а

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Кисело мляко ?

Мнение от bum_bum » 17 Дек 2014, 20:31

Калция се ползва, щото много го нагряват и по тия начин вкарват цвик, суроватка или квото там се отделя при по-високата темптература в крайния продукт, вместо да го хвърлят. Съответно остава меко заради това и за да се втвърди се налага леко да го калцират. :mhihi: Той пък калциевия двихлорид има лошата склонност да ти ебава майката на стомаха или да се отлага тук-там под формата на шипове. Според какъвто ти е късмета.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 17 Дек 2014, 20:43

Ама не се разпада, я виж тоя пресования тебешир по магазините как седи на буци. :mrgreen:
Може да е от маята, утре ще дръпна една друга да видя с нея к'во ще стане. А напролет, ако намеря агне сукалче-директно сирище от шкембето, да е като едно време :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Дек 2014, 21:16

Тва става и с воденичка от пиле ама не знам дали не трябва да е домашно че тия промишлените сигурно и грам ензим нямат в тях.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 17 Дек 2014, 23:46

bum_bum написа:
deyan-enchev написа:Хармоника спрях да ям откакто в едно тяхно сирене хрупах кристали ... може би сол ... като луд.

Имах сериозен спор по темата с тях. Твърдят, че без калциев двухлорид сирене и кашкавал не става. Аз твърдях, че са алчни и с цел да увеличат рандемана влагат откровено опасни и вредни химикали в храните си като по тоя начин разсипват иначе добрите съставки. Така и не стигнахме до единомислие.

В крайна сметка безвъзвратно изгубиха един лоялен клиент. На тях явно не им пука. На мен също.

Ахааа, значи изкуствено и по-бързо го "узряват" ... това не е сериозно за продукт с такава крайна цена мама му стара.
Домашното вярно не става толкова твърдо, ама какво от това ...
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Дек 2014, 23:50

Въпрос на технология. Ако го нагрееш повече домашното ще стане меко. Има си точна температура за да се получи както трябва. Имам тук едно бидонче козе, което го прави една жена дето живее някъде из горите близо до село. В никой случай не е по-меко от купеното. Дори може би е по-твърдо от някои. Баба ми също преди години правеше и беше адски твърдо. Аз като малък чак не го ядях, че исках по-меко като "Дунавия" да е :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 18 Дек 2014, 1:16

Хм, като каза козе и се сещам че лятото на село си ядохме бая твърдо овче и козе, но кравето не й става твърдо на баба като тия другите.
Трябва да я разпитам.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 18 Дек 2014, 2:06

немо написа:Почнах да си правя и кисело мляко,и сирене.Млякото малко редичко става,ама вкусът ми е оня,дето помня от социализЪма. :D А сиренето е перфектно,...иначе купувам сирене в тенекия на 8+лв. килото,ами...домашното ми в пъти по-вкусно.Интересно ,че домашното сирене стои леко жълтаво (малко като краве масло),а купешкото е бяло като сняг.
Киселото мляко както всеки ферментационен продукт има "прозорец",в който е подходящо за консумация,преди това не е станало каквото трябва,след това се разваля.Всичко друго е ненормално.

Колега,само да ти кажа,че белият цвят на сиренето се получава от... Калциев двухлорид.... Това е гипс!!!!.. Сам си прави извода какво ядем...
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 18 Дек 2014, 11:36

Аз миналата година пътувах през прохода Шипка и викам на жената: Сега ще спрем горе да хапнем кисело мляко, голяма работа е... Взехме по една кофичка, не беше лошо, ама чета на етикета - някаква мандра в Асеновград. Егати, карат го от Асеновград чак на Шипка. Питах продавача що така - не можело сами да си го квасят там, трябвало да е от мандра, лицензирана по ISO, на баба им хвърчилото... Карал съм и през Хаймбоаз - същата работа, горе ти продават някакво мляко, дето си купуваш и от кварталната бакалия. Убиха всички традиции с тия наредби измислени...

Само на Петрохан не е така, все още. В Гинци млякото си го квасят самите хора по къщите и го продават в буркани. А горе, в "Петровия хан" го продават в глинени гърнета. Ако пътувате през прохода - пробвайте го, че не се знае колко още ще продължи тая идилия. Ще се усетят от ХЕИ и набързо ще затапят "далаверата"...
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 18 Дек 2014, 14:30

Всичко е таш@к работа. Преди няколко години ми беше писнало на оная работа от боклуци, та се впуснах в своеобразно проучване откъде може да се купят истински млечни и месни продукти. Ако човек си няма село, откъдето да се снабдява с такива продукти единственият избор са фирмените магазинчета на различни кланици и мандри. Оттогава насам в лидъл, кауфланд, била и т.н. за месни и млечни продукти не влизам. Намерил съм два фирмени магазина за мляко, сирене, кашкавал и т.н., един за меса и оттам си пазарувам. За съжаление нямам алтернатива за другите продукти, като олио, брашно, захар и т.н. Трябва да се търси на някоя маслобойна и мелница магазинче, но такива в София не знам къде има.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 18 Дек 2014, 14:53

Сподели къде са тези формени магазини!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 18 Дек 2014, 15:01

Пак зависи от фирмения магазин! Примерно във Варна е пълно с фирмени магазини на мандра Киселово, а наскоро когато имаше изследвания на различни марки кр масло, се оказа, че точно продукта наречен от тях масло е най-зле..или казано си беше жив маргарин. Това не им пречи да отварят нови и нови магазини и да купува народа боклуци. Трябва да се търсят малки мандри или производители, всичко което е средно към голямо е боклук или временно ставащо и след това си карат както те си знаят.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 18 Дек 2014, 15:41

За месни продукти - бих препоръчам магазините на кооперация Лесидрен:
http://www.koopdoverie.com/firmen-magazin.php

Също имам добри впечатления от една напълно неизвестна (на българския пазар) фирма Микроарт (странно название за производител на месни продукти):
http://www.microart7.com/frame.htm

Разбира се, цените са леко нагоре, в сравнение с големите вериги магазини. Но качеството е осезаемо по-добро, веднага се усеща "различния" вкус...

За кисело мляко - не знам, не мога да препоръчам конкретен производител, освен това, което се продава на Петрохан.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Дек 2014, 15:46

Borymeckata написа:За месни продукти - бих препоръчам магазините на кооперация Лесидрен:
http://www.koopdoverie.com/firmen-magazin.php

Много години купувах от тях, но имам известни основания да подозирам, че го третират с нитритни соли за трайност.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 18 Дек 2014, 16:04

^ точно тях бях на път да споделя, но има Е250+.

Колбасите на Старият месар обаче са друга работа.

Засега сме доволни от Алфатар: http://alfatar-milk.com/
Примерно прясното мляко се разваля за 2-3 дни, като го превариш отделя доста каймак ... на филия е перфе, инъче ако се развали и го превариш - извара ... абе бива доста.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 18 Дек 2014, 16:20

Свинското оттук - Свинекомплекс Голямо Враново. Официалният им сайт са го хакнали нещо. Тва е от справочник цък:
ж.к. Люлин 1, ул. Атанас Стратиев 4 (Хлебозавод Люлин), тел. 0897 81 48 32

ж.к. Стрелбище, ул. Орехова гора 17, тел. 02/958 25 41

ж.к. Младост 2, до бл. 214, тел. 02/885 07 41

Пилешко оттук - http://djiev.com/magazin

Млечни продукти - http://site.mlekarnica.com/?page_id=352 и тук наскоро намерих още едни, които даже ми се струва, че са им по-хубави нещата, но трябва да ги видя как се казваше точно мандрата им.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата