Съвет за наематели?
Модератор: Общи модератори
53 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Re: Съвет за наематели?
The_Ancient написа:sobiss написа:Едно е да наследиш, съвсем друго е да извадиш кешовица за 6 апартамента и после да чакаш лев по лев да си избиеш "инвестицията"
Е къде е разликата? Като си ги наследил ще ги продадеш и ето ти я "кешовицата".
Друго има предвид колегата! Като си наследил 6 имота те ти идват един вид даром и не си си мръднал пръста, за да ги получиш. А кат оси извадил 6*100к за 6 апартамента нещата ти изглеждат малко по-иначе.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
От наем не можеш да очакваш да си "избиеш" цената на имота. Но пък оставяш наследство на децата си, най-малко. Инвестицията в имот е алтернатива на банков депозит, а наемът е лихвата. Ако ти трябва голяма сума, теглиш главницата, не събираш от лихвите.
Never mistake motion for action...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
А че цената на апартаментите се вдига, това има ли значение? Или само наемчето? А и колегата обяснява как разходите за данъци и лампи са му 6 бона на година.

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Цената може да се вдигне, може и да падне, няма смисъл да навлизаме в тази материя, затова я приех за константа в краткосрочен план. Брокери са ми разказвали за напълно опоскани апартаменти от наематели, та може и да си на голяма загуба, но мисля, че като взмеш всички мерки рискът не е чак толкова голям. При всички случаи сумата от наем за 1г. след данъци и поддръжка трябва да е повече от лихвата по аналогичен банков депозит. Поне в краткосрочен план според моментното състояние на двата пазара.
Never mistake motion for action...
Имам познат, който закупи (за около 40 000 евро единия, с обзавеждането) и дава под наем 10 апартамента в Пловдив. От апартамент взима 350-400 евро месечно, което значи, че до 10 години ще ги избие. Е, верно че няма да забогатееш, но не носиш такъв риск като при бизнеса, а и не се занимаваш почти с нищо. Та, по негови думи, досега не е имал сериозни проблеми с наематели, но ги избира внимателно. Освен това самият той е много коректен към тях.
Най-чистосърдечно просто давам съвет. Аз съм стигнал до този извод и се опитвам да спестя главоболията на някой, който тепърва мисли да се хвърля в това начинание.
Супер хамалски сметки.
За да взимаш 500лв наем, апартамента трябва да е или малък в центъра или голям в покрайнините. Съвсем условно да речем 50 000 евро му е цената.
Да, имаш 6000лв на година приход от наеми. Но си дал минимум тези 6000лв, преди това да го обзаведеш ремонтираш. Една баня ти е само 2000лв. Съвсем условно, първата година си на 0. 2-3тата печелиш тези 6000лв, но на четвъртата всичко е амортизирано и трябва да купуваш нови дивани, печки, боя, килими и тн и тн. Пак си бая пари назад. Значи тези 6000лв на година, ако ги разнеш въобще не са 6000лв, а доста по-малко.
Прибави сега и 2-3 месеца да ти е празен, прибави и да те гръмнат с 1-2 наема за тези години, с малко ток/парно и нещата стават още по-зле. Айде сега добави и данъците, а недай си боже един теч да дойде от някъде, баня, кухня, мивка и си още назад.
Всичките разправии и нерви с наематели, които неминуемо рано или късно ще дойдат, хич не ги слагам в сметката.
Разбира се всичко това е условно, може да го наеме някой и още на първата вечер пожар да направи и да падне кооперацията, може и някой баровец да го наема и да спи в него веднъж в годината и да си остане чисто нов, а ти само да си прибираш парите. Има ги всякакви.
Виж от другата страна, най-консервативното. Продаваш, слагаш тези 100 000лв в банка, спокойно можеш да се договориш за 5% лихва на тази сума и ето ти едни 5 000лв на година, без да си мърдаш пръста и да се занимаваш с абослутно никакви щуротии.
Тези истории, "имам приятели, с апартаменти под наем живот си живеят" ги остави настрана. И аз имам такива. Всичко е относително, ако имаш 6 наследствени апартамента по 150кв в центъра на София, тогава е друга история.
Аз лично 3 апартамента съм давал под наем и пари не съм направил, а само нерви бяха. С 3 апартамента, не някакъв лукс, да речем по 500лв на месец наем, чисто ти се връзва не повече от 9-1000 лв на месец печалба. Ти затвориш 300 000лв за апартаменти да печелелиш по 1000лв на месец, мани тая работа. По-добре продавачка в Била се хвани и пак толко ще правиш.
Много по изгодно е за тези 300 000лв един апартамент да купиш, не 3, но да е хубав и да го дадеш за 1500 евро условно под наем. Тогава ще печелиш, и в този ценови диапазон, наемателите са къде, къде по-читави. Много по-малко проблеми ще имаш, отколкото с тези мизерници и изменкяри плащащи по 300-400лв на месец.
Както и да е, много се разписах. Успех, желая!
Супер хамалски сметки.
За да взимаш 500лв наем, апартамента трябва да е или малък в центъра или голям в покрайнините. Съвсем условно да речем 50 000 евро му е цената.
Да, имаш 6000лв на година приход от наеми. Но си дал минимум тези 6000лв, преди това да го обзаведеш ремонтираш. Една баня ти е само 2000лв. Съвсем условно, първата година си на 0. 2-3тата печелиш тези 6000лв, но на четвъртата всичко е амортизирано и трябва да купуваш нови дивани, печки, боя, килими и тн и тн. Пак си бая пари назад. Значи тези 6000лв на година, ако ги разнеш въобще не са 6000лв, а доста по-малко.
Прибави сега и 2-3 месеца да ти е празен, прибави и да те гръмнат с 1-2 наема за тези години, с малко ток/парно и нещата стават още по-зле. Айде сега добави и данъците, а недай си боже един теч да дойде от някъде, баня, кухня, мивка и си още назад.
Всичките разправии и нерви с наематели, които неминуемо рано или късно ще дойдат, хич не ги слагам в сметката.
Разбира се всичко това е условно, може да го наеме някой и още на първата вечер пожар да направи и да падне кооперацията, може и някой баровец да го наема и да спи в него веднъж в годината и да си остане чисто нов, а ти само да си прибираш парите. Има ги всякакви.
Виж от другата страна, най-консервативното. Продаваш, слагаш тези 100 000лв в банка, спокойно можеш да се договориш за 5% лихва на тази сума и ето ти едни 5 000лв на година, без да си мърдаш пръста и да се занимаваш с абослутно никакви щуротии.
Тези истории, "имам приятели, с апартаменти под наем живот си живеят" ги остави настрана. И аз имам такива. Всичко е относително, ако имаш 6 наследствени апартамента по 150кв в центъра на София, тогава е друга история.
Аз лично 3 апартамента съм давал под наем и пари не съм направил, а само нерви бяха. С 3 апартамента, не някакъв лукс, да речем по 500лв на месец наем, чисто ти се връзва не повече от 9-1000 лв на месец печалба. Ти затвориш 300 000лв за апартаменти да печелелиш по 1000лв на месец, мани тая работа. По-добре продавачка в Била се хвани и пак толко ще правиш.
Много по изгодно е за тези 300 000лв един апартамент да купиш, не 3, но да е хубав и да го дадеш за 1500 евро условно под наем. Тогава ще печелиш, и в този ценови диапазон, наемателите са къде, къде по-читави. Много по-малко проблеми ще имаш, отколкото с тези мизерници и изменкяри плащащи по 300-400лв на месец.
Както и да е, много се разписах. Успех, желая!

- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
За данъците от наеми никой нищо не каза!!!
Защо се налага да ги криете ,господа.
Защо се налага да ги криете ,господа.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Баси печките и диваните, които се сменят на 3 години
Извода е, както и във всяка друга тема с подобна тематика, слагай парите в банка (ама да не е КТБ
) и не се занимавай с глупости. Всичко друго е яко на загуба 

Извода е, както и във всяка друга тема с подобна тематика, слагай парите в банка (ама да не е КТБ

Аз казах за данъците от наем. Месец и половина наем, ти отива за данък в края на годината.
Добави и още половин наем (зависи от апартамента и местонахождението му) за данък на самия апартамент и ставаш 2 наема назад. Айде сега и малко такса смет, ремонт за покрива на кооперацията например и сметките стават дебели.
Въобще не е така, 500лв наем на месец, 6000лв печалба на година. Много далеч е от реалността.
[quote]Баси печките и диваните, които се сменят на 3 години
quote]
Ти нарочно ли се заяждаш или без да искаш? Бих се съгласил с теб, но тогава и двамата няма да сме прави.
Едно е да си купиш печки и дивани за теб самия, за твоя апартамент, друго е за апартамент под наем. Ти по един начин се отнасяш с имуществото си, наемателите, които за 3 години може и 10 пъти да се сменят, се отнасят по съвсем различен начин. На един да му падне цигарата на дивана и айде, за новия трябва да претапицираш.
Амортизацията на тези неща е съвсем различна, ако ти ги използваш и ако наематели ги използват. Колко килими за по 100лв съм хвърлил, заради дупки от цигари, свещи, ходене с копита по тях не е истина.
Добави и още половин наем (зависи от апартамента и местонахождението му) за данък на самия апартамент и ставаш 2 наема назад. Айде сега и малко такса смет, ремонт за покрива на кооперацията например и сметките стават дебели.
Въобще не е така, 500лв наем на месец, 6000лв печалба на година. Много далеч е от реалността.
[quote]Баси печките и диваните, които се сменят на 3 години

Ти нарочно ли се заяждаш или без да искаш? Бих се съгласил с теб, но тогава и двамата няма да сме прави.
Едно е да си купиш печки и дивани за теб самия, за твоя апартамент, друго е за апартамент под наем. Ти по един начин се отнасяш с имуществото си, наемателите, които за 3 години може и 10 пъти да се сменят, се отнасят по съвсем различен начин. На един да му падне цигарата на дивана и айде, за новия трябва да претапицираш.
Амортизацията на тези неща е съвсем различна, ако ти ги използваш и ако наематели ги използват. Колко килими за по 100лв съм хвърлил, заради дупки от цигари, свещи, ходене с копита по тях не е истина.
Последна промяна 520i на 19 Мар 2015, 12:43, променена общо 2 пъти

Ако ми дават 500лв наем за апартамент с цена 100 000лв за мен това си е добре. В никой бизнес не са останали някакви невероятни печалби - 4-5% възвръщаемост бива
6000 лв - 540лв данък и то както разбрах по-горе никой не го плаща
6000 лв - 540лв данък и то както разбрах по-горе никой не го плаща

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
© написа:540лв данък и то както разбрах по-горе никой не го плаща
файда?

не мисла

You said: "Time will change!" What if it changes you?
Благодаря на всички за мненията! Получих мн. полезна информация.
Искам да попитам и по-запознатите какъв наем мога да взема на апартамент в нов блок в Люлин, двустаен, хубаво и модерно направен със всичките мебели ,секции, легла, гардероби, маси столове. А като техника, само бойлер, климатик, конверторна печка, готварска печка, хладилник и пералня. Най-важните работи, пък тв и компютър естествено няма да предоставя. Чудя се какъва би била цената с изброената техника и без нея, да видя дали има смисъл да я оставя. Апартамента е 65кв.м.
Искам да попитам и по-запознатите какъв наем мога да взема на апартамент в нов блок в Люлин, двустаен, хубаво и модерно направен със всичките мебели ,секции, легла, гардероби, маси столове. А като техника, само бойлер, климатик, конверторна печка, готварска печка, хладилник и пералня. Най-важните работи, пък тв и компютър естествено няма да предоставя. Чудя се какъва би била цената с изброената техника и без нея, да видя дали има смисъл да я оставя. Апартамента е 65кв.м.

- TNT
- младши ентусиаст
-
520i написа:Ти нарочно ли се заяждаш или без да искаш?
Просто за мен поне 50% от нещата, които написа, са силно преувеличени. Ако не беше написал, че се занимаваш 10+ години с това, щях да кажа, че просто си попадал на кофти наематели. Ако постоянно избираш такива наематели, значи проблема си е в теб

- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
TNT написа:520i написа:Ти нарочно ли се заяждаш или без да искаш?
Просто за мен поне 50% от нещата, които написа, са силно преувеличени. Ако не беше написал, че се занимаваш 10+ години с това, щях да кажа, че просто си попадал на кофти наематели. Ако постоянно избираш такива наематели, значи проблема си е в теб
И аз мисля че не е толкова голяма драма даването на апартамент под наем, от всякъде си е на печалба, разбира се като всяко друга инвестиция, трябва да се вложи преди да почне да е на печалба. Аз купих за инвестиция апартамент 60 квадрата в Лозенец (София) до римската стена - комуникативно място, и всеки месец ми носи по около 360 евро чисто, от където и да го погледна, доходността е доста по висока и сигурна от колкото парите да са ми в банка и да взимам лихва а лихвите в момента са доста ниски... Чувствам се доста по-спокоен от колкото парите да са в банка, имота си е имот, каквото и да стане го има, а и една застраховка на имуществото е смешни пари... Също е важно и отношението към наемателите, държа се с тях човешки и с разбиране и това се отвръща!
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Сметката наистина не излиза, ако в поддръжката на апартаментите ползваш външни майстори.... ако сам си оправяш нещата е ОК бизнеса. Но това пък означава реално да нямаш уважение към себе си и собствения ти труд и време, които реално не са без пари, дори да си готов да ги дадеш безвъзмездно. Като цяло това е бизнес за хора, които нямат никаква идея с какво да се захванат, освен ако не им е да кажем втори бизнес и с парите от първия купуват апартаменти да кажем.
А да имаш N на брой апартамента и да живееш само от наемите без да работиш - ебати паразита пази боже....
А да имаш N на брой апартамента и да живееш само от наемите без да работиш - ебати паразита пази боже....
53 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4