Какъв климатик да си взема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Какъв климатик да си взема

Мнение от Jordana » 07 Окт 2014, 11:32

Понижаващите трафове са автотрансформатор с общ край на първична и вторична намотка .Тоест фазата е маркирана точно на кой край се подава и не можеш да ги въртиш със щепсел иначе гърми вътрешната платка и не само .Затова масово са на твърда връзка.За да го спираш трябва да е на предпазител от таблото или ключ само за него .Досега съм виждал такова изпълнение , тук таме някой хитрец го е сложил на щепсел и вади щепсела като го бележи в какво положение трябва да е но е много рисковано така .
от икономията на климатика, мисля че икономията на месец може да прескочи 17 лв

Нали това ти казвам , кел фйда че бил много икономичен като той си докарва общата консумация на инвертор със среден COP фактор или сезонен коефициент както сега го пишат .Ти като ти е включен 24 часа климатика да не мислиш че работи 24 часа .Я има 6-7 часа непрекъсната работа за денонощие я няма .Това е много относително защото зависи от външната температура и от настройките за вътре .А тия йероглифи дали са правилно преведени ,или универсалното дистанционно дали правилно настройва темеператури и режими един господ знае .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Окт 2014, 14:24

Jordana написа:
Elesar74 написа:
Jordana написа:Хубав японски климатик втора употреба - звучи като нещо на 110 волта .За съжаление няма безплатен обяд .Тия климатици консумират по 85 вата на час ,без да работят заради празния ход на трафа и икономията от иначе високото им КПД отива на кино .Плащате по 200-250 лв на година само за да е включен в мрежата без дори да се ползва .
А тия от линка по горе - цена на монтаж по договаряне 180-270лв без ДДС и профилактика 60 -100 лв само на вътрешно тяло без демонтаж ?! на външно отделно 80 лв всичко без ДДС ?! :kuku: ама мисля че не е луд този дето яде зелника а този дето му го дава .

Защо без да работят? Климатика по принцип трябва да работи ежегодно и постоянно, това да не е печка на дърва, която да монтираш само зимата?

При тия на 110 волта имаш траф към мрежата който е включен постоянно - вали гърми той си дърпа 85 вата , казвам ти че имаш 200лв разход - загуби от тоя траф на година а ти както искаш си го пускай климатика .

Тези изказвания са все едно, някой да каже, че всички климатици са зле, имат КОП 3 и край, ами то с трансформаторите е същата работа. Най-гадните може да имат 70-80вата на час консумация, но в повечето случаи консумацията е 10-20вата, а при хубавите и под 10вата или от 4 до 8 пъти по-малко от това което изяждало копа...Отделно дори да предположим, че консумира 15 вата, то не всичките ватове се заплащат, понеже има активна и реактивна част, а електромерите мерят само едната, ама много се отклонихме. С две думи, ако някои има климатик на 100в и хубав траф, няма да плаща повече от 1лв -1,5лв на месец заради трафа

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Окт 2014, 16:27

Кои са те "гадните " ? Това е електротехника на това отгоре е мерено и доказано многократно .Те твойте трафове сигурно са някакви извън законите на физиката .Траф с 25-30 ампера вторична намотка колко му е тока на празен ход според тебе ? Загубите в трансформация изобщо не ти ги слагам те са "бонус "към другите .
Тези изказвания са все едно, някой да каже, че всички климатици са зле, имат КОП 3 и край

Не ми приписвай нещо което не съм казвал .Има си хубави НОВИ климатици на 220в без нужда от тия простотии с понижаващи трафове .Отделно да ми хвалиш някакъв барутник дето хората го изхвърлили за скрап и някой хитрец го внесъл като скрап , боядисал му пласмасата и го продава за много хубав ...мерси .Всеки един климатик търпи промяна в параметрите на компресора според това колко е работил , докато един хубав ден се строши или изгори и толкова .Това не е мебел или украса а механизъм с множество износващи се компоненти .Масово климатиците имат 8-10 години живот , след това отиват на боклука и се купува нов.А тия втората употреба са 15-20 годишни боклуци повечето дето ви ги продават са събери чарк от няколко подобни модела .Като влезеш в склада на някой такива дето продават втора употреба дараци , купчината с разфасованите е 2 пъти колкото купа със сглобените .Резервни части после откъде ? Ами от купа със боклуците .Вземаш на късмет каквото излезе и толкова .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Окт 2014, 16:39

Малии пак много приказки, ама нереални. Това, че има 15+год употребявани климатици, не означава, че няма и 5 годишни. Сега ще ми кажеш, че за Европа техническите показатели са еднакви като за японския пазар ли?? Аз имам и от двата вида, та виждам разликата, няма нужда да чакам да ми разкаже някой кое е по-правилното. Нищо, че ако вземем една нова хубава 12ка или 14ка, данните й са като на 5-6 годишен климатик за японския пазар, ти и при колите им е така и при много други неща.
Няма да разисквам с теб електротехника, ама ето един линк, а има и много други, където се вижда опитно кой какво е мерил и как
http://forum.setcombg.com/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/47645-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-100v-2.html
Та нали беше 80вата, май много хора имат и по 15-20вата , брей обедняхме с тях. По тази логика, трябва да изключваме всичко де е стенд бай от телевизора, радиото..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Окт 2014, 16:48

Здравейте колеги! Не съм сигурен дали въпросът ми е за тави тема, но не намерих по -подходяща. Та на въпроса: Вчера ми монтираха климатик "Дайкин" втора употреба с траф 220/100V. Днес сина случайно пипна леко ожулена повърхност от външното тяло и каза, че го "удря ток". При замерване на корпуса спрямо "нула" показа 123V. Първо ми се струва, че за климатик с Un=100V, 123V /при 232V на високата страна/ е малко множко. Второ този потенциал въобще няма място на корпуса. При завъртане на щепсела в 220V контакт потенциала корпус/нула стана 30V. Понеже не съм запознат с този вид трансформатори,

Специално за почитателите на японски чудеса втора употреба .
Европа техническите показатели са еднакви като за японския пазар ли...
Не , ще ти кажа че в Европа няма да те пуснат изобщо да припариш с тая скрап ,та камо ли да я продаваш на някой.
Не ми се водят глупави дебати за изхвърлени на скрапа климатици ,нещо което е очевадно пробита кауза .
Последна промяна Jordana на 07 Окт 2014, 16:51, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Окт 2014, 16:50

Дай да говорим за загубите от 200-250лв на година от трафа, остави сега другите неща, значи ако имам два, отидЕ на 500лв на година :D :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 07 Окт 2014, 16:58

Сложих един климатик японски втора употреба на 100в. Супер доволен. Много по икономичен от климатиците с СОР3, много по безшумен. Бях решил да взимам чисто нов, но като видях за 1500лв. какво мога да взема просто доста бързо се отказах. За 1200лв. взех японски Тоshiba COP 5,8. с 3г. пълна гаранция.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 07 Окт 2014, 17:09

Много е тъпо да гледаме само загуби, а да не отчитаме ползите, които не са само икономия. В линка, който дадох, има климатици втора употреба от 2008 г. Това, че японците си сменят климатиците, не значи, че го правят понеже са се счупили или са боклуци и тука са се намерили умници да печелят от това като внасят и продават скрап техника. Не че няма, но едва ли тия хора са от тях, на фона на положителните впечатления от техни клиенти.
Това за Европа и Япония, е просто изказване без всякакво покритие от действителността, по простата причина, че изискванията на пазара определят и предлагането. Тези изисквания в Европа и Япония въобще не са еднакви, откъдето следва и че предлагането също не е еднакво.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Окт 2014, 17:15

Оставям те сам да си сметнеш по нататък сметките щото няма да доказвам нещо което е очевадно .Трафовете които са с малък ток са силно редуцирани като мощност и греят зверски .Тоест имат големи загуби под товар .Слагат такива трафове ,автотрансформатори заради икономия на средства при монтажа .Понижаващ траф с нормално оразмерен магнитопровод и галванично разделени намотки би бил доста по голям като габарити .Консумацията в пикови моменти на такъв климатик може да мине 3 квт на 110 волта а трафовете които слагат са не повече 1.5квт
Това за пазара и предлагането изобщо не го разбрах .Само да ти поясня че климатика втора употреба е опасен продукт който подлежи на специална процедура/режим по обезвреждане на тежките метали и парниковите газове .Хората в страни като Япония плащат пари за да се извърши такава преработка на скрапа .А такива дето им изнасят опасния боклук извън страната са добре дошли .Така че не ми говори японския пазар и ползите от втората употреба .Такива бунаци като нас българите дето още нямаме поне едно работещо депо за преработка на опасни битови отпадъци на това отгоре ги внасяме от трети страни , са анахронизъм а не пример за подражание.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 07 Окт 2014, 18:27

На контакта където ми е климатика съм сложил електромер. Когато климатика е изключен харчи 20W. При натоварване на климатика и достигната желаната температура харчи с около 200W по малко в сравнение с другия климатик в същата стая, който е купуван чисто нов - Панасоник. И двата са 12.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Окт 2014, 18:40

В България няма институция или друг орган който е оторизиран да направи такова измерване - съответства ли COP фактора на обявения .Ако става с електромер и си доволен от измерените параметри аз също съм съгласен . Тука не става въпрос дали едните са по добри или по лоши .Моето мнение го написах , нито ще продам такъв климатик на клиент нито искам да ми се мотат из магазина .Прекалено много ядове имам с такава стока .Има си хора за такива климатици да си ги продават и да си им берат гайлето .
Аз съм дотука с коментарите за втора употреба 110 волта климатици.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 07 Окт 2014, 18:43

Jordana написа:В България няма институция или друг орган който е оторизиран да направи такова измерване - съответства ли COP фактора на обявения .Ако става с електромер и си доволен от измерените параметри аз също съм съгласен . Тука не става въпрос дали едните са по добри или по лоши .Моето мнение го написах , нито ще продам такъв климатик на клиент нито искам да ми се мотат из магазина .Прекалено много ядове имам с такава стока .Има си хора за такива климатици да си ги продават и да си им берат гайлето .
Аз съм дотука с коментарите за втора употреба 110 волта климатици.

То за това си взех такъв електромер, че си се вижда веднага - няма 6/5. :OT: С тоя електромер също установих, че LED TV ми харчи двойно по малко ток от LCD, хем е със седем инча по голям от LCDто

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Окт 2014, 18:55

Що не каза, че имаш магазин, е няма какво да говорим повече, а и доводите бяха за 200-250лв загуби на година отпаднаха, сега започна с други теории..
Както казах, аз имах чисто нов при това made in Japan купен преди 6-7 години и след още 3-4 това си взех един бракуван на 100в и успях да видя разликите им в шум, брой размразявания и т.н., та тази зима, реших да махна първият и да сложа още един такъв гаден и проблемен и съвсем видях разликите в сметките(нищо, че има загуби от трафа), в шума най-вече и във всичко останало. Та теории много, за мен са важни няколко неща, сметката за ток, шум-комфорт, брой размразявания през зимата и др такива. Не ме интересува, кой ще му бере гайлето, понеже пак има 3 год гаранция и като цяло не се опъват много, за разлика от новите, където се търси от 100 кладенеца вода, да не ти признаят гаранцията.
Та останах минусите, че някой го е пребоядисал и че в склада където се ремонтират имало купчини с части..все много важни неща за един позлвател

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 07 Окт 2014, 19:29

Втората употреба си има много читави машинки. Трудно ще откриете някой ползвател на 100 волта японец да се оплаче, точно обратното.
Аз ползвам един и съм много доволен.
Ако трябва да избирам м/у някой нов китаец и 2 ръка японски, гласувам с две ръце за 100 волта.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 07 Окт 2014, 19:31

Данчо /както обикновено/ се чувства длъжен да се изкаже компетентно във всяка тема.
нямаше как да пропусне и тази.... нищо, че дори не си е направил труда да провери на колко волта работят японските климатици и упорито настоява във всеки от постовете си, че са на 110 волта.
та как, аджеба, да приема за достоверни писанията на форумен драскач след като дори не си е направил труда да провери какъв е мрежовия стандарт в Япония... :clap:

за чутовната глупост пък, че не можело на щепсел и ако го обърнеш гърми електрониката..... :bowdown:

ВИДЕО С ЕКСПЛОДИРАЩАТА ЕЛЕКТРОНИКА

сори за лошото качество на видеото, ама снимах без осветление за да е по-ефектно като гръмне бомбата :mhihi:

това от видеото е National /Panasonic/ модел от 1996 година.
Аз лично го ползвам от вече 10 години целогодишно.
Простата аритметика показва, че климатика вече е 18-годишен - това относно твърдението на Данчо, че живота на един климатик е 8-10 години.
COP-а на машината е 4.2 - доста по-малко от този на съвременните японски машини, но същевременно доста над този на масовите, предлагани на БГ пазара :winky:

за твърдението, че трафа харчи 200-250 лева годишно- отново аплодисменти :clap:
от къде го извади тоя трофеен траф, бе, момче?
мързи ме сега да слизам до гаража да ти снимам съвременен трансформатор и съответната му консумация без товар колко е.
ама ако държиш утре ще си направя труда :yes:

айде със здраве
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата