Автомивка
Модератор: Общи модератори
62 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Автомивка

Но, 99% от хората не са като нас, а колегата ще разчита именно на тях на тях
Преди години имаше една хасковска фирма за мивки с жетони, цените бяха доста по-ниски от 14000лв. Може да потърся телефони, ако не са фалирали вече.
Колкото до съдружниците повечето хора започват така и по някое време се разделят. Почти всички, които познавам се разделиха - с какви ли не драми - бой, съд и каквото се сетиш още. А всички са били първи приятели или роднини.
Колкото до съдружниците повечето хора започват така и по някое време се разделят. Почти всички, които познавам се разделиха - с какви ли не драми - бой, съд и каквото се сетиш още. А всички са били първи приятели или роднини.
- Javorov1103
- Потребител
-
- Кара: e46 320d
- Мечтае да кара: e30
Още веднъж искам да благодаря на всички за отговорите Ви. След празниците започваме сондаж за проверка за вода, до тогава трябва да уточняваме и другите детайли, а именно и колко ще излезе построяването на постройката и техниката, ток, вода и т.н. Ако някой може да удари едно рамо със сметките за 10 кубика бетон, и 2 клетки с размери 5х6 метра (съседни), т.е. 10Х6 метра, ограда и такива неща
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Абе почвам да си мисля, че съм зле с главния като давам по 24лв за миене и това без бакшиша
Вярно, че колата е малко по-лачена от колкото е излязла от магазина ама пак.....

Вярно, че колата е малко по-лачена от колкото е излязла от магазина ама пак.....
- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 525д 2001
- Мечтае да кара: F13 с М буквичка.
Javorov1103 написа:Още веднъж искам да благодаря на всички за отговорите Ви. След празниците започваме сондаж за проверка за вода, до тогава трябва да уточняваме и другите детайли, а именно и колко ще излезе построяването на постройката и техниката, ток, вода и т.н. Ако някой може да удари едно рамо със сметките за 10 кубика бетон, и 2 клетки с размери 5х6 метра (съседни), т.е. 10Х6 метра, ограда и такива неща
Грубо да ти го сметна, за 60м2 ако дебелината на настилката ти е 15см. (което е препоръчително) бетонът ще ти е 9 м3 което е около 900лв. само че ти препоръчвам да е поне Б25 и след полагането да се изшлайфа и импрегнира, за да не започне да се разрушава зимата, когато водата попива в бетона и започва да замръзва, това ще ти струва от 10-15лв. на м2 което прави грубо още 600-900лв. Добре е да е армиран бетон, ако е двойна скара от Н8 желязо ще ти трябва 500х1.2лв/кг=600лв. Металната конструкция за клетките ми се струва, че няма да е повече от 1.5т. по 1.8лв средно на килограм ти е още 2700-3000лв. Цялата сметка ще е около 5000-6000лв но това ти го пиша ориентировачно.
Колегата преди мен ти е направил много точни сметки. Само за металната конструкция, ако я прави фирма тази цена малко ми е нереална. Имам поглед върху една подобна конструкция която преди време струваше 10 000лв. Това е в провинцията
Задължително шлайфан бетон, че то иначе не струва
Специализираните фирми за такъв бетон препоръчват специално за автомивки някакви покрития с които се маже преди да изсъхне. но и да ги пропуснеш няма да е такъв проблем. След 2-3 г ползване малко му се е позагуби гланца де 
за тази цена тук ще ти измият колата между 3 и 4 пъти. Мивките с монети нямат абсолютно никакъв шанс както каза някой по-горе. Другите и те са загубена кауза, но все пак ти говориш за София, а не за горно нанадолнище
Задължително шлайфан бетон, че то иначе не струва

Don_Diego написа:Абе почвам да си мисля, че съм зле с главния като давам по 24лв за миене и това без бакшиша![]()
за тази цена тук ще ти измият колата между 3 и 4 пъти. Мивките с монети нямат абсолютно никакъв шанс както каза някой по-горе. Другите и те са загубена кауза, но все пак ти говориш за София, а не за горно нанадолнище
тея автомивки с жетоните са по-скоро някакъв компромисен вариант и най-вече ако не е толкова мръсна, а просто си я опръскал някъде.
Колега какъв бакшиш на автомивка???
За 24 лева (без бакшиша явно, сигурно го закръгляш или на 25 или 30
) ще ти я мия 4 пъти в месеца за по 7 лева и то напълно професионално
(и то. защото обичам автомобилите да са чисти и спретнати, а не защото имам честа или да изгубя време в миене). Бакшиш на автомивка никога не оставям и според мен това е грехота!!! Ся ако приемем, че има такива, които мият за 9 лева ще оставя 10 - да, но това е рядко.
Към колегата, който иска да се захване с това начинание - обучи си работниците да мият качествено и да ги научиш на определени стандарти. Аз в една автомивка гледам как процедират с парцала и то най-вече при външно измиване, вътрешното не е чак от такова значение..При външното се започва колата от горе надолу и като приемем ръбатата форма на вратата като разграничителен детайл от под дръжката за отваряне се сменя парцала..а много малко мивки го правят това. Виж за гидориите, както и едни гръцки парцали за прозорците или поне те го предлагаха там само тогава (микрофибърни ли ка се водят не ги знам точно) навремето. Колата се мие на два етапа отвънка - до под дръжката с един парцал, от под нея с друг и при всяко забърсване следва плакнене, за да паднат камъчетата и т.н., които евентуално мжое да повлияят на лака и боята. Другото, което е - НИКОГА не забърсвай колата с онея гумените пера..това веднъж го видях на една автомивка (на МОЛ-а на ВТ) и оня го направих на две стотинки
Трето..избери хубави препарати и то примерно в случая, понеже сме BMW форум, избери препарати (тука във форума колегата Mollov мисля, че беше /извинявам се ако бъркам
/ предлага специални препарати за третиране на кожения салон и външната полировка (наблегни на тея + полиране на предното стъкло, което подпомага образуването на капки по предното стъкло, а не да пускаш чистачки, щото нищо не виждаш). Това би направило много добро впечатление и тогава наистина би си заслужавал бакшиша не само работника, а като цяло автомивката, че се отнася с такова внимание към даден вид/марка автомобили. Разбира се това можеш да го направиш и със съответните други марки и техните препарати предлагани от представителствата им 
искам да попитам всички взели участие в тая тема и тези, които се срамуват - безконтактно или на четка предпочитате? И какво е за вас безконтактното?
Питам, защото на една автомивка безконтактното е едно, а на друга - друго.
За мен е такова, което цялата кола става в пяна и не се вижда ни номер, ни цвят на колата..
и много ме радва, но знам, че е много вредно за лака/боята, та и затова предпочитам на четка и най-обичам реакциите по автомивките като им кажа, че така искам да я измият и следва една тъпа физиономия, щото грам не им се занимава
(обърни внимание и на това отношение/приемане).
И четвърто - бързината е от голямо значение за миенето на автомобил.
Никога не карай клиента да чака повече от 40-50 минути за комплексно миене без значение от мръсотията по колата. И като го споменах това - направи една постройка със съответните предлагащи удобства като кафенце, ароматизатор безплатен или някакви карти направи с отстъпка, при които на всяко 2ро или 4то измиване ще получава такъв или някакъв друг вид аксесоар за автомобила /може и безплатно измиване или на 50% цена при Х брой посещения/..и т.н. глезотийки. Правят добро впечатление и спечелват клиенти
п.с - аз ако съм тръгнал да се захващам с това щях да отворя автомивка специално и единствено за BMW със специфичните ѝ препарати за марката

Колега какъв бакшиш на автомивка???

За 24 лева (без бакшиша явно, сигурно го закръгляш или на 25 или 30

Към колегата, който иска да се захване с това начинание - обучи си работниците да мият качествено и да ги научиш на определени стандарти. Аз в една автомивка гледам как процедират с парцала и то най-вече при външно измиване, вътрешното не е чак от такова значение..При външното се започва колата от горе надолу и като приемем ръбатата форма на вратата като разграничителен детайл от под дръжката за отваряне се сменя парцала..а много малко мивки го правят това. Виж за гидориите, както и едни гръцки парцали за прозорците или поне те го предлагаха там само тогава (микрофибърни ли ка се водят не ги знам точно) навремето. Колата се мие на два етапа отвънка - до под дръжката с един парцал, от под нея с друг и при всяко забърсване следва плакнене, за да паднат камъчетата и т.н., които евентуално мжое да повлияят на лака и боята. Другото, което е - НИКОГА не забърсвай колата с онея гумените пера..това веднъж го видях на една автомивка (на МОЛ-а на ВТ) и оня го направих на две стотинки

Трето..избери хубави препарати и то примерно в случая, понеже сме BMW форум, избери препарати (тука във форума колегата Mollov мисля, че беше /извинявам се ако бъркам

искам да попитам всички взели участие в тая тема и тези, които се срамуват - безконтактно или на четка предпочитате? И какво е за вас безконтактното?
Питам, защото на една автомивка безконтактното е едно, а на друга - друго.
За мен е такова, което цялата кола става в пяна и не се вижда ни номер, ни цвят на колата..

И четвърто - бързината е от голямо значение за миенето на автомобил.
Никога не карай клиента да чака повече от 40-50 минути за комплексно миене без значение от мръсотията по колата. И като го споменах това - направи една постройка със съответните предлагащи удобства като кафенце, ароматизатор безплатен или някакви карти направи с отстъпка, при които на всяко 2ро или 4то измиване ще получава такъв или някакъв друг вид аксесоар за автомобила /може и безплатно измиване или на 50% цена при Х брой посещения/..и т.н. глезотийки. Правят добро впечатление и спечелват клиенти

п.с - аз ако съм тръгнал да се захващам с това щях да отворя автомивка специално и единствено за BMW със специфичните ѝ препарати за марката

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Всички гледате от гледна точка на клиент изискващ перфектно измиване за кратко време и малко пари.Ако се наложи да работите на автомивка и то не месец или два,сами ще разберете,че за 8лв. правите сумати неща за качествено измиване,които струват доста повече.Ако трябва и да се ползват и качествени препарати(напр. SONAX,Mafra и т.н) и половината сума от миенето отива.Времето за изчистването на един автомобил зависи от степента на замърсяване.За 40-50мин. се оправя сравнително леко замърсена кола.Като ти дойде обаче някоя служебна баничарка,чистена преди 3-4 месеца и ви пожелавам успех да я изчистите за това време "качесвено"
При положение,че един човек хваща една кола,това е.
Аз за това казвам,че от това пари не се правят,а се изкарва да преживяваш.Абе който не работил,той не знае каква скапана работа е да чистиш на хората л...та.

Аз за това казвам,че от това пари не се правят,а се изкарва да преживяваш.Абе който не работил,той не знае каква скапана работа е да чистиш на хората л...та.
Ми колега с какво друго можеш да спечелиш един клиент, ако си средностатистическа като другите в целият град? И не съм казал, че трябва да е за 8лв, но ако изпълни или поне гледа да използва най-доброто тогава наистина ще може да си позволи цена от 12-14-15 лева за комплексно измиване обаче и хората после ще са доволни 

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
doomy525 написа:тея автомивки с жетоните са по-скоро някакъв компромисен вариант и най-вече ако не е толкова мръсна, а просто си я опръскал някъде.
Колега какъв бакшиш на автомивка???![]()
![]()
За 24 лева (без бакшиша явно, сигурно го закръгляш или на 25 или 30) ще ти я мия 4 пъти в месеца за по 7 лева и то напълно професионално
(и то. защото обичам автомобилите да са чисти и спретнати, а не защото имам честа или да изгубя време в миене). Бакшиш на автомивка никога не оставям и според мен това е грехота!!!
С годините съм се убедил, че за да ти вършат нещо като хората в България, трябва да си платиш. Като ми видят колата на мивката и момчетата се радват - хем не мият безобразно мръсна кола, хем изкарат някой лев отгоре. Като посещаваш редовно една и съща автомивка и имаш късмета персонала да е без промяна дълго време и загряваш редовно с 2-3-5лв момчето, което ти мие колата (говорим за човек, който редовно ти мие колата, а не да отидеш и който е на ред да те хване) - повярвай ми колата всеки път е буквално "излизана", аз също съм много капризен и се оглеждам в най-малките неща и не успявам да се хвана за нищо.
Относно вида миене - аз съм много против безконтактното миене. Съсипва лаковото покритие (освен ако не е от модерните анти-скреч или керамика), хромираните елементи и тн, но пък огромния му плюс е, че няма търкане с гъба и се избягва варианта да се надере боята ако има останало камъче в мърсотията. Лично аз, когато си мия колата в домашни условия първоначално много внимателно я обливам цялата с вода и се старая да сваля голямата мърсотия и всички по-едри и твърди частици мърсотия, след това приготвям кофа с хубав автошампоан и гъба и мия колата детайл по детайл, като преди да започна всеки детайл отново го обливам с много вода. не оставям шампоана да засъхва по колата, че и той иначе съсипва лака. На мивка е въпрос на късмет да уцелиш такава, която ползва скъпи и реномирани марки препарати и която ги дозира правилно (това е най-важното за да върши работа един препарат: прекалено много и съсипва покритието, прекалено малко и нищо не върши). Това да управляваш мивка си е цяла наука за мен - да знаеш тънкостите на препаратите, разни пенизи кое как да третираш, разни гъдели за клиентите да мислиш абе сложна работа си е от където и да го погледнеш.
Желая успех на колегата в начинанието и дано наистина ортака да е стока, че и аз съм сърбал попарата на такъв дето си давах дупето като гарант за него

С каквото можем като съвети да помагаме ще го правим, после ще се мием на аванта в Русе

- Javorov1103
- Потребител
-
- Кара: e46 320d
- Мечтае да кара: e30
А колеги един въпрос за ценообразуването:
Мисля си за цени от:
5 външно
5 вътрешно
9 комплексно ( да има за момчетата от време на време по 1 лв бакшиш)
от цена 9 лева каква част отива за материали? (препарати, ток, вода, амортизация)
Мисля надника на рботника да бъде 1,50-2 лв на кола.
Някъде бях срещал, че разходите на кола са 2 лева като се сложи и 2 лева надник на работник = 4 лева (остават 5 за фирмата)
Но дали всичко е така
Мисля си за цени от:
5 външно
5 вътрешно
9 комплексно ( да има за момчетата от време на време по 1 лв бакшиш)
от цена 9 лева каква част отива за материали? (препарати, ток, вода, амортизация)
Мисля надника на рботника да бъде 1,50-2 лв на кола.
Някъде бях срещал, че разходите на кола са 2 лева като се сложи и 2 лева надник на работник = 4 лева (остават 5 за фирмата)
Но дали всичко е така

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Тези сметки трябва сам да си ги направиш, зависи какви материали ще ползваш и каква инвестиция имаш да избиваш.
Never mistake motion for action...
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Аз съм работника:
50 лева искам да зимам - начи 25 коли.
Да кажем 12 часа ще работя - начи по 2 коли на час, без да почивам.
Начи фърля ми ония ключовете, аз я намествам, почвам я: Отгоре, отдоле, джамове, джанти, после се метам на парцала и после влизам вътре.
Правя го всичкото за 30 минути.
Мамата ми се ебава - дай да пуша една цигара.
Ако има коли ще си изкарам надницата, ако няма кой ще ми я плати?!
Я да ходя да карам такси....
Общо взето, няма да можеш да осигуриш толко работа, па да се напечелиш, па да делите и да избивате. Отделно ще имаш бая движение на персонала. Всеки месец ще си отиват работници и ти ще търсиш нови... Едно голямо нищо, ако и ти ще отделяш по 12 часа да си там да броиш парата...
50 лева искам да зимам - начи 25 коли.
Да кажем 12 часа ще работя - начи по 2 коли на час, без да почивам.
Начи фърля ми ония ключовете, аз я намествам, почвам я: Отгоре, отдоле, джамове, джанти, после се метам на парцала и после влизам вътре.
Правя го всичкото за 30 минути.
Мамата ми се ебава - дай да пуша една цигара.
Ако има коли ще си изкарам надницата, ако няма кой ще ми я плати?!
Я да ходя да карам такси....
Общо взето, няма да можеш да осигуриш толко работа, па да се напечелиш, па да делите и да избивате. Отделно ще имаш бая движение на персонала. Всеки месец ще си отиват работници и ти ще търсиш нови... Едно голямо нищо, ако и ти ще отделяш по 12 часа да си там да броиш парата...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- kristianis
- Потребител
-
Айде и аз като човек работещ на автомивка да се включа в тази тема..
относно цените...разгледай каква е цената във вашият район и прецени каква ще е твоята
при нас в София повечето работници получават 30% от оборота който си направят сами...тоест зависи от теб колко пари ще вземеш..
разбира се има и мивки с други проценти+някой лев твърдо
от опит бих ти казал,че повече от 10 до максимум 15 коли един човек не може да измие качествено...даже 15 са много....
приготви се в месеца по няколко пъти да се сменя персонала докато намериш точните момчета който да се разбират между тях и най-важно и ти да си доволен от тяхната работа...
със препаратите работата също зависи от теб...ще ти дам съвета който са ти дали и колегите-дръж на качеството не на количеството
задължително някой който да огледа всяка една кола преди да бъде върната на собственика също така и човек който да посреща и изпраща хората,да ги опътва кой къде да влиза и да паркира...
давам ти пример...при нас колата е готова идва шефа оглежда я-една малка точица отвън или пък на стъкло...или пък малко местенце където е пропуснато с прахосмукачката директно получаваш 20 лв глоба
при нас заплащането става всяка неделя не знам ти как си решил да плащаш
относно цените...разгледай каква е цената във вашият район и прецени каква ще е твоята
при нас в София повечето работници получават 30% от оборота който си направят сами...тоест зависи от теб колко пари ще вземеш..
разбира се има и мивки с други проценти+някой лев твърдо
от опит бих ти казал,че повече от 10 до максимум 15 коли един човек не може да измие качествено...даже 15 са много....
приготви се в месеца по няколко пъти да се сменя персонала докато намериш точните момчета който да се разбират между тях и най-важно и ти да си доволен от тяхната работа...
със препаратите работата също зависи от теб...ще ти дам съвета който са ти дали и колегите-дръж на качеството не на количеството
задължително някой който да огледа всяка една кола преди да бъде върната на собственика също така и човек който да посреща и изпраща хората,да ги опътва кой къде да влиза и да паркира...
давам ти пример...при нас колата е готова идва шефа оглежда я-една малка точица отвън или пък на стъкло...или пък малко местенце където е пропуснато с прахосмукачката директно получаваш 20 лв глоба

при нас заплащането става всяка неделя не знам ти как си решил да плащаш

62 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5