва да съм там - съм там! Когато трябва да правя кариера и да се развивам в своята сфера - имам цяла Европа да си избирам къде.

Виж Щатите са друга работа (много далече, часова разлика), ама там нямам намерение да им стъпим! :mhihi: :mhihi:
Последна промяна NStorm на 10 Окт 2013, 23:09, променена общо 1 път
21/02/08...speechless

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 10 Окт 2013, 23:08

ineedmoney написа:
JOTTO_DEL написа:Какво те интересува за Франкфурт? Работа, жилище(в предишният ми пост съм написал някой ориентировъчни разходи), начин на живот и т.н. Вече повече от 3год. съм тук и през какво ли не преминах

интересува ме най-вече каква е социалната нагласа към белите емигранти. Щото в бавария например са ебаси злобите. Знам че във Франкфурт има над 30 000 студенти, тва поразчупило ли ги е малко или?

Аз не съм студент(за малко да запиша, но се отказах). Имам доста приятели студенти и да ти кажа като кажат, че са студенти ги възприемат по-добре. Мен като ме питат дали съм студент и като им кажа, че не съм и само работя и веднага сменят физиономията. Така съм забелязал аз поне, а и мойте познати са на същото мнение. Аз вече 3-та година съм тук и още не се чуствам на мястото си, както казва колегата над мен чакам момента да си дойда в БГ за 1 месец и така. Иначе всеки си има различна цел един идва да се изучи, друг да спести някой лев, трети да харчи всичко, което изкарва и т.н. Видях достатъчно в Германия и сега ще следвам целта си за която ми трябват още около 2год. да съм тук! Другото за Франкфурт е ужасно мръсен град, роми, просяци и какво ли още не всеки ден на всеки ъгъл. Аз преди да дойда си мислех, че БГ е мръсотия и бъркотия ама тук е по 2. Това разбира се дължи на всичките чужденци, защото като съм ходил в някое немско градче(99% немци) направо съм оставал без думи абе чудо и приказ.
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

Потребител
Аватар
Кара: 520i e39
Мечтае да кара: Alpina B12 5.7 Coupe
Детайли за колата: M52B20

Мнение от Denischo » 12 Окт 2013, 18:44

Колега, не знам как седят нещата с намирането на работа докато си там, затова това го прескачам. В момента и майка ми и баща ми работят в Германия. Майка ми замина с българска фирма ( Мусан ) за месокомбинат, имат осигурена квартира ( до колкото разбирам е като казармите, но нито съм бил при нея, нито в казарма, така че условията не са от най - приятните ), работи се на студ на смени 1-ва и 2-ра. 1-ва сутрин от 8 до 3 следобяд, и 2-ра от 2 до различно време. Имат осигурена квартира,трудов договор ( квартирата им се удържа от заплатите 150 евро на човек ), здравни осигуровки в България. Заплащането е 4.5/5 евро на час ( последно време и те нямат много работа .. ). Баща ми работи строителство ( арматура ) от начало беше при едни турци заплащането беше 9 евро на час и осигурена квартира, но работа нямаше със седмици, а по някой път и месец и малко. В момента е в българска фирма ( няма трудов договор ), осигуровките си плаща той, има осигурена квартира,служебни коли,заплащането е добро 12 евро на час ( на ден правят средно 9-10 часа ). Та ако успееш някак си от тук да си намериш работа и така да заминеш ще е добре, а това за езика е пълна глупост, баща ми замина без да знае 1 дума, език се учи с времето, все пак не живеем в 1943 година на немеца да му говориш на английски и да те гледа като разярен бик.. Та ако искаш сподели в каква област искаш да работиш мога да накарам баща ми да поразпита как седят нещатата там :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 12 Окт 2013, 18:53

Колеги още в първия си пост изрично съм писал,че искам в темата да се включат само хора които са наясно със нещата в Германия!Тези които са работили или все още работят там САМО те да вземат участие в темата!Аз и преди 5 год. съм бил в чужбина конкретно в Белгия и там всяко лято съм работил в един магазин за строителни материали но там беше проблема,че не бях на трудов договор.Заплатата ми беше 1000 евро и тия пари ми стигаха и от нищо не се лишавах!И това,че 1400-2000 евро са били малко пари не мога да се съглася защото като бях в Белгия имаше мои познати които вземаха 2500 евро и пак не им стигаха парите,а имаше други които със 1000-1200 евро къщи си построиха в България нали ви казвам зависи от човека.На първо време ми се иска само аз да замина след като си стъпя на краката(жилище и работа) ще дръпна и приятелката и мислим двамата да сме в Германия.Колеги идеята на темата е не да ме убеждавате дали да замина или не!Аз за тая стъпка сериозно съм се решил и няма как да се откажа искам само информация конкретно за Германия!!Философските изказвания не ми помагат-Аман от философи :mhihi: А за кафенетата,дискотеките кръчмите да не ви покажа до къде ми е дошло :nono: И това,че имам Е46 нещата при мен наистина не са толкова зле :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Благодяря на колегите които писаха точно по темата и най вече на JOTTO_DEL!Колега ти първо сам ли замина или заедно със приятелката и имаше ли някой който да те посрещне?От тук ли си намери работа или от там си търсил по обяви или покрай познати?Въпросите се отнасят и към другите колеги които са минали по тоя път :yes:
Как да остана тук в България след като в собствната си държава аз се чувствам като чужденец,че в Германия ли ще ми пречи да се отнасят към мен като към чужденец!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330d
Мечтае да кара: BMW Alpina B7

Мнение от PavelPavlov » 12 Окт 2013, 19:05

А какво смяташ да правиш с 46цата? Ще ми се наложи да се преместя в Baden-Württemberg след някой друг месец... чудя се дали на БГ номера и БГ застраховки да карам там :dunno: или да мисля някакъв вариант за смяна на регистрацията... очаквам всеки патрул да ми тараши бимата из основи :conf: от друга страна не ми е много ясно дали моя БГ трошляк ще успее да мине TUF някога повече до края на земният си път :mhihi: ... мислил ли си за това ?

В каква сфера смяташ да търсиш работа?

Поздрави, Павел

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 12 Окт 2013, 21:06

Колега, голяма глупост си написал. С 1000 евро на месец да преживяваш, че и да спестиш пари да построиш къща в България, трябва да спиш под някой мост и да делиш един кашон с някакъв мангал, друг вариант не мога да си представя. :lol: Успех все пак. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 13 Окт 2013, 1:46

Първо ще отговоря на автора "shark1986". Значи моя най-добър приятел е студент тук и аз в БГ бачках за 400лв. във фирма за компютри/сервиз. И той ми каза, че това си е подигравка и ако искам да ида при него в Германия да се пробвам. Аз тогава не знаех 2 думи на немски и го попитах как ще стане да работя без език. Той ми каза без език ще те уредя в МкД пък като свикнеш и вземеш разрешително за работа ще си търсиш нещо по специалността. И така на майтап тръгнах той всичко ми правеше документи, разговори с институциите и т.н. След като направих една година и взех разрешителното за работа дръпнах приятелката и така всичко малко по-малко се нарежда. Махнах се от МкД и сега съм на летището във Франкфурт(просто много лесно се намира работа на това летище има 70хил. работника :mrgreen: ). Разбира се езика си го подобрих и на училище ходих 6 месеца иначе забрави някой да те вземе без език на повече от 7-8евро. Това лято кандидатствах на доста места като комп. техник и на всякаде ми отказаха защото не ми признаваха образованието в БГ, както и опитът който имам в БГ. Но сега се закачих в една малка фирма за компютри и ми е като допълнителна работа(1 път в седмицата). Другото лято пак ще се пробвам да намеря работа по това което искам и поне ще имам вече някакъв опит в Германия и може да ми обърнат внимание. :roll: Последното което ще ти кажа тук няколко колеги писаха, че 1500-2000евро са нищо за Германия, но това е до човека за тях са малко сигурно, но за мен са ми предостатъчни и не се лишавам от нищо и доста си спестявам. Имам един познат българин взима 5000евро и онзи ден ми вика чакам заплата, че сметките ме чакат! :mhihi: Вярно кара чисто ново А6 изплаща апартамент(250хил. евро кредит) на едно от най-хубавите места във Франкфурт и като идеш утях си така :shock: . Тъй че за едни 5000евро не стигат, а за други 2000евро са много.

Колега "PavelPavlov" внимавай с БГ номерата доста българи и румънци изгоряха. ТЮВ се минава лесно здрава ходова част, добри спирачки и двигателя да няма теч на масло. Преди като имах кола минах без проблем ТЮВ. Като за начало имаш право първите 6месеца да караш с БГ номера, а след това на късмет кога ще ти се заядът. Имам познат 5год. вече с БГ номера без проблем, но имам и друг който го накараха да плаща за 3 години назад пътен данък и да слага немски номера. Има общини който си плащаш пътния данък и си караш без проблем с БГ номера, но има такива който ти казват, че не става с БГ номера.

До "dimodi" с 1000евро няма как да постройш къща, но ако сте двама по 1000евро и ви поемат квартирата не е невъзможно. Тук най-важното е колко наем плащаш. Ако си намериш работодател да ти плаща квартирата и да ти дава 1000евро чисто не е зле като за начало. Разбирам, че всички в БГ гледате как немците взимат 3-4000евро и си казвате, а то и ние като идем ще взимаме толкова да ама НЕ. Първото те са си в родната държава, второ ако не си с престижно образование(БГ образованието го гледат с насмешка) няма как да взимаш такава заплата. Имам доста познати, който взимат 2500евро+, но всичките са с поне едно више в Германия завършено и съответно още не познавам човек без немско образование и да взима такива пари. Без образование тавана за чужденец е 2000евро поне по това което аз съм видял за тези 3 години, а сигурно има и изключения, но аз не съм срещал такива. :)
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e30 & e36

Мнение от driftxtreme » 13 Окт 2013, 18:01

В Германия съм от април миналата година.Започнах работа в един Италиянски ресторант,с помоща на моя позната.Отначало бях със сезонен договор,а след шест месеца ми го направиха постоянен.Като пристигнах не знаех немски,не че сега го знам де :) ,но се справях горе долу,по младите знаят малко английски и така се разбирахме.Започнах на 900 евро,след шест месеца получавах 1000,а сега 1200.Не знам,без познати можеш ли да се оправиш(аз немога).Квартирата ми е 220 евро със сметките,за храна зависи около 100 евро на месец,ако си взимам от работа може и доста по малко,но ми омръзнаха пици и Италиянска кухня.Да имаш кола е скъпо удоволствие.По принцип на мен не ми трябва.Живея на една минута от работа,магазина е до мен,центъра ми е на 10 минути,но немога без кола и си купих една е30-ка да се занимавам в почивните дни.Застраховката ми е 80 евро на месец от януари ще е 60,но ако си под 30 годишен ще е над 100 евро със сигурност.Друг по голям разход са ми цигарите.Намират се и контрабандни и давам около 100 евро на месец,може и по-малко.Не излизам много често,по дискотеки(един,два пъти в месеца)Горе долу е като в БГ като цени,е не навсякъде.Храната е по ефтина.Живота е по-спокоен и подреден,да не кажа скучен.Ако си решил и има кой да ти помогне пробвай.Аз мисля да се прибирам вече в България догодина,но ако не ми хареса положението там бих се върнал пак тук.
П.С ако имаш избор избягвай да работиш за Турци или Италиянци.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90LCI и E30 Cabrio

Мнение от Dr.Schnaps » 13 Окт 2013, 18:13

Айде да се вкюча и аз.

Значи към всеки тръгнал имам 3 основни съвета какво да направи преди да тръгне насам>
1. Да си оправи зъбите.
2. Да си искара всички категории в книжката- А, Б, Ц+ЦЕ. Рано или късно ще ти потрябват и тогава на категория по 2000 Евро не ти мърдат.
3. Да научи максимално немски в БГ- в твоя случай Б1 е проформа достатъчно, но за да се интегрираш в обозримо бъдеще ти трябва повече- курсовете или часни уроци до последно.

А сега в твоя конкретен случай- квалификацията е ОК, насочваш се към dienstleister automotive- това са фирми които дават персонал под наем на производителите (от бачкатори на линия до инженери). Това е едно добро начало/ те винаги търсят защото имат голямо текучество, а и при тях винаги можеш да кандидатстваш от БГ. Важно> Bewerbunga трябва да е проверен от някой който разбира за да е перфектен, и винаги кандидатстваш за конкретна позиция (инитиативно шанса е по- малък).

Ето ти списъка на най добрите фирми в областта.

http://www.automobil-industrie.vogel.de/entwicklung/articles/317646/

А за личния план- Емиграция- плюсове и минуси колегите са го описали грубо.

Успех.
:arrow: "Хората си купуват неща, от които не се нуждаят, с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които не харесват."
:arrow: "Независимо колко добрини или колко злини си направил през живота си, броя на хората, които ще дойдат на погребението ти зависи основно от времето."
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 14 Окт 2013, 0:56

бих посъветвал автора да не е толкова твърдоглав, това не е черта на успелите :) замисли се внимателно над мненията на по-опитните.. има един лаф, няма щастлива емигрантска песен :)

вуйчо ми на 50+ след 20г в САЩ (където не са настроени против емигрантите) се връща, има луксозна къща, сменил е сигурно 20 коли, изучи си децата, всички са там... но "душата" си знае своето. мисля че най най-късната възраст е 14г, след нея малко хора успяват да се адаптират и да приемат чуждата държава като своя... а "чужда" ли ти е, все ще ти тежат корените, ще искаш да чуваш родната си реч и да те тегли насам.. може не веднага, но след някоя друга година.

още повече отиваш в Германия, където по-принцип не обичат чужденци, а сега сме им черни направо. замисли се какви приятелства ще завържеш, с приятелката ти много вероятно е да сте си само достатъчни, т.е всеки ден едно и също, ежедневието ще ви стане сиво, а от там караници и т.н.

и в България човек може да успее,познавам хора дето са шиели гащи и сеели мента за да се изучат, днеска имат счетоводни кантори, станали са архитекти, трети направи ферма за патки и изнася гъши дроб за франция. + тва от както сме в ЕС това е 500млн пазар, много фирми правят вече буквално млн от износ.. други немски фирми работят тук, инженер си, не би трябвало да имаш затруднения с намирането на работа :)

но все пак никой не ти налива акъл, някои колеги може би искат да те предпазят, няма нищо по-ценно от времето :) майка ми е украйнка, дойде тука преди 30г и цял живот съжалява, приятелките й са само украйнки/рускини, гледа само украйнски канали и виси само в някъв руски фб.. и пак има мерак да се върне.

все пак ако толкова си решил да заминеш, помисли по-добре за италия/сащ, италианците са много по-близко до нас като стереотип и ще ти е по-лесно с адаптацията, + времето е в пъттти по-добре.
за сащ няма какво да се говори, тази страна е изградена от емигранти и като кажеш, че си българин повечето ще ти се усмихнат и ще те преценят като човек.. докато в ЕС кажеш ли че си българин те гледат накриво - навсякъде.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

Аватар

Мнение от bmw_g_power » 14 Окт 2013, 13:13

:OT: Извинявам се към автора на темата,че не се вкючвам по темата но изказването на acer ме провокира.Колега на мен тук ежедневието ми е станало сиво незнам за автора на темата!Кое да го задържи в България?Ти познаваш ли го като човек или мен като човек,че да наливаш акъл на излизащите вън колко тъжно щяло да им за родината?Дали не ни е омръзнало еднотипното ежедневие със това,че тук само гледат как да те цакат и от всякъде за пари те дърпат!Златните приятели които излизат със теб за чист сеир и след това зад гърба ти шушу мушу.Хората са се озлобили незнам сигурно от прекрасния живот в България :mhihi: Кое в България е наред,че автора на темата поне малко да се замисли и да си каже "брех наистина да си остана барим успея в нещо"В КАКВО???Те годинките си минават както писаха колегите по горе и незнам дали тук трябва да си ги изтървеш.Познавам много които са заминали и са успели някои са се върнали други са останали.Тези които са се върнали като видят как стоят нещата тук гледаш го след 1-2 месеца пак се е върнал там където е бил.А има хора които си върнаха и със парите които спечелиха си отвориха фирми.Ако бяха останали тук нали знаете кога щяха да си имат собсвена фирма.Тук ако имаш късмета да ти отпуснат кредит и да се чудиш всеки месец как да ги връщаш,защото ако не ги върнеш нестига,че ще ти вземат що имаш но и ще ти пратят дебеловрати за да те прибият!Е в такава абсурдна държава живеем! :mhihi: Има я и носталгията но една носталгия няма как да те спре и да не опиташ нещо по добро което в България няма как да го получиш.Те хората които са заминали не са заминали от хубаво!Имало е много въпроси към българи живеещи чужбина."Бихте ли се върнали в България?"А какъв беше отговора сещате ли се :winky: Само незнам кога тук ще се сбъдне всичко това за да се върнат. :nono: Тук в България няма бъдеще и ако успех тук е да си намериш работа за 400-600лв заплата и повечето от половината е за квартира сметки а другата за храна и то както писа някой по горе те даже и за една супичка и пакет вафли боровец всеки ден няма да стигнат!Това ли да задържи колегата?Цял живот мизерник. :mhihi: Вече до там се е стигнало,че в родината ти се чувстваш като чужд.За градове като София,Пловдив,Варна Бургас наистина живота е малко по лесен погледнато от страна на заплати но трябва да си жител на един от тия градове не да плащаш квартири и да си на минус.Те защо в америка ни обичат да ти отговоря,защото нашите роми не са налазили там,а в европа всичките ни роми се прочуха със просия,кражби и измами е за това не ни тачат по европата.Тия където са си шиели гащите и са успели в България нали знаеш колко са...!? :mhihi:
Към автора.Колега заминавай няма да сгрешиш!Грешката ще е ако останеш тук и чакаш държавата ни да се оправи,защото тук не е България а АбсУрдистан!!! :banghead: :banghead: :banghead:
П.П.Приятел не ти наливам акъл на главата просто и аз искам да те предпазя от времето което ще загубиш тук :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 14 Окт 2013, 23:24

хора, вие сериозно ли стоите в чужбина за по 1000-2000 евро и се смятате за добре справящи се в живота?
100 евро за храна на месец?
какво ядете?

аз не съм виждал сметка в ресторант за 2ма човека по-ниска от 50 евро, където и да е в европа.

само да спомена, мой познат швейцарец, обсъждахме цените там.
наем 4ри стаен апартамент Цюрих - 3000-5000 франка на месец.
квдратен метър земя на село - 500 франка.

да живееш като скот в чужбина, безценно.

Аватар
Кара: '74 3.0CSi
Мечтае да кара: made by pininfarina
Детайли за колата: винаги над 200 к.с.

Мнение от rosendaal » 14 Окт 2013, 23:59

Жалко е ,че все повече се увеличава броя на хората които измерват качеството на живот в цифровото изражение на месечния доход.
Трябва да разберете че никой не остава да живее в чужбина заради златния евродъжд.Просто в белите страни има една подреденост на живота,институциите си вършат задължението-да са слуги на обществото а не обратното,правилата за движение по пътищата не са химера,моралните норми на поведение са по-спазвани отколкото в БГ,полицията не е толкова прокажено корумпирана и навсякъде където вадиш пари за нещо се стараят да бъдеш обслужен подобаващо.
В България и да имаш пари,да ги похарчиш качествено къде,няма.За какво са ти тогава?
В чужбина двама млади с по 1000 евро всеки доход са много по щастливи и задоволени /и то не просто от финансова гледна точка/ отколкото ергенче с 5 палки месечно за пръскане в БГ.Факт.
Щастието не е в парите като голямо число,а в баланса да ти носят правилните душевни и физически потребности.
Изображение

Аватар

Мнение от bmw_g_power » 15 Окт 2013, 0:24

rosendaal написа:Жалко е ,че все повече се увеличава броя на хората които измерват качеството на живот в цифровото изражение на месечния доход.
Трябва да разберете че никой не остава да живее в чужбина заради златния евродъжд.Просто в белите страни има една подреденост на живота,институциите си вършат задължението-да са слуги на обществото а не обратното,правилата за движение по пътищата не са химера,моралните норми на поведение са по-спазвани отколкото в БГ,полицията не е толкова прокажено корумпирана и навсякъде където вадиш пари за нещо се стараят да бъдеш обслужен подобаващо.
В България и да имаш пари,да ги похарчиш качествено къде,няма.За какво са ти тогава?
В чужбина двама млади с по 1000 евро всеки доход са много по щастливи и задоволени /и то не просто от финансова гледна точка/ отколкото ергенче с 5 палки месечно за пръскане в БГ.Факт.
Щастието не е в парите като голямо число,а в баланса да ти носят правилните душевни и физически потребности.

:bowdown: Е това е мнение :clap: :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 15 Окт 2013, 0:48

мнението наистина е :yes:

като оставим темата с парите настрани (те никога не стигат, и всеки винаги си мисли, че получава по - малко отколкото е заслужил) мога само да кажа спокойствието.....жена ми редовно забравя да заключи колата, стои си отключена на улицата през нощта, чат - пат връщам купени части - цели генерации и т.н. - оставям ги пред къщата, DHL минават, взимат ги - нищо не се губи. Като сменям гумите летни/зимни слагам две в багажника, другите две стоят на улицата пред къщата, отивам на автомивката, връщам се след час, час и поливина и пак са си там.....

в същото време повечето хитове теми в форума са, как да си предпазим халогениете, къде са ми огледалата, лайстните и т.н....не я разбирам тази носталгия.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата