Блъсната кола- малко правна помощ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Re: Блъсната кола- малко правна помощ

Мнение от Николай Диянов » 14 Авг 2014, 19:01

Колега, след като застраховката и автомобилът са на твое име, в заявлението което застрахователя / на другия водач /ще ви накара да попълните се отбелязва в обособена графа, че към момента на ПТП е управляван от друго лице, а не от собственика. Проблеми не би следвало да има.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 15 Авг 2014, 12:11

red_bull92 написа:Колега, наеми си адвокат
, :yes:

red_bull92 написа:защо иначе плащаме граждански въпреки, че в България всичко е възможно.

За целта, трябва другият водач да е известен, също така да има ГО. Ти май си мислиш, че твоята ГО ще покрие твоите щети?!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Мнение от red_bull92 » 18 Авг 2014, 17:31

Nasko_ написа:

red_bull92 написа:защо иначе плащаме граждански въпреки, че в България всичко е възможно.

За целта, трябва другият водач да е известен, също така да има ГО. Ти май си мислиш, че твоята ГО ще покрие твоите щети?!

Попринцип и от застраховката на пострадалия и на виновния ги събират и двете и изплащат щетите на този, който го е отнесъл. Поне при мен беше така, но и двамата бяхме на една и съща застрахователна фирма и може би това има значение.
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 18 Авг 2014, 23:35

red_bull92 написа:
Nasko_ написа:

Попринцип и от застраховката на пострадалия и на виновния ги събират и двете и изплащат щетите на този, който го е отнесъл. Поне при мен беше така, но и двамата бяхме на една и съща застрахователна фирма и може би това има значение.

Не е е така. Винаги ГО-то на виновния плаща щетите на другия.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от masimo » 19 Авг 2014, 12:00

Тълкуването по този начин на случката от странана на органите на реда показва: Незаинтересованост, Незапознатост с закона и престъпна безотговорност с внасяне на заблуда във водача! Бих написал жалба срещу органите за това си поведение!

Чл. 123. (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:
1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие;

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39... :D
Мечтае да кара: платноходка

Мнение от eekset » 20 Авг 2014, 16:55

реда в случая трябва да е:
- обаждаш се на КАТ (съответно те привикват при тях)
- издава се Протокол за ПТП.
- предявява се претенция към Гаранционен фонд - ако не греша става чрез собствения застраховател по ГО. Оттам нататък те развръзват кълбото - кой крив, кой прав...

в случая не виждам какви претенции може да има по отношение на избягалия водач - единствено положителна алкохолна проба (0.5+ промила) може да размени вината, но за нея е вече късно - следователно може да търсиш обезщетение с помощта на адвокат.

red_bull92 написа:Независимо, че другият водач е избяхал от гражданската са длъжни да покрият щетите...

и ако се установи, че виновния си ти Гаранционен фонд те кани/съди да платиш разходите = платено обезщетение + разходи експерти + юридически разходи + ...

казвам го като осъден от ГФ причинител на щети :(
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Няма BMW ;-)
Мечтае да кара: Нова

Мнение от Venelin1111 » 03 Окт 2019, 18:34

Ако може отговор ,имам ли право да търся от шофьор причинил птп но негова вина обещетение за пропуснати ползи? Колата ми ще отиде на тотал щета ( според доверения сервиз) ,но до като се изплати сумата може ли да се търси обещетение от виновника ? И кога сега или след обещетението по каско платено от застрахователя за да се види колко време ще бъда без кола?
Няма вече BMW

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 03 Окт 2019, 19:09

https://lawyer-bulgaria.bg/%D0%BE%D0%B1 ... %82%D0%BF/

Можеш да предявиш граждански иск.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Venelin1111 » 03 Окт 2019, 19:46

Мерси , утре ще се обадя защото звънях , но за тази вечер е късно явно.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Няма вече BMW

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 03 Окт 2019, 21:50

Ако е служебна може би ще се получи, но за лична - едва ли, освен ако не докажеш, че по някакъв начин изкарваш пари с нея :dunno:
Не съм юрист, просто си разсъждавам
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Venelin1111 » 03 Окт 2019, 21:51

Ми мога да докажа , че ходех с колата на работа за определено време и без нея за по-дълго. Че след ПТП съм в болнични на дом лечение. Че вследствие ПТП се наложи да ходя по болнични заведения. Не знам дали има в практиката такъв казус, ще се консултирам.

Няма вече BMW

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 320A

Мнение от mirko0 » 03 Окт 2019, 22:18

Venelin1111 написа:Ако може отговор ,имам ли право да търся от шофьор причинил птп но негова вина обещетение за пропуснати ползи? Колата ми ще отиде на тотал щета ( според доверения сервиз) ,но до като се изплати сумата може ли да се търси обещетение от виновника ? И кога сега или след обещетението по каско платено от застрахователя за да се види колко време ще бъда без кола?

Здравей,

всичките ти претенции трябва да се насочат към застрахователите. За колата, явно има каско - към застраховател по каско. За неимуществените вреди /болки и страдания/ към застрахователя на виновния по застраховка Гражданска отговорност. Може да го видиш кой е в протокола за ПТП или на сайта на Гаранционния фонд.

Поздрави
Последна промяна mirko0 на 03 Окт 2019, 22:23, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Venelin1111 » 03 Окт 2019, 22:22

Благодаря за компетентия отговор

Няма вече BMW

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 320A

Мнение от mirko0 » 03 Окт 2019, 22:38

По каското имай предвид, че ще изготвят средна оценка на колата/при тотална щета/. Т.е. ще извадят близки обяви от сайтовете и ще ти платят около 70-80% от средната цена. Без значение е за колко си застраховал колата/стига да не излезе повече от застрахователната сума в полицата. Тогава плащат по - малката цена/.
Пример: средната пазана цена на колата е 5000 лв. Застраховал съм я на 6000 лв. Ще ти платят 70-80% от 5000 лв. Ако си я застраховал на 4000 лв. ще ти платят 70-80% от 4000 лв.

Поздрави

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 03 Окт 2019, 23:18

Хм аз защо бях останал с впечатлението, че е фиксирано 70% от застрахователната сума./ е стига да не си я обявил на някаква нереално висока, пък и те нали гледат каталога при полиците/ :dunno:
Иначе за претенциите, мисля само към застрахователя.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата