23 БГ изобретения,които промениха целия свят
Модератор: Общи модератори
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
Re: 23 БГ изобретения,които промениха целия свят
Е.Димитров написа:Ние сме с много ниска култура на обществена оценка,тоест никога не признаваме нещо,което друг българин е направил.
Колегата zazomazo е учебникарски пример. Просто българският нихилизъм трябва да се изучава в училище.
Факт е, че всякакви хора са конструирали какво ли не, но когато стане дума за българи, не може да е вярно и се почва с хейта. Съмнявам се, че се случва по тоя начин в друга държава.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
.Кел файда дали Джон Атанасов е или не е бил българин. Просто е имал нещо там горе, но едва ли е защото има някаква българска жилка. Българщината не те прави автоматично гений както им се ще на много тролове и безделници, псевдо националисти
Поколенията които тепърва се формират трябва да имат своята отправна точка ,своите личности за подражание и формирана национална гордост и самосъзнание .За да има приемственст между поколенията .
Ако всичко е сведено само до пари и хигиена пустиняците ще се множат все повече.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
Vra4anin написа:В крайна сметка, какво значение има дали първия компютър е създаден от човек българин или не българин...
Никаква. Просто на някой му е особено важно да манифестира как не е българин човек, определил се за българин.
[quote ]Просто е имал нещо там горе, но едва ли е защото има някаква българска жилка. [/quote]
Да, а според някои е дори въпреки тая българска жилка.
Просто съм на мнение, че "битието определя житието", важна е обкръжаващата среда, сред какви хора и ситуация растеж и живееш.
Ако беше вярно, нямаше да има нужда от обратна дискриминация, някои групи нямаше да се затварят в гета и прочие.
"Битието определя съзнанието" е комунистически лаф, отричащ ролята на индивида във формиране на собствения му светоглед. Сега би трябвало да сме в епохата на индивидуализма и съзнанието да определя битието. Комунистически убеждения ли имаш?
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
Vra4anin написа:
Масовото затъпяване на народа към днешна дата работи успешно като конспирация дори ако щете.
А ти осъзнаваш ли, че повтаряйки едни и същи анти-български мантри, участваш в промивката?
Понеже за всеки от тия примери горе може да ти се посочи по едно българче, спечелило математическа олимпиада, български изпълнители на модерна западна музика или фолклорни ансамбли с голяма посещаемост и успех зад граница.
Но за теб е важно да виждаш друго и да натякваш простотията. Това се нарича нихилизъм и ти сам участваш в него и го пропагандираш. Изглежда без самият да го осъзнаваш.
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
Vra4anin написа:... Иначе поклон пред гения на Джон Винсент Атанасов, без значение какъв и що е бил, създал е нещо, което е променило начина на живот от тогава нататък, няма да е преувеличено да се каже, че това е човек променил хода на историята дори (за да живеем в съвременния техно-свят). Дали е за добре или зле днешния свят такъв, какъвто го живеем, до голяма степен базирано именно на това велико изобретение... няма значение и са други обширни теми.
Именно.
Статията е съвсем невинна, ненаучна, без претенции, просто включва "български" в заглавието си, поради която причина веднага следва да се обясни на българите, че са прости и не може българският произход да има каквото и да е общо с каквото и да е иновативно, позитивно и прочие.
Ако статията беше за френския принос, гаранция, че никой нямаше да тръгне да проучва и оборва. Еле пък в тема, пусната във френски форум.
Просто българският нихилист е най-изявеният, най-мотивиран, най-образован и най-активен нихилист. Поне аз не съм засичал такава степен на нихилизъм у друг етнос.
Дори изключително необразованите цигани си пазят рода, без да са дали каквото и да е на човечеството. Докато тук дори неоспоримото - кирилицата и българският език, основа например за руския, е повод да се пише за гръцки агентури, български шовинизъм и т.н.
А за емигрантите - значи от една страна имаш примера на Иван и Джон Атанасови, от друга страна имаш днешни български емигранти, за които Ботев е кръчмарски поет. Разлика в поколенията.
Знаеш ли, преди време в една американска военна страница във фейса под снимка на ранен американски войник (на хеликоптер, от Виетнам) бях питал какво търся тоя човек на чужда земя да стреля по чужди хора и веднага ме нахулиха доста американци, след което и ме баннаха. А тук когато българи пишат за националните ни герои като за кръчмарски поети, мулти-културалисти, разбойници, расисти и какво ли не, им се ръкопляска и им се върти опашка.
Просто някъде "родолюбие" не е мръсна дума, ако и родът да се знае две поколения назад и да тръгва от заточени затворници или комарджии.
Това е СРАМ.
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
Vra4anin написа: Дали просто не съм реалист, че към днешна дата сме пасмина, а не народ грамотен и задружен ?
А ти какво правиш по въпроса?
_galio_ написа:zazomazo написа:_galio_ написа:...
теб смятам да те пропусна, прекалено елементарен ми се струваш
Благодарен съм ти, че не ме въвличаш в дискусии за трети клас.
умишлено е- не очаквам да го схванеш...

както казах: "...прекалено елементарен ми се струваш"
синтезирано:
Дж.Атанасов има 50% българска кръв и 50% френско/ирландска.
каква е вашата логика да го определяте именно за българин, а не за французин/ирландец?
абстрахирайте се от това, че съм българин и че /според вас/ съм "съвършения нихилист"
обосновете се по такъв начин, все едно го правите пред германец/примерно/
т.е. убедете германеца защо 50% български корен натежават повече в ситуацията спрямо 50% френско/ирландски?

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
zazomazo написа:_galio_ написа:zazomazo написа:_galio_ написа:...
умишлено е- не очаквам да го схванеш...![]()
синтезирано:
каква е вашата логика да го определяте именно за българин, а не за французин/ирландец?
абстрахирайте се от това, че съм българин и че /според вас/ съм "съвършения нихилист"
т.е. убедете германеца защо 50% български корен натежават повече в ситуацията спрямо 50% френско/ирландски?
Ми казва се Атанасов,не О'Хенри или Ширак...

Е.Димитров написа:...
Ми казва се Атанасов,не О'Хенри или Ширак...
ти сериозно ли?

а факта, че се казва Джон не ти ли бърка перфектната логика?

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
zazomazo написа:синтезирано:
Два довода за обосновка:
Най-много е българин ако мога така да се изразя - 50% българин; 25% французин; 25% ирландец.
Според българския бит и култура от недалечното минало, само мъжката рожба продължава рода, т.е. женската не се брои за преносител на гени, родова принадлежност и т.н. Та по тая логика, щом баща му е българин и той е българин.

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
zazomazo написа:_galio_ написа:zazomazo написа:_galio_ написа:...
умишлено е- не очаквам да го схванеш...![]()
синтезирано:
Много лесно е обявен за българин. 50%, 25%, 25%, автоматично печели най-голямото число

Пак добре, че има такива факти и да се успокояваме с тях, че в днешни дни, няма с какво да се зарадваме
drago_pavlov написа:zazomazo написа:синтезирано:
Два довода за обосновка:
Най-много е българин ако мога така да се изразя - 50% българин; 25% французин; 25% ирландец.
Според българския бит и култура от недалечното минало, само мъжката рожба продължава рода, т.е. женската не се брои за преносител на гени, родова принадлежност и т.н. Та по тая логика, щом баща му е българин и той е българин.
![]()
![]()

германеца предполагам би бил впечатлен от логиката ти...
той до момента не е бил наясно, че българския бит и култура от недалечното минало са с основна тежест при определянето националността на дадена личност, родена и живяла в Америка ...

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
zazomazo написа:той до момента не е бил наясно, че българския бит и култура от недалечното минало са с основна тежест при определянето националността на дадена личност, родена и живяла в Америка ...
Удобно пропусна чистата математика и се хвана за шегата

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
drago_pavlov написа:zazomazo написа:той до момента не е бил наясно, че българския бит и култура от недалечното минало са с основна тежест при определянето националността на дадена личност, родена и живяла в Америка ...
Удобно пропусна чистата математика и се хвана за шегата
намирам математическия довод при определянето на националността за също толкова абсурден колкото и другия

ако това е "най-тежкия" ви довод се предавам безкрайно и отивам да се самоубия ритуално, скачайки от първото стъпало надолу с краката

една задачка-закачка за размисъл:
Ражда се Петър в Кърджали от баща Мустафа /турчин/ и майка Наташа /наполовина румънка/рускиня/
Питането е каква е националността на Петър Мустафа?
1 Българин ли е щото е роден, живее, плаща данъци и гласува в БГ и се ползва от привилегиите на това поданство?
2 Турчин ли е щото е с 50% турска кръв или щото фамилията му е Мустафа/

3 Или е румънец/руснак? /за тая позиция май няма напъни

сега сериозно:
подозирам, че ви убягва значението на думата националност.
националността е принадлежност към дадена нация.
а формулировката на нация е следната:
Нация е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
zazomazo написа:сега сериозно:
подозирам, че ви убягва значението на думата националност.
националността е принадлежност към дадена нация.
а формулировката на нация е следната:Нация е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.
Стана сериозен и ме изгуби като читател...
Я се замисли малко върху цитата, които си сложил и характеристиките:
- еднаква историческа принадлежност - дядо му на Джон дали се е бил с негрите в гражданската война или прадядо му се е бил с индианците за територии? Как точно исторически Джон принадлежи към американската "нация"?
- еднаква културна принадлежност - тук може и да се съглася. Едва ли баща му му е боядисвал яйца за Великден или му е връзвал мартеници на 1-ви март. Културно може да мине за американец.
- живееща на обща територия - колко поколения от предците му са живели на тая територия? Едно...
- обединени от общ език - колко от предците му имат за майчин език английския? По-малко от 1/4...
По твоята логика на тия гастербайтери дето преди 30-40 години са заминали за Германия, сега децата им са германци

Бахти германиците - всяко лято обратно в Турция, забулени с фереджета по магистралите