Парко-места за инвалиди
Модератор: Общи модератори
- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
Re: Парко-места за инвалиди
Ако тая работа ставаше със забележки нямаше да има закони ! Българина иска да му бръкнеш в джоба за да играе по правилата . На всеки дето нарушава законите да ходя да правя забележка ли ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
- Petrolhead
- Потребител
-
ами да, или поне така правят в нормалните държави.
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60-530D F07-530D G11-730D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Колко е глобата в момента за такова паркиране? Нали уж я направиха 300лв или 500? Май никой не санкционира спрял на такова място. Всъщност то и за пешеходците е 50лв, но да сте видяли някой глобен пешеходец (направо побеснявам като се сетя
)
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Има си молове, където НИКОГА на тези места не паркират инвалиди или поне аз не съм го виждал, винаги излизат прави и здрави хора. Да си призная честно, аз самия веднъж спрях на такова място след като преди това винаги съм обикалял моловете от етаж на етаж да си търся място и никога не ми е идвало наум дори да спра на такова място. Карали са ме да спирам на инвалидни места с довода, че всички спрели там са си нормални хора и едва ли не тука инвалиди не спират(то и как да спрат след като при пълен мол винаги е пълно с наспирали бастуни, които наистина са инвалиди в главата)но никога не съм спирал. Не ми се обяснява защо този път спрях, да бързах, ама ми стана доста криво после(нищо не се е случило, като се върнах пак си беше пълно с "инвалиди" на всички сини места)и се зарекох това ми спиране да е за пръв и последен път там. Хич не ми дреме колко идиоти(като мен в случая)си паркират колите там, честно казано ако бях сигурен, че колите няма да са на някой инвалид, то доста гуми щях да съм напукал в моловете заради тия неща.
Та с приказки не става. Не може да обясниш на някой нещо, което не може да поеме. Паркират си там винаги защото им е по-удобно защото "нямало място" другаде, а това последното е пълна глупост защото винаги има места, просто не са "в ложата".
Та охраната на мола или по-точно управата е виновна. Ако имат стриктна заповед да се искат карти за всички спиращи, то нещата щяха да са наред.
Та с приказки не става. Не може да обясниш на някой нещо, което не може да поеме. Паркират си там винаги защото им е по-удобно защото "нямало място" другаде, а това последното е пълна глупост защото винаги има места, просто не са "в ложата".
Та охраната на мола или по-точно управата е виновна. Ако имат стриктна заповед да се искат карти за всички спиращи, то нещата щяха да са наред.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Може и някой от хората с тези коли наистина да е бил инвалид.Аз лично познавам поне 2ма инвалиди с БМВ, който ходят редовно в мола на Хладилника.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
- TRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320dA '02; Yamaha FZ6S ABS
Като е станало дума за паркоместа и за инвалиди - какво ви е мнението за подземния паркинг на "Galaxy Trade Center" (София, Шипченски проход)? За мен този паркинг е абсолютно недоразумение! На място, разграфено за три коли, трудно ще се съберат повече от две. Ясно ми е че на чертеж става, но все пак не всички коли са с размер на "Smart", освен това човек за да излезе е необходимо да може да си отвори вратата ...
Аз лично един единствен път съм спирал на място за инвалид - в същия мол, освен това не се оправдавам, но нямаше нито едно свободно място, спрях за 5 минути и бях в колата докато чакам да ми платят една сметка. Въпросното "паркомясто за инвалид" е ограничено от две стени, пространството беше такова, че трябваше да си прибера огледалото и да спра плътно до стената, за да може от другата страна вратата да се отвори ЧАСТИЧНО и човек (с нормално телосложение) да излезе. Сигурно това място е за инвалид с колело или с мотор, за кола обаче не става дори за хора с нормално придвижване, какво остава за човек с патерици или количка!
Аз лично един единствен път съм спирал на място за инвалид - в същия мол, освен това не се оправдавам, но нямаше нито едно свободно място, спрях за 5 минути и бях в колата докато чакам да ми платят една сметка. Въпросното "паркомясто за инвалид" е ограничено от две стени, пространството беше такова, че трябваше да си прибера огледалото и да спра плътно до стената, за да може от другата страна вратата да се отвори ЧАСТИЧНО и човек (с нормално телосложение) да излезе. Сигурно това място е за инвалид с колело или с мотор, за кола обаче не става дори за хора с нормално придвижване, какво остава за човек с патерици или количка!
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
В доста молове е така. Дори и на дължина са къси
Абсурд с 7-ма серия, S-класа или голям джип да се побереш.
- TRR
- кандидат ентусиаст
-
TNT написа:В доста молове е така. Дори и на дължина са късиАбсурд с 7-ма серия, S-класа или голям джип да се побереш.
Ама аз съм с 3-ка, не е чак толкова голяма
Точно при случая, за който писах горе, преди мен влезе един чичо с S-класа и паркира на две места и половина. По принцип много се дразня на такива изпълнения, но в случая не беше възможно да се паркира на по-малко място - гледах го как паркира, човека много се постара да заеме минимално пространство.
- Комбина
- Потребител
-
- Кара: W164/453
Paradise center... размислите оставям на вас.

Това се получава защото имат определен минимум за парко-места като строят сградата. И съответно като спестят малко от пространства се получават доста изривени неща. Например съм виждал на една кооперация за да пуснат трябваше да има още 6 парко места които не стигат в подземния гараж, и генианата идея беше да се разграфи задната алея, но понеже е широка колкото една кола, местата бяха едно зад друго и ако някой реално спре на първото до другите няма достъп.
Sent from my GT-N5100 using Tapatalk
- TRR
- кандидат ентусиаст
-
Kris написа:Това се получава защото имат определен минимум за парко-места като строят сградата. И съответно като спестят малко от пространства се получават доста изривени неща. Например съм виждал на една кооперация за да пуснат трябваше да има още 6 парко места които не стигат в подземния гараж, и генианата идея беше да се разграфи задната алея, но понеже е широка колкото една кола, местата бяха едно зад друго и ако някой реално спре на първото до другите няма достъп.
Това ми е ясно, все пак съм в бизнеса с проектиране, строителен надзор и т.н.
Обаче за всичко си има граници! Едно е да лъжеш с по 5-10cm, друго е да направиш всичко с размер както дойде, за да докараш бройката.
Иначе на проект съм виждал какво ли не! Например паркоместа между сутеренна стена и асансьорна клетка - реално в тях може да се влезе през врата 90/200 и няма как кола да се вкара (освен по време на строителството). Само че на хартия може - в поленцата са нарисувани коли
Виждал съм и проект на жилищна сграда с едно подземно ниво - паркинг. Поради липса на пространство паркингът се прави с коли на две нива, а той е висок 3m ... Рисува архиТЕТКАТА едни подемници като по сервизите, които трябва да вдигат колите, ама в три метра как се събират две нормални коли + платформата, това никой не може да го каже

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Парко-места за инвалиди
В България паркоместата са широки за мен. Вижте какво се казва теснотия. Паркинг на хранителен магазин от сорта на била