Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...
Модератор: Общи модератори
45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и
Нещо повече, повечето работодатели като им се "опънеш" и покажеш характер, "клякат" и даже може да останеш на работа. Има хора, възстановени на работа след съдебни решения и си работят, пък кой как ги гледал, явно не им пука. Да не говорим, че практиката на съда е в 98% от случаите в полза на работника и трудовите спорове са безплатни. Може колегата да му напомни това на работодателя си.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Elesar74 написа:Нещо повече, повечето работодатели като им се "опънеш" и покажеш характер, "клякат" и даже може да останеш на работа. Има хора, възстановени на работа след съдебни решения и си работят, пък кой как ги гледал, явно не им пука. Да не говорим, че практиката на съда е в 98% от случаите в полза на работника и трудовите спорове са безплатни. Може колегата да му напомни това на работодателя си.
абсолютно съм съгласен

- masimo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530i
Elesar74 написа:masimo написа:nsfw написа:1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?
Не те уволняват, просто не ти продължават договора. Това е ОК. Не може да се защитиш, просто си в гадна фирма.nsfw написа:2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.
Тук вече могат да те уволнят ако не подпишеш, НО става кофти за тях, защото при дисциплинарно уволнение може да предявиш иск към тях и да се изисква конпенсация, стига да докажеш, че си уволнен неправомерно. Когато се случи това уволнение и ти се жалиш за него, честата практика е да се проведе "разследване" в което ще извикат бивши твои колеги да свидетелстват дали си си вършил работата добре. Понеже тези колеги работят и искат да вземат заплата, бъди сигурен, че ще ти обърнат гръб и ще свидетелстват против теб. Има вариант в който да покажеш вършена работа черно на бяло и, че са били доволни работодателите от теб, но пак могат да свидетелстват, че си конфликтен и си пречил на работния процес. Говорил си против фирмата и т.н.
На кратко прецакан си ...
Колега, как тъй не те уволняват и не ти продължават договора? Договор за изпитателен срок след 6-ия месец, ако лицето продължи да работи, автоматично става безсрочен.Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
Точно както си написал. След свършване на изпиталения срок решават да не продължат с теб и те особождават. Това се случва в последния ден на изпитателния срок! Тогава всяка една от страните може да напусне без нужда от обяснения. Когато изтекат 6-те месеца и се започне на нормален трудов договор, тогава трябва 30 дневно предизвестие.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Да, може без обяснения, освен ако изрично не е уговорено в чия полза е срокът за изпитване:
И ако е в полза на работодателя(както обикновено), може да му дължиш обезщетение за неспазено предизвестие понеже:
И тук възниква въпроса, какво става ако страната, която прекратява договора не е тази, в чиято полза е уговорен срокът за изпитване. Все пак чл.70 не е основен за сключването на трудов договор, такива са 67 и 68, 70 е само допълнение към тях. В този контекст, нещата не са толкова прости. Ако договорът е изгоден и за двете страни, формалностите са сведени до минимум и без много обяснения нещата приключват. Обаче ако работодателя си е "опекъл работата", може да ти вгорчи живота сериозно със срок на неспазено предизвестие, което е обикновено 30 дни.
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) .....
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
И ако е в полза на работодателя(както обикновено), може да му дължиш обезщетение за неспазено предизвестие понеже:
и(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
И тук възниква въпроса, какво става ако страната, която прекратява договора не е тази, в чиято полза е уговорен срокът за изпитване. Все пак чл.70 не е основен за сключването на трудов договор, такива са 67 и 68, 70 е само допълнение към тях. В този контекст, нещата не са толкова прости. Ако договорът е изгоден и за двете страни, формалностите са сведени до минимум и без много обяснения нещата приключват. Обаче ако работодателя си е "опекъл работата", може да ти вгорчи живота сериозно със срок на неспазено предизвестие, което е обикновено 30 дни.
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
520i написа:Elesar74 написа:Нещо повече, повечето работодатели като им се "опънеш" и покажеш характер, "клякат" и даже може да останеш на работа. Има хора, възстановени на работа след съдебни решения и си работят, пък кой как ги гледал, явно не им пука. Да не говорим, че практиката на съда е в 98% от случаите в полза на работника и трудовите спорове са безплатни. Може колегата да му напомни това на работодателя си.
абсолютно съм съгласен

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- spower
- старши ентусиаст
-
- Кара: любимата ни марка да е първа ;)
- Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)
Колега коя е фирмата да знаят и други колеги да не се опарят там ....
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

а ако при нормален ТД не подадеш предизвестие а просто един ден си биеш камшика, какви са реалните последствия
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Зависи дали си МОЛ, или не, на каква длъжност си и каква заплата получаваш ..
Но предимно - оставаш без заплата от последният месец ! Евентуално може да заведат дело срещу теб, и да се окажеш длъжник с една заплата към работодател за това действие ...
Но предимно - оставаш без заплата от последният месец ! Евентуално може да заведат дело срещу теб, и да се окажеш длъжник с една заплата към работодател за това действие ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
Хаос написа:а ако при нормален ТД не подадеш предизвестие а просто един ден си биеш камшика, какви са реалните последствия
За 2 дни неявяване на работа, ей така да си биеш камшика - дисциплинарно уволнение.
Ако си пуснал предизвестие за напускане, но не го спазиш, дължиш обезщетение.
В Кодекса на труда пише доста работи по принцип ....
- kjm
- Потребител
-
- Кара: Е36 320 93г.
а този Кодекс на труда за всички български граждани ли важи,защото някои хора(за депутати те става въпрос)по цяла година не ходят на работа и взимат по 1/3 от заплата си.Аз като не отида 2 дена на работа и ме уволняват.
просто съм чукча и не обичам да чета : )
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
kjm написа:а този Кодекс на труда за всички български граждани ли важи,защото някои хора(за депутати те става въпрос)по цяла година не ходят на работа и взимат по 1/3 от заплата си.Аз като не отида 2 дена на работа и ме уволняват.
Не. Важи само за трудовите правоотношения (с известни препратки към други приравнени към тях). Държавните служители са по Закона за държавния служител. Конкретно за депутатите не съм сигурен - вероятно по Изборния кодекс, като си имат Правилник за работа. Все едно във вашата фирма, работниците да си гласуват сами правилата за вътрешния ред

sapio написа:kjm написа:а този Кодекс на труда за всички български граждани ли важи,защото някои хора(за депутати те става въпрос)по цяла година не ходят на работа и взимат по 1/3 от заплата си.Аз като не отида 2 дена на работа и ме уволняват.
Не. Важи само за трудовите правоотношения (с известни препратки към други приравнени към тях). Държавните служители са по Закона за държавния служител. Конкретно за депутатите не съм сигурен - вероятно по Изборния кодекс, като си имат Правилник за работа. Все едно във вашата фирма, работниците да си гласуват сами правилата за вътрешния ред
Яко. И аз искам да работя в такава фирма, а и комисионните също ще ми се отразят добре, а служебната кола и синята лампа цена няма да имат. Даже и шофьор не искам

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Вземайте пример от Светльо Витков, човека печели избори с минимален резултат, който стига за субсидия от 1 млн. лв., не участва във властта пряко(не е отговорен), що му е?
Тези субсидии няма кой да ги пипне. БСП ги намалиха 300 зора само с 1лв. и от тогава нищо не се чу повече. Взели са ни за заложници и няма отърваване от гадните политици. Да не казвам, че всички са маскари, то се подразбира
45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3