Летни гуми DOT 14

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Летни гуми DOT 14

Мнение от Ivo_Borisov » 28 Фев 2014, 20:54

Зимната гума като я пипнеш се вижда осезаемо че е по твърда. За летните ми е питането. Тука стана като оная тема в е60 форума, един колега твърдеше че в бг всички масла са ментата, за кастрол ставаше въпрос. Ама друг колега отдели пари и направи тест и се оказа че немското и българското са еднакви. Някой с гуми правил ли е тестове да каже какво става или все така наизуст? Карал съм гуми на 5 сезона и разлика не съм усещал, нито са ми спасявали някакви екстремни ситуации. Може и да е за това че имам огромен опит в шофьорлъка и то не само на леки коли. Та пак на питането ми, само приказки ли приказвате или доказани факти? Не се заяждам ама всички се събраха разбирачи и загробиха инженерите производители :) С най добри чувства! :)

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 28 Фев 2014, 21:03

Ivo_Borisov написа:...Карал съм гуми на 5 сезона и разлика не съм усещал...

А карал ли си 5 поредни сезона с едни гуми :?: Тоест купил си ги нови, караш ги според сезона и понеже караш сравнително малко тея летни гуми и след 5г. имат порядъчен грайфер и стават за търкаляне. Ако го беше правил поне един път това нямаше да задаваш тъпи въпроси.

Как да ти го разясним, че да схванеш :dunno: Всеки продукт се износва с времето- гумите също. Дори и само да седят на колата ти цяло лято, без да минеш и 500км. с тях, пак губят от свойствата си.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 28 Фев 2014, 23:45

Ясно че се износва но кажете как една гума се износва, какво се износва в нея? Уж аз питам и не разбирам ама вие не схващате въпроса ми въобще? Ясно че един хляб след 3 дена не става за ядене защото се образува плесен, мухъл, тестото става на бактерии, ама някой може ли да ми го обясни а и не само на вен? Стига бабини деветини, дайте малко факти! Аз спирам да пиша докато някой не ве обори с факти че лятна гума може да издържи поне 5 сезона по 10 хил км средно айде. Ако пак ще ми пишете същите разказваници, не се чувствайте длъжни да ми отговаряте!
П.п.карал съм и карам нови гуми постоянно, имам няколко коли, летните по 4 сезона/свършва грайфера/ зимните по 3 сезона.

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 01 Мар 2014, 1:14

Ще се пробвам с отговор на лаик.

Основното при гумата е каучука. Като цяло при процеса на търкаляне има ефект на разтягане на гумата (респективно каучука в нея). Колкото повече се повтаря този процес, толкова повече каучука губи от еластичността си, следователно става "чуплив" (старите гуми неслучайно са напукани) и не може да прилепне плътно по асфалта (имаше едни готини картинки дето показват как ламелите на гумата се "нагласят" по повърхността на асфалта).

Дори и да не се "търкаля" гумата, а да стой в склад, каучука отвново се втвърдява. До колкото знам специализираните складове за гуми поддържат точно определена температура и влажност, при който се забавя този процес, но все пак не може да се спре.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 01 Мар 2014, 9:21

Тва с цитирането на нещо което не съм писал е тъпотия ама нищо, ти си знаеш. Още един който не знае нищо за гумите.

По темата. Ясно е че се износва, но защо този срок да е 2-3 години а не както предписва производителя? Има колеги дето си карат колите по 10 хил на година, зимата си карат зимни гуми. Значи с летните навъртат около 8 на година. Производителя а и бмв са сметнали че живота на гумата, до износване на протектора е 6 години условно, нека не е 10. Хайде сега тия които се правят че разбират, да оборят написаното от мен, но без заяждане защото само показват че нищо не знаят ;)

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 01 Мар 2014, 9:44

Своевременна смяна на старите гуми
За всички автомобилни гуми е в сила: техният живот след около 10 години е към края си. Дори когато външно гумите изглеждат добре, или малко са били в употреба. Защо? Защото каучукувата смес старее с времето и губи своите качества. Високи температури и слънчева светлина ускоряват този процес. Затова е препоръчително, при автомобили, които през лятото не са в употреба и на вън, да се покриват гумите. Освен това спазвайте следните препоръки:
Това е от вносител на гуми, ама те колко ли разбират, да няма производителите да им казват верни данни.

Още един вносител
На каква възраст са предложените подновени гуми?

Понеже възрастта на произходната гума не може да се установи след подновяването и може само датата и на производство да се вземе под внимание от за търговията на гуми и сервиза за вулканизация за оценката на срока на експлоатация на подновена гума. Срокът на експлоатация започва с датата на производство и възлиза, както при нови гуми максимално 10 години. за информация За подновените гуми важат същите критерии за гаранция и сигурност както при нови, започващи с датата на производство респ. доставка до потребителя.

Ама какво ли разбират те, я да ни се махат с тия 10 години.
Щом са казали 10 значи са толкова при правилна експлоатация. И търсех някой да ме обори защо гумата има живот 3-4 години, ама както винаги само празни приказки. Айде живи и здрави и Честита Баба Марта!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 02 Мар 2014, 20:46

И аз миналата година април месец си взех гуми с дот 5012. Колкото по-скорошно произведени толкова по-добре, но 4-5-6 месеца не виждам да са проблем. Разликата с тези на 2 седмици ще е никаква според мен. А по темата за издържливостта на гумите аз не виждам нищо за обсъждане - зависи колко и как се кара, скоростен индекс и индекс за износване, и марката естествено. Всеки добър шофьор като сложи едни гуми трябва да може да прецени ок ли са или не, независимо дали са на 2 или 4 години.

Потребител
Аватар
Кара: E39
Мечтае да кара: м-ка

Мнение от DAF » 03 Мар 2014, 1:15

Зимната гума е добра 2 сезона, за 3-ят е според зимата (сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая), на 4-тата година няма нищо общо вече. Същото е и с летните- 2г. са отлични, на 3-та са добре (щото е сухо и топло), на 4-та година са годни само за бърнаут.

Приятелю незнам ти с какви зимни гуми караш, но ако твоите издържат по толкова незначи, че всички държат по толкова. Карам в момента 6-та зима с Fulda Montero и като се кача на Витоша, когато падне сняг, мога да ти кажа, че драпат се едно съм с вериги.
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 03 Мар 2014, 10:26

Първо, днес е 3-ти март, зимата(по старото бабино поверие) свършва като дойде първия месец в който няма буквата "Р", сиреч месец май.
Астрономическата пролет идва на 20-ти март.

От горните следва че никой вносител на гуми няма да има налични летни гуми с ДОТ 2014-та в периода 25.02-05.03, по простата причина че тогава почват да дават заявките за да може в периода 20.03-10.04 да дойдат първите доставки.

Колкото до ДОТ-а - да гумата има реален живот до 10 години(+/- 1-2), но може да ги изпълни само ако последните 9 от тези 10 години е седяла в склад при подходящи условия.

След като веднъж е качена на кола една гума има живот между 2 и 3 сезона или до износване, което настъпи първо.

Аз не въднъж съм купувал НОВИ гуми със стар ДОТ(с над 3 години), и ще продължа да купувам, защото от опит знам как гума с ДОТ 2005-та година я търкалям вече 3-ти сезон и нямам никакви проблеми.
Друга гума която карам, пак ДОТ2005-та, но първи сезон на лед и на баир леко приплъзва ама катери без да и пука много много. Още повече че размера и е 255/40/17 и са на БМВ с отворен диф.

Така че гледането на ДОТ-а го оставете за гуми втора употреба, за новите до 3 години няма никакво значение, че дори и одвъд тях. Стига естествено цената да съответсва на възраста.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Мар 2014, 10:54

DAF написа:сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая

Заради хора с ей това мислене съм се ужасил. На всяко спиране погледа ми е назад, да видя дали ще спрат... Не искам никого да обиждам, но е крайно време да се научите. Има интернет и кадърни гумаджии, които с радост ще обяснят защо времето сега НЕ Е за летни гуми, и кога реално е подходящо да се сложат. Моето наблюдения е, че една част от българите в тора отношение са направо небрежни. Или грам понятие си нямат от разликите между гумите и на всичкото отгоре не искат и да разберат, или пък се инатят и аз не знам по каква причина. Стандартна на живот не е оправдание, ама грам! :) Ей тук :kuku: е всичко.

Потребител
Аватар
Кара: E39
Мечтае да кара: м-ка

Мнение от DAF » 03 Мар 2014, 12:12

Това не са мои думи, не съм направил цитата както трябва за това ще се коригирам.

F3P написа:Зимната гума е добра 2 сезона, за 3-ят е според зимата (сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая), на 4-тата година няма нищо общо вече. Същото е и с летните- 2г. са отлични, на 3-та са добре (щото е сухо и топло), на 4-та година са годни само за бърнаут.

Приятелю незнам ти с какви зимни гуми караш, но ако твоите издържат по толкова незначи, че всички държат по толкова. Карам в момента 6-та зима с Fulda Montero и като се кача на Витоша, когато падне сняг, мога да ти кажа, че драпат се едно съм с вериги.
За летни гуми не мога да дам съвет защото използвам само гуми втора употреба.
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Мар 2014, 12:40

:yes: От F3P не се учудвам. С цялото си уважение, но постовете му не ги приемам на сериозно.

Аватар

Мнение от F3P » 03 Мар 2014, 13:12

И пак не ти се получи :mhihi: Онова бутонче "Цитат" толкова ли е незабележимо :?: Ей така трябваше да изглежда:

DAF написа:Това не са мои думи, не съм направил цитата както трябва за това ще се коригирам.

F3P написа:....

...

И сега да продължим :winky:

Dirty M5 driveR написа:
F3P написа:сега е зима ама и с летните гуми да караш- все тая

Заради хора с ей това мислене съм се ужасил...

Вадиш ми думите от контекста и те отвява вятъра на майната си- никъде и никога НЕ съм казвал да се кара с неподходящи гуми за сезона. Зима е (официално де- вън е 10+ градуса), значи се кара със зимните. Но реално сега не е нужно да ползваш зимни гуми.

DAF написа:....

Ти си карай ако щеш и 16-годишни Фулди- те и тогава ако имат грайфер ще копаят в снега здраво. Ако ти караш само на сняг с тея зимни гуми разбира се ще си доволен. Само дето по нашите ширини караш по сняг 15-20 дни, другите 3 месеца от зимата е сухо или мокро. Но ако си доволен от поведението на сухо и мокро на гума дето ползваш вече за 6-ти сезон има само 2 варианта:
1: Имаш малки изисквания.
2: Имаш още по-малко опит зад волана.

Аз съм с Гиславед евро фрост дето им е втори сезон. Декември държаха на мокро добре, но сега определено не държат по същият начин. Просто тая "зима" ги прецака- сняг имаше 5 дни, студ 10-20 дни. Колкото и да не ми харесва след сезона гумите се свалят и 2 отиват на ремаркето, другите 2 отиват за резервни- за следващият сезон няма как да им вярвам. Хич не ме радва положението, но няма накъде- едни поемат излишни рискове и карат с гуми на 4-5+ сезона, аз като прозто говедо ги сменям максимум след 3-ят сезон без оглед на летни/зимни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Мар 2014, 13:22

F3P написа:Вадиш ми думите от контекста и те отвява вятъра на майната си- никъде и никога НЕ съм казвал да се кара с неподходящи гуми за сезона. Зима е (официално де- вън е 10+ градуса), значи се кара със зимните. Но реално сега не е нужно да ползваш зимни гуми.

Е хем не подканваш да се кара с неподходящи гуми, хем реално в момента времето не било за зимни... Аз ли не разбирам какво искаш да кажеш, или жестоко си противоречиш? Вземи изкажи една теза и я обоснови, за да знаем какво ти е становището по темата. Аз твърдя, че докато има сутрини и вечери с ниски температури, дъждове и мъгли, то няма как това да са подходящи условия за летни гуми. Независимо колко топло става по обед за 1 час. И да - наистина съм се ужасил от мисленето на определени хора. Няколко клиентски коли виждам с летни гуми, и като питам не е ли малко рано ми се отговаря "То сняг няма да има повече". Направо да им зашиеш по един шамар...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 03 Мар 2014, 13:29

Според BRV (Федералния съюз за търговия на гуми и вулканизация) гумите се считат до 3 години за съвсем нови и до 5 за нови при съответното им съхранение.

Според мен щом гума на 5 години се води нова, значи е така, всичко останало е внушение.
А за рискове, всеки водач на мпс със стандартен опит зад волана, би трябвало да кара без проблем с нови гуми. Затова и БМВ препоръчват да се кара с гуми до 6 годишна възраст без да има проблем с поведението на колата.

F3P написа:....

Аз не знам как ги търпиш и 3 години, сменяй направо всеки сезон че материала си остарява :wave:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата