Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и

Мнение от Elesar74 » 31 Окт 2014, 14:10

Нещо повече, повечето работодатели като им се "опънеш" и покажеш характер, "клякат" и даже може да останеш на работа. Има хора, възстановени на работа след съдебни решения и си работят, пък кой как ги гледал, явно не им пука. Да не говорим, че практиката на съда е в 98% от случаите в полза на работника и трудовите спорове са безплатни. Може колегата да му напомни това на работодателя си.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 31 Окт 2014, 14:28

Elesar74 написа:Нещо повече, повечето работодатели като им се "опънеш" и покажеш характер, "клякат" и даже може да останеш на работа. Има хора, възстановени на работа след съдебни решения и си работят, пък кой как ги гледал, явно не им пука. Да не говорим, че практиката на съда е в 98% от случаите в полза на работника и трудовите спорове са безплатни. Може колегата да му напомни това на работодателя си.

абсолютно съм съгласен :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от masimo » 31 Окт 2014, 14:59

Elesar74 написа:
masimo написа:
nsfw написа:1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?

Не те уволняват, просто не ти продължават договора. Това е ОК. Не може да се защитиш, просто си в гадна фирма.

nsfw написа:2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.

Тук вече могат да те уволнят ако не подпишеш, НО става кофти за тях, защото при дисциплинарно уволнение може да предявиш иск към тях и да се изисква конпенсация, стига да докажеш, че си уволнен неправомерно. Когато се случи това уволнение и ти се жалиш за него, честата практика е да се проведе "разследване" в което ще извикат бивши твои колеги да свидетелстват дали си си вършил работата добре. Понеже тези колеги работят и искат да вземат заплата, бъди сигурен, че ще ти обърнат гръб и ще свидетелстват против теб. Има вариант в който да покажеш вършена работа черно на бяло и, че са били доволни работодателите от теб, но пак могат да свидетелстват, че си конфликтен и си пречил на работния процес. Говорил си против фирмата и т.н.
На кратко прецакан си ...

Колега, как тъй не те уволняват и не ти продължават договора? Договор за изпитателен срок след 6-ия месец, ако лицето продължи да работи, автоматично става безсрочен.
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.

Точно както си написал. След свършване на изпиталения срок решават да не продължат с теб и те особождават. Това се случва в последния ден на изпитателния срок! Тогава всяка една от страните може да напусне без нужда от обяснения. Когато изтекат 6-те месеца и се започне на нормален трудов договор, тогава трябва 30 дневно предизвестие.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 31 Окт 2014, 16:02

Да, може без обяснения, освен ако изрично не е уговорено в чия полза е срокът за изпитване:

Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) .....
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.

И ако е в полза на работодателя(както обикновено), може да му дължиш обезщетение за неспазено предизвестие понеже:
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
и
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.

И тук възниква въпроса, какво става ако страната, която прекратява договора не е тази, в чиято полза е уговорен срокът за изпитване. Все пак чл.70 не е основен за сключването на трудов договор, такива са 67 и 68, 70 е само допълнение към тях. В този контекст, нещата не са толкова прости. Ако договорът е изгоден и за двете страни, формалностите са сведени до минимум и без много обяснения нещата приключват. Обаче ако работодателя си е "опекъл работата", може да ти вгорчи живота сериозно със срок на неспазено предизвестие, което е обикновено 30 дни.

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 31 Окт 2014, 19:14

520i написа:
Elesar74 написа:Нещо повече, повечето работодатели като им се "опънеш" и покажеш характер, "клякат" и даже може да останеш на работа. Има хора, възстановени на работа след съдебни решения и си работят, пък кой как ги гледал, явно не им пука. Да не говорим, че практиката на съда е в 98% от случаите в полза на работника и трудовите спорове са безплатни. Може колегата да му напомни това на работодателя си.

абсолютно съм съгласен :yes:

:yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 04 Ное 2014, 17:51

Колега коя е фирмата да знаят и други колеги да не се опарят там ....
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

Аватар

Мнение от Хаос » 04 Ное 2014, 20:17

а ако при нормален ТД не подадеш предизвестие а просто един ден си биеш камшика, какви са реалните последствия
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 04 Ное 2014, 20:37

Зависи дали си МОЛ, или не, на каква длъжност си и каква заплата получаваш ..
Но предимно - оставаш без заплата от последният месец ! Евентуално може да заведат дело срещу теб, и да се окажеш длъжник с една заплата към работодател за това действие ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: таралясник

Мнение от Pisobella » 04 Ное 2014, 22:01

Хаос написа:а ако при нормален ТД не подадеш предизвестие а просто един ден си биеш камшика, какви са реалните последствия

За 2 дни неявяване на работа, ей така да си биеш камшика - дисциплинарно уволнение.

Ако си пуснал предизвестие за напускане, но не го спазиш, дължиш обезщетение.

В Кодекса на труда пише доста работи по принцип ....
Изображение
Аз умирам и светло се раждам ... за всяка спам тема!!! xD
click me !!! ---> http://z0r.de/63

Потребител
Аватар
Кара: Е36 320 93г.

Мнение от kjm » 04 Ное 2014, 22:32

а този Кодекс на труда за всички български граждани ли важи,защото някои хора(за депутати те става въпрос)по цяла година не ходят на работа и взимат по 1/3 от заплата си.Аз като не отида 2 дена на работа и ме уволняват.
ИзображениеДве неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и
Вселената. За второто не съм съвсем сигурен. (А. Айнщаин)

Аватар

Мнение от Хаос » 04 Ное 2014, 22:51

просто съм чукча и не обичам да чета : )
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 05 Ное 2014, 9:48

kjm написа:а този Кодекс на труда за всички български граждани ли важи,защото някои хора(за депутати те става въпрос)по цяла година не ходят на работа и взимат по 1/3 от заплата си.Аз като не отида 2 дена на работа и ме уволняват.

Не. Важи само за трудовите правоотношения (с известни препратки към други приравнени към тях). Държавните служители са по Закона за държавния служител. Конкретно за депутатите не съм сигурен - вероятно по Изборния кодекс, като си имат Правилник за работа. Все едно във вашата фирма, работниците да си гласуват сами правилата за вътрешния ред :)
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 05 Ное 2014, 11:31

sapio написа:
kjm написа:а този Кодекс на труда за всички български граждани ли важи,защото някои хора(за депутати те става въпрос)по цяла година не ходят на работа и взимат по 1/3 от заплата си.Аз като не отида 2 дена на работа и ме уволняват.

Не. Важи само за трудовите правоотношения (с известни препратки към други приравнени към тях). Държавните служители са по Закона за държавния служител. Конкретно за депутатите не съм сигурен - вероятно по Изборния кодекс, като си имат Правилник за работа. Все едно във вашата фирма, работниците да си гласуват сами правилата за вътрешния ред :)

Яко. И аз искам да работя в такава фирма, а и комисионните също ще ми се отразят добре, а служебната кола и синята лампа цена няма да имат. Даже и шофьор не искам :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 05 Ное 2014, 15:17

Вземайте пример от Светльо Витков, човека печели избори с минимален резултат, който стига за субсидия от 1 млн. лв., не участва във властта пряко(не е отговорен), що му е?

Слави
Аватар

Мнение от © » 05 Ное 2014, 17:22

Тези субсидии няма кой да ги пипне. БСП ги намалиха 300 зора само с 1лв. и от тогава нищо не се чу повече. Взели са ни за заложници и няма отърваване от гадните политици. Да не казвам, че всички са маскари, то се подразбира

Предишна

Назад към Извън Темата