Автомивка

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Re: Автомивка

Мнение от Пилев » 20 Дек 2014, 10:39

:mhihi: И аз съм така, ама това не е нормално :D . Вътре само аз чистя.
Но, 99% от хората не са като нас, а колегата ще разчита именно на тях на тях

Слави
Аватар

Мнение от © » 20 Дек 2014, 10:42

Преди години имаше една хасковска фирма за мивки с жетони, цените бяха доста по-ниски от 14000лв. Може да потърся телефони, ако не са фалирали вече.
Колкото до съдружниците повечето хора започват така и по някое време се разделят. Почти всички, които познавам се разделиха - с какви ли не драми - бой, съд и каквото се сетиш още. А всички са били първи приятели или роднини.

Потребител
Аватар
Кара: e46 320d
Мечтае да кара: e30

Мнение от Javorov1103 » 20 Дек 2014, 13:54

Още веднъж искам да благодаря на всички за отговорите Ви. След празниците започваме сондаж за проверка за вода, до тогава трябва да уточняваме и другите детайли, а именно и колко ще излезе построяването на постройката и техниката, ток, вода и т.н. Ако някой може да удари едно рамо със сметките за 10 кубика бетон, и 2 клетки с размери 5х6 метра (съседни), т.е. 10Х6 метра, ограда и такива неща
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 20 Дек 2014, 17:12

Абе почвам да си мисля, че съм зле с главния като давам по 24лв за миене и това без бакшиша :paranoid:
Вярно, че колата е малко по-лачена от колкото е излязла от магазина ама пак.....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525д 2001
Мечтае да кара: F13 с М буквичка.

Мнение от DiMIcha84 » 20 Дек 2014, 17:35

Javorov1103 написа:Още веднъж искам да благодаря на всички за отговорите Ви. След празниците започваме сондаж за проверка за вода, до тогава трябва да уточняваме и другите детайли, а именно и колко ще излезе построяването на постройката и техниката, ток, вода и т.н. Ако някой може да удари едно рамо със сметките за 10 кубика бетон, и 2 клетки с размери 5х6 метра (съседни), т.е. 10Х6 метра, ограда и такива неща

Грубо да ти го сметна, за 60м2 ако дебелината на настилката ти е 15см. (което е препоръчително) бетонът ще ти е 9 м3 което е около 900лв. само че ти препоръчвам да е поне Б25 и след полагането да се изшлайфа и импрегнира, за да не започне да се разрушава зимата, когато водата попива в бетона и започва да замръзва, това ще ти струва от 10-15лв. на м2 което прави грубо още 600-900лв. Добре е да е армиран бетон, ако е двойна скара от Н8 желязо ще ти трябва 500х1.2лв/кг=600лв. Металната конструкция за клетките ми се струва, че няма да е повече от 1.5т. по 1.8лв средно на килограм ти е още 2700-3000лв. Цялата сметка ще е около 5000-6000лв но това ти го пиша ориентировачно.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 20 Дек 2014, 20:26

Колегата преди мен ти е направил много точни сметки. Само за металната конструкция, ако я прави фирма тази цена малко ми е нереална. Имам поглед върху една подобна конструкция която преди време струваше 10 000лв. Това е в провинцията
Задължително шлайфан бетон, че то иначе не струва :mhihi: Специализираните фирми за такъв бетон препоръчват специално за автомивки някакви покрития с които се маже преди да изсъхне. но и да ги пропуснеш няма да е такъв проблем. След 2-3 г ползване малко му се е позагуби гланца де :mhihi:

Don_Diego написа:Абе почвам да си мисля, че съм зле с главния като давам по 24лв за миене и това без бакшиша :paranoid:
Вярно, че колата е малко по-лачена от колкото е излязла от магазина ама пак.....

за тази цена тук ще ти измият колата между 3 и 4 пъти. Мивките с монети нямат абсолютно никакъв шанс както каза някой по-горе. Другите и те са загубена кауза, но все пак ти говориш за София, а не за горно нанадолнище

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 21 Дек 2014, 4:07

тея автомивки с жетоните са по-скоро някакъв компромисен вариант и най-вече ако не е толкова мръсна, а просто си я опръскал някъде.
Колега какъв бакшиш на автомивка??? :shock: :lol:
За 24 лева (без бакшиша явно, сигурно го закръгляш или на 25 или 30 :mhihi: ) ще ти я мия 4 пъти в месеца за по 7 лева и то напълно професионално :yes: (и то. защото обичам автомобилите да са чисти и спретнати, а не защото имам честа или да изгубя време в миене). Бакшиш на автомивка никога не оставям и според мен това е грехота!!! Ся ако приемем, че има такива, които мият за 9 лева ще оставя 10 - да, но това е рядко.

Към колегата, който иска да се захване с това начинание - обучи си работниците да мият качествено и да ги научиш на определени стандарти. Аз в една автомивка гледам как процедират с парцала и то най-вече при външно измиване, вътрешното не е чак от такова значение..При външното се започва колата от горе надолу и като приемем ръбатата форма на вратата като разграничителен детайл от под дръжката за отваряне се сменя парцала..а много малко мивки го правят това. Виж за гидориите, както и едни гръцки парцали за прозорците или поне те го предлагаха там само тогава (микрофибърни ли ка се водят не ги знам точно) навремето. Колата се мие на два етапа отвънка - до под дръжката с един парцал, от под нея с друг и при всяко забърсване следва плакнене, за да паднат камъчетата и т.н., които евентуално мжое да повлияят на лака и боята. Другото, което е - НИКОГА не забърсвай колата с онея гумените пера..това веднъж го видях на една автомивка (на МОЛ-а на ВТ) и оня го направих на две стотинки :nono:
Трето..избери хубави препарати и то примерно в случая, понеже сме BMW форум, избери препарати (тука във форума колегата Mollov мисля, че беше /извинявам се ако бъркам :bchug: / предлага специални препарати за третиране на кожения салон и външната полировка (наблегни на тея + полиране на предното стъкло, което подпомага образуването на капки по предното стъкло, а не да пускаш чистачки, щото нищо не виждаш). Това би направило много добро впечатление и тогава наистина би си заслужавал бакшиша не само работника, а като цяло автомивката, че се отнася с такова внимание към даден вид/марка автомобили. Разбира се това можеш да го направиш и със съответните други марки и техните препарати предлагани от представителствата им :yes:

искам да попитам всички взели участие в тая тема и тези, които се срамуват - безконтактно или на четка предпочитате? И какво е за вас безконтактното?
Питам, защото на една автомивка безконтактното е едно, а на друга - друго.
За мен е такова, което цялата кола става в пяна и не се вижда ни номер, ни цвят на колата.. :lol: и много ме радва, но знам, че е много вредно за лака/боята, та и затова предпочитам на четка и най-обичам реакциите по автомивките като им кажа, че така искам да я измият и следва една тъпа физиономия, щото грам не им се занимава :lol: (обърни внимание и на това отношение/приемане).

И четвърто - бързината е от голямо значение за миенето на автомобил.
Никога не карай клиента да чака повече от 40-50 минути за комплексно миене без значение от мръсотията по колата. И като го споменах това - направи една постройка със съответните предлагащи удобства като кафенце, ароматизатор безплатен или някакви карти направи с отстъпка, при които на всяко 2ро или 4то измиване ще получава такъв или някакъв друг вид аксесоар за автомобила /може и безплатно измиване или на 50% цена при Х брой посещения/..и т.н. глезотийки. Правят добро впечатление и спечелват клиенти :yes:

п.с - аз ако съм тръгнал да се захващам с това щях да отворя автомивка специално и единствено за BMW със специфичните ѝ препарати за марката :bchug: :yes: :lol:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е RWD

Мнение от deomen » 21 Дек 2014, 12:17

Всички гледате от гледна точка на клиент изискващ перфектно измиване за кратко време и малко пари.Ако се наложи да работите на автомивка и то не месец или два,сами ще разберете,че за 8лв. правите сумати неща за качествено измиване,които струват доста повече.Ако трябва и да се ползват и качествени препарати(напр. SONAX,Mafra и т.н) и половината сума от миенето отива.Времето за изчистването на един автомобил зависи от степента на замърсяване.За 40-50мин. се оправя сравнително леко замърсена кола.Като ти дойде обаче някоя служебна баничарка,чистена преди 3-4 месеца и ви пожелавам успех да я изчистите за това време "качесвено" :mhihi: При положение,че един човек хваща една кола,това е.
Аз за това казвам,че от това пари не се правят,а се изкарва да преживяваш.Абе който не работил,той не знае каква скапана работа е да чистиш на хората л...та.

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 21 Дек 2014, 14:42

Ми колега с какво друго можеш да спечелиш един клиент, ако си средностатистическа като другите в целият град? И не съм казал, че трябва да е за 8лв, но ако изпълни или поне гледа да използва най-доброто тогава наистина ще може да си позволи цена от 12-14-15 лева за комплексно измиване обаче и хората после ще са доволни :)

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 21 Дек 2014, 17:44

doomy525 написа:тея автомивки с жетоните са по-скоро някакъв компромисен вариант и най-вече ако не е толкова мръсна, а просто си я опръскал някъде.
Колега какъв бакшиш на автомивка??? :shock: :lol:
За 24 лева (без бакшиша явно, сигурно го закръгляш или на 25 или 30 :mhihi: ) ще ти я мия 4 пъти в месеца за по 7 лева и то напълно професионално :yes: (и то. защото обичам автомобилите да са чисти и спретнати, а не защото имам честа или да изгубя време в миене). Бакшиш на автомивка никога не оставям и според мен това е грехота!!!

искам да попитам всички взели участие в тая тема и тези, които се срамуват - безконтактно или на четка предпочитате? И какво е за вас безконтактното?

С годините съм се убедил, че за да ти вършат нещо като хората в България, трябва да си платиш. Като ми видят колата на мивката и момчетата се радват - хем не мият безобразно мръсна кола, хем изкарат някой лев отгоре. Като посещаваш редовно една и съща автомивка и имаш късмета персонала да е без промяна дълго време и загряваш редовно с 2-3-5лв момчето, което ти мие колата (говорим за човек, който редовно ти мие колата, а не да отидеш и който е на ред да те хване) - повярвай ми колата всеки път е буквално "излизана", аз също съм много капризен и се оглеждам в най-малките неща и не успявам да се хвана за нищо.

Относно вида миене - аз съм много против безконтактното миене. Съсипва лаковото покритие (освен ако не е от модерните анти-скреч или керамика), хромираните елементи и тн, но пък огромния му плюс е, че няма търкане с гъба и се избягва варианта да се надере боята ако има останало камъче в мърсотията. Лично аз, когато си мия колата в домашни условия първоначално много внимателно я обливам цялата с вода и се старая да сваля голямата мърсотия и всички по-едри и твърди частици мърсотия, след това приготвям кофа с хубав автошампоан и гъба и мия колата детайл по детайл, като преди да започна всеки детайл отново го обливам с много вода. не оставям шампоана да засъхва по колата, че и той иначе съсипва лака. На мивка е въпрос на късмет да уцелиш такава, която ползва скъпи и реномирани марки препарати и която ги дозира правилно (това е най-важното за да върши работа един препарат: прекалено много и съсипва покритието, прекалено малко и нищо не върши). Това да управляваш мивка си е цяла наука за мен - да знаеш тънкостите на препаратите, разни пенизи кое как да третираш, разни гъдели за клиентите да мислиш абе сложна работа си е от където и да го погледнеш.

Желая успех на колегата в начинанието и дано наистина ортака да е стока, че и аз съм сърбал попарата на такъв дето си давах дупето като гарант за него :mhihi:
С каквото можем като съвети да помагаме ще го правим, после ще се мием на аванта в Русе :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 22 Дек 2014, 0:12

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e46 320d
Мечтае да кара: e30

Мнение от Javorov1103 » 22 Дек 2014, 12:48

А колеги един въпрос за ценообразуването:
Мисля си за цени от:
5 външно
5 вътрешно
9 комплексно ( да има за момчетата от време на време по 1 лв бакшиш)
от цена 9 лева каква част отива за материали? (препарати, ток, вода, амортизация)
Мисля надника на рботника да бъде 1,50-2 лв на кола.
Някъде бях срещал, че разходите на кола са 2 лева като се сложи и 2 лева надник на работник = 4 лева (остават 5 за фирмата)
Но дали всичко е така :kuku:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 23 Дек 2014, 16:17

Тези сметки трябва сам да си ги направиш, зависи какви материали ще ползваш и каква инвестиция имаш да избиваш.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 23 Дек 2014, 16:45

Аз съм работника:
50 лева искам да зимам - начи 25 коли.
Да кажем 12 часа ще работя - начи по 2 коли на час, без да почивам.
Начи фърля ми ония ключовете, аз я намествам, почвам я: Отгоре, отдоле, джамове, джанти, после се метам на парцала и после влизам вътре.
Правя го всичкото за 30 минути.
Мамата ми се ебава - дай да пуша една цигара.
Ако има коли ще си изкарам надницата, ако няма кой ще ми я плати?!
Я да ходя да карам такси....

Общо взето, няма да можеш да осигуриш толко работа, па да се напечелиш, па да делите и да избивате. Отделно ще имаш бая движение на персонала. Всеки месец ще си отиват работници и ти ще търсиш нови... Едно голямо нищо, ако и ти ще отделяш по 12 часа да си там да броиш парата...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

Потребител
Аватар

Мнение от kristianis » 23 Дек 2014, 18:10

Айде и аз като човек работещ на автомивка да се включа в тази тема..
относно цените...разгледай каква е цената във вашият район и прецени каква ще е твоята
при нас в София повечето работници получават 30% от оборота който си направят сами...тоест зависи от теб колко пари ще вземеш..
разбира се има и мивки с други проценти+някой лев твърдо
от опит бих ти казал,че повече от 10 до максимум 15 коли един човек не може да измие качествено...даже 15 са много....
приготви се в месеца по няколко пъти да се сменя персонала докато намериш точните момчета който да се разбират между тях и най-важно и ти да си доволен от тяхната работа...

със препаратите работата също зависи от теб...ще ти дам съвета който са ти дали и колегите-дръж на качеството не на количеството

задължително някой който да огледа всяка една кола преди да бъде върната на собственика също така и човек който да посреща и изпраща хората,да ги опътва кой къде да влиза и да паркира...

давам ти пример...при нас колата е готова идва шефа оглежда я-една малка точица отвън или пък на стъкло...или пък малко местенце където е пропуснато с прахосмукачката директно получаваш 20 лв глоба :banghead: :censored:

при нас заплащането става всяка неделя не знам ти как си решил да плащаш :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата