С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- black hawk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 525d
Re: С какво се отоплявате зимата?
На котел с горелка за пелети. Къща 2 етажа със по 6 стаи на етаж. Квадратурата не я знам. 7-8 тона пелети отиват за двата етажа според зависи колко е студено. В пари излиза около 2500 лв. за 6-7 месеца в които ползваме парно. Къщата е без изолация.
^
Колега не е ли малко скъпичко и ценови-неизгодно да плащаш толкова? Още повече без изолация?
Добре де, как е най-рентабилно да се отоплява дадено помещение до 100-120кв. ? Да предположим, че си сам човек в жилище с такава квадратура (най-чисто и просто сметнато) Как бихте постъпили? Това е просто пример и като цяло питам за рентабилността
Освен геотермалния или там каквото написа колегата на предната страница
Да предположим и, че имаме и хубава, качествена, изолация.

Колега не е ли малко скъпичко и ценови-неизгодно да плащаш толкова? Още повече без изолация?

Добре де, как е най-рентабилно да се отоплява дадено помещение до 100-120кв. ? Да предположим, че си сам човек в жилище с такава квадратура (най-чисто и просто сметнато) Как бихте постъпили? Това е просто пример и като цяло питам за рентабилността

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Климатици но хиперинверторни
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
doomy525 написа:^![]()
Колега не е ли малко скъпичко и ценови-неизгодно да плащаш толкова? Още повече без изолация?![]()
Добре де, как е най-рентабилно да се отоплява дадено помещение до 100-120кв. ? Да предположим, че си сам човек в жилище с такава квадратура (най-чисто и просто сметнато) Как бихте постъпили? Това е просто пример и като цяло питам за рентабилносттаОсвен геотермалния или там каквото написа колегата на предната страница
Да предположим и, че имаме и хубава, качествена, изолация.
С климатици които са под 1кw. консумирана мощност

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- rhase
- младши ентусиаст
-
Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки 

rhase написа:Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки
Имаш ли си топломер на апартамента (ама такъв истински, дето мери в мегавати ?). Ако имаш, няма от какво да се притесняваш. Ако си с тея измислици по радиаторите, ще береш ядове
Не Мы такие, Жизнь такая
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
doomy525 написа:^![]()
Колега не е ли малко скъпичко и ценови-неизгодно да плащаш толкова? Още повече без изолация?![]()
Да отопляваш къща няма много опции. Особено неизолирана само на твърдо гориво става. Климатици, ток и т.н. си е за апартамент, къщата е съвсем друго нещо. А на твърдо гориво имаш опция дърва/въглища дето е много хамалска работа, постоянно трябва да има човек (огняр). Алтернативата са пелети при които има много по-малко хамалска работа, според това колко голям бункер си направиш зависи колко често ще трябва до допълваш с пелети (може седмица, две, месец..) и има един пепелник дето се изхвърля чат пат пепелта (зависи от класа пелети колко пепел оставят) Колегата ще му падне разхода осезаемо ако изолира къщата и сложи буфер за топла вода. (говоря от опит) Но евтино като в апартамент няма да стане при никакви положения.

- rhase
- младши ентусиаст
-
stefanoff написа:rhase написа:Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки
Имаш ли си топломер на апартамента (ама такъв истински, дето мери в мегавати ?). Ако имаш, няма от какво да се притесняваш. Ако си с тея измислици по радиаторите, ще береш ядове
Баш с такива измислици съм. Може ли да се монтира топломер по всяко време когато си реша и колко ще струва тази инвестиция. Представа си нямам от процедурите, досега във всичките квартири и вкъщи на ток сме се отоплявали.
- black hawk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 525d
Bavarcho написа:doomy525 написа:^![]()
Да отопляваш къща няма много опции. Особено неизолирана само на твърдо гориво става. Климатици, ток и т.н. си е за апартамент, къщата е съвсем друго нещо. А на твърдо гориво имаш опция дърва/въглища дето е много хамалска работа, постоянно трябва да има човек (огняр). Алтернативата са пелети при които има много по-малко хамалска работа, според това колко голям бункер си направиш зависи колко често ще трябва до допълваш с пелети (може седмица, две, месец..) и има един пепелник дето се изхвърля чат пат пепелта (зависи от класа пелети колко пепел оставят) Колегата ще му падне разхода осезаемо ако изолира къщата и сложи буфер за топла вода. (говоря от опит) Но евтино като в апартамент няма да стане при никакви положения.
Да ти кажа преди товя бях на въглища излиза с около 400-500 лв по евтино, но сутрин и вечер задължително чистиш и зареждаш и като се прибера премръзнал от работа и тепърва да зареждам котела и да чакам да загрее не си е работа. Сега пелетите пълниш бункера в моя случай 200 литров варел и само дослагваш. Температурата се поддържа автоматично и постоянно е топло това е плюса в случая. Използвам Велинградски пелети от тях съм най-доволен от към калоричност и остатъчна пепел. Иначе да колега следващата стъпка е саниране на къщата.
- KoKu
- Потребител
-
- Кара: E38 740/725
За поредна зима (лятото също) си залагам на климатика.
- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
На климатици за преходния период,после цяла зима камина на дърва.Зимата по къс панталон и бос-уютната жега!
От миналата зима ми останаха дърва ,така че тая мисля да не купувам.Отоплявам вътрешен апартамент (тухла) с изолация.
От миналата зима ми останаха дърва ,така че тая мисля да не купувам.Отоплявам вътрешен апартамент (тухла) с изолация.
- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
Къща 50м2 без изолация на 838м надморска височина - топла вода бойлер на ток,отопление климатик и като имам време си паля една камина за разкош. Сметка за ток от октомври до май 100-180лв,дърва 3 кубика ги горя две зими 

"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
rhase написа:stefanoff написа:rhase написа:Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки
Баш с такива измислици съм. Може ли да се монтира топломер по всяко време когато си реша и колко ще струва тази инвестиция. Представа си нямам от процедурите, досега във всичките квартири и вкъщи на ток сме се отоплявали.
Aко си с хоризонтални щрангове, демек ново строителство, можеш да си сложиш на входа на апартамента, между 1000 и 1500лв струва един топломер. Ако си с вертикални , пак можеш да си сложиш, ама трябва да слагаш на всеки радиатор

Не Мы такие, Жизнь такая
- rhase
- младши ентусиаст
-
stefanoff написа:rhase написа:stefanoff написа:rhase написа:Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки
Ще се надявам на късмет значи. 1500лв за апартамент под наем не е оферта. Тая година тук , догодина на друга квартира

Всичко е на ток. Сметките са около 1000$ годишно (осветление, бойлер, отопление). Апартамента е малко над 100м2. Когато сме в къщи държим 22С, когато ни няма е 15С. Във всяка стая имам такава магария:

Тя се нагласява в колко часа каква температура да държи.

Тя се нагласява в колко часа каква температура да държи.