Съвети за жилищен кредит?
Модератор: Общи модератори
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Re: Съвети за жилищен кредит?
Ако си взел малко пари назаем от банка и имаш трудности с връщането-имаш проблем,ако си взел много пари от банка и имаш проблем с връщането-банката има проблем.
Взимай смело и пресметнато заема и си действай по плана в живота.Аз имам кредити от 2003 година и ако не бяха те много неща /хубави/ нямаше да се случат.

Взимай смело и пресметнато заема и си действай по плана в живота.Аз имам кредити от 2003 година и ако не бяха те много неща /хубави/ нямаше да се случат.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Radinka написа:
Ти като си поискал ипотечен кредит срещу това жилище, ако искаш изтегли 0,2% от стойността му, тя банката ще си го ипотекира цялото, няма да ти ипотекира само банята и 3/4 от коридора
Искаш да ми кажеш,как някой ще вземе нещо,чиято оценка е 9 а ти си взел 1,за да направиш 10...кажи ми къде го пише това,ама не по принцип...
а тва с коридора е много тъп пример,говорим за цифри не за коридори - питам,защото не съм наясно,ако бях нямаше да се налага да чета тъпи примери с коридорчета..
Ясно,ми е че говорим за залог,но съм убеден,че има специфика до безобразие...
Sent from nokia 6310
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Gqbriel написа:Radinka написа:
Ти като си поискал ипотечен кредит срещу това жилище, ако искаш изтегли 0,2% от стойността му, тя банката ще си го ипотекира цялото, няма да ти ипотекира само банята и 3/4 от коридора
Искаш да ми кажеш,как някой ще вземе нещо,чиято оценка е 9 а ти си взел 1,за да направиш 10...кажи ми къде го пише това,ама не по принцип...
а тва с коридора е много тъп пример,говорим за цифри не за коридори - питам,защото не съм наясно,ако бях нямаше да се налага да чета тъпи примери с коридорчета..
Ясно,ми е че говорим за залог,но съм убеден,че има специфика до безобразие...
Sent from nokia 6310
Ако ти трябват 10к лева изобщо няма да обезпечаваш със имот . От миналата година банките предлагат и лимит на отговорност до размера на обезпечението - грубо казано, може да стане както ти се иска на теб

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
acho.rs написа:От миналата година банките предлагат и лимит на отговорност до размера на обезпечението
Може ли с две думи кога е възможно това? В смисъл доходи ли ти гледат, колко процента е кредита от обезпечението... и т.н.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Фирмата, в която работя сме към ОББ. Та бях миналата среща в обслужващия ни клон и нещо се заговорихме с шефката на клона и като стана въпрос за кредити каза, че предлагали много изгодни жилищни кредити с фиксирана 4,5-5% лихва. Сега дали е така не съм се интересувал. Звучи добре, но освен лихвата има и други важни фактори, които играят роля при избора. На мен ми е направило впечатление, че не си ли отворен и не си ли питаш сам важните неща в много от случаите ще ти премълчат подводните камъни и евентуални преференции, които ти се полагат. Просто се сетих като видях темата и да ги провериш. 

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Наскоро едни мои клиенти подписаха договор за ипотечен кредит с Алфа Банк. Тъй като икономическите му условия не са от моята част на сделката, не съм се интересувал живо за параметрите на кредита, обаче ми споделиха, че било най- изгодно от всички банки, които са посетили. Иначе работата от юридическа гледна точка е ясна- купувате с парите жилище, банката вписва законна ипотека по отношение на имота и така. Имайте предвид, че банките вече втора цигулка не играят- искат да са първи кредитори, тоест ако има други ипотеки или възбрани върху имота ще откажат да предоставят кредита или ще изискват допълнително обезпечения.
- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
- ачката ги отпуска тия ипотеки, мойто монче
Извинявай акула , прости ми че се изказах така невежо

В България има една приказка , всички разбират от ВиК и футбол

Като си силно запознат пиши в темата не пиши на лично. Обясни на хората подмолните камъни при отпускането на кредити . Аз също мога но вероятно моите знания бледнеят пред твоите в тази материя , а мойто "монче" да ме наричаш малко ми звучи смешно предвид възрастовата ни разлика.

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- JoroM43
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36 318
познат който изтегли 130 000 лв преди броени месеци и закупи апартамент ще върне 259 000 за 25 год. и каза че това било най—добро като оферта за момента, незнам към коя банка,мога да попитам въпреки че на мен ми се струва ТВЪРДЕ МНОГО, по тая логика ако 50 000 скочат на 110 000 за 25 год според мен няма смисъл освен ако не си на зор
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
JoroM43 написа:познат който изтегли 130 000 лв преди броени месеци и закупи апартамент ще върне 259 000 за 25 год. и каза че това било най—добро като оферта за момента, незнам към коя банка,мога да попитам въпреки че на мен ми се струва ТВЪРДЕ МНОГО, по тая логика ако 50 000 скочат на 110 000 за 25 год според мен няма смисъл освен ако не си на зор
а ти колко искаш да върнеш 70?

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:- ачката ги отпуска тия ипотеки, мойто монче
Извинявай акула , прости ми че се изказах така невежо. Не съм предполагал никога ,че такъв гуру на двигателите и автомобилите и изобщо всички теми може да отпуска кредити.
В България има една приказка , всички разбират от ВиК и футбол.
Като си силно запознат пиши в темата не пиши на лично. Обясни на хората подмолните камъни при отпускането на кредити . Аз също мога но вероятно моите знания бледнеят пред твоите в тази материя , а мойто "монче" да ме наричаш малко ми звучи смешно предвид възрастовата ни разлика.
Не мога да пиша в темата, защото все някак ще бъде свързано с агитация и използване на форума за реклама.
За това и предпочитам да пиша на лично - който се интересува ще му съдействам

ПС:за обръщението - на шега е , за това е и в кавички ....
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
acho.rs написа:ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:- ачката ги отпуска тия ипотеки, мойто монче
Извинявай акула , прости ми че се изказах така невежо. Не съм предполагал никога ,че такъв гуру на двигателите и автомобилите и изобщо всички теми може да отпуска кредити.
В България има една приказка , всички разбират от ВиК и футбол.
Не мога да пиша в темата, защото все някак ще бъде свързано с агитация и използване на форума за реклама.
За това и предпочитам да пиша на лично - който се интересува ще му съдействам![]()
ПС:за обръщението - на шега е , за това е и в кавички ....
Просто не агитирай хората за определена банка, а обясни механизма с пример за 100К лева примерно.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Колега, алфа банк наистина предлагат добри условия в момента. На мен не ми допада начина на предлагане на кредита. В няколко банки ти предлагат и ти обясняват като на балък. Също така и подвеждат. Но условията наистина са добри.
Както колегите казаха обиколи банките. Искай погасителни планове - в тях имаш "разбивка" на вноските. Каква част от вноската е главница, каква лихва, колко теглиш и колко връщаш и т.н. С елементарна математика може да се прецени коя е най-добрата оферта. После с най-изгодната оферта(погасителен план) правиш още една обиколка по банките. Някои от тях са гъвкави и правят още по-добра оферта.
Моето мнение е, че кредита трябва да е в лева и за максималния срок от 30 години за да получиш ниска вноска, а ако дохода ти позволява ти можеш да внасяш и повече пари. При внасяне на повече пари можеш да намаляваш размера на вноската или срока на кредита. За мен най-изгодно е да се намалява размера на вноската, защото така намаляваш лихвата и като "теглиш чертата" ще си най-малко набутан.
Не съм специалист, но това е което съм добил като представа, защото и аз си блъскам главата с това.
За момента съм се добрал до 5,5% лихва от райфайзен по горепосочената схема. Като имам 120 лева такса усвояване, 120 лева такса за оценка на имота, 4.95 лева месечна такса за обслужване на сметката и 1% такса за предсрочно погасяване през първата година(това в алфа банк го няма). Което ме подсеща, че те(алфа) в момента имат промоция 2 години поемат застраховката на имота и 500 лева ваучер от икея за обзавеждане.
Това е което се сещам в момента. Внимавай и с брокерите - това е друга тема, но и при тях има неща, които трябва да се имат предвид.
С обикаляне и пазарене може да си спестиш между 30 и 150 лева на месец от вноската по кредита
при вноска около 600 лева.
Както колегите казаха обиколи банките. Искай погасителни планове - в тях имаш "разбивка" на вноските. Каква част от вноската е главница, каква лихва, колко теглиш и колко връщаш и т.н. С елементарна математика може да се прецени коя е най-добрата оферта. После с най-изгодната оферта(погасителен план) правиш още една обиколка по банките. Някои от тях са гъвкави и правят още по-добра оферта.
Моето мнение е, че кредита трябва да е в лева и за максималния срок от 30 години за да получиш ниска вноска, а ако дохода ти позволява ти можеш да внасяш и повече пари. При внасяне на повече пари можеш да намаляваш размера на вноската или срока на кредита. За мен най-изгодно е да се намалява размера на вноската, защото така намаляваш лихвата и като "теглиш чертата" ще си най-малко набутан.
Не съм специалист, но това е което съм добил като представа, защото и аз си блъскам главата с това.
За момента съм се добрал до 5,5% лихва от райфайзен по горепосочената схема. Като имам 120 лева такса усвояване, 120 лева такса за оценка на имота, 4.95 лева месечна такса за обслужване на сметката и 1% такса за предсрочно погасяване през първата година(това в алфа банк го няма). Което ме подсеща, че те(алфа) в момента имат промоция 2 години поемат застраховката на имота и 500 лева ваучер от икея за обзавеждане.
Това е което се сещам в момента. Внимавай и с брокерите - това е друга тема, но и при тях има неща, които трябва да се имат предвид.
С обикаляне и пазарене може да си спестиш между 30 и 150 лева на месец от вноската по кредита

- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
jordanov написа:Искай погасителни планове - в тях имаш "разбивка" на вноските. Каква част от вноската е главница, каква лихва, колко теглиш и колко връщаш и т.н. С елементарна математика може да се прецени коя е най-добрата оферта.
Колега, ето един калкулатор, с който можеш сам да си смяташ вноските. Това е чисто според лихвата и не включва банкови такси, но поне може да провокира задаването на правилните въпроси в банката:
https://play.google.com/store/apps/deta ... ator&hl=en
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
jordanov написа:Колега, алфа банк наистина предлагат добри условия в момента. На мен не ми допада начина на предлагане на кредита. В няколко банки ти предлагат и ти обясняват като на балък. Също така и подвеждат. Но условията наистина са добри.
С обикаляне и пазарене може да си спестиш между 30 и 150 лева на месец от вноската по кредитапри вноска около 600 лева.
То и без тази схема , отиваш в една банка питаш и ти дават 5.5% стандартни условия

Важните неща са:
- схема на определяне на лихвата - дали освен Софибор/Юрибор остава част която банката може да променя или надбавката е фиксирана

- ти си преценяваш дали в Софибор или Юрибор да се вържеш .
- почти всички залъгват с лихва за първата година - схема на определяне на лихвата след промоционалния период .
- как и колко е лихвата след промоционалния период
- колко е стабилна банката в която ще плащаш 20 години
- какви са покритията на застраховката - намаляват ли покритията с намаляване на главницата (прецаквация) и освен смърт от злополука (супер малко вероятно) има ли другия покрития или само ти отбиват номера, че си застрахован

- погасителния период трябва да е възможно най-кратък . Колкото по-дълъг е периода, толкова повече плащаш лихва в началото и съответно се губи ефекета на предсрочното погасяване, защото вече си изплатил полагащата се лихва .
(това в началото плащаш само лихва, после главница е неточно - всеки месец си плащаш 1/12 от ГЛП и каквото остане от вноската , отива за погасяване на главница . Колкото по-голяма е тази част (респк. колкото кратък период и малка ти е лихвата) толкова по-бързо и евтино се изплаща кредита .
Когато заложиш 30 години и вноска 350 лева на 50 000лева (образно) и от тия 350лв, 330лв отиват за лихва- ти колко изгодно за теб очакваш да се погаси кредита . Та ... при ипотеките понеже се движат около 5-6% - над 23-25 години вноската ти почти не пада а оскъпяването расте здраво ... да не забравяме и застраховката - тя си е константа .
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Към това, което споделят колегите мога да добавя следното: набележи си до каква сума желаеш да бъде покупната цена на жилището, както и потърси конкретно жилища. След като имаш ясна представа за сумата, тогава отиваш в банка и започвате да разисквате условията на кредита. В зависимост от размера на главницата, ще ти се определят и другите акцесорни задължения / лихви, такси, застраховки и т.н./ . Възможно е да откриеш добър имот, но с ипотека- това е не особено лош вариант, тъй като вероятно ще е на по- ниска цена и с получените пари от банката директно ще може да се заличи ипотеката и съответно да се впише нова такава, с титуляр твоята банка.