Нов строеж на къща
Модератор: Общи модератори
61 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Re: Нов строеж на къща
Е малко се изхвърли с тоя бетон и желязо.
Иначе като цяло моят съвет към автора е да прави по скоро сметки за довършителните работи, щото там са големите изненади и отиват много пари. Електрическата инсталация, гипсокартони, отопление и обзавеждане. Грубия строеж не го мисли толко, особено ако е едноетажна и няма да се налива 2ра плоча.
Cyberloner -
Иначе като цяло моят съвет към автора е да прави по скоро сметки за довършителните работи, щото там са големите изненади и отиват много пари. Електрическата инсталация, гипсокартони, отопление и обзавеждане. Грубия строеж не го мисли толко, особено ако е едноетажна и няма да се налива 2ра плоча.
Cyberloner -

Последна промяна BMW_RIDER на 20 Окт 2014, 22:33, променена общо 1 път
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
@DiMIcha84 прав си, лошото е че от тия тънки сметки като ти дойде едно земетресение като пернишкото преди няколко години, което беше и ремонта какво о правим
Не се заяждам, споделям възгледи просто. Аз обичам като строя нещо да знам че ако не го бутна умишлено то няма да падна току тъй
Разликата между Б20 и Б40 е 20лв/кубик - да - ще даде 1к отгоре за бетон ама после ще спи спокойно без да се чуди ако се разтресе тая планета дали няма да му падне покрива на главата.
@BMW_RIDER
В тоя ред на мисли някой колега да се занимава с отопление - трябва ми една консултация която за ще си платя!
П.П. Да не ме вземе някой за строител
Строителството ми се ограничава до строене на мои си неща и да помагам на приятели. Все пак имам навика да чета разни книги за всичко с което се захвана и знанията ми са от там. Относно класовете на якост на бетонът, ако направим аналогия с колите вие кажете алуминиев носач ли е по-добре или стомана - и двата са ОК и двата поемат тежестта на е34-ката ама на първата по-голяма дупка алуминиевия ти пожелава много безаварийни километри и отива на вторични 

@BMW_RIDER

В тоя ред на мисли някой колега да се занимава с отопление - трябва ми една консултация която за ще си платя!
П.П. Да не ме вземе някой за строител

- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 525д 2001
- Мечтае да кара: F13 с М буквичка.
Cyberloner написа:@DiMIcha84 прав си, лошото е че от тия тънки сметки като ти дойде едно земетресение като пернишкото преди няколко години, което беше и ремонта какво о правимНе се заяждам, споделям възгледи просто. Аз обичам като строя нещо да знам че ако не го бутна умишлено то няма да падна току тъй
Разликата между Б20 и Б40 е 20лв/кубик - да - ще даде 1к отгоре за бетон ама после ще спи спокойно без да се чуди ако се разтресе тая планета дали няма да му падне покрива на главата.
@BMW_RIDER
П.П. Да не ме вземе някой за строителСтроителството ми се ограничава до строене на мои си неща и да помагам на приятели. Все пак имам навика да чета разни книги за всичко с което се захвана и знанията ми са от там. Относно класовете на якост на бетонът, ако направим аналогия с колите вие кажете алуминиев носач ли е по-добре или стомана - и двата са ОК и двата поемат тежестта на е34-ката ама на първата по-голяма дупка алуминиевия ти пожелава много безаварийни километри и отива на вторични
Само дето основния фактор за устойчивостта на даденото съоръжение при земетръс е армировката и вида на самата конструкция, и в по малка степен класът на бетона. В България земетръсната активност е ниска и конструкторите масово използват Б20 за средно голямо промишлено и жилищно строителство, а там натоварванията са доста по-големи от колкото на една едноетажна или двуетажна къща, така че можеш да спиш спокойно.
Силно се съмнявам Б40 да е 130лв.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
@DiMIcha84
http://www.beton-express.com/main_pages/price_list.html
А ти защо си мислиш че арматура под Ф18 съм ползвал единствено за бигли

- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Ние сме сигурно единствения народ в света,който иска не само да си има собствено жилище,но и да е като бомбено убежище
Дядо ми преди 60 години е строил къща,по-точно майстори са я правили. От гола поляна на 14 ден и са се нанесли да си живеят в къщата! Като се има в предвид,че се е зидало камък и тухли. В къщата няма сложен и капка цимент никъде в зидането и още си стои,здрава,права и корава
Преди време един комшия строи магазин,то не бяха планове,изисквания,колони от бетон и след един вятър две от стените на земята 

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Stoqnov_1979 написа:Ние сме сигурно единствения народ в света,който иска не само да си има собствено жилище,но и да е като бомбено убежищеДядо ми преди 60 години е строил къща,по-точно майстори са я правили. От гола поляна на 14 ден и са се нанесли да си живеят в къщата! Като се има в предвид,че се е зидало камък и тухли. В къщата няма сложен и капка цимент никъде в зидането и още си стои,здрава,права и корава
Преди време един комшия строи магазин,то не бяха планове,изисквания,колони от бетон и след един вятър две от стените на земята
Дам това с сухата зидария е вечно, ама наистина трябва майстори за това. НА баща ми чичо му(бог да го прости) знаеше като уцели камъка с чука къде ше се спука.
Иначе и мен това винаги ме е озадачавало в БГ - действително се налива бетон като за бункер. То хубаво здраво, ама реално света не прави така, а и няма смисъл. Минава се към леки прости и ефективни постройки. Така или иначе след 20-30 години ще е визуално и морално остаряла тая къща и ще и се прави ремонт за да е в крак с времето.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
150 м2 покрив (столици. попове, мертеци, ламперия само по стрехите, летви, керемиди и капаци + 1 петел за билото) само материали = 10 000к./лв. ( това говоря за системата на брамак с завършващи керемиди и всичките видове ленти )
това перо никой не го коментира а гълта доста
иначе машиносмяна на багер е около 350лв.
това перо никой не го коментира а гълта доста

иначе машиносмяна на багер е около 350лв.

- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
Cyberloner написа:@DiMIcha84
Като знам, че на едро тон цимент е около 200-250лв. а един кубик бетон Б40 има над 400кг. ти сам си направи сметката това колко е Б40.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
@BMW_RIDER тия модни тенденции в сградите съм ги наблюдавал само в градовете и основно отвъд океана.
Поне в германия - където съм прекарал бая време съм забелязъл, че дори и новопостроени сгради са в стила на околните - идеята е да се запази облика на населеното място, а не както в БГ гледаш една ултра-мега-супер модерна ръбата къща, половината фасада стъклена и т.н. и това плеснато насред дузина други къщи с двускатни/четирискатни покриви с керемиди, дървени парапети с орнаменти и саксии с цветя
На мен поне такава комбинация ми е грозна а не е като не се забелязва често
Иначе за сухата зидария и кирпичените къщи - в сумати български села има още такива къщи и си стоят съвсем здрави въпреки, че собствениците им от много време са ги изоставили. Проблемът е че както казаваш се иска майсторлък, а майстори тук не се предвиждат, да не говорим и че сумати народ има дето се пише майстор и започва да се учи за сметка на инвеститора.
@GKuzmanov - покрива е скъпо удоволствие, особено ако се прави както трябва
Аз за 110 кв.м покрив със столици и попове 12х12см, ребра(мертеци) 8х14см, плътна обшивка с дъски дебели 3см, всичко импрегнирано в кафяво до клас 4. За 3 кубика дъски + 3 кубика греди - 5к. Още 1к за крепежи, екипировка, накраници на винтоверта и т.н. дреболии. След това крайното покриване си го направих с Onduline - към 10кинта на кв.м. излиза с пироните, отделно елементи за билото и тука отидоха към 1,4к. След това изолацита - 10см минерална вата между мертеците, затворена с гипскартон(към 600 кинта ми се мотае нещо че излезе с профилтие и крепежните елементи). Още не съм теглил чертата да видя точно колко е излязло ама и аз може би на около 8-9к ще стигна. Това говоря за крайни цени с ДДС. И това нещо след 15-ина години със сигурност ще махна тия листове и ще си сложа и аз керемиди - брамак или тондах не знам ама ще са керемиди с прилежащата им мушама отдолу.
@DiMIcha84 не знам кой то я е дал тая цена за цимент на едро, но една торба 25кг е малко под 5 лева, което прави под 200 лева цена на дребно за тон. За справка - любимият ми строителен магазин: http://www.tashev-galving.com/146+CEM+0 ... 0%B8%D0%B2 .
Поне в германия - където съм прекарал бая време съм забелязъл, че дори и новопостроени сгради са в стила на околните - идеята е да се запази облика на населеното място, а не както в БГ гледаш една ултра-мега-супер модерна ръбата къща, половината фасада стъклена и т.н. и това плеснато насред дузина други къщи с двускатни/четирискатни покриви с керемиди, дървени парапети с орнаменти и саксии с цветя

На мен поне такава комбинация ми е грозна а не е като не се забелязва често

Иначе за сухата зидария и кирпичените къщи - в сумати български села има още такива къщи и си стоят съвсем здрави въпреки, че собствениците им от много време са ги изоставили. Проблемът е че както казаваш се иска майсторлък, а майстори тук не се предвиждат, да не говорим и че сумати народ има дето се пише майстор и започва да се учи за сметка на инвеститора.
@GKuzmanov - покрива е скъпо удоволствие, особено ако се прави както трябва

@DiMIcha84 не знам кой то я е дал тая цена за цимент на едро, но една торба 25кг е малко под 5 лева, което прави под 200 лева цена на дребно за тон. За справка - любимият ми строителен магазин: http://www.tashev-galving.com/146+CEM+0 ... 0%B8%D0%B2 .
Колега cyberloner, реалната полза от ползването на бетон марка В40 е, че ако някой реши да построи още 5 eтажа върху къщата ти няма да има никакви проблеми. Тази марка бетон се ползва при мостове... Както каза колега нагоре, при земетръс самият бетон играе малка роля.
- alexanderkirow
- кандидат ентусиаст
-
Така плочата се смята на огъване, а армировката в плочата поема тези огъвания, бетона носи на натиск. Следователно ако искаш сложи и Б1000 (няма такъв) ако няма достатъчно армировка в тази плоча и една кофа с вода да сложиш плочата ще падне.
П.с даже вече не се ползва и съкращението "Б", защото се проектира по EU ( Евро норми) и се ползва и смята с "С"
П.с даже вече не се ползва и съкращението "Б", защото се проектира по EU ( Евро норми) и се ползва и смята с "С"
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
@pampo & alexanderkirow - напълно съгласен, но знаете как е - сега строим за нас после 1 етажче за децата, после и за внуците и сещате се къде му излиза края
Сега, за да стане още по-забавно - какво ще кажете за една скромна конструкция от напрегнат бетон и основа с пилоти в почвата

Сега, за да стане още по-забавно - какво ще кажете за една скромна конструкция от напрегнат бетон и основа с пилоти в почвата

- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
Cyberloner написа:Сега, за да стане още по-забавно - какво ще кажете за една скромна конструкция от напрегнат бетон и основа с пилоти в почвата
Ми ако има опасност от свлачища или почвата е неустойчива ще се наложи май.

- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Колеги, има ли някой запознат с ел,проектирането и изискванията за присъединяване на нова къща ?
Въпроси-
За РЗП около 120 кв.м. колко е минимума мощност, която енергото ще признаят ... Щото са едни тарифи до 50 до 100 и т.н
Става дума за 10 къщи. Ще се строят поетапно .Как да се постъпи с проучването и захранването?
Въпроси-
За РЗП около 120 кв.м. колко е минимума мощност, която енергото ще признаят ... Щото са едни тарифи до 50 до 100 и т.н
Става дума за 10 къщи. Ще се строят поетапно .Как да се постъпи с проучването и захранването?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Тук каквото и да ти кажем нали се сещаш, че утре като опреш до ЧЕЗ или тия другите кви бяха там няма как да им занесеш разпечатка от форума и да си търсиш правата 
Ако е твое мястото иди в офиса и пусни проучване. Там ще си напишат всичко черно на бяло. За толкова много къщи вероятно ще трябва да си построиш едно трафопостче, което после да им подариш.
Докато сме на темата някой да знае читава фирма геолози към която да се обърна за хидродинамическа пенетрация? Чувал съм за някаква на сина на ректора на ВИАС, но не намирам координати.

Ако е твое мястото иди в офиса и пусни проучване. Там ще си напишат всичко черно на бяло. За толкова много къщи вероятно ще трябва да си построиш едно трафопостче, което после да им подариш.
Докато сме на темата някой да знае читава фирма геолози към която да се обърна за хидродинамическа пенетрация? Чувал съм за някаква на сина на ректора на ВИАС, но не намирам координати.
61 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5