Дневни Светлини - Закон за Движение по Пътищата ( ЗДвП )
Модератор: Общи модератори
69 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: Дневни Светлини - Закон за Движение по Пътищата ( ЗДвП )
don_gori написа:Няма смисъл да се спори с такива хора просто е излишно. Винаги ще се намери някой който да оплюе и да извърти нещата наопаки.
За мен доводи като крушка от 55W на 30% щяла да доведе до екологичен срив или как не може да се прецени обект с ярка маркировка - случая фарове са просто смешни , още повече казани човек занимаващ се с "експетизи при птп"![]()
Аз не виждам какво толкова трудно или ангажиращо има да си сложиш колана като седнеш за волана , та дори да минеш само 200м или пък да си сложиш едни DRL от 20лв
Колега, правиш доста свободни сравнения. Колана може да ти спаси живота, една или две лампи, не. Ако не виждаш колите на пътя, без да са включени фаровете им, по-добре не се качвай да караш и вземи мерки овреме. Темата с лампите се преекспонира и тя като цяло противоречи на живота и опита, който има всеки шофьор, малко или много. Няма никаква статистика, освен ако не е стъкмистика, че вкл. арове подобряват безопасността. Както казах, ако не можеш да видиш отсрещната кола без фарове, ти си за преглед при специалист. Изброяването на някакви държави не е никакъв аргумент. Понеже аз мога да изброя два пъти по толкова от други части на света, дето никой не кара на фарове. Аргумент е реалността. А тя, както казах, не предлага статистика за налагането на подобна мярка. Нашите законотворци, не са най-честните и нелицемерни, застраховани от лобизъм и изпълнени с най-добри чувства към избирателите си, хора. Точно обратното е вярно. И след като не са такива, не си мисли колега, че законите в тази страна се пишат, за твоя и моя полза. Да не давам примери от реалността.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- twin spark
- кандидат ентусиаст
-
don_gori написа:Няма смисъл да се спори с такива хора просто е излишно. Винаги ще се намери някой който да оплюе и да извърти нещата наопаки.
За мен доводи като крушка от 55W на 30% щяла да доведе до екологичен срив или как не може да се прецени обект с ярка маркировка - случая фарове са просто смешни , още повече казани човек занимаващ се с "експетизи при птп"![]()
Аз не виждам какво толкова трудно или ангажиращо има да си сложиш колана като седнеш за волана , та дори да минеш само 200м или пък да си сложиш едни DRL от 20лв
ти дори консумацията на ток на една кола не можеш правилно да сметнеш правилно, така че не си давай зор да обобщаваш и да правиш изводи. Само ми кажи че "колите нямат електромер" и "да не го плащаш тоя ток" и ще ме затапиш за вечни времена
@Elesar74 далеч съм от мисълтта че 2 фара ще ти спасят живота , ако си обърнал внимание или не ти се е искало да обърнеш споменах няколко пъти думи като несъобразяване на скорост спрямо пътни условия
За мен това е най-важното , а фактори като светлини , колани и др са второстепенни.
Друго не мога да си обесня защо се намират хора да мрънкат , че копчето щяло да им се изхаби , че колата щяла да им гори повече , че крушката щяла да им изгори по-бързо и т.н. и т.н. , а никой примерно не реве че горивата с които караме са пълен бъркоч. Разбираш ли на къде бия ?
Законите са написани за да се изпълняват , а вече ти си носиш отговорност дали ще ги спазваш, като не ти оттърват.

За мен това е най-важното , а фактори като светлини , колани и др са второстепенни.
Друго не мога да си обесня защо се намират хора да мрънкат , че копчето щяло да им се изхаби , че колата щяла да им гори повече , че крушката щяла да им изгори по-бързо и т.н. и т.н. , а никой примерно не реве че горивата с които караме са пълен бъркоч. Разбираш ли на къде бия ?
Законите са написани за да се изпълняват , а вече ти си носиш отговорност дали ще ги спазваш, като не ти оттърват.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Коментирах твоето изказване изцяло в посока сравнението между светлините и коланите. Иначе съм съгласен на 100% с удебеления текст. Колкото до законите, аз не казвам да не спазваме конкретно дискутирания тук закон. Казвам, че на светлините се придава значение и смисъл, който те нямат и не могат по никакъв начин да имат. Това никакъв закон не може да го вмени или наложи. Текстът в ЗДВп относно светлините, просто е лишен от връзка с реалността. Но понеже е разписан в закон, ние сме длъжни да го спазваме.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Абе нали и за коланите беше същата разправия! Всеки имал право да решава дали да носи колан, колана бил опасен, какво ли не беше! Всеки говори за права, но когато се стигне до там, че да ги търси, го прави с хейт във форума, естествено без резултат! 
Ще задам един простичък въпрос...
Защо последните години монтират на повечето автомобили фабрични дневни светлини, след като били толкова ненужни...?!
И още един...
Защо, след като смятате, че този закон ви "ощетява толкова много", не си търсите правата? Нормалните хора така правят! Имам и отговор, но ще го задържа за себе си!

Ще задам един простичък въпрос...
Защо последните години монтират на повечето автомобили фабрични дневни светлини, след като били толкова ненужни...?!
И още един...
Защо, след като смятате, че този закон ви "ощетява толкова много", не си търсите правата? Нормалните хора така правят! Имам и отговор, но ще го задържа за себе си!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дизели
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: прави фокуси
Първоначално се зарадвах на този закон. Казах си, келешите, които не си пускат фаровете, когато вали, когато има мъгла, когато е почти тъмно и т.н.т, ще изчезнат.. Да, ама не! Келеша си е келеш! Сега единствената разлика е, както каза един колега, че колите които карат без фарове, се забелязват по-трудно, защото поне аз очаквам, когато колата се движи да е с фарове и съответно да я забележа отдалеч, а не да видя колите зад нея (които са с включени фарове), а нея миличката, сивичката да не я забележа първоначално.
Не твърдя, че този закон има особен смисъл, но мрънкащите, че разхода им се вдигал, че им се нарушавали правата, че замърсявало околната среда (най-смешното от всичко!!!), са брутално смешни и жалки! Нищо лично към никого!
Не твърдя, че този закон има особен смисъл, но мрънкащите, че разхода им се вдигал, че им се нарушавали правата, че замърсявало околната среда (най-смешното от всичко!!!), са брутално смешни и жалки! Нищо лично към никого!
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Nasko_ написа:Ще задам един простичък въпрос...
И още един...
За да си купуваме нови коли. Обаче няма как да стане с минимална от 300 лв. И аз съм против закона, пълна глупост. Отделно дневните светлини имат една консумация- късите светлини на моята кола съвсем друга. 2 крушки отпред по 55 вата и 2 отзад. Нагряват се стъкла на фарове и стопове. Горят крушките всяка една по 17 лв( от скъпите защото нямаме никаква маркировка по пътищата за да караш нормално вечер). И ще ми кажеш да не се оплаквам. Айде стига де. Или да спирам колата защото не мислят депутатите ни. Ами няма да стане.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
ивайло81 написа:
За да си купуваме нови коли. Обаче няма как да стане с минимална от 300 лв. И аз съм против закона, пълна глупост. Отделно дневните светлини имат една консумация- късите светлини на моята кола съвсем друга. 2 крушки отпред по 55 вата и 2 отзад. Нагряват се стъкла на фарове и стопове. Горят крушките всяка една по 17 лв( от скъпите защото нямаме никаква маркировка по пътищата за да караш нормално вечер). И ще ми кажеш да не се оплаквам. Айде стига де. Или да спирам колата защото не мислят депутатите ни. Ами няма да стане.
Ми не пали и двигателя, че се износва, бутай я!! Смешки пишете вече!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Прав си. Така няма да карат такива като тебе, няма да се блъскат, няма ПТП.
Евала на мисленето ти. Разбирам за скандинавските страни, по-голяма част от годината е мрачно и т.н. Карат с включени светлини. Обаче за нашата България ако ми дадеш смислено обяснение за използване на светлини.... А и новите коли им слагат Start/Stop система както и дневни светлини. Няма да се износва двигателя както сам каза. От утре нов закон: ВСИЧКИ коли да са снабдени със такава система.
п.п. Не ме разбирай грешно, новите коли имат дневни светлини супер. Но не съм съгласен да ме задължават да карат на фарове, за да прилича колата ми на нова. Когато си купя нова тя ще е със дневни светлини. Няма да се налага да купувам такива, да ми горят крушките, да ме глобяват когато забравя да ги пусна и т.н.

п.п. Не ме разбирай грешно, новите коли имат дневни светлини супер. Но не съм съгласен да ме задължават да карат на фарове, за да прилича колата ми на нова. Когато си купя нова тя ще е със дневни светлини. Няма да се налага да купувам такива, да ми горят крушките, да ме глобяват когато забравя да ги пусна и т.н.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
http://www.peticiq.com/a/44057
Ако го няма коментирано по напред в темата.
За мен лично това е напълно необоснован тъп преписан закон. В Израел произшествията с повече от едно МПС нарастват с 25% след въвеждане на дневните светлини. За скандинавските страни данните са противоречиви.За всяка страна е различен ефекта.В България няма проучване и това е преписано без да е обоснован ефекта от дневните светлини.
Ако такъв няма или е близък до нула то тогава те нанасят вреда !Това са стотици хиляди тонове гориво изгорено излишно за година.Загуби за бизнеса и замърсяване което не е ясно дали е нужно. А ако има увеличение на произшествията в следствие на тоя закон ?
Малоумни решения на една администрация която вместо да се чуди как да спипа водачите в нарушение да вземе да си оправи пътищата осветлението маркировката и един куп други проблеми които са преки виновници за огромен брой произшествия и жертви по пътищата.
Ако го няма коментирано по напред в темата.
За мен лично това е напълно необоснован тъп преписан закон. В Израел произшествията с повече от едно МПС нарастват с 25% след въвеждане на дневните светлини. За скандинавските страни данните са противоречиви.За всяка страна е различен ефекта.В България няма проучване и това е преписано без да е обоснован ефекта от дневните светлини.
Ако такъв няма или е близък до нула то тогава те нанасят вреда !Това са стотици хиляди тонове гориво изгорено излишно за година.Загуби за бизнеса и замърсяване което не е ясно дали е нужно. А ако има увеличение на произшествията в следствие на тоя закон ?
Малоумни решения на една администрация която вместо да се чуди как да спипа водачите в нарушение да вземе да си оправи пътищата осветлението маркировката и един куп други проблеми които са преки виновници за огромен брой произшествия и жертви по пътищата.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Колеги, уж всички сме мислещи и разумни хора, нали така? Какво е предназначението, на една лампа? Да осигури светлина, когато липсва естествената такава, от Слънцето. Кажете ми, когато през деня грее силно слънце, когато чак ти се премрежват очите от светлина, как се вписват пуснатите фарове на колите в тази картинка? Никак. Дори по-лошо, понеже още повече увеличават светлината и те заслепяват. Защо автоматично вярвате и приемате закони и правила, за правилни и полезни? Нямате ли акъл, сами да разсъдите, кое е наистина правилно и полезно, което е добро и кое зло, кое е истина, кое лъжа и измама? Хората в правителствата, по целият свят, те са представители на бизнеса, където са парите и обслужват интересите на тези, които са ги изпратили там. Това, уважаеми колеги, не сте вие. Закони се приемат и пишат, за да бъде обслужен бизнеса, не вие. BMW също са част от натиска, оказван от автомобилните производители по целият свят, да бъдат наложени тези измислени правила. Това са едни излишни пари, с доказано безсмислен ефект, които обаче отиват където трябва, а вие и аз сме ограбени. Вие и аз колеги, сме измамени, да вярваме определени неща, представени като добри и полезни, но те са добри и полезни само за тези, които ги налагат. И ЗДвП в частта за светлините, е само малък пример в това отношение.
Изместихте тема със спорове за и против дневните светлини. Закона е факт, а спора излишен.
По темата...
Габаритите не могат да бъдат използвани за дневни светлини, защото интензитета им на светлина не отговаря на изискванията на Правило 87, рев.2 на (ИКЕ на ООН).
По темата...
BKirov написа:Здравейте , днес попаднах на едно интересно четиво , обозначено :
Здравейте!
Знаете ли, че за "дневни светлини" можете да използвате габаритите на автомобила?
а ето връзка http://prava.bg/bg/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D ... 0%B2%D0%BF
какво мислите за това ? ?
Габаритите не могат да бъдат използвани за дневни светлини, защото интензитета им на светлина не отговаря на изискванията на Правило 87, рев.2 на (ИКЕ на ООН).
Club BMW написа:Изместихте тема със спорове за и против дневните светлини. Закона е факт, а спора излишен.
По темата...BKirov написа:Здравейте , днес попаднах на едно интересно четиво , обозначено :
Здравейте!
Знаете ли, че за "дневни светлини" можете да използвате габаритите на автомобила?
а ето връзка http://prava.bg/bg/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D ... 0%B2%D0%BF
какво мислите за това ? ?
Да ама в нашия закон, нито в допълнителните разпоредби няма изискване към дневните светлини с какъв интензитет да бъдат

Ето, понеже ми стана интересно намерих едно решение на съда по тоя казус
Тоест законодателят не е поставил никакви други условия относно дневните светлини, включително няма и изисквания за тяхното наименование, единствената им цел да е правят превозното средство по-отличимо при движението му, която цел всъщност е била изпълнена и в конкретния случай, тъй като автомобилът е бил забелязан и от контролния орган.
http://www.rs-plovdiv.com/reshenia/0620 ... 851413.htm
Тоя съдия дали не е трол обаче - тъй като автомобилът е бил забелязан и от контролния орган

=> Може да се кара и на габарити, но могат и да ви напишат акт, който ще падне в съда. Въпроса е , дали си заслужават разправиите

Не Мы такие, Жизнь такая
stefanoff написа:
Да ама в нашия закон, нито в допълнителните разпоредби няма изискване към дневните светлини с какъв интензитет да бъдат
(ИКЕ на ООН) — Единни предписания за одобрение на светлини за движение през деня за моторни превозни средства.
Tекстове на ИКЕ на ООН имат правно действие съгласно международното публично право.
Club BMW написа:stefanoff написа:
(ИКЕ на ООН) — Единни предписания за одобрение на светлини за движение през деня за моторни превозни средства.
Tекстове на ИКЕ на ООН имат правно действие съгласно международното публично право.
Не съм юрист и специалист по международно право, но ми прави впечатлени, че в други членове на този закон въпросната наредба на ИКЕ/ООН е изрично цитирана, докато при дневните светлини я няма

Не Мы такие, Жизнь такая
69 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5