Летни гуми DOT 14
Модератор: Общи модератори
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Re: Летни гуми DOT 14
Зимната гума като я пипнеш се вижда осезаемо че е по твърда. За летните ми е питането. Тука стана като оная тема в е60 форума, един колега твърдеше че в бг всички масла са ментата, за кастрол ставаше въпрос. Ама друг колега отдели пари и направи тест и се оказа че немското и българското са еднакви. Някой с гуми правил ли е тестове да каже какво става или все така наизуст? Карал съм гуми на 5 сезона и разлика не съм усещал, нито са ми спасявали някакви екстремни ситуации. Може и да е за това че имам огромен опит в шофьорлъка и то не само на леки коли. Та пак на питането ми, само приказки ли приказвате или доказани факти? Не се заяждам ама всички се събраха разбирачи и загробиха инженерите производители
С най добри чувства! 
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Ivo_Borisov написа:...Карал съм гуми на 5 сезона и разлика не съм усещал...
А карал ли си 5 поредни сезона с едни гуми

Как да ти го разясним, че да схванеш

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Ясно че се износва но кажете как една гума се износва, какво се износва в нея? Уж аз питам и не разбирам ама вие не схващате въпроса ми въобще? Ясно че един хляб след 3 дена не става за ядене защото се образува плесен, мухъл, тестото става на бактерии, ама някой може ли да ми го обясни а и не само на вен? Стига бабини деветини, дайте малко факти! Аз спирам да пиша докато някой не ве обори с факти че лятна гума може да издържи поне 5 сезона по 10 хил км средно айде. Ако пак ще ми пишете същите разказваници, не се чувствайте длъжни да ми отговаряте!
П.п.карал съм и карам нови гуми постоянно, имам няколко коли, летните по 4 сезона/свършва грайфера/ зимните по 3 сезона.
П.п.карал съм и карам нови гуми постоянно, имам няколко коли, летните по 4 сезона/свършва грайфера/ зимните по 3 сезона.

- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
Ще се пробвам с отговор на лаик.
Основното при гумата е каучука. Като цяло при процеса на търкаляне има ефект на разтягане на гумата (респективно каучука в нея). Колкото повече се повтаря този процес, толкова повече каучука губи от еластичността си, следователно става "чуплив" (старите гуми неслучайно са напукани) и не може да прилепне плътно по асфалта (имаше едни готини картинки дето показват как ламелите на гумата се "нагласят" по повърхността на асфалта).
Дори и да не се "търкаля" гумата, а да стой в склад, каучука отвново се втвърдява. До колкото знам специализираните складове за гуми поддържат точно определена температура и влажност, при който се забавя този процес, но все пак не може да се спре.
Основното при гумата е каучука. Като цяло при процеса на търкаляне има ефект на разтягане на гумата (респективно каучука в нея). Колкото повече се повтаря този процес, толкова повече каучука губи от еластичността си, следователно става "чуплив" (старите гуми неслучайно са напукани) и не може да прилепне плътно по асфалта (имаше едни готини картинки дето показват как ламелите на гумата се "нагласят" по повърхността на асфалта).
Дори и да не се "търкаля" гумата, а да стой в склад, каучука отвново се втвърдява. До колкото знам специализираните складове за гуми поддържат точно определена температура и влажност, при който се забавя този процес, но все пак не може да се спре.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Тва с цитирането на нещо което не съм писал е тъпотия ама нищо, ти си знаеш. Още един който не знае нищо за гумите.
По темата. Ясно е че се износва, но защо този срок да е 2-3 години а не както предписва производителя? Има колеги дето си карат колите по 10 хил на година, зимата си карат зимни гуми. Значи с летните навъртат около 8 на година. Производителя а и бмв са сметнали че живота на гумата, до износване на протектора е 6 години условно, нека не е 10. Хайде сега тия които се правят че разбират, да оборят написаното от мен, но без заяждане защото само показват че нищо не знаят
По темата. Ясно е че се износва, но защо този срок да е 2-3 години а не както предписва производителя? Има колеги дето си карат колите по 10 хил на година, зимата си карат зимни гуми. Значи с летните навъртат около 8 на година. Производителя а и бмв са сметнали че живота на гумата, до износване на протектора е 6 години условно, нека не е 10. Хайде сега тия които се правят че разбират, да оборят написаното от мен, но без заяждане защото само показват че нищо не знаят

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Това е от вносител на гуми, ама те колко ли разбират, да няма производителите да им казват верни данни.Своевременна смяна на старите гуми
За всички автомобилни гуми е в сила: техният живот след около 10 години е към края си. Дори когато външно гумите изглеждат добре, или малко са били в употреба. Защо? Защото каучукувата смес старее с времето и губи своите качества. Високи температури и слънчева светлина ускоряват този процес. Затова е препоръчително, при автомобили, които през лятото не са в употреба и на вън, да се покриват гумите. Освен това спазвайте следните препоръки:
Още един вносител
На каква възраст са предложените подновени гуми?
Понеже възрастта на произходната гума не може да се установи след подновяването и може само датата и на производство да се вземе под внимание от за търговията на гуми и сервиза за вулканизация за оценката на срока на експлоатация на подновена гума. Срокът на експлоатация започва с датата на производство и възлиза, както при нови гуми максимално 10 години. за информация За подновените гуми важат същите критерии за гаранция и сигурност както при нови, започващи с датата на производство респ. доставка до потребителя.
Ама какво ли разбират те, я да ни се махат с тия 10 години.
Щом са казали 10 значи са толкова при правилна експлоатация. И търсех някой да ме обори защо гумата има живот 3-4 години, ама както винаги само празни приказки. Айде живи и здрави и Честита Баба Марта!

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
И аз миналата година април месец си взех гуми с дот 5012. Колкото по-скорошно произведени толкова по-добре, но 4-5-6 месеца не виждам да са проблем. Разликата с тези на 2 седмици ще е никаква според мен. А по темата за издържливостта на гумите аз не виждам нищо за обсъждане - зависи колко и как се кара, скоростен индекс и индекс за износване, и марката естествено. Всеки добър шофьор като сложи едни гуми трябва да може да прецени ок ли са или не, независимо дали са на 2 или 4 години.
- DAF
- Потребител
-
- Кара: E39
- Мечтае да кара: м-ка
Зимната гума е добра 2 сезона, за 3-ят е според зимата (сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая), на 4-тата година няма нищо общо вече. Същото е и с летните- 2г. са отлични, на 3-та са добре (щото е сухо и топло), на 4-та година са годни само за бърнаут.
Приятелю незнам ти с какви зимни гуми караш, но ако твоите издържат по толкова незначи, че всички държат по толкова. Карам в момента 6-та зима с Fulda Montero и като се кача на Витоша, когато падне сняг, мога да ти кажа, че драпат се едно съм с вериги.
Приятелю незнам ти с какви зимни гуми караш, но ако твоите издържат по толкова незначи, че всички държат по толкова. Карам в момента 6-та зима с Fulda Montero и като се кача на Витоша, когато падне сняг, мога да ти кажа, че драпат се едно съм с вериги.
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
Първо, днес е 3-ти март, зимата(по старото бабино поверие) свършва като дойде първия месец в който няма буквата "Р", сиреч месец май.
Астрономическата пролет идва на 20-ти март.
От горните следва че никой вносител на гуми няма да има налични летни гуми с ДОТ 2014-та в периода 25.02-05.03, по простата причина че тогава почват да дават заявките за да може в периода 20.03-10.04 да дойдат първите доставки.
Колкото до ДОТ-а - да гумата има реален живот до 10 години(+/- 1-2), но може да ги изпълни само ако последните 9 от тези 10 години е седяла в склад при подходящи условия.
След като веднъж е качена на кола една гума има живот между 2 и 3 сезона или до износване, което настъпи първо.
Аз не въднъж съм купувал НОВИ гуми със стар ДОТ(с над 3 години), и ще продължа да купувам, защото от опит знам как гума с ДОТ 2005-та година я търкалям вече 3-ти сезон и нямам никакви проблеми.
Друга гума която карам, пак ДОТ2005-та, но първи сезон на лед и на баир леко приплъзва ама катери без да и пука много много. Още повече че размера и е 255/40/17 и са на БМВ с отворен диф.
Така че гледането на ДОТ-а го оставете за гуми втора употреба, за новите до 3 години няма никакво значение, че дори и одвъд тях. Стига естествено цената да съответсва на възраста.
Астрономическата пролет идва на 20-ти март.
От горните следва че никой вносител на гуми няма да има налични летни гуми с ДОТ 2014-та в периода 25.02-05.03, по простата причина че тогава почват да дават заявките за да може в периода 20.03-10.04 да дойдат първите доставки.
Колкото до ДОТ-а - да гумата има реален живот до 10 години(+/- 1-2), но може да ги изпълни само ако последните 9 от тези 10 години е седяла в склад при подходящи условия.
След като веднъж е качена на кола една гума има живот между 2 и 3 сезона или до износване, което настъпи първо.
Аз не въднъж съм купувал НОВИ гуми със стар ДОТ(с над 3 години), и ще продължа да купувам, защото от опит знам как гума с ДОТ 2005-та година я търкалям вече 3-ти сезон и нямам никакви проблеми.
Друга гума която карам, пак ДОТ2005-та, но първи сезон на лед и на баир леко приплъзва ама катери без да и пука много много. Още повече че размера и е 255/40/17 и са на БМВ с отворен диф.
Така че гледането на ДОТ-а го оставете за гуми втора употреба, за новите до 3 години няма никакво значение, че дори и одвъд тях. Стига естествено цената да съответсва на възраста.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
DAF написа:сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая
Заради хора с ей това мислене съм се ужасил. На всяко спиране погледа ми е назад, да видя дали ще спрат... Не искам никого да обиждам, но е крайно време да се научите. Има интернет и кадърни гумаджии, които с радост ще обяснят защо времето сега НЕ Е за летни гуми, и кога реално е подходящо да се сложат. Моето наблюдения е, че една част от българите в тора отношение са направо небрежни. Или грам понятие си нямат от разликите между гумите и на всичкото отгоре не искат и да разберат, или пък се инатят и аз не знам по каква причина. Стандартна на живот не е оправдание, ама грам!

- DAF
- Потребител
-
- Кара: E39
- Мечтае да кара: м-ка
Това не са мои думи, не съм направил цитата както трябва за това ще се коригирам.
F3P написа:Зимната гума е добра 2 сезона, за 3-ят е според зимата (сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая), на 4-тата година няма нищо общо вече. Същото е и с летните- 2г. са отлични, на 3-та са добре (щото е сухо и топло), на 4-та година са годни само за бърнаут.
За летни гуми не мога да дам съвет защото използвам само гуми втора употреба.
F3P написа:Зимната гума е добра 2 сезона, за 3-ят е според зимата (сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая), на 4-тата година няма нищо общо вече. Същото е и с летните- 2г. са отлични, на 3-та са добре (щото е сухо и топло), на 4-та година са годни само за бърнаут.
За летни гуми не мога да дам съвет защото използвам само гуми втора употреба.
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-

И пак не ти се получи
Онова бутонче "Цитат" толкова ли е незабележимо
Ей така трябваше да изглежда:
И сега да продължим
Вадиш ми думите от контекста и те отвява вятъра на майната си- никъде и никога НЕ съм казвал да се кара с неподходящи гуми за сезона. Зима е (официално де- вън е 10+ градуса), значи се кара със зимните. Но реално сега не е нужно да ползваш зимни гуми.
Ти си карай ако щеш и 16-годишни Фулди- те и тогава ако имат грайфер ще копаят в снега здраво. Ако ти караш само на сняг с тея зимни гуми разбира се ще си доволен. Само дето по нашите ширини караш по сняг 15-20 дни, другите 3 месеца от зимата е сухо или мокро. Но ако си доволен от поведението на сухо и мокро на гума дето ползваш вече за 6-ти сезон има само 2 варианта:
1: Имаш малки изисквания.
2: Имаш още по-малко опит зад волана.
Аз съм с Гиславед евро фрост дето им е втори сезон. Декември държаха на мокро добре, но сега определено не държат по същият начин. Просто тая "зима" ги прецака- сняг имаше 5 дни, студ 10-20 дни. Колкото и да не ми харесва след сезона гумите се свалят и 2 отиват на ремаркето, другите 2 отиват за резервни- за следващият сезон няма как да им вярвам. Хич не ме радва положението, но няма накъде- едни поемат излишни рискове и карат с гуми на 4-5+ сезона, аз като прозто говедо ги сменям максимум след 3-ят сезон без оглед на летни/зимни.

DAF написа:Това не са мои думи, не съм направил цитата както трябва за това ще се коригирам.F3P написа:....
...
И сега да продължим

Dirty M5 driveR написа:F3P написа:сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая
Заради хора с ей това мислене съм се ужасил...
Вадиш ми думите от контекста и те отвява вятъра на майната си- никъде и никога НЕ съм казвал да се кара с неподходящи гуми за сезона. Зима е (официално де- вън е 10+ градуса), значи се кара със зимните. Но реално сега не е нужно да ползваш зимни гуми.
DAF написа:....
Ти си карай ако щеш и 16-годишни Фулди- те и тогава ако имат грайфер ще копаят в снега здраво. Ако ти караш само на сняг с тея зимни гуми разбира се ще си доволен. Само дето по нашите ширини караш по сняг 15-20 дни, другите 3 месеца от зимата е сухо или мокро. Но ако си доволен от поведението на сухо и мокро на гума дето ползваш вече за 6-ти сезон има само 2 варианта:
1: Имаш малки изисквания.
2: Имаш още по-малко опит зад волана.
Аз съм с Гиславед евро фрост дето им е втори сезон. Декември държаха на мокро добре, но сега определено не държат по същият начин. Просто тая "зима" ги прецака- сняг имаше 5 дни, студ 10-20 дни. Колкото и да не ми харесва след сезона гумите се свалят и 2 отиват на ремаркето, другите 2 отиват за резервни- за следващият сезон няма как да им вярвам. Хич не ме радва положението, но няма накъде- едни поемат излишни рискове и карат с гуми на 4-5+ сезона, аз като прозто говедо ги сменям максимум след 3-ят сезон без оглед на летни/зимни.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
F3P написа:Вадиш ми думите от контекста и те отвява вятъра на майната си- никъде и никога НЕ съм казвал да се кара с неподходящи гуми за сезона. Зима е (официално де- вън е 10+ градуса), значи се кара със зимните. Но реално сега не е нужно да ползваш зимни гуми.
Е хем не подканваш да се кара с неподходящи гуми, хем реално в момента времето не било за зимни... Аз ли не разбирам какво искаш да кажеш, или жестоко си противоречиш? Вземи изкажи една теза и я обоснови, за да знаем какво ти е становището по темата. Аз твърдя, че докато има сутрини и вечери с ниски температури, дъждове и мъгли, то няма как това да са подходящи условия за летни гуми. Независимо колко топло става по обед за 1 час. И да - наистина съм се ужасил от мисленето на определени хора. Няколко клиентски коли виждам с летни гуми, и като питам не е ли малко рано ми се отговаря "То сняг няма да има повече". Направо да им зашиеш по един шамар...
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Според BRV (Федералния съюз за търговия на гуми и вулканизация) гумите се считат до 3 години за съвсем нови и до 5 за нови при съответното им съхранение.
Според мен щом гума на 5 години се води нова, значи е така, всичко останало е внушение.
А за рискове, всеки водач на мпс със стандартен опит зад волана, би трябвало да кара без проблем с нови гуми. Затова и БМВ препоръчват да се кара с гуми до 6 годишна възраст без да има проблем с поведението на колата.
F3P написа:....
Аз не знам как ги търпиш и 3 години, сменяй направо всеки сезон че материала си остарява